Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sa punih sest sam i planirala, imam jos mesec ipo da se pripremim, da pokupim sve cake i fore i odlucim kako cemo poceti i kojom brzinom ce se povecavati kolicina,to mi nije jasno, da li npr pocnem sa krompirom, jedna kasicica, pa sutra dve,pa tri i tako npr 5 dana, pa onda sargarepica sesti dan npr ide isto jedna kasicica sargarepe ili nastavljam sa onih 5 npr? nista mi tu nije jasno
koliko dugo ima samo jedan obrok, kada se uvdi drugi, ma zilion pitanja
Lako je tara.
Svaka namirnica se uvodi 3 dana.
Prvi dan 1 kasikica
Drugi dan 2 kasikice
Treci dan 3 kasikice

Cetvrti dan moze koliko hoce(ili mozes da predjes na novu namirnicu) , tu novu mozes da dajes samu(sto je pravilnije), ili da je mesas sa uvedenom

Na svake 3 nedelje se uvodi novi obrok
cicak,udaj se za mene : )
devet sati a ja jos nisam ni doruckovala, a budni smo od pola sedam

Moras jesti.
Ja sam sebi iscedila pomorandze.

sa punih sest sam i planirala, imam jos mesec ipo da se pripremim, da pokupim sve cake i fore i odlucim kako cemo poceti i kojom brzinom ce se povecavati kolicina,to mi nije jasno, da li npr pocnem sa krompirom, jedna kasicica, pa sutra dve,pa tri i tako npr 5 dana, pa onda sargarepica sesti dan npr ide isto jedna kasicica sargarepe ili nastavljam sa onih 5 npr? nista mi tu nije jasno
koliko dugo ima samo jedan obrok, kada se uvdi drugi, ma zilion pitanja

Za dojene-2. obrok sa 8 punih, treci sa 10.
Uvek i sisanje, pre ili posle cvrste hrane.
Obrok moze da zameni flasicu, kod dece koja ne sisaju, ali ne moze i ne treba da zameni podoj.
A za kolicinu ces videti sama, zavisi od njega.
Ne moras bas tako precizno. :)
Mozes da pocnes sa 2-3 kasicice nove namirnice.
Posle 3-5 dana sledecu namirnicu dodajes u onu koju je vec probao, isto po malo, pa pravis kombinacije.
Bitno je da izmedju uvodjenja 2 nove namirnice prodje taj vremenski period da vidis da li ima reakcije.

ja sinoc gotovo da nisam ni spavala
uzas
imam osecaj da me je non stop sisao a da sam spavala pola sata ukupno
u sest ujutru sam probudila caleta, koji btw spava kao top i rekla mu da ga iznese iz sobe, poludecu :D
kad dzabe, cujem ga u pola sedam da negoduje, izadjem i uzmem ga i vratimo se nazad na cuckanje....
i takoooo.....

vidis, nisam znala da se dojenim bebama na dva meseca uvodi novi obrok
sad opet moram da menjam planove :D
tara, imam pirincano, heljdino i brasno od prosa
kuvaju se ko i sva druga, cini mi se, u prokuvaloj vodi malo brasna, pa ukuvas, prohladis, pa tek onda dodas svoje mleko kolko da podesis gustinu....
uvodicu ih prvo zasebno, a onda ce mi biti 'podloga' za voce i povrce, u pocetku, cisto da bude kompletniji obrok
inace to je tako u teoriju , u praksi sam rastrzana sa tim kako i sa cime poceti :lol: :mrgreen:
i da, ja mislila da se svaki mesec uvodi novi obrok
tipa, prvi mesec vocke, pa ih namestim da budu vocna uzinica za pre podne, pa sledeci mesec krenem da uvodim povrcke, pa ih namestim da idu u podne , u vreme rucka i tako dalje, otprilike za 5-6 meseci taman, tj do prvog rodjusa bi dete imalo ve svoje obroke, ono dorucak, ruzak i vecera, plus dve uzine....
planiram da trazim posao ovde, pa mi ovo na dva meseca nekako presporo

Meni su svi pedijatri, alergolozi, uvek govorili pravilo po kasikicama, i 3 dana minimum. Za osetljiviju decu moze i 5 dana. Ja sam postovala
Jer dete moze tek treci dan da odreaguje.
I govorili su na svake 3-4 nedelje ide novi obrok.

Svako dete se razlikuje, videces.

Samo se opusti, ne zuri, i ne opterecuj tara... :)

Nisu to pravila, pravila ne postoje, to su samo preporuke, a sa ciljem da se osigura dovoljan unos majcinog mleka koje je u toku prve godine najvaznije.
E, sad, ako ces poceti da radis, ili ako planiras krace da dojis, naravno da ces uvoditi brze i vise.
Ja volim Rodine preporuke zato sto su dobre za dojenu decu i zato sto su stroge, pa odgovaraju osetljivim bebama, a onima koje nemaju alergije ne skode.
Nikad nije lose biti oprezan.

13635_178828652050_4091809_n.jpg

http://www.roda.hr/article/read/dohrana

Mislim da kod vecine beba, to uvodjenje i ide tako od mesec do dva do novog obroka.
Jer vecina 'brljavi', pljuje, nece...

Mislim da je u pocetku dok beba sisa i osnovna joj je hrana mleko, veci problem ako hoce da jede puno dr.nemlecne hrane(kao moj medo), pa moras imati smernice koliko i cega mu smes dati(mada opet smes koliko hoces)...

Ja mislim da treba biti opusten, to je moj savet.
Od pocetka uvodjenja dohrane, za svaki obrok ja medi kazem:"Jedi samo koliko hoces" ako nece, uvek mu kazem "Bravo, ne moras vise. Odlican si!"
Naravno ne znam ja jel moja podrska utice na njegov apetit ali se bar nadam da ima nekog udela. ;)
Ne treba nista forsirati, nemojte se nervirati pred njima ako ne pojedu, ako se bune, ako prljaju...

Ali sve vi to vec znate... ;)

Srecno... i uzivajte... ;)

:lol:
Pa, ja sam sve pomenila, nista nije jeo. :lol:

Čitam baš sve ovo što ste pisale oko ishrane i moram priznati da se ja uopšte nisam opterećivala toliko i nisam mu davala 3 dana po kašičicu. Nego odmah lepo jeo po par kašičica npr. jabuku, pa mu onda posle 3 dana ubacim u jabuku i šargarepu pa to jede još 2-3 dana itd. Znam da pedijatri preporučuju da se prvo krene od povrća da posle voća ne bi odbijao slano ali mi ni taj problem nismo imali i pirinčanu sam mu davala... Takodje nisam čekala 3 meseca do uvedjenja drugog obroka, to je malo preterano.. Mislim da samo treba biti opušten po tom pitanju i sve će biti ok. I svaka mama treba da vidi po svom detetu kako će i šta će ne mora baš sve tako šablonski ;)
Ali svako dete je različito, ja samo napisah naš slučaj :D

sally, sve zaboravim, vi pocinjete kada s nemlecnom, devetog aprila?
meni se sve nesto pomesali, mislim na osecanja, cas sam nestrpljiva i radujem se novoj fazi, a cas sam uplasena da ne sje.em nesto il da ipak on nije mali za sve to o.O
skroz sam sludjena, shvatih danas, pa hiljadu preporuka, saveta, svi rade drugacije, zaista komplikovano :-D

kis, kad ste vi i kako poceli?
zule?

Ona 9. puni 6 meseci..a ja sam joj dala malo pirincanih pahuljica (1 kasikicu) sa mojim mlekom..da vidim kako ce prihvatiti, sva je odusevljena bila, mislim to je bilo dosta tecno, samo da oseti teksturu malo..lepo zinula, progutala, nema refleks da gura jezikom napolje i tako dalje..

Ja sam tu malo opustenija, to sto sam joj dala da proba, ne znaci da sad mora svaki dan da se uvodi nesto, posle toga je samo sikila opet, ali drzacu se onog pravila ako uvedem jednu namirnicu dajem joj 3 dana za redom da pratim eventualne reakcije..

po savetu lekara mi smo krenuli sa uvodjenjem oko 5og meseca. rece mi da joj slobodno dam piskote :eek: ja sam joj dala pirincanu kasu, nemlecnu, na sta je ona odreagovala. posle toga probala sam sargarepu, pa je isto odreagovala. na taj razvoj price ja sam rekal cao savetu lekara i sacekala da napuni 6 meseci i onda joj davala samo po kasicicu tako nesto sve do sedmog. u sedmom je ona sama vec htela da jede vise. u osmom smo uvele i "drugi" obrok, mada nekad to jesu, a nekad nisu obroci tj. ona nekad sisa posle njih, a nekad ne :)

po savetu lekara mi smo krenuli sa uvodjenjem oko 5og meseca. rece mi da joj slobodno dam piskote :eek: ja sam joj dala pirincanu kasu, nemlecnu, na sta je ona odreagovala. posle toga probala sam sargarepu, pa je isto odreagovala. na taj razvoj price ja sam rekal cao savetu lekara i sacekala da napuni 6 meseci i onda joj davala samo po kasicicu tako nesto sve do sedmog. u sedmom je ona sama vec htela da jede vise. u osmom smo uvele i "drugi" obrok, mada nekad to jesu, a nekad nisu obroci tj. ona nekad sisa posle njih, a nekad ne :)

A sta znaci odreagovala? Kakve to budu reakcije? To ako su alergicni na tu namirnicu ili..?

Sali, reakcije mogu biti razne. Od sitnog osipa(pelenskog ili bilo kog), preko ekcema, stolica, naticanja, gusenja...
Mi smo hvala Bogu sve izbegli, 'samo' ekcem ostao, suva koza...
I nikad ne znas.
Moje dete mozda nije alergicno ni na sta, sem prasine... a mozda bi ko zna kako odreagovao da sam ga frljala sa svacim.
Nema pravila, zato je bolje polako i nema frke i ako na nesto odreaguje ...
Deca vecinu alergija prerastu, ako se pazi i izbegava alergen...
Ako se ne pazi, alergije i ekcemi mogu da prerastu u bronhitis pa u astmu... pa milion cuda...

Nemojte da vas plasim, vasa deca nece verovatno reagovati ni na sta... ali cisto da znate... bolje biti pazljiviji...

jel jos necije dete place kad mu se puste decje pesmice?

Moj obožava pesmice dečije naravno i veseli se i kao peva pa se sve pitam hoće li naslediti dedin i tatin talenat.. Naime, tata od mm je bio poznati muzičar, glumac, klavijaturista a i mm svira pijano kod kuće iako mu to nije primarno zanimanje. Čisto se setih svekra koji je prošle godine 27. marta preminuo ne dočekavši da vidi prvog unuka svog sina :sad2:
Ja sam se porodila 25.aprila, dakle za manje od mesec dana nakon njegove smrti! Ovo napisah jer je juče bilo godinu dana od kako je umro i žalosno je što ga moj sin nikada neće upoznati a bio je izuzetan čovek :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back