Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na kraju ispadne da nista ne mozes jesti vise.. a bez povrca i voca nema zdravlja.. pa sad izvagaj :think:

Ima mineral ZEOLIT cijim se unosenjem (prah se promucka sa vodom) neutralisu pesticidi iz organizma.
Nasa je zemlja jako bogata rudom zeolitom, pa ako znate nekog iz Vranja ili okoline Kopaonika, mozete ga nabaviti po povoljnoj ceni.. u apotekama je vec skuplji.

Jeste, baš i meni mm pričao pre neki dan o tome. Hoće to da nabavi!

Na kraju ispadne da nista ne mozes jesti vise.. a bez povrca i voca nema zdravlja.. pa sad izvagaj :think:

Ima mineral ZEOLIT cijim se unosenjem (prah se promucka sa vodom) neutralisu pesticidi iz organizma.
Nasa je zemlja jako bogata rudom zeolitom, pa ako znate nekog iz Vranja ili okoline Kopaonika, mozete ga nabaviti po povoljnoj ceni.. u apotekama je vec skuplji.

odlican i za izbacivanje mikotoksina i svih drugih otrova...stavlja se i domacim zivotinjama u hranu....

Postoji dosta vrsta zeolita i nije svaki za ljudski organizam. Nasa zemlja jeste puna tog minerala, ali ne bih se ja bas zezao i na svoju ruku ga pio. Imate u apoteci bezbedan preparat, ne mogu da se setim tacno kako se zove, a koji kosta oko 500-600 dinara (mislim da vam je to doza za oko pola meseca). Mogu da ga piju i deca. Doktor mi je rakao da on to pije i da savetuje svojim pacijentima od kada je bila ona prica sa aflotoksinom u mleku....
E sad jedno pitanje :)
Imam cerku od 3.5 meseca koja je pocela da mi pravi problem u setnji. Naime, do skoro je obozavala setnje u kolicima, lepo se ispavala i provodili smo po 2-3 sata u setnjama. Sve smo cekali lepo vreme pa da mozemo i vise vremena provoditi napolju i sada kada je stiglo (izvodimo je ujutru i predvece zbog vrucina) ona nece duze od 15 min u kolicima :neutral:
Krene kenkanje, a ponekad i vriska, pa moramo da je vadimo iz kolica i nosamo u rukama. Tada je sve super :lol:
Kapiram da joj je mozda dosadno u kolicima, posto jos uvek gleda samo u nebo, ali do skoro to nije bio problem. Kaze mi koleginica, majka dvoje male dece, da je ne vadim iz kolica, da ce da joj se svidi da je nosamo napolju, pa onda gotova setnja sa kolicima za stalno...
Znam da nova teorija kaze da dete do 6 meseci ne moze da se navikne na ruke, ali znam i da moja cera u kuci malo malo pa se rasplace ako je ne nosim. Ne da mi ni da sednem sa njom u rukama, nego moram da setam ili ti stojim, da moze da ima bolji pogled:hahaha:
Jel imao neko od vas slicna iskustva? Da li je to prolazna faza (nadam se) ili da polako pakujem kolica? Kupio sam i kengura ovih dana (kukovi ok) da imam kada krene vriska u parku. Ja mogu da je nosim, nije mi tesko, ali supruga mi je sitna i sve joj je teze. Kada klinka nabaci jos koju kilu samo cu je ja voditi u setnju,ako se ovako nastavi, a to je samo posle mog posla :(
Inace, kada klinka krene da place u kolicima krenu prolaznici da me gledaju kao masovnog ubicu :hahaha: Meni i ne smeju nista da prigovore, ali kada je supruga sama katastrofa. Mada verujem da i ostalima dele savete svi od cistacice u zgradi, do vozaca GSPa...

Moja cerka nikako nije htela u kolica, dok god nismo presli na onaj sportski deo (tako se ovde gde zivim kaze), a to je bilo sa nekih pet meseci. U toj lezecoj korpi stvarno nije volela da bude. Taj period njenog zivota smo provodili uglavnom u vikendici na jednom prelepom mestu u prirodi, bilo mi je jako stalo da sto vise vremena provodimo napolju zbog fantasticnog vazduha, tako da sam ju ja dosta nosila napolju. Isto tako nisam uspevala da ignorisem njeno vristanje i ne uzmem ju iz kolica. I da, mnogo smo ju nosili otkad je rodjena. Jeste tesko, ali sve to prodje. Kada smo ju prebacili u sedeca kolica (sportski deo), stvari su se promenile, dobila je bolji pregled, i sad voli da se vozi i gleda okolo, kao i da spava napolju. Mozda ce i vasa beba vise voleti tako...

Moja mala isto nije htela u kolica, pa ju je md nosao kada bi zajedno isli u setnju. Ja sam sa njom sama izlazila koliko bi njena tolerancija to dozvoljavala, ali je valjda vremenom skapirala da kada smo same nas dve da mora da istrpi kolica (ja je nisam mogla nositi puno), mada sam gledala da joj podignem onaj lezeci deo (u nasim kolicima moze), pa je mogla kolko tolko da zvirka napolje. Tek kada je smo je prebacili u decei deo kolica prestala je da se buni (sa nekih 5,5 meseci). Cak i sada ima ponekad bubice da nece u kolica i tada zavrsi u nosiljci. Ja je ne nosim u klasicnom kenguru jer su me od toga bolela ledja vec imam ovako nesto

ManducaBaby-20Carrier-20Black.jpg

sa ovim moze da ide na ledja, napred i na bok :)

Nasa kolica i nisu skroz ravna, vec je taj prvi polazaj na nekih 20 stepeni (konsultovali se sa decijim ortopedom i kaze da je to ok jer pomaze jacanje trbusnjaka kod beba) ali vise joj to nije dovoljno, hoce vise :cool:
Sa nekih 4.5 meseca moze u sledeci polazaj, onaj od 45 stepeni, pa cemo da vidimo da li ce da joj bude zanimljivo.
Neo-wolf interesantno izgleda ta nosiljka, ali mislim da kod nas ne bi imala prodju. Nisam napisao ranije,kada smo u stanu nece klinka da je nosim tako da je okrenuta ka meni, tako je moglo prvih mesec dana kada smo se borili sa grcevima. To samo mami pusta. Ja je nosim tako sto je okrenem da gleda unapred. Jedna ruka za rame, a druga medju noge. Naravno, ne drzim je uspravno, zbog kicme nego je iskosim i tako moze po ceo dan da razgleda. Vec vidim da ce sve da je zanima :)
Nije meni tesko da je nosam, ja u tome i uzivam, ali mi zao da bude uskracena za prepodnevne setnje sa mamom. Izvodili smo je po zimi i ruznijem vremenu i sad kada je doslo lepo vreme pocela da zeza :)
Supruga i ja smo ranije dosta vremena provodili setajuci po Fruskoj gori, pa se nadam da ce ponovo da zavoli kolica da je upoznajem sa sumom ;)

sale, sigurna sam da njoj postaje dosadno u lezecem polozaju, sada je sve vise budna u setnji i ima potreba da gleda, a u korpi su zatvreni skroz i vidik im je skucen totalno... proslo je vreme kada je uzivala da prespava celu setnju : )

imate li mogucnost da korpu okrenete tako da ne gleda u vas nego napred? kod nas je to palilo neko vreme, mada danas definitivno izbacujemo ravnu korpu i ubacujemo sediste jer on vise ni 20 min ne izdrzi u korpi...
ako bas vristi probajte da je uzmete na kratko,da se smiri pa da je vratite, i tako nekoliko puta, da je ne nosite sve vreme, mada znam da to retko uspeva kada se razdraze ... ili da pevate glasno, kod nas je i to pomagalo, kako pocnem da pevam on se ucuti...

Nemamo mi korpu na kolicima. Imamo inglesina espresso kolica. To su kolica od rodjenja pa do treca godine, ili koliko vec ih koristite. Nagovori nas trgovac u Aksi na njih, kao super su. Generalno, nisu losa, ali mislim da ih ne bih uzeo ponovo. Sto je najace, ja gledao neka skuplja da uzmem, a on ne kao ovo je poznata firma, bla,bla,bla... A dobro, ko mi kriv.
Uglavnom, ta kolica su uvek okrenuta unapred. Pozadi imaju neki prozorcic, da vidis sta ti dete radi. NJihova velika prednost je to sto su vrlo mala kada se skupe, a kako vozim manji auto ovo mi puno znacilo.
Nista, ostaje da vidimo kako ce se ponasati kada podignemo naslon. Probacu sa pevaljem u setnji, bar cu prolaznicima da ulepsam dan :hahaha: Kod nas razne fore upale neko vreme, oko 2-3 nedelje. Onda ih provali i nema sanse vise. U kolicima smo je gomilu puta uspavljivali kada je bila manja, pa je prebacimo u krevetac. Sada kada je stavim u kolica u stanu obicno vriska. Sada nam u stanu pomogne svaki put ona podloga za presvlacenje. Tu je stavim i ona prestane da place i pocinje da se smeje. Ja joj kao nesto pricam, skinem nesto od odece i ona uziva, a ja odmorim ledja. verovatno ce i to da provali uskoro :p
Nesto sam se nadao da ce se javi neko i kaze kako je to bilo i kod njih i kako je proslo, ali slabo :roll:

:) moj sin je nepuna dva meseca alije pomogla igrackica koja se kaci na tendu kolica....posto mora na ravno i zatvoren je tendom bilo mu je dosadno da gleda samo u nas, od kad smo mu kupili zeku koji se vrti i zveci kako se kolica truckaju, mnogo bolje podnosi setnje...

Sale.. ovo kao mog sina da opisujes. Isto nije vristao samo kad ga nosimo i hodamo cim sednemo i ako je u rukama vriska i cika.. samo setanje i u rukama i to da gleda na unapred. To je krenulo sa 2 meseca. Suprug je otputovao i ostala sam na delje sama sa njim ( mislim i mojima.. al ko da sam sama bila svo ovo vreme). Ustajao je u 4-5h ujutru i legao uvece u 20h. Svo vreme samo na ruke.. sto je meni bilo nemoguce, pa je i plako.. sta cu. Nabavila sam MEI TAI maramu (nosiljku) sto mi je zivot olaksalo.. hvala onom ko to izmisli i sto sam slucajno na netu tarzeci resenja nabasala na nju...
. Mene to spaslo po kuci. Sto se tice kolica, isto nije hteo. Stavljam ga a on vec sirena.. al popravilo se psoto smo digli u polusedeci nivo. A gurala sam ga i dok je plako, kad shvati da nema vadjenja.. prestajao je. Al sam ga prvo vozala po nasem naselju gde dosta kuca nije naseljeno, pa tek onda dalje,Iso mi je daska za presvlacenje bila spas da se malo odmorim.. tu ga stavim pa gugucemo zajedno, pa presvlacenej i tako. Posle je hteo da malo i samos talno sedi i lezi.. psle 4-5 meseca, al uz neprekidnu animaciju. Znaci igrala sam, pevala zonglirala... sve u isto vreme, i dok je to trajalo, moglo je bez palca da prodje. Kad je propuzao, stanje se poboljsalo jel je mogao i sam da istrazi svet oko sebe za koji je bio toliko zainteresovan.
Naravno onda je pocelo udaranje i palkanje, al ako bih ga sprecila u puzanju da se ne bi udario.. onda je tek krenulo vristanje. I tako posle 2 meseca naucio je da izbegne i savlada sve prepreke po kuci..
Mi imamo taj strah, povredice se, udarice se.. al ako im taj trenutak predstavimo kao sto je to smesno i zabavno kad se Luki udari.. oni to tako i prihvate. Tako da sad i kad se cokne.. ko da nista bilo nije

Nemamo mi korpu na kolicima. Imamo inglesina espresso kolica. To su kolica od rodjenja pa do treca godine, ili koliko vec ih koristite. Nagovori nas trgovac u Aksi na njih, kao super su. Generalno, nisu losa, ali mislim da ih ne bih uzeo ponovo. Sto je najace, ja gledao neka skuplja da uzmem, a on ne kao ovo je poznata firma, bla,bla,bla... A dobro, ko mi kriv.
Uglavnom, ta kolica su uvek okrenuta unapred. Pozadi imaju neki prozorcic, da vidis sta ti dete radi. NJihova velika prednost je to sto su vrlo mala kada se skupe, a kako vozim manji auto ovo mi puno znacilo.
Nista, ostaje da vidimo kako ce se ponasati kada podignemo naslon. Probacu sa pevaljem u setnji, bar cu prolaznicima da ulepsam dan :hahaha: Kod nas razne fore upale neko vreme, oko 2-3 nedelje. Onda ih provali i nema sanse vise. U kolicima smo je gomilu puta uspavljivali kada je bila manja, pa je prebacimo u krevetac. Sada kada je stavim u kolica u stanu obicno vriska. Sada nam u stanu pomogne svaki put ona podloga za presvlacenje. Tu je stavim i ona prestane da place i pocinje da se smeje. Ja joj kao nesto pricam, skinem nesto od odece i ona uziva, a ja odmorim ledja. verovatno ce i to da provali uskoro :p
Nesto sam se nadao da ce se javi neko i kaze kako je to bilo i kod njih i kako je proslo, ali slabo :roll:

Imam slicna kolica, bez korpi, bez icega, isto samo prozorce, gleda od mene, normalno sam je vozala u njima i dok je bila novorodjence, tada je iovako samo spavala, pa nije bilo razloga da gledam non stop u nju dok idemo..
Mada ona je spavala u kolicima do 4 meseca puna, svaki put malte ne :lol:
E onda je pocela polako da bude budna, sad odrapi jednu turu (ima 6 meseci i 3 nedelje) spavanja, ali nadalje bude budna, posto je vec velika u polusedecem polozaju je..

Da ne gnjavim mnogo, htela sam reci dajte joj neku igrackicu, nesto da drzi u rukama da se zanima (mada sam zaboravila kad pocinju da hvataju rukicama, jel to rano ili nije)
A sa 4.5 meseca naravno moze u polusedeci i tada ima da gleda sve okolo i td, nece joj biti dosadno..
Mi imamo maramu za nosenje, koju svi hvale, mada sam je ja koristila svega 5-6 puta..sad nema sanse da je koristimo jer je prevruce, tako da je dobra samo dok su bebe male i za kratke relacije, a ne za duge setnje, leti pogotovo..uparicete se i ti i beba

danas me je bas iznenadio...
kupila ja njemu nedavno onu casu sa silikonskim piskom, da pije vodu, ma nikako... igra se s njon, grize onaj silikon sve cese desni :-D al vodu ne pije, na kasicicu vodu nece, spric pokusala nisam.... no, primetim da poslednjih dana kidise na nase case i solje, kako uzmem da popijem vodu il sok il kafu, on sve pruza rukuce i bulji u mene :-D
i ja mu danas sipala malo vode u casu, odma je s dve ruke zgrabio, otvorio usta, onako izbacio jezik i krenuo casom ka ustima... hehe, bukvalno sam mu casu samo pridrzala, kako je sklonim od usta on opet zija i primice je svojim rukama ka sebi... i pio je vodice.... :) eto, veliko moje bebce, pametno :) on bi sve ko veliki izgleda :)

inace mi je nekako sav mator :) msm ne mator ali primetim kako vise nije ona mala bebica.... sve zagleda, pogled mu je, ma kao da sve zna,
danas smo lezali zajedno , ja naslonila glavu na njega, a on cuti, ruku stavio na mene kao da me mazi i cuva :)
i velika je maza, smesko, mazuljce, neznica moja....
danas je bio i mnogo pricljiv al sa sve podvriskivanjem :) ludirao se, mi se smejali, i tako...
ne znam, nemam tih reci kojim bi opisala nase dane i koliko je divan i zanimljiv....
kaze danas jedan prijatelj, "kakav je, mogao bih ga svaki dan gledati", .... a ja cvetam :) eto, nije sto je moj :)
i da, svi me pitaju dal place on nekad jer se svima smeska, namiguje, dize obrvice onako veselo, prica.... on se budi nasmejan :)
naravno place, al sve redje.... al i tada mi srce kida kolko se on rastuzi....
evo i veceras se sam uspavao, bez suza :) tako da smo i sa spavanjem opet na starom :)
i tako , ja se raspisala, nesto mi doslo, sedim kraj krevetica i gledam ga kako spava i kuckam ....
divni moj andjeo, voli ga mama najvise na svetu....

Sale evo reci cu kao beatrica .....ako je za utehu isto kao da opisujes mog sina...sad ima 5 meseci ,stalno hoce u rukama da se nosi,nece da se igra sam stalno trazi da ga neko animira ,napolju jos i hoce u kolica sad kad smo presli u polusedeci ali nece da.zaspi niti da jede napolju tacnije slabo jede kad smo napolju kao da mu sve odvraca paznju a da ga uspavam nema sanse pocne da place nervozira nece da se uspava u kolicima pa ga nosaj ma kakvi...tako da moram kuci odmah setnje mi traju max pola sata nema sanse da odem do grada sa njim ....ne znam resenje ....kazu proci ce kad porastu pa dodju druge muke :-D
Htedoh da pitam ....mi smo poceli sa pirincanom kasom i sad treba da uvedem krompir ......kasu pravim sa dohranom posto ne dojim a dohrana je slatka...ako stavim krompir bice slatko ....jel kad stavljate povrce pravite kasu sa vodom ?

Poslednja izmena:
Hvala na savetima.
Uzecu joj danas neku igracku za kolica, pa cemo da vidimo. Bili za vikned do grada, na Vrbici pa sam joj zakacio zvonce u kolica. Bilo joj interesantno sa njim da se igra i da naravno pokusa da ca ubaci u usta, ali i to je za nekih 20 min dosadilo....
Malo je juce po kuci nosao u kenguru. Kada je okrenuta prema meni nema sanse, vrpolji se. Okrenuo sam je od mene i to joj je bilo interesantno, samo mi jos mala pa ne moze jako dugo da drzi glavu pravo, pa joj malo landara levo desno. Sacekacu jos malo da ojaca. Mada, taman ce da dodje pravo leto, a onda ce se upari u tome....
E sad jos jedno pitanje, koje je verovatno glupo, al ajde moram da pitam:
Kada dete moze prvi put da se sisa? Moja mala je rodjena sa redovnom kosom, koja je sada u ovih 3.5 meseca posteno narasla. Mislim, ima vise kose nego ja :D Problem je sto se ona uznemiri kada joj posle kupanja lagano trljamo kosicu, a i ide leto pa kontam da ce joj biti toplo. Jel sme bebi od 4 meseca da se skrati kosa? I kako to uopste raditi? Hvala...

Sale evo reci cu kao beatrica .....ako je za utehu isto kao da opisujes mog sina...sad ima 5 meseci ,stalno hoce u rukama da se nosi,nece da se igra sam stalno trazi da ga neko animira ,napolju jos i hoce u kolica sad kad smo presli u polusedeci ali nece da.zaspi niti da jede napolju tacnije slabo jede kad smo napolju kao da mu sve odvraca paznju a da ga uspavam nema sanse pocne da place nervozira nece da se uspava u kolicima pa ga nosaj ma kakvi...tako da moram kuci odmah setnje mi traju max pola sata nema sanse da odem do grada sa njim ....ne znam resenje ....kazu proci ce kad porastu pa dodju druge muke :-D
Htedoh da pitam ....mi smo poceli sa pirincanom kasom i sad treba da uvedem krompir ......kasu pravim sa dohranom posto ne dojim a dohrana je slatka...ako stavim krompir bice slatko ....jel kad stavljate povrce pravite kasu sa vodom ?

Slobodno dodaj te vode u kojoj se kuvalo voce/povrce..ja sam dodavala svoje mleko u pocetku (gde se slagalo uz ukus), a sad dodajem vodu u kojoj se kuva..
Krompir razredi svakako, da ne bude pire kao za odrasle, nego redji dosta..kad je gust bude lepljiv, pa ne mogu lepo da progutaju..

e kad ste kod krompira ja jakovu spremala prekjuce, sa mleko,rasturio se, mada nisam htela da preterujem jer je prvi put, juce mu spremim isto tako-pljuvao je kao da mu dajem ne znam sta, nije hteo da ga jede, ja nisam htela da insisitram, dala sam mu samo da sisa
danas cu probati opet, uopste ne znam o cemu se radilo, pojeo je dve -tri kasicice slatko prvi put i sutradan kao da sam mu dala ko zna sta...

e kad ste kod krompira ja jakovu spremala prekjuce, sa mleko,rasturio se, mada nisam htela da preterujem jer je prvi put, juce mu spremim isto tako-pljuvao je kao da mu dajem ne znam sta, nije hteo da ga jede, ja nisam htela da insisitram, dala sam mu samo da sisa
danas cu probati opet, uopste ne znam o cemu se radilo, pojeo je dve -tri kasicice slatko prvi put i sutradan kao da sam mu dala ko zna sta...

A jel si isto pravila kao i prekjuce? Jel dajes uvek u isto vreme? Mozda nije bio gladan mnogo..ne znam. Svakako nema potrebe insistirati, samo koliko hoce..
Ja sam Sari bila napravila previse gust pire, pa je pravila face kao da ce povrati..tek posle shvatim da treba da ga razredim dosta, dodala i mleka i vode malo..

A jel si isto pravila kao i prekjuce? Jel dajes uvek u isto vreme? Mozda nije bio gladan mnogo..ne znam. Svakako nema potrebe insistirati, samo koliko hoce..
Ja sam Sari bila napravila previse gust pire, pa je pravila face kao da ce povrati..tek posle shvatim da treba da ga razredim dosta, dodala i mleka i vode malo..

isti je bio, tj moozda je bio za mrvicu redji juce, probacu danas pa cu videti, a dajam mu uvek u isto vreme, tj trudim se ali imas pravo, on nije uvek isto gladan u to vreme, sve zavisi koliko je i kada sisao
generalno mu je juce bio los dan, zubi ga urnisu, prespavao je 5 sati u toku dana sto je za njega neverovatno, a citala sam da kada su zubici moze da se desi da manje jede, sto je i bio slucaj kod njega kada su mu izbili donji

sta znam, svasta trazim kao razloge, a mozda mu samo tako doslo...

ma moze samo treba da se pazi na fontanelu...ja sam sina sisala sa 6 meseci masinicom...

I ja sam Juniora sisala masinicom kada je imao oko 6.5 meseci. Pravo supruga da vidi da nije to nista strasno, pa malo njega. Suprug ga je uzeo u ruke i stavio u polozaj kao da Junior leti kao Supermen (al sam opisala svaka mi cast, ali se nadam da ste razumele). Na taj nacin je Junior video dok mu pada kosica na zemlju, pa mu bilo zanimljivo, a nije mu upadala u oci, a i ruke su mu bile manje slobodne da se brani. Od tada ga sisamo masinicom na odprilike mesec dana (jedino smo za Uskrs napravili pauzu pa je bio bas kosat :heart:). I cim ga osisam skontam koliko je lakse osusiti ga nakon kupanja.

Samo da napomenem da je prilikom prvog sisanja osisan samo od napred i sa strane jer je imao samo toliko strpljenja, posle dva dana dovrsili smo zapoceto. Sva sreca pa je plav, pa se ne vidi kada ostane par duzih pramena. Mislili smo bolje da bude dva dana "na pola osisan" nego da se posle pola zivota plasi masinice.

I meni Sara uglavnom bas lepo rucka, a nekad se desi da uzme samo par kasikica..nista to ne znaci
Sutra idemo na ceo dan u Karlovce, i htela sam da joj integralni pirinac sameljem, skuvam tj napravim kasicu, medjutim ne znam hoce li se pokvariti u kolima po vrucini dok ne stignemo tamo i td..pa sam kupila i kupovnu kasicu za svaki slucaj..ne znam ni ja

I meni Sara uglavnom bas lepo rucka, a nekad se desi da uzme samo par kasikica..nista to ne znaci
Sutra idemo na ceo dan u Karlovce, i htela sam da joj integralni pirinac sameljem, skuvam tj napravim kasicu, medjutim ne znam hoce li se pokvariti u kolima po vrucini dok ne stignemo tamo i td..pa sam kupila i kupovnu kasicu za svaki slucaj..ne znam ni ja

:super:

Ako idete u restoran mozes ih zamoliti da stave u frizider, pa malo zagreju pre nego sto jede.

Dajes joj integralni pirinac? Da li ga jede?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back