Све о бебама 0-12 месеци

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Možda pirinčane kaše ne jer kod neke dece izazivaju zatvor, tvrđu stolicu. Mi nismo imali problema, sa njima smo i počeli.
Pocela sam prvo pre rucka pirincanu kasu, pa ga podojim posle toga, onda pirincano-kukuruznu, pa redom povrce... medjutim popodne nekad duze odspava, pa sam pomerila isprobavanje pre 12, i vodila se onim pravilom od 3 dana svake namirnice. Ali on nesto hoce, nesto nece, pa je podoj posle obavezan i nisam uspela da izbacim ni jedan obrok. I dalje doji kao i pre dohrane. Nekad nece cak ni ono sto je juce hteo. A poceli smo posle 4. sad ima 5 + 7. Cini mi se da ne napredujemo uopste. :(

Pa mali je još, :) računaj da je njemu do godinu dana mleko osnovna hrana i da do tad imaš fore da formiraš 3+2 obroka. Računaj da je po teoriji, njima potrebno 15-20 puta da probaju neku hranu da je usvoje. Nekada će tako, i ono što su jeli odbijati.
Sad pogotovo što mrljavi, bilo je i ovde priče, možda mu je i prerano već tri obroka. Tempo uvođenja novih obroka verovatno zavisi i od apetita, da li ima nekih problema sa probavom, spavanjem noću. Tu smo svi nestrpljivi, a tek kad prođe vreme vidiš da nije bilo potrebe za žurbom.

Mi dan danas, sa 15 meseci imamo problem, podvaljujem žumance u voće, kamufliram ukuse, dajem sve moguće i nemoguće zanimacije dok je u stolici da bi jela. Ali takva je oduvek bila, i sa mlekom. Nema živaca da bude duže vremena fokusirana na nešto trivijalno kao što je hrana. Pedijatari samo kažu da mora da jede žunance i meso zbog nešto nižeg hemoglobina, ili savetuju kamuflažu ukusa voćem ako voće rado jede, ili kažu eto tako mora.

Mi smo danas pojeli I bundevu
Mnogo je dobro napravljena bundeva, zamalo da ja pojedem
Vrh jem I ovo sto sam probala, to tacno znam da je tikva bez aditiva

- - - - - - - - - -

Možda pirinčane kaše ne jer kod neke dece izazivaju zatvor, tvrđu stolicu. Mi nismo imali problema, sa njima smo i počeli.

Pa mali je još, :) računaj da je njemu do godinu dana mleko osnovna hrana i da do tad imaš fore da formiraš 3+2 obroka. Računaj da je po teoriji, njima potrebno 15-20 puta da probaju neku hranu da je usvoje. Nekada će tako, i ono što su jeli odbijati.
Sad pogotovo što mrljavi, bilo je i ovde priče, možda mu je i prerano već tri obroka. Tempo uvođenja novih obroka verovatno zavisi i od apetita, da li ima nekih problema sa probavom, spavanjem noću. Tu smo svi nestrpljivi, a tek kad prođe vreme vidiš da nije bilo potrebe za žurbom.

Mi dan danas, sa 15 meseci imamo problem, podvaljujem žumance u voće, kamufliram ukuse, dajem sve moguće i nemoguće zanimacije dok je u stolici da bi jela. Ali takva je oduvek bila, i sa mlekom. Nema živaca da bude duže vremena fokusirana na nešto trivijalno kao što je hrana. Pedijatari samo kažu da mora da jede žunance i meso zbog nešto nižeg hemoglobina, ili savetuju kamuflažu ukusa voćem ako voće rado jede, ili kažu eto tako mora.

Ko sto rekoh, od deteta zavisi. Ja sam bila mrljava. Ne do Bog nikom. Sreca sto ova moja zdere, cini mi se da u principu treba gledati dete

Nisam ni mislila odjednom sva tri obroka da uvedemo, nego bar taj jedan oko 12. Al sta vredi kad i kad pojede npr pola teglice opet sisa kao da nista nije jeo. :lol:
U pravu ste, verovatno sam ja pozurila. Sad cu jedno vreme da vrtim namirnice koje je vec probao, bez uvodjenja novih, cisto da se privikne.
A jeste davale proso i kako ste ga spremale? Naleteh juce na neki iz organskog uzgoja pa sam ga kupila za kasnije.

ja sam davala proso, pirinac sam posljednji uvela
jer smo imali frku sa stolicom

bundeva je super Latisa - ja sam je pekla i kombinirala s krompirom, prosom, pa i jabukom...corbicu od bundeve rado jede i danas
posljednje smo uveli spinat, ciklu...tako te malo teze namirnice
proso je jela kao griz s vocem ili u corbicama
slobodno budite mastovite
ja sam kontala ako je meni ukusno bice i njoj
ipak smo jele zajedno i kroz trudnocu i kroz dojenje ;)

e, maslinovo ulje slobodno uvedite sa povrcem
samo gledajte da je neko dobro

- - - - - - - - - -

inace, neki dan bas citam - opet se
preporuke vracaju na 4 mjeseca za start
navodno su dosli do zakljucka kako je zbog alergija ipak bolje tako...missim, na kraju ce ispast da su babe 99 posto u pravu bile, al eto...crkli bismo da nismo probali drukcije : P

Mislis da nije rano za proso, beba od 5+ ?
A koliko dugo ga baris i u koliko vode?
I kako ste znale da nesto od hrane bebi ne odgovara, kakve reakcije mogu da se jave? Odustale ste skroz od te namirnice ili posle nekog vremena pokusate ponovo?
Imam 1000 i jedno pitanje. :)

A ulje... moja sestra je bebi kupovala neko Hipp, obogaceno omega kiselinama... ona zivi u Nemackoj, ne znam ima li ga kod nas... verovatno da da... a moze li maslinovo?

Poslednja izmena:
ja sam davala maslinovo, domace, ladno cijedjeno

proso sam uvela kao drugu ili trecu zitaricu, ako se dobro
sjecam
reakcije je imala samo na dvije stvari - ad mijeko u hipp kaisici ( onoj gudnajt ili kako se vec zove) i paradajz
bile su blage - crveni osip po licu na mjestima gdje je dosla koza u kontakt s hranom, i to je bilo to
imali smo srece po tom pitanju

Nisam ni mislila odjednom sva tri obroka da uvedemo, nego bar taj jedan oko 12. Al sta vredi kad i kad pojede npr pola teglice opet sisa kao da nista nije jeo. :lol:
U pravu ste, verovatno sam ja pozurila. Sad cu jedno vreme da vrtim namirnice koje je vec probao, bez uvodjenja novih, cisto da se privikne.
A jeste davale proso i kako ste ga spremale? Naleteh juce na neki iz organskog uzgoja pa sam ga kupila za kasnije.

Problem je što nemamo gde da se informišemo. Pedijatri stvarno nisu naročito rečiti.
Sigurno je fora i u tome što se preporuke menjaju svaki čas, pa je i njima nezgodno da nešto tvrde, pa pobijaju, deca drugačije reaguju, te nas ostavljaju sa našim znakovima pitanja iznad glave.
Sad smatram, mada me ova moja ubila u pojam, da treba prosto da radiš kako smatraš, i pratiš ponašanje i reakcije. I dobra je fora zapisivati ako se promeni stolica iži tako nešto, brzo se sve zaboravi te dobro dođe podsetnik. Eto samo treba ostaviti prostor da bude sve postepeno, da bi se eventualno mogle povezati reakcije i novine.

To što sisa nakon obroka to je skroz normalno i uobičajeno, prestaće u nekom trenutku, možda čak i ne tako brzo. Ja pretpostavljam da je to zato što nema još uvek sve enzime da svari i izvuče sve hranljive sastojke iz čvrste hrane i da tako polusvarena hrana samo protrči kroz digestivni trakt, te joj zato treba dopuna mlekom. Imaš one preporučene mere u vidu broja kašika, voća, povrća, žitarica, mesa, to se računa kao pun obrok, da li si to našla negde? Meni nije bilo od pomoći.

Imala je reakciju na ad mleko u vidu tih pečata oko usta gde je hrana dotakla i pre par nedelja sva se bila osula od maka. Kad se jave bilo kakve reakcije ideš kod pedijatra da se sa njim posavetuješ šta dalje. Ad mleko je kasnije nakon par meseci opet jela u kašicama i sve je bilo ok. Ovo kad se sva osula, zvala sam halobebu da pitam šta da radim i savetovali su mi da odmah odem do dežune bolnice, jer je bilo predveče. U stvari najgore su spore reakcije, tipa prolivi, kenjkavost, teško je ustanoviti te alergije.

Evo, saveti vas zena bi mi mnogo znacili.
Moj stan je nekako podeljen na 3 dela.
1. deo je tamo gde mi provodimo vecinu vremena, soba je u nekom etisonu, itisonu, kako god se to naziva. Toje deo gde provodimo najvise vremena.
2. deo je z goste-taj je u laminatu, I skoro sam eto I tepih kupila
.deo sluzi prosto ko garaza

Problem je, kad ja skinem taj njihov etison, ja necu imati podno grejanje.
Saveti?
Molim vas, saveti

Bolelo me uvo \za podno grejanje dok nisam imala dete

- - - - - - - - - -

a sto bi skidala itison? stavis neko cebe na pod na taj itison i tu postavis bebu. moje malo dete je odraslo na podu na cebetu. kada je poceo da puzi, zaebali smo cebe i cistili ceo stan kolenima :lol:

Ја само да реЧем да је огромна предност детета на поду што једноставно НЕМА где да падне.
И такође да реЧем код мене се у кући се, сем у свечаним приликама изува... тако да нико није уносио штроку с улице по собама док су деца милила по њима!

Verovatno i jeste bilo od zubića. To sam i ja pomislila prvi put kad se pojavilo. Za par dana ponovim ad mleko i opet crvenilo. Spada u brze reakcije, vidi se maltene odmah posle jela pa možeš da povežeš.
A prolivi su kao i zatvori uobičajeni u periodu uvođenja čvrste hrane. Nama je pedijatar prepisao probiotik za bebe i Gastrokind da pomogne malo. Nije naročito pomoglo.
Problem je kad su te promene dugotrajne, obično beba slabije i napreduje, a teško je setiti se kad je tačno počelo, kad si šta uvodio, a svi ti simptomi su i uobičajeni, pa tek kad se oduži onda moraš da vraćaš film. To se retko baš dešava, kod dojenih beba još ređe.
Mi smo imali tu dramu, em slabo napredovanje, em atopijski dermatitis, em, ti prolivi i kenjkavost. Sumnjalo se i ništa. Sve se samo od sebe vratilo u normalu, samo su se poklopili slučajno simptomi.

Ја само да реЧем да је огромна предност детета на поду што једноставно НЕМА где да падне.
И такође да реЧем код мене се у кући се, сем у свечаним приликама изува... тако да нико није уносио штроку с улице по собама док су деца милила по њима!

Bre, pa ne seta se ni meni po kuci niko obuven. Prosto, ako budem sobu od 40 km morala na kolenima da cistim svaki drugi dan, crci cu. Pa sad gledam, tu su nekako te cevi provucene, sta mogu da uradim da skinem taj pod I stavim nesto ko laminat, a da mi grejanje ostane. Koliko sam razumela, na laminat ne moze podno grejanje

Bre, pa ne seta se ni meni po kuci niko obuven. Prosto, ako budem sobu od 40 km morala na kolenima da cistim svaki drugi dan, crci cu. Pa sad gledam, tu su nekako te cevi provucene, sta mogu da uradim da skinem taj pod I stavim nesto ko laminat, a da mi grejanje ostane. Koliko sam razumela, na laminat ne moze podno grejanje

moras provjerit ovo s nekim ko se bavi tim, al znam da je moj otac planirao stavljat podno grijanje pa plocice ili plutu, mogu ga pitat kad dodje kako to funkcionira
njemu to nije primarno, al mislim da zna sta moze...

ono sto bih ja uradila jeste da pazarim dobar usisivac,
dok je bas mala stavljate sigurno i neku prostirku
kasnije ce svakako jurcati svud po kuci, a i ne zelis
da odraste pod staklenim zvonom

i sigurno postoji neki nacin da se odrzava ili mijenja taj itison, provjeri i to

http://www.galerijapodova.com/home/sr/glavni_meni/usluge/saveti_za_ugradnju_laminata.html
Imaš nešto ovde pri kraju teksta. Postavi pitanje na pdf uređenje doma, bilo je onih koji dosta znaju oko tih zezalica oko uređenja stanova.
Verovatno da možeš da se informišeš i na licu mesta u prodavnicama. Imaju specifikacije valjda, koji laminat može... Ali sa tim prodavcima ja vazda imam loše iskustvo,uglavnom mogu samo da zbune.

vragana, pitaj ako se setis.
Dobro, nije ni meni ne znam koliko hitno, ali nesto moram uraditi. A glava me zaboli kad opet pomislim na remont stana.

- - - - - - - - - -

A vidim sad, ima znaci I laminat koji moze sa grejanjem. Pozitivna vest, hvala

- - - - - - - - - -

Mi danas prvi put krompir sa mladim lukom. Kad mi udari onaj miris luka u nos, samo sto ne padoh. A ona jede bez problema, pola teglice a prvi put proba.

ma, ne brini toliko
kapiram ja taj osjecaj, al stvarno za nju nije dobro
ni da raste u sterilnom okruzenju
mi smo kad je Iskra ucila puzati imal macku i psa, 2 tvora...(pas je uginuo u medjuvremenu)
znaci, dlake na sve strane
prehladila se do sada mozda tri, cetiri puta
nju prodje brzinski to, mi danima vucemo...
antibiotike jos nismo davali...da kucnem u drvo ;)

- - - - - - - - - -

eo, kaze moj otac isto moze laminat

Nesto mi mala cese uvo, kenjkava je i nervozna. Place po sat, pa onda nista sat, pa o5 tako. Nema temperaturu. Nije valjda upala uveta?

- - - - - - - - - -

Odojče ima atipičnu simptomatologiju: iznenada postaje uznemireno, vrišti i trlja glavu o podlogu, prinosi ruke ušima, ili trpa ruke u usta i odbija hranu, jer sisanje pojačava bol. Navedeni simptomi često bivaju pogrešno protumačeni kao glad, grčevi ili izbijanje zuba. Međutim, zapušen nos je obavezan simptom, a neretko su prisutni i kašalj i povišena temperatura. Kod 80 odsto beba se javlja proliv, koji nije uzrokovan infekcijom creva. Osetljivost tragusa (regija ispred ušne školjke) na pritisak je nepouzdan znak, jer razdražljiva beba obično vrisne gde god da je pritisnete. Kod nelečenih slučajeva, uvo može da «procuri» usled prskanja bubne opne, pod pritiskom nagomilanog sekreta, koji se tako sam izdrenira. Ovo dovodi do smanjenja pritiska u uvu, a time i bola i povišene temperature. Otvor na bubnoj opni može spontano da zaraste, ali i da ostane otvoren, uz razvoj ozbiljnih komplikacija.
Evo, ovo boldovano radi, ostalo ne.

- - - - - - - - - -

Tako sat, pa sat nista, pa o5.

To mi svekrva danas napunila usi tom upalom uva pa sad ne znam sta da radim. Muz je insistirao da je ne vodimo sa sobom (isli smo po novu karticu za doktora i jos neka dokumenta da zavrsavamo), kontam da se isprepadala nje verovatno, pa se sad izvlaci (il laze) da je dete vristalo 3 sata bez prestanka. Ja kad sam izasla, normalna je bila. Jel moguce da se ta upala tako brzo javi?Cesala je ona uvo i ranije, kontam da je bolno, al i da se ne bi smirivala od boli, sacekacu jos sat-dva, ako bude neka frka, zvacu doktora da dodje kuci, necu je sad vuci u hitnu nikako.

- - - - - - - - - -

Nego pitam, ako je neko imao situaciju sa upalom uva, verovatno zna.

- - - - - - - - - -

Hebo mi pas .... kad sam ga poslusala i ostavila joj dete, nego kao aj da popustim, pa nasla i na cemu. A i on je kasnio, pa ne mozemo da stignemo, u 9 zakazano, u 15 do 9 izasli, jedva stigli, umalo poginula nisam, ostavila sam dete normalno, u 12 se vratila kod polu histericnog deteta. Od sad ima da je gleda izdaleka.

- - - - - - - - - -

Evo, sad se smirila, i sve tako. Vriska, pa se smiri. Vriska, pa se smiri.

Back