Све о бебама 0-12 месеци

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
bice to opet sve ok pa u krug...a onda ce, vrlo brzo, jedan sam sjest i pojest pun tanjur pasulja s kobasicama...i onda ces ga pogledat pomislit - alo mali, koliko jucer si bio beba :lol:

strasno brzo prolazi vreme i oni su ocas posla odrasli ljudi....
meni se cini da ti grcevi I problemi sa bebama imaju veze i sa nervozom ili smirenoscu majke, prosto moj utisak. Mene su po familiji zvali "bensedincic", kako koju bebu uzmem u narucje prestaje da place I umiri se, zato sto sam ja smirena.
e da, bio je jos jedan trik za grceve: sveze ispleglana pelena na stomacic,znaci pelena ugrejana peglom, ne vrela naravno i samo se stavi na stomacic

a kakva su vam sad pravila za davanje bebi vode i cajica? Mene je to spasavalo kad se tako probudi nocu, imala sam onu spravicu sto drzi caj toplim, samo mu malko dam, popije cajic, I nastavi da spava.

Što sebtiče vode i čaja, neka preporuka sada je da se ne daje bebama koje su isključivo na majčinom mleku. S tim da mu ja ponekad između podoja dam malo čaja od komorača kad se unervozi i kad neumorno plače.
U zadnjih nedelju-dve su počele večernje nervoze, nekad bude slabije nekad jače izraženo, stalno se nešto menja, raste ****** :D.
Sutra idemo na UZ kukova pa ćemo videti šta nam kažu povodom širokog povoja, koji mi se noću često desi da zaboravim da mu vratim kad ga presvlačim :rumenko:.
Inače smo polako profunkcionisali, sad polako razmatram da uzmem onu neku njihalicu, samohodnu da se tako izrazim, mislim da bi mi bila od pomoći, pogotovo kad je očajno vreme pa ne možemo u šetnju.

Što sebtiče vode i čaja, neka preporuka sada je da se ne daje bebama koje su isključivo na majčinom mleku. S tim da mu ja ponekad između podoja dam malo čaja od komorača kad se unervozi i kad neumorno plače.
U zadnjih nedelju-dve su počele večernje nervoze, nekad bude slabije nekad jače izraženo, stalno se nešto menja, raste ****** :D.
Sutra idemo na UZ kukova pa ćemo videti šta nam kažu povodom širokog povoja, koji mi se noću često desi da zaboravim da mu vratim kad ga presvlačim :rumenko:.
Inače smo polako profunkcionisali, sad polako razmatram da uzmem onu neku njihalicu, samohodnu da se tako izrazim, mislim da bi mi bila od pomoći, pogotovo kad je očajno vreme pa ne možemo u šetnju.

Pa zato sam i pitala kakva su sad pravila... mada meni to nije logicno, onako zdravorazumski, stalno trube da pijemo sto vise vode, hidratacija I tome slicno, a ovamo nemojte bebi da dajete vodu! Prosto nije logicno, znam da beba samo sisa i da je mleko tecnost, ali mleko je mleko, a voda je voda, ne vidim zasto se ne bi davala bebi...

Ovde kod nas je pravilo da se svim bebama daje od 4og meseca po malo vode. Ono tipa nutkati i videti da li hoće ili neće :aha:
Moja Maja nije nešto ljubitelj, ali se često tačno između obroka unervozi i kad je ponudim cugne malo i to je to. :lol:

Inače napunili smo danas 10.meseci (kako vreme letiiiiiiiiiii :pljus:!!!), preslatki smo, zdravi, pravi i sveee ali sveeeeeeeee jedemo :mrgreen:
Jedino što su nam obroci malo čudni - ujutru kad se probudi (oko 8h) mleko, pa u 12h slani obrok i posle 2 mala voćna jogurta od 30g, onda u 16h voćni obrok i u 20h čokolino, keksolino, griz ili sutlijaš i još jedno mlekce u 24h :aha:
Ja bih volela da joj izbacim taj ponoćni, ali nisam pametna kako... mislila sam da krenem da je navikavam na pravi doručak, pa slani obrok sa voćnim jogurtima, pa voćni obrok, pa mlekce pred spavanje... nešto kao da obrnem... nisam pametna :think:

Ljubimo vas... :heart: :cao:
16798002_10212039752244769_6397000273131959173_o.jpg

Pa zato sam i pitala kakva su sad pravila... mada meni to nije logicno, onako zdravorazumski, stalno trube da pijemo sto vise vode, hidratacija I tome slicno, a ovamo nemojte bebi da dajete vodu! Prosto nije logicno, znam da beba samo sisa i da je mleko tecnost, ali mleko je mleko, a voda je voda, ne vidim zasto se ne bi davala bebi...

pa mleko sem sto ima hranljivih sastojaka, je cita vodurina
i ti da popijes danas tri litre mleka ne bi imala potrebu da pijes ni gutljaj vode

- - - - - - - - - -

vodu komotno tek kad pocnu jos nesto sem majcinog mleka....
msm pricam za iskljucivo dojenu decu

...nasa Coka za manje od 2 nedelje puni godinu dana..jede sve od nekog 10.og meseca, a od 11-og je cerka pocela da joj daje sve sto i oni jedu, samo sto pre nego
zacini, odvoji za nju....vodu nikad nije nesto bas volela, ni cajeve, ni sokove...ali zato supe i corbe obozava, mleko pije ali jos uvek formulu, i valjda joj to bude dovoljno
tecnosti...kiselo mleko obozva, ima jutarnju flasicu u 6-7h, pa dorucak u 9h, palentu sa jogurtom, ili neki medolino, cokolino, griz...onda u 12-13h ruca regularno pa
spava...pa uzinu vocnu, pa kiselo mleko....do 17h...onda vecera oko 18h...kupanje u 19h flsica i sapvanje do ujutro....
.eno je ko mali sumo rvac....ali je zdrava, sa 10 meseci je pocela sama da ustaje u ogradici, posel je provalila da moze da se kad dopuzi do stocica sama podigne
i stoji tako pa malo po malo seta okolo i sve pobaca sa stola :lol: prica baba, tata, ajde....i danas konacno rece mama, pa ona moja konacno prestade da kuka kako
je rodjeno dete ne voli :rotf: ...pregurala je 14kg....ali je viskoa i bas krupna....jeste i tapacirana prilicno, ali ne izgleda debelo, vec nekako sto bi Čičak rekla "stameno" :D

...nasa Coka za manje od 2 nedelje puni godinu dana..jede sve od nekog 10.og meseca, a od 11-og je cerka pocela da joj daje sve sto i oni jedu, samo sto pre nego
zacini, odvoji za nju....vodu nikad nije nesto bas volela, ni cajeve, ni sokove...ali zato supe i corbe obozava, mleko pije ali jos uvek formulu, i valjda joj to bude dovoljno
tecnosti...kiselo mleko obozva, ima jutarnju flasicu u 6-7h, pa dorucak u 9h, palentu sa jogurtom, ili neki medolino, cokolino, griz...onda u 12-13h ruca regularno pa
spava...pa uzinu vocnu, pa kiselo mleko....do 17h...onda vecera oko 18h...kupanje u 19h flsica i sapvanje do ujutro....
.eno je ko mali sumo rvac....ali je zdrava, sa 10 meseci je pocela sama da ustaje u ogradici, posel je provalila da moze da se kad dopuzi do stocica sama podigne
i stoji tako pa malo po malo seta okolo i sve pobaca sa stola :lol: prica baba, tata, ajde....i danas konacno rece mama, pa ona moja konacno prestade da kuka kako
je rodjeno dete ne voli :rotf: ...pregurala je 14kg....ali je viskoa i bas krupna....jeste i tapacirana prilicno, ali ne izgleda debelo, vec nekako sto bi Čičak rekla "stameno" :D

Au pa ona ima puno više obroka od ove moje, možda da joj dodam po koji obrok :think:

- - - - - - - - - -

Damo, preslatka je šmizla <333

Hvala draga :heart:

Logicno je, jer bebina creva nisu razvijena, i dok ne primaju cvrstu hranu nema potrebe za vodom.
Cak naprotiv, voda moze da spira zastitni sloj koji oblaze creva, sve te probiotske kulture koje se inace nalaze u majcinom mleku. A majcino mleko je 87% voda, sasvim dovoljno. ;)
Što se mleka i vode tiče, prvo mleko koje potekne iz dojki u toku podoja je vodeno i ono služi da utoli žeđ a mleko koje kasnije nadolazi je jače i ono utoljava glad.
Jaoooo... :suzaradosnica:

verujem da je cicak jako ponosna na tebe :malav:
:cmok2:
Jako... :zaljubljena:
Ili je bila na mojoj radionici ili je citala... u svakom slucaju jako sam srecna... :)
Sutra ce ona nekog umeti da pravilno posavetuje. ;)

Au pa ona ima puno više obroka od ove moje, možda da joj dodam po koji obrok :think:

- - - - - - - - - -

Hvala draga :heart:

...da ona ima 2 flasice mleka, tri konkretna obroka, jednu vocnu i jednu mlecnu uzinu....ustvari da se ona pita ona bi samo zvakala i bila bi sva srecna :)
...doktor je rekao da joj ukine nesto, ali onda bude gladna i jako tuzno i ljuto (sve u etapama) place....

Logicno je, jer bebina creva nisu razvijena, i dok ne primaju cvrstu hranu nema potrebe za vodom.
Cak naprotiv, voda moze da spira zastitni sloj koji oblaze creva, sve te probiotske kulture koje se inace nalaze u majcinom mleku. A majcino mleko je 87% voda, sasvim dovoljno. ;)

Jaoooo... :suzaradosnica:

Jako... :zaljubljena:
Ili je bila na mojoj radionici ili je citala... u svakom slucaju jako sam srecna... :)
Sutra ce ona nekog umeti da pravilno posavetuje. ;)

Nisam bila na radionicama, ali sam štreberka u pravom smislu te reči.
I doktorima sam se izvinjavala na porođaju što ne mogu jače da napnem jer sam bila budna skoro 36 sa samo jednim obrokom :)))))

ako se dobro sjecam cicak je to imala
mene bilo frka da to kupim :sad2:

Mi to imamo još od kad se rodila i fenomenalno je, kunem se u isto :aha:
A suprug baš bio šokiran kad je video i nije mogao ni da gleda kada joj vadim slince, ali posle se smirio, kad je video da Maja ne reaguje i da instant bolje diše :lol:

Nego, razmišljam se da Maji promenim obroke :think: pa nisam pametna... nešto slično unuci od Affro... :aha:
Ali je izgleda imala skok u razvoju i gladnija je mnogo brže, imam osećaj da je ovo kako sad jede ne drži dovoljno sitom...

Sad je trenutno ovako:

oko 8h - mleko
oko 12h - slani ručak i voćni jogurt
oko 16h - voće
oko 20h - čokolino, keksolino, griz
oko 24h - mleko

Negde tu između užina hleba ili grisine ili voća ili šargarepe... šta se zalomi.

A ja bih sad volela da joj dam mleko ranije, tipa u 7h ili odmah kad ustane, pa na svaka 3h sledeći obrok, tipa u 10h doručak neki pravi - sutlijaš, kajganu od žumanca i hleb, čokolino, griz, kačamak, itd. Pa onda u 13 do 14h ručak i voćni jogurt, pa posle 3h voćni obrok, pa užina posle 2h - nek ostane ista kao što je bila i onda večera u 20h i spavanjac... Eh ala sam ga objasnila, samu sebe sam zbunila :lol:

A suprug baš bio šokiran kad je video i nije mogao ni da gleda kada joj vadim slince, ali posle se smirio, kad je video da Maja ne reaguje i da instant bolje diše :lol:

Nego, razmišljam se da Maji promenim obroke :think: pa nisam pametna... nešto slično unuci od Affro... :aha:
Ali je izgleda imala skok u razvoju i gladnija je mnogo brže, imam osećaj da je ovo kako sad jede ne drži dovoljno sitom...

Sad je trenutno ovako:

oko 8h - mleko
oko 16h - voće
oko 24h - mleko

Negde tu između užina hleba ili grisine ili voća ili šargarepe... šta se zalomi.

A ja bih sad volela da joj dam mleko ranije, tipa u 7h ili odmah kad ustane, pa na svaka 3h sledeći obrok, tipa u 10h doručak neki pravi - sutlijaš, kajganu od žumanca i hleb, čokolino, griz, kačamak, itd. Pa onda u 13 do 14h ručak i voćni jogurt, pa posle 3h voćni obrok, pa užina posle 2h - nek ostane ista kao što je bila i onda večera u 20h i spavanjac... Eh ala sam ga objasnila, samu sebe sam zbunila :lol:

Iskra je jela ovako ko Maja tvoja otprilike
malo vremenski drukcije, al pet obroka i nocni podoj jedan dok je sisala
samo je sisala umjesto tog mlijeka
i dan danas ima tri obroka i dvije uzine
koje su uglavnom voce ili nesto stetno kad se bas zazeli :lol:
al bar jedna mora bit voce
doduse, nekad trazi mrkvu :lol:
i ne vidim da joj ista fali

e i nakon rucka ja nisam nikakv jogurt davala vocni
nista slatko i to
sisala je dok je sisala
kasnije nista
rucak je rucak
desert smo uveli tek kasnije, puno kasnije
doduse, ona nesto nije ni jela puno slatko do drugog rodjendana skoro
nekad malo kolaca i to je to bilo
vocne jogurte, monte i to ne jede ni danas

Poslednja izmena:
Ja sam koristila taj aspirator za nos na usisivac. Ali od 6.meseca... pa do druge godine... dok ne nauce sami da duvaju... ali nisam cesto... vise sa medom nego sa malenom...

- - - - - - - - - -

Preskaces dorucak, najbitniji obrok.

Moji su imali sve redom obroke.
Prvo sam uvodila dorucak, pa uzine, pa rucak, i na kraju veceru...

Sad je trenutno ovako:

oko 8h - mleko
oko 16h - voće
oko 24h - mleko

Damo, pisem ti nase obroke od 10mj do sad, 26mj.
Budjenje u 9.
9h mlijeko ( sa malom kasikom cokolina, keksa, rijetki griz..samo da nije cisto..)
11 dorucak- jaje na milion nacina, abc, nekakve ustipke i sl
13h mlijeko i spavanje
16h rucak - obicno corbe meso/povrce ilu supa+nas rucak
18h voce ili jogurt
obicno fo spavanja rucki nesto uz nas, smaze neku gricku i sl.
21.30 mlijeko u kombinaciji s neci. Kao ujutro.

Ovih dana hocu da joj izbacim ovo dnevno mlijeko da pomjerimo rucak za 13h ali je snjom bilo kakva izmjena jelovnika muka. Jede kao ptic pa nas samo stroga rutina spasava :D

Nosic..
Samo ona rucna pumpica. Nekako sam se ispraksalA.
Imamo i ovu za usisiva. Ali smo je rijetko koristili

E da, do 18mj se pod mlijekom podrazumhevala humana 3ka. Sad nam je kravlje sa ovim gore navedenim muckalicama

Poslednja izmena:

Back