Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
niezreciva, tako se vezuje i nase jaje ali sam mislila da se ova veca sedista, od 9 do 18 kg, pricvrscuju drugacije
meni ovako vezano jaje deluje bas labavo i nebezbedno

Ako znas model sedista mozes pogledati na Youtube kako da ga najbezbednije vezes. Ja se uvek preznojim kada vezujem sediste i vadim ga par puta dok skroz ne nalegne kako treba, jer ne volim krenuti na put misleci da li je dovoljno stabilan, da li moze izaci iz sedista i sl. Youtube rules :super:.

mi imamo obicno sediste koje na sebi ima mesta tj lezista gde se pricvracuje kajs, namestili smo sediste iza suvozacevog, okrenuto ka sedistu, donji deo kajsa ide sa donje strane sedista a gornji deo preko gornjeg....kad udjes u stos jako je lako namestiti....

juce smo ga tesko uspavali, bas je plakao...bila sam i nervozna i ljuta i bilo mi ga je strasno zao....skroz smo ga izveli iz takta.....osecam se krivom sto sam ga ostavila samog sa ,za njega, nepoznatim ljudima i dozvolila da ga toliko smore i iziritiraju....rekla sam mm da se ovo vise nece desiti....pa po cenu da se oni naljute ako ne shvate da ih mali ipak ne poznaje kad ga vide mesecno....missim, sad me vec bas briga, ili ce biti normalni sa njim i sa nama ili cemo smanjiti vidjanje drasticno....:confused:

kajs:lol:

ma nema sanse da placam isofix ugradnju, kako je bilo pre isofixa nego sam zbunjena jer ova sedista koja sam gledala imaju mogucnost ili da se vezu samo pojasom, kao ovo vase ako sam dobro videla, ili da se zakace na sipku onu koja je izasedista i ne vidi se.. kontam da je tako sediste mnogo stabilnije, ne zam, ali vidim da se najveci broj koji ne idu na isfix samo vezuju pojasem, pa sam se tu zbunila... tj i dalje sam zbunjena, nisam detaljno gledala, ali neka imaju postolje , a neka ne... grrrh

:) lepo....i tako normalno :))))....mi idemo na kontrolu 20. ali nisam toliko zainteresovana za kilazu, dobro mi izgleda, lepo sisa i kaki a vidim i da je narastao po stvarima....zanima me sta ce da mi kaze za vreme kada da pocnem dohranu sa nemlecnom....jako je zainteresovan, gleda kad mi jedemo, pokusava da sedi......bice tada 5.5 meseci mada bih ja da cekam do punim 6 ali ne znam kako to ide kod krupnih beba....

Mi smo poceli nemlecnu tako sa 5.5 meseci, mada to je bilo pravo igranje... Sada mi dr rekla da izbacim podoje u toku dana, jedan do dva, koliko ima, mada on tada ne sisa jer je gladan nego vise kada je nervozan, pospan itd...

Super napredovao, visi je i tezi od Sare :D ALI dobro, decak je. Ona se sad doduse malo ubuckala, tama je kako treba.
A sto ti rekla da izbacis podoje? :eek:

Ne znam za autosediste o cemu tacno pricas, Taro, mislim, ne razumem kakvo vezivanje si ti imala na umu :D vezu se pa se vezu, mislim da kad su okrenuta unapred deluju bolje pricvrscena.
I jaje se veze isto tako, doduse mi smo jaje zaglavljivali uvek lepo izmedju sedista pa taj pojas i nije bio nesto potreban, ali ajd..

Kako je to sve sad komplikovano, kad smo mi bili mali vozali se nazad lezecki na zadnjem sedistu, sa sve koferima nabijenim u deo za noge :D Niko nije imao crna razmisljanja o udesima i sbbkbb.
Danas bi nasi matorci u zatvoru zavrsili zbog toga valjda :D
I onda se zapitam nekad - jel ono bilo nenormalno, ili ovo? Mislim, danas se brze vozi, to je razlika valjda jedina. Mada mi isto vozimo, ali drugi voze brze.
Ne znam ni ja. Naravno da necu rizikovati njenu sigurnost, uvek ce imati sediste (do 12 godina, jel) ali eto ispada da su nasi matorci rizikovali nase zivote svakodnevno.

U apoteci zena i muz ispred mene, kupuju probiotike, pa lekove protiv alergije, pa alkohol, flastere...(idu na more ocigledno) i citaju sa spiska sve - kad su krenuli a sta ako nam zatreba ovo, a moze i ovo - pola apoteke pokupovali "za ne daj Boze.."
Pa ako ste toliko preplaseni, bolje nemojte ni ici na more..covece..kakva preopterecenost, pomalo mi to tuzno dodje..sa izbezumljenim izrazima lica, pogubljeni..ljudi su poceli da se boje da zive izgleda..

Kako je to sve sad komplikovano, kad smo mi bili mali vozali se nazad lezecki na zadnjem sedistu, sa sve koferima nabijenim u deo za noge :D Niko nije imao crna razmisljanja o udesima i sbbkbb.
Danas bi nasi matorci u zatvoru zavrsili zbog toga valjda :D
I onda se zapitam nekad - jel ono bilo nenormalno, ili ovo? Mislim, danas se brze vozi, to je razlika valjda jedina. Mada mi isto vozimo, ali drugi voze brze.
Ne znam ni ja. Naravno da necu rizikovati njenu sigurnost, uvek ce imati sediste (do 12 godina, jel) ali eto ispada da su nasi matorci rizikovali nase zivote svakodnevno.

U apoteci zena i muz ispred mene, kupuju probiotike, pa lekove protiv alergije, pa alkohol, flastere...(idu na more ocigledno) i citaju sa spiska sve - kad su krenuli a sta ako nam zatreba ovo, a moze i ovo - pola apoteke pokupovali "za ne daj Boze.."
Pa ako ste toliko preplaseni, bolje nemojte ni ici na more..covece..kakva preopterecenost, pomalo mi to tuzno dodje..sa izbezumljenim izrazima lica, pogubljeni..ljudi su poceli da se boje da zive izgleda..

da ti pravo kazem da iako cemo imati auto sediste ako budemo isli na duze puteve nema sanse da mi dete bude non stop u njemu, pogotovu kad spava, lepo cu da ga stavim da lezi na zadnjem sedistu....znam da to nije sigurno ali opet, ne verujem ja mnogo ni u ta sedista....uostalom, starijeg sina sam sa 2.5 vodila na more kolima i nije imao auto sediste....po meni jeste to sve pomalo naduvano i paranoicno...

..niko ne prizeljkuje da lichno proveri, naravno, ali statistika pokazuje da je smrtnost dece pri udesima opala za 70% od kada se koriste auto-sedishta..

http://econlog.econlib.org/archives/2009/08/infant_car_seat.html
http://www.carseat.org/Resources/Weber_CPCP.pdf

..samo onaj ko je imao dva slichna udesa, sa detetom van sedishta i detetom u sedishtu moze da uporedi, pupupu, daleko bilo..

ma sve je to jasno....ali, kako da ti dete sedi toliko dugo ako ides na more cak i da pravis pauze????....nije prakticno i za spavanje, dete se unervozi, postane mu i dosadno a i ne mozes svaki cas da stajes....

Super napredovao, visi je i tezi od Sare :D ALI dobro, decak je. Ona se sad doduse malo ubuckala, tama je kako treba.
A sto ti rekla da izbacis podoje? :eek:

Ne znam za autosediste o cemu tacno pricas, Taro, mislim, ne razumem kakvo vezivanje si ti imala na umu :D vezu se pa se vezu, mislim da kad su okrenuta unapred deluju bolje pricvrscena.
I jaje se veze isto tako, doduse mi smo jaje zaglavljivali uvek lepo izmedju sedista pa taj pojas i nije bio nesto potreban, ali ajd..

kaze sa podoje da mu vise nisu potrebni, tj vise od dva puta ujutru i uvece da pije mleko, ne znam, rece mi i za so da pocnem polako da mu uvodim, to se kaze uvodi od 9. meseca, a ja sam nesto citala da se do godine ne uvodi so :S
jesi li uvela ti sari?

e, auto ipak ima isofix sistem, samo sto je star model pa nije vidmo obelezen tako da sam resila taj probelm oko vezivanja itd.. ne znam, ja sam, sto se toga tice, duzih putovanja, posebno osetljiva i pazljiva nekako, ne znam zasto, nikako nisam opustena tada, nevezano sada za jakova, a kada je on u pitanju to postaje jos nagalsenije, znam da to nije bas dobro al jbg, jace je od mene...

ja sam, sto se toga tice, duzih putovanja, posebno osetljiva i pazljiva nekako, ne znam zasto, nikako nisam opustena tada, nevezano sada za jakova, a kada je on u pitanju to postaje jos nagalsenije, znam da to nije bas dobro al jbg, jace je od mene...

Verovatno samo intinktivno zelis zastiti svoje dete. To je po meni sasvim OK ;)

I ja sebe nekada primetim kako mozda previse brinem zbog sitnica, ali bolje da brinem nego da sam previse opustena pa da se desi ono sto ne bi trebalo.

Apropo sedista za decu. Nekada imam osecaj da je sve to mamipara, ali kada procitam clanak u novinama da je u sudaru prezivela samo beba jer je samo ona bila vezana :sad2: shvatim da je ipak bolje da budem opreznija i vezem se cak i kada sedim nazad. Mozda preterujem, ali ovako i Junior vidi da sam vezana pa manje negoduje, a i mirnija sam. Kada sedim napred, uvek zavezem pojas. Tako sam krenula kada sam isla na casove voznje. Jos se tada instruktor cudio zasto se vezujem, to je kao bezveze, rekoh bolje da mi od pocetka to udje u naviku nego da mi posle bude neudobno. Jedino sto ja stavim stipaljku na pojas jer me steze kod vrata, ali ne verujem da to pravi neku razliku sto se bezbednosti tice :think: Par puta sam isla taxijem sa Juniorom ali bez njegovog sedista i premrla sam dok smo stigli kuci.

:) mi juce nismo izdrzali i dali smo bebi kasiku milupinog startera od pirinca....jako mu se svidelo, bas je lepo pojeo iako je bilo pirinca i na rukicama :)))....nagon za gutanje mu je super, evo nocas je mirno spavao, jos cekam danasnju kakicu pa da nastavimo dalje....vise je nego spreman, koliko vidim, za uvodjenje nemlecne ishrane....

kaze sa podoje da mu vise nisu potrebni, tj vise od dva puta ujutru i uvece da pije mleko, ne znam, rece mi i za so da pocnem polako da mu uvodim, to se kaze uvodi od 9. meseca, a ja sam nesto citala da se do godine ne uvodi so :S
jesi li uvela ti sari?

e, auto ipak ima isofix sistem, samo sto je star model pa nije vidmo obelezen tako da sam resila taj probelm oko vezivanja itd.. ne znam, ja sam, sto se toga tice, duzih putovanja, posebno osetljiva i pazljiva nekako, ne znam zasto, nikako nisam opustena tada, nevezano sada za jakova, a kada je on u pitanju to postaje jos nagalsenije, znam da to nije bas dobro al jbg, jace je od mene...

Aha, znaci ipak ostaju 2 podoja ili?, ja sam shvatila da mu potpuno ukines, pa rekoh kakvi su to doktori koji daju takve savete..znam da si se mucila da istrajes koliko-toliko u dojenju..pa sto ne bi dojila jos par meseci, do godinu dana makar. A izbacis jednu turu ad mleka ukoliko ih jos ima, umesto jednog podoja.
Pazi mene, izvini sto se mesam, nego ne bude mi jasno nekad sto tako savetuju.

Nisam joj uvela so, i necu do godinu dana. Lepo jede i bez soli. Ja se drzim te neke skole uvodjenja hrane koja mi se potpuno slaze sa mojim zdravim razumom..napadaju me sto joj ne dajem sladoled pojedini iz rodbine..smaraci

---------------------

Sto se tice statistika i sedista i tako..ok, isofix je najbolji. Sta ko nema taj sistem? Ili sta ako neko kupi sediste, a posle ispada da je ono najlosije proslo na onom testu..a taj neko nije ni znao pa ispao magarac i slicno..mislim da nas malo i zahebavaju sa tim. Sledece godine ce povuci iz prodaje neka sedista koja su sad mozda dobra, i obratno. Inace nismo jos kupili, i ne znamo koje cemo, to cam gara spada u uzi izbor, ali ne mora da znaci.

Ja pitala mamu kako smo mi putovali na more (ja sa godinu i par meseci, sestra imala 3 i po) kaze lezale na zadnjem sedistu, spavale.
Inace ne bih o statistikama i crnjacima..niti ikad vozimo preko 120, ona je u sedistu, naravno, samo kazem da je malo proseravanje sve to, statistike mogu i da izmisle radi bolje prodaje..ranije se nisu koristila sedista pa je bilo daleko manje nesreca..a ako bude takav sudar da izgine cela porodica a beba ostane celikom vezana za sediste..mislim..ne znam ni sta da komentarisem tu..

- - - - - - - - - -

Neizreciva, koliko on sad ima?

Sara gura auto-guralicu i hoda :D Kad ga pusti, padne, ali slatka mi je tako pici sama po sobi i gura kola :D

otkucah kilometarski post i obrisah ga, grrrr

sto se podoja tice ja mu necu izbaciti oba dnevna, ostavicu mu jedan jer vidim da trazi i da mu treba (ako bude trazio i oba ostace tako jos neko vreme), on je tek napunio 9 meseci i icicu posteoeno, moj plan je do godine da ga dojim, ne striktno ali okvirno i necu raditi nista odjednom i naglo, za sada ide bas fino postpuno... on ad ima samo jednom dnevno, i to posle podoja, znaci nije ceo obrok ad...

sto se soli tice ni ja mu ipak necu jos uvoditi, dobija so kroz sir, jogurt, pavlaku, hleb, neke stapice od heljde sto sam nasla, super su, bez aditiva itd i njemu je to za sada dovoljno

inace poceli smo sa finger hranom i super jede, polako mu razdvajam brokoli od krompira od sargarepice itd , tj napravim mu sve pomesano ali ostavim sa strane sve to pojedinacno i onda on jede sam komad po komad i super je za sada, skinem ga golog i kupam posle svakog obroka ali ok je...

sto se autosedista tice,ispade teze od izbora kolica, dok ja nadjem sve sto hocu procice zilion godina... to cam gara se ubedljivo najvise spusta jer ide od 0 meseci, generalno sedista sa isfoixom se manje spustaju zbog samo tog sistema, a i ja gledala sve od 9 kg... grhhh, pojma nemam, kada sam pitala fizijatricu kod koje idemo rekla je da je izuzetno bitno da beba lepo ulegne u sediste i preporuka je bila da gledamo onu adac listu, ja je gledala od 2011. do 2013 godine, ima spisak as koji su prosli testove... ne znam, znam samo da mu jaje stvarno vise nije dovoljno, veliki je bre i strci nekako a gore se sav pogrbi i unervozi...

Super, ja Sari i dalje ne dajem sama da jede (osim kad gricka komadic voca, koru hleba i slicno) nego mislim na kuvano jelo. I sad cu poceti, posto znam da bi trebalo vec, nego znam da ce se umusaviti a hranim je u dnevnoj, pa zamisljam samo kakav ce haos napraviti. Sad cu lepo u kuhinji da je hranim, pa posle mogu da pokupim lakse sa plocica sta bude umrljala.

A za AS mi vec muka iskreno..ispada da nijedno ne valja osim nekih za 50 hiljada i vise plus da ugradjujem isofix..
Cam Gara me malo razocarao uzivo kad smo isli da vidimo i isprobamo, nekako mi ona plastika dole ne deluje kvalitetno. Cam travel evolution od 9-36 deluje mnogo kvalitetnije ali kad ne moze da se spusta naslon.
Stvarno da izgubi covek zivce..
Ja na toj adac listi nisam videla skroo nijedno sediste sto se prodaje kod nas a da nije isofix (niti cam, niti ono belleli leonardo..) ili sam pogresno nesto gledala, ne znam

- - - - - - - - - -

Imamo fore jos 10 dana do mora..da odlucimo koje cemo AS i da kupimo..

na toj listi ima sedista bez isofixa, oni imaju onu ocenu satisfactory, nulu onu, nemaju plusice, ali kontam da je to samo jer nemaju isofix, ali i to je dobra ocena, nije negativno ocenjeno... a od cam-a sam nasla samo neko viaggosicuro, ide od 9 -18 kg, i spusta se vrlo malo, i ima isofix, i kosta oko 25.000 kod nas, ali meni se nesto ne svidja

od onih sa dobrim ocenama najjeftinije je juno fix cybex, ali nikako da ga nadjem negde uzivo da stavim jakova u njega (stavila sam ga u neko sediste u aksi pre neki dan i lepo pliva u njemu), stavila sam ga i u neko britax romer, tu je super ulegao, ali se taj model spusta isto malo, a neki njihov model koji ima sve sto trazim kosta tricavih 300 evra, sto je meni premnogo trenutno... ako ga nadjem negde van na akciji uzecu ga, ali sumnjam da ce dati neki znacajniji popust uskoro tako da pojma nemam sta da trazimo...

ja ga hranim u dnevnoj jer u kuhinji nema mesta , bas nam je mala kuhinja, ona cajna, i dnevna soba je katasrofa posle obroka, to me jedino bas smara, al ok, parket je pa prebirsem, ali sve vise me mrzi da brisem i ribam i generalno sam bas postala lenja poslednjih dana nesto ...

Autosediste je pre svega jako vazno u gradskoj voznji. Pri brzini od 150km/h ako se slupate na autoputu dzabe vam i najbolje autosediste i tada vam je mnogo bitnije kakav auto vozite. Vecina ljudi kada vozi malo dete vozi vrlo pazljivo i retko ce i da vozi tako brzo. (kada sam suprugu sa bebom dovozio iz porodilista nesvesno sam vozio 30km/h :))
Autosediste moze da vam spase dete u gradu, kada uz svu vasu paznju vas neko lupi sa brzinom od 40-50km/h kada npr stojite na semaforu itd, ili vas bocno zapuca. Postoje snimci na netu sa testova sa lutkama gde se vidi kako deca lete po kabini pri takvim brzinama. Daleko bilo, ali bolje spreciti....
Kod nas su autosedista jako skupa, uvoznici deru. Evo vam link, pa ko ima mogucnost da mu neko donese iz Nemacke ustedece duplo. http://www.baby-markt.de/Autositze/Kindersitz-9-bis-18-kg/
Moja preporuka, tj ja cu da uzmem za svoje dete http://www.baby-markt.de/Autositze/...itz-King-Plus-Magic-Dots-Kollektion-2013.html
Dobra ocena na testovima, bez ISO fixa (moj auto nema), na snizenju sada. Isporuka po celoj Nemackoj besplatna, pa ako ima neko da negde preuzme i postavi na svoje sediste i lepo predje granicu.... Romer su mozda i najbolja autosedista koja imaju i kod nas da se kupe, ali su duplo skuplja.
Cestro po grada vidjam kola u kojima ima autosediste, ali dete sedi pored. To je jako glupo i neodgovorno. Kao dete nece.... Pa sta, mora!!!!!

sale na ovom sajtu i ja gledam... samo at
ovaj model za koji se odlucio sam gledala u aksi juce, za njega sam napisala da je bebac bas lepo ulegao, ok mu je i cena ali kod njega nam ne odgovara sto se jako malo spusta, tj samo za jedan stepen... nema isofix a auto ima isofix pa mi je onda bzv da uzimam bez isofixa kada vec auto ima tu mogucnost... grr, pojma nemam, smucilo mi se stvarno...

a cene su neuporedive, to stoji, ali ja dok ne vidim i uzivo sediste, dok ne stavim bebca u njega itd ne mogu da se olducim, tako da jurim ovde da isprobamo

- - - - - - - - - -

romer versafix je meni za sada favorit, ali rekoh da je 300 eura, preskupo trenutno
ima i onaj romer duo plus, on je oko 200 eura, to je neki maksimum koji bih dala za as, ali jos ga nisam videla uzivo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back