Све о бебама 0-12 месеци

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
izvini al za grceve itekako ima preparata koji pomazu al zavisi od bebe koliko pomaze i sta pomaze
Irinu je spasao espumisan a Tamaru enterokind
i oba puta prestanu napadi,ja mislim gotovo,ukinem davanje kapi i ono krene opet
nemoguce je da je slucajnost bas svaki put,toliko puta

- - - - - - - - - -

a za ogrlicu ne znam jel pomaze
Irini nismo stavljali...tj jesmo na par dana,pa smo vratili i umesto toga uzeli kisobran kolica :lol:
bila vrucincina i bila je nervozna,pa smo mislili da je zbog zuba i zakljucili da je ogrlica sranje :lol:
Ali ja u to ne verujem.
Davala sam i ja espumisan... ali mislim da je to sve mrka kapa...
Pogotovo kad napisu "deluje za 4 nedelje" kao za 4 nedelje grcici nestanu,
a oni i sami od sebe prolaze za to vreme. ;)

Al dobro, mozda nekom stvarno pomaze. Ne sporim.

Може и чај од макових чаура.:zelenko2:
Имам једног примерка на салашу од 80 пуних, неоштећен, предратна конструкција.:deda:

Kako ne...
To je ona stara dobra:"Evo moji odrasli na pasteti/lebu/u dupku itd... i nista im ne fali" :mrgreen:
A posledice se nekad vide tek mnogo mnogo kasnije.

Fala lepo, ali mak moze samo za mamu... da malo sizne... :zblesav:

z:D i da, jedno pitanje, dokle mame mogu da se vade na osetljivost???...do kojeg uzrasta???....missim, kada se ocekuje od nas da nam na raspolozenje ne utice nespavanje, briga, umor????....

Prvih 6 nedelja, tj. 40 dana zena se smatra neuracunljivom
Posle je malo lakse
Nakon tri meseca kao da progledas. Prodju skokovi. Bolovi. Usemite se.
Prvih 6 si specijalno osetljiva, pa do nekih godinu dana.

Tek nakon punih godinu dana, moze se reci da se tvoje telo, psihicki i fizicki vratilo u normalu

z:D i da, jedno pitanje, dokle mame mogu da se vade na osetljivost???...do kojeg uzrasta???....missim, kada se ocekuje od nas da nam na raspolozenje ne utice nespavanje, briga, umor????....

Sve zavisi od osobe, neke mame su ok 5 dana po porodjaju neke size ceo zivot :) sada bez zezanja...... sto se mene tice na hormone se mogu vaditi jedno mjesec dva posle porodjaj, (ako se do tada ne srede treba ici doktoru), nespavane traje do neke druge trece godine a briga i umor do kraja zivota... :) neke zene su jace neke slabije, nekome je potrebno 10 a nekom 3-4 sati sna, sve je individualno, ja sam nespavanje ljecila hranom tako da sam se ugojila kao slonica ( krava je mala za mene :) ) Ali najvise zavisi od karaktera ima zena koje ako nemaju sa kim svadjaju se sa svojim odrazom u ogledalu :) nema tu porodjaj mnogo veze nego licnost svake od nas

Kako to mislis "vade"? Koriste kao izgovor za odredjene vrste ponasanja, ili izbegavanje necega?
Sigurno ce ti biti tesko prvih 3-6 meseci, pogotovo ako ti je prvo dete. Bices umorna, pod stresom, brinuces. To je I normalno, a ne nenormalno ponasanje, kroz to prolazi svaka mlada mama. Ako si u zivotu bila mazena, povladjivano ti je I nisi imala neke velike odgovornosti moze se desiti da ti sve bude i vise nego sto mislis da mozes da podneses. Vrlo je bitno da sa partnerom pre porodjaja razgovaras o promenama koje ce doci I sta to znaci za tebe, ali I za njega. On ne samo da mora da se odrekne svog komfora, vec I da preuzme dobar deo tvojih poslova I odgovornosti. Ako si u mogucnosti ukljuci bake I deke koliko god mozes I iskoristi svaku pomoc koju nude, ali se ni ne stidi da je trazis, akp mislis da ti treba. Projatelji i forum su tu da te saslusaju kada budes I ponosna na neke male stvari ali I kada budes imala potrebu da "odvrnes ventil I da se izluftiras".

Sve zavisi od osobe, neke mame su ok 5 dana po porodjaju neke size ceo zivot :) sada bez zezanja...... sto se mene tice na hormone se mogu vaditi jedno mjesec dva posle porodjaj, (ako se do tada ne srede treba ici doktoru), nespavane traje do neke druge trece godine a briga i umor do kraja zivota... :) neke zene su jace neke slabije, nekome je potrebno 10 a nekom 3-4 sati sna, sve je individualno, ja sam nespavanje ljecila hranom tako da sam se ugojila kao slonica ( krava je mala za mene :) ) Ali najvise zavisi od karaktera ima zena koje ako nemaju sa kim svadjaju se sa svojim odrazom u ogledalu :) nema tu porodjaj mnogo veze nego licnost svake od nas
zavisi to od mnogo toga
PPD nije bas tako jednostavna dojagnoza ko sto mislis

za prenemaganje se slazem, msm nisam ni razumela bas neizrecivu, msm sta iima da se vadi?
svasta...
ponasas se normalno, kome da se prenemazes?
bzvz

ja sam mislila da smo se preko te price samo nadovazli na zaista psihicke probleme koje neke zene zaista imaju.... ne prenemazu se...

To je vec druga prica.... mada imam utisak da bas te zene koje stvarno imaju probleme ne pricaju o njima a one koje su "zdrave i prave" ali eto doslo djete pa se ne moze sve kao kada je bila djevojka, najvise kukaju o teskocama materinstva, nije lako biti majka ali smo same izabrale da rodimo djete i sada se treba izboriti sa tim, bude tesko ali bude i ljepo.... a djeca tako brzo rastu

Razlicito, sa stanovista neurologije, psihologije...
Nasim mamama I njihovoj generaciji sve ovo deluje kao prenemaganje...one su ostale sokirane nasim pubertetom i postporodjajnim histerijama...
Nije bas tako.
One su to prezivele pre 30-40 godina i zaboravile.
Istina, danas je mnogo veci broj raznih komplikacija,.sto fizickih sto psihickih
ali generalno ni njima nije bilo lako, samo sto kroz zivot lose zamenis dobrim i zaboravis. ;) Sto je normalno.
Ja sam npr.mamu i svekija napicila posteno sto mi nisu rekle koliko dojenje ume biti tesko,
kakvi se problemi javljaju i uopste sto su mi sve to predstavile kao najlepsi period u zivotu.
Nisam mislila na post porodjanu depresiju nago na klasicno prenemaganje i koristenje situacije, a moras da priznas da toga ima mnogo vise nego osoba koje stvarno imaju probleme.
Izvini, ali jesti ti psihijatar pa umes da procenis kad se neko prenemaze a kad mu je zaista tesko?
To je vec druga prica.... mada imam utisak da bas te zene koje stvarno imaju probleme ne pricaju o njima a one koje su "zdrave i prave" ali eto doslo djete pa se ne moze sve kao kada je bila djevojka, najvise kukaju o teskocama materinstva, nije lako biti majka ali smo same izabrale da rodimo djete i sada se treba izboriti sa tim, bude tesko ali bude i ljepo.... a djeca tako brzo rastu

Ti i dalje po svom.
I nerviras me znas. ;)

Svaka zena je prica za sebe. I svaka drugacije dozivi period posle porodjaja.
Kao neko ko je uzasno tesko pregrmeo taj period, vredja me tvoje osudjivanje.
Moja drugarica je npr. isti dan trazila kafu i cigaru.
a posle mesec dana vec pravila drugo dete,
Iako se prvi put porodila. Bilo joj dosadno, kaze.
A ja sam bila les, koji nije mogao da jede i krece se. Bezvoljna vreca.
Sve sam imala a opet sam se osecala najgore na svetu.

I onda se ti napravis pametna i dodjes i kazes kako sam se ja prenemagala.
A kad su me videli ljudi, mislili da sam umrla pre tri dana.

Svako je prica za sebe, i hvala Bogu sto vecina prodje dobro, i brzo se oporavi.
Iako po nekim statistikama sve je vise tezih slucajeva.
Ali treba gledati pozitivno i pomoci svim porodiljama.

Tuzno je sto se u nasoj drzavi niko ne brine o njima,
kod mene npr.nema ni patronazne.
A one su najbitnije u celoj prici, beba se odigne svakako a
majku niko zameniti nece.

Posle se svi cudimo kako smo procitali ovo ili ono u crnoj hronici.

Ima veze sa genetikom. Tako kazu doce.
A kako kod nas, bar u mom okruzenju, 8/10 majki mojih drugarica
su operisale stitnu, tu se procenat nas podloznih na tih 5%,
povecava na 55% i vise.

Mene na pregledu dr.prvo pitala jel vam neko ima probleme sa stitnom.
Rekoh majka operisala.
Na sta ce ona meni pre nego me je i pogledala:"Pa i Vi cete sigurno." :(

z:D ma nije zbog svekrva, necu vise ni da idem na tu temu, sjatili se svi da napadaju, nema vise smisla ici tamo....pitam onako, ja sam sada mnogo stabilnija i bas vidim napredak sto se tice i zivaca ali i fizickog oporavka u zadnjih mesec dana....nije bebac nista laksi za odgajati nego ranije, sada je stao na noge i svasta dohvati,svasta pojede :))), ni cetvore oci mi nisu dovoljne ali mi lakse pada svo to opterecenje nego ranije....valjda je i on veci i vidim da je zdrav i napredan pa vise ne brinem toliko...

a i dobila sam menstruaciju, nedelju dana nakon sto sam pocela da dojim samo dva puta dnevno....5+ za moje hormone, rade kao doxa....

Back