Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne idemo u restoran, ujak mi ima vikendicu pa tamo vrtimo prase porodicno :D :D
Pa nisam joj jos dala, sad sam planirala, ako ne sutra onda cu preksutra..

Mozes onda u ujakov frizider :D A ako idete tako porodcno mozes i tamo skuvati pirinac. Samo ponesi blender.

Ja sam za ovakve situacije kupila ovo: http://shop.aksa.rs/munchkin-mlin-za-hranu.html
Mada sam ga vise koristila kod kuc, nego u prirodi. Super je za mlevenje malih kolicina.

Mozes onda u ujakov frizider :D A ako idete tako porodcno mozes i tamo skuvati pirinac. Samo ponesi blender.

Ja sam za ovakve situacije kupila ovo: http://shop.aksa.rs/munchkin-mlin-za-hranu.html
Mada sam ga vise koristila kod kuc, nego u prirodi. Super je za mlevenje malih kolicina.

Vidis, dobra stvarcica..ja imam onaj baby bullet, on bi trebalo da moze i da melje, ne samo da blenda..
Snaci cemo se nekako :))

tara nemoj da se nerviras
pa njemu je to sve novo
vladeta je bukvalno sa sest punih meseci poceo da klopa
pre toga mu davala ja, al bukvalno nije hteo nista, pa ga nisam forsirala, npr, dam mu jedan dan on pljune sve
ja zaboravim naredna tri dana , pa opet....
veliki je to sok za njih sa sike na kasiku preci....
jedan dan moze biti raspolozen za igranje, drugi dan ga vec nervira kasika
i jos ensto
gledaj da ne bude gladan mnogo, ako je puno gladan, nervozan je, verovatno hoce svoju siku sto pre, a ne da se muci s kasikom :)
imate vi jos vremena do punih sest meseci, shvati it i ovaj period kao cisto igranje s ukusima :)
i zato bez nervoze, sika mu je bitna, a sad se igrajte s kasicicom, cisto da nauci malo i na nju, i sta ce s jezikom i klopom....
ako nece nece....

I meni Sara uglavnom bas lepo rucka, a nekad se desi da uzme samo par kasikica..nista to ne znaci
Sutra idemo na ceo dan u Karlovce, i htela sam da joj integralni pirinac sameljem, skuvam tj napravim kasicu, medjutim ne znam hoce li se pokvariti u kolima po vrucini dok ne stignemo tamo i td..pa sam kupila i kupovnu kasicu za svaki slucaj..ne znam ni ja

Sali, objasnjavala je kis, zasto deci treba davati obican pirinac, ne integralni... Ne secam se tacno kada ali bese prica da njima treba vise energije, pa samim tim i belog hleba, obicnog pirinca, masti i ulja... koliko me secanje sluzi treba da budu 40% dnevnih unosa...
Mozda se neko seca tacnije.

Ja sam prehladjenja... Kijam kao luda... aaapppcciihhhaaaaa... ahahahah... :))))

Btw, ponesi slobodno, nece se pokvariti za toliko sigurno.
Samo probaj pre nego joj ponudis.
Ako jede malo, kupi joj i gotovu, za svaki slucaj.
Rece ti da jesi?
Onda ponesi obe, pa joj daj to sto si ti spremila, a kupovnu ostavi za neki drugi put. ;)

Lep provod sutra u Karlovcima... :) (ps. Jadno prasence :mrgreen: )
I drugim devojkama lep provod...
boki, gde je popovica? Jel to ono naselje kod kamenice?

Mi idemo u SU-u sutra, vodimo medu u zooloski vrt, pa na Palic da prosetamo...
A posle na rostilj...
mada cu ja ovako kijava verovatno kuci posle zoo vrta... ako me ne zadrze tamo kao izlozbeni primerak :mrgreen:

tara nemoj da se nerviras
pa njemu je to sve novo
vladeta je bukvalno sa sest punih meseci poceo da klopa
pre toga mu davala ja, al bukvalno nije hteo nista, pa ga nisam forsirala, npr, dam mu jedan dan on pljune sve
ja zaboravim naredna tri dana , pa opet....
veliki je to sok za njih sa sike na kasiku preci....
jedan dan moze biti raspolozen za igranje, drugi dan ga vec nervira kasika
i jos ensto
gledaj da ne bude gladan mnogo, ako je puno gladan, nervozan je, verovatno hoce svoju siku sto pre, a ne da se muci s kasikom :)
imate vi jos vremena do punih sest meseci, shvati it i ovaj period kao cisto igranje s ukusima :)
i zato bez nervoze, sika mu je bitna, a sad se igrajte s kasicicom, cisto da nauci malo i na nju, i sta ce s jezikom i klopom....
ako nece nece....

ma znam sve to, tako i shvatam ove pocetke, em je kasika, em je novi ukus, em razlicita tekstura hrane i ne forsiram ga nista, tek je probao pirincane pahuljice i sada krompir, nego mi je bilo cudno kako ga je prekjuce slatko jeo ...
napravicu pauzu sutra svakako, pa cemo videti, ima on jos dve nedelje do sestog tako da stvarno ne zurimo nigde, a smesan je sa kasikom, posto je gumena i mekana prvo je dobro zagrize zubima, pa ocesa desni gornje, pa tek onda preuzme hranu nekako : ))
i ladno je pregrizao glodalicu, tj probusio, poceo gel da curi, dobro sam videla odmah...

ma znam sve to, tako i shvatam ove pocetke, em je kasika, em je novi ukus, em razlicita tekstura hrane i ne forsiram ga nista, tek je probao pirincane pahuljice i sada krompir, nego mi je bilo cudno kako ga je prekjuce slatko jeo ...
napravicu pauzu sutra svakako, pa cemo videti, ima on jos dve nedelje do sestog tako da stvarno ne zurimo nigde, a smesan je sa kasikom, posto je gumena i mekana prvo je dobro zagrize zubima, pa ocesa desni gornje, pa tek onda preuzme hranu nekako : ))
i ladno je pregrizao glodalicu, tj probusio, poceo gel da curi, dobro sam videla odmah...

Junior ni dan danas ne jede kuvani krompir (ni krompir pire ni slicno) samo peceni, a ni taj uvek. Kada malo bolje razmislis, bolje ti je da lepo sisa, a neka pojede kasikom koliko hoce. Ima ceo zivot pred sobom da jede kasikom, bar neka iskoristi ovo vreme pa da sisa koliko god zeli :heart:

Sali, objasnjavala je kis, zasto deci treba davati obican pirinac, ne integralni... Ne secam se tacno kada ali bese prica da njima treba vise energije, pa samim tim i belog hleba, obicnog pirinca, masti i ulja... koliko me secanje sluzi treba da budu 40% dnevnih unosa...
Mozda se neko seca tacnije.

Ja sam prehladjenja... Kijam kao luda... aaapppcciihhhaaaaa... ahahahah... :))))

jes objasnjavale su i ona i novka
deci ne trebaju te integralne zitarice kolko skontah i zbog toga sto su bogate vlaknima, a deci toliko vlakana ne treba....

i ja sam savatala alergiju na polen, videcu kako ce mi sutra biti :)
da, popovica je tamo :)

Junior ni dan danas ne jede kuvani krompir (ni krompir pire ni slicno) samo peceni, a ni taj uvek. Kada malo bolje razmislis, bolje ti je da lepo sisa, a neka pojede kasikom koliko hoce. Ima ceo zivot pred sobom da jede kasikom, bar neka iskoristi ovo vreme pa da sisa koliko god zeli :heart:

ma da, ali sam ja nekako nestrpljiva, slatko mi je to sada sve, kako klopa, kako uci nesto novo, kako reaguje, sva sam u planovima, ne mogu da docekam da proba sledece povrce/voce itd : )

i mi sutra idemo na put, u selo u okolini vrnjacke banje, tetka moja ima tamo citav zoloski vrt, jedva cekam da jakov vidi prase, guske i ostale zivotinje, plus ceo dan u prirodi, cist vazduh, jedva cekam bas

Btw, ponesi slobodno, nece se pokvariti za toliko sigurno.
Samo probaj pre nego joj ponudis.
Ako jede malo, kupi joj i gotovu, za svaki slucaj.
Rece ti da jesi?
Onda ponesi obe, pa joj daj to sto si ti spremila, a kupovnu ostavi za neki drugi put. ;)

Lep provod sutra u Karlovcima... :) (ps. Jadno prasence :mrgreen: )
I drugim devojkama lep provod...
boki, gde je popovica? Jel to ono naselje kod kamenice?

Mi idemo u SU-u sutra, vodimo medu u zooloski vrt, pa na Palic da prosetamo...
A posle na rostilj...
mada cu ja ovako kijava verovatno kuci posle zoo vrta... ako me ne zadrze tamo kao izlozbeni primerak :mrgreen:

Hvala :)
E, to za pirinac integralni me stvarno nerviraju sa dezinformacijama..dobro je da nisam dala jos..samo sam na jednom mestu procitala da ga ne treba davati do bukvalno godinu dnaa punih, a svuda pise da ide odmah, uvodi se na pocetku vec..strasno
Odlozicu ga onda za neko vreme..napravicu joj nesto sto je vec probala.

A ostale zitarice? Jel zna neko? Planiram gluten da joj uvedem uskoro..pa sam mislila posebno razene, ovsene, jecmene i td..da dajem..

Znaci kad pravim povrce idu zitarice +povrce i voda u kojoj se kuvalo povrce ?

Pa mozes i samo povrce + voda u kojo se kuvalo, ako joj uvodis jednu po jednu namirnicu na 3-4 dana...a mozes i mesati sa necim sto je vec probala

- - - - - - - - - -

Inace sam joj kupila cvidze :cool:, smeta joj sunce, i ove su kao protiv UV zracenja..mada se bojim da se ne povredi sa njima, videcu da li ce koristiti

meni je nekako bolje samo povrce, da razdvoji lepo ukuse, mislim ne bih mesala sa zitaricama, ali to je samo teorija moja, ko zna kako ce biti u praksi
mozda ako npr bas nece neko povrce/voce onda dam sa zitaricama pa postepeno smanjujes zitarice da bi povrce bilo povrce a zitarice -zitarice

Pa mozes i samo povrce + voda u kojo se kuvalo, ako joj uvodis jednu po jednu namirnicu na 3-4 dana...a mozes i mesati sa necim sto je vec probala

- - - - - - - - - -

Inace sam joj kupila cvidze :cool:, smeta joj sunce, i ove su kao protiv UV zracenja..mada se bojim da se ne povredi sa njima, videcu da li ce koristiti

jao, ja sam razmisljala pre neki dan postoje li naocare za tako male klince : )

ako te ne bude mrzelo okaci neku fotku sa cvikama : )

inace kupila sam niveinu kremu za sunce, za bebe, faktor 50, sad ne znam da li da mu mazem to i pre podne, ono do 11h ili ne?

Evo, naravno da sam je vec slikala sa njima :D :D

cvidze.jpg

Ja joj mazem, mi izlazimo oko 10, ali svakako joj stavim kremicu jer je vec tada jako sunce, otkud znam...

Hvala :)
E, to za pirinac integralni me stvarno nerviraju sa dezinformacijama..dobro je da nisam dala jos..samo sam na jednom mestu procitala da ga ne treba davati do bukvalno godinu dnaa punih, a svuda pise da ide odmah, uvodi se na pocetku vec..strasno
Odlozicu ga onda za neko vreme..napravicu joj nesto sto je vec probala.

A ostale zitarice? Jel zna neko? Planiram gluten da joj uvedem uskoro..pa sam mislila posebno razene, ovsene, jecmene i td..da dajem..

Mozes slobodno pirinac, ali obicni.
On je bolji za njihov uzrast.
A za zitarice ne znam sta da ti kazem. Ja sam samo dodala 7corn i nije reagovao.
Ali mi nismo ni pola kutije potrosili i bacili.
Ja to ne koristim.
Ni pir.pahuljice.
Gledam da napravim domace i da ih unese kroz neke druge namirnice... jer ih i mi slabo koristimo u ishrani.
Ali postujem da treba.

Videcete koliko je lakse kad se sve uvede pa jedu kao veliki,
Ali polako ... uzivajte u isprobavanju novih ukusa ... to im je sve po prvi put u zivotu i to su za njih veliki dogadjaji. :heart:

Ja se ceo dan borim sa T i slinavim nosevima. :(
Od 2 godine broj godina +5, toliko grama vlakana dnevno. Znaci, za 3 godine-oko 8g.
Do 2 godine sto svarljivija hrana, sa sto manje celuloze, ja sam vec rekla da se ne daje nikakav integralni pirinac, dovoljna su vlakna iz povrca i voca.
Mogu se naci kojekakve nebuloze, tzv. strucnjaci za zdravu ishranu izracunaju prema energetskim potrebama unos vlakana za decu, pa ispadne 20g sto je strasno!
Pazite sta citate i gde citate.
Idem da brisem slinavca, ceo dan mi je u krilu, da sedi, da se mazi, da ga nunam, kao beba...mukica. :(

Postoje tablice, ali nebitno je u sustini. Ovo sto pisemo se odnosi na nerastvorljiva vlakna, pretpostavljam da ste na to mislile.
Bitno ih je hraniti normalno, kao zdravu decu, sto i jesu, a ne kao matorce sa aterosklerozom, hiperholesterolemijom, opstipacijom od zakrzljalosti creva, dijabetesom itd. kojima treba sve i svasta ukinuti.
Mislim, preteruje se malo tu, sad je to valjda moderno.
Deci treba energije, treba im belog brasna, suv skrob njima nije "bela smrt", ne treba im davati mekinje i sve integralno, previse celuloze ugrozava apsorpciju bitnih elemenata, a i tesko je podnose.
Deci do 5 godina masti treba da daju 40% energije, ou jea, masti, treba im punomasno mleko, punomasni sir, i zbog liposolubilnih vitamina, naravno.
Treba im gvozdje iz crvenog mesa, nece ga dobiti iz belog pileceg i ribe.
Samo ne treba preterivati ni u kom smeru i sve je OK.

Sad je zaspao, sad! :dash:
Ja sam zapusena totalno isto, cekam da proradi defrinol, da mi bar nos otpusi da mogu da legnem, bem ti viruse!

Krmenadle? Svinjsko?
Prvo teletinu, junetinu, jagnjetinu, posle svinjetinu.

Saly, evo sam pronasla postove...
700.stranica ako ti moze pomoci ili bar dati neke smernice
:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back