Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas je baš lepo vreme, šetali smo skoro sat vrmena i sada bi gospodin mali da spava ali mu ne dam još.. Meni se spava ne vidim, aj što se budi noću nego počeo da ustaje u 5 ujutru. Juče i danas do 6 smo već na nogama :confused: Ali kakvo spavanje, bacam se na spremanje ručka pa malo kasnije možemo da se onesvestimo zajedno. Ovako bi me zezao, pola sata bi dremao pa bi mi bilo još gore..

Zene, ja pocinjem da radim od aprila (radim od kuce) i mogu da biram radno vreme, bitno da se odradi 8 sati..sad razmisljam sta mi je najpametnije. Ako radim pre podne tj od 10 do 18 kako sam pre, nema sanse da cu uspeti bilo sta od nje, ona ce tada jos krace spavati preko dana..a i sad spava 2-3 puta po sat vremena i to je to.
Pa sam mislila od 14-22..taman muz dodje u 17 kuci, pa preuzme brigu o njoj..jedino sto tad ne mogu da mrdam nigde iz kuce uvece..ali imam pre podne sa njom da se setkamo i tako to..a ne radi mi se nikako..skroz sam sebi uklopila lepo vreme ovako..
Super stvar je sto radim od kuce pa mogu nju da pazim, umesto da se vracam u kancelariju neku a nju da dajem u jaslice..ali bas mi se ne radi..a dogovor je bio 6 meseci da ne radim, ne mogu da produzavam sad

mislim da je glupost cista i da bi mnogo vise pomogla edukacija ped.sestara i lekara jos u porodilistu, kao i patronaznih sestara nego ovako nesto... kod mnogih majki koje imaju problema sa dojenjem vec postoji pritisak i griza savesti a ovo bi izazvalo dodatni pritisak koji sigurno ne bi pomogao majkama da lakse uspostave laktaciju...

ja nprnisam imala pojma da beba sisanjem stimulise stvaranje mleka i kad god sam ga u porodilistu stavljala da sisa a on vristi gladan ni jedna sestra mi nije rekla da treba da vuce iako je sika prazna nego su mu davale dohranu, a vec sam navodila primer glavne sestre u misovicu, zaduzene samo i iskljuvio za laktaciju, koja mi je prvi dan rekla da se ne mucim, da iz tako malih sisa beba ne moze da ima dovoljno mleka, eventualno " da se zasladi" i da odustanem odmah... pa sad zamisljam samo sta bi bilo da je na kutiji pisalo tako nesto...

Tara, tu kutiju ne treba ni kupovati. (i sama sam poslala mm da kupi u panici)
AD treba da bude na recept, besplatno, ukoliko majka ne moze da doji.

Ako je ko bio neupucen, ja sam.
Ali vremenom skontas neke stvari.

Podrzavam.i ja da se treba krenuti od obuke osoblja, pedijatara i prvenstveno samih trudnica!
Neinformisanost je uzasna!

ona moja drugarica sto sam pisala....PRESTALA DA DOJI :evil:

rekla sam joj da je sama kriva...
i realno,da je htela,dojila bi brate
da ne duzim pricu,nije lepo da sad pisem al brate mili ono...nije se potrudila dovoljno
i preteruje stvarno
bas sam se iznervirala
al nek radi ko sta hoce sa svojom decom
al samo nek mi pomene nekad kako su u frci sa lovom zbog mleka...samo nek mi kaze
toliko me zvala i toliko sam joj pricala i opet je uradila suprotno...pa znas sta...sta me zoves koji moj???

Zene, ja pocinjem da radim od aprila (radim od kuce) i mogu da biram radno vreme, bitno da se odradi 8 sati..sad razmisljam sta mi je najpametnije. Ako radim pre podne tj od 10 do 18 kako sam pre, nema sanse da cu uspeti bilo sta od nje, ona ce tada jos krace spavati preko dana..a i sad spava 2-3 puta po sat vremena i to je to.
Pa sam mislila od 14-22..taman muz dodje u 17 kuci, pa preuzme brigu o njoj..jedino sto tad ne mogu da mrdam nigde iz kuce uvece..ali imam pre podne sa njom da se setkamo i tako to..a ne radi mi se nikako..skroz sam sebi uklopila lepo vreme ovako..
Super stvar je sto radim od kuce pa mogu nju da pazim, umesto da se vracam u kancelariju neku a nju da dajem u jaslice..ali bas mi se ne radi..a dogovor je bio 6 meseci da ne radim, ne mogu da produzavam sad

A jooj, blago tebi, HOĆU I JA TAKO :rida: Meni se uopšte ne vraća na posao u aprilu, moraću da izmišljam svašta da odložim ili ako pristanu na pola radnog vremena.. A ako ne nikome ništa, mada vidiš predložiću i ovo da radim od kuće mada čisto sumnjam, jer ipak moram i da obilazim neke televizije za razna arhiviranja itd..

I samo da dodam da ti je bebica mnogooo lepa na avataru :heart:

da ne duzim pricu,nije lepo da sad pisem al brate mili ono...nije se potrudila dovoljno
i preteruje stvarno
bas sam se iznervirala
al samo nek mi pomene nekad kako su u frci sa lovom zbog mleka...samo nek mi kaze
toliko me zvala i toliko sam joj pricala i opet je uradila suprotno...pa znas sta...sta me zoves koji moj???
hahaha, jao skroz te razumem :D
tako sam ja pricala dok ozvalavila nisam sve sto naucih ovde na temi od kistine, mojim cimerkama iz porodilista
i opet corak
ljudi rade kako oce
msm, naravno to je svacije pravo
al sto brate onda pitas i smaraas i pravis se kako ti je stalo da dojis, kad te zabole levi djon i minimum minimuma da se potrudis....
zato vise ne pricam....
ljudi su cudni
meni redovno neko sada kaze "a sto ti ne dajes dohranu detetu kad ne napreduje ko druge bebe"
ja samo kratko sada odgovaram "zato sto mu je moje mleko dovoljno"
ucute odma....

i preteruje stvarno
bas sam se iznervirala

Ja se u potpunosti slažem sa tobom ovde Tsuy, danas se žene ne trude dovoljno ni meni to nije jasno.. Pa mislim da ni jednoj majci nije lako u prvih mesec dana sa dojenjem ali mora se biti uporan zarad bebe i sve pokušati pa tek ako ništa ne pomaže davati detetu dohranu! Naravno, uopšte ne osudjujem mame koje zasigurno nisu imale mleka ili su u konsultaciji sa dr. počele davati dohranu, to je druga priča. Ali ja sam se u porodilištu nagledala mama koje su insistirale na dohrani jer više nisu imale strpljenja kako i šta ..a bilo je i onih koje su u startu tražile da prime nekakvu inekciju kako uopšte ne bi dojile. Jedna je bila samnom u sobi i nije htela da doji svoju devojčicu jer su je bolele bradavice zaboga, a smaralo je da se maže kremicama itd. a ja u ragadama svaki čas trčim, mažem (happy mamom koja mi je mnogo pomogla), ispirem kad treba da ga podojim i sve u krug. Mislim i bradavice se naviknu i očvrsnu pa i to kasnije bude ok. ali neke žene jednostavno ne žele da prolaze kroz to!

Poslednja izmena:
a iscudjavaju se sada i i sto sisa samo 15 minuta yukupno
eh
kao pa sto tako
pa zato sto vise nece
cim krenem da ga teram , on pocne da urla i zacenjuje se
covek sisa kolko hoce sasvim super i onda pocne da se otima i nece vise i stisna usta
ako ja hocu na silu, krene da urla
nece pa nece
al zato me sisa deset puta dnevno, ima krace razmake danju izmedju podoja
jedini podoj koji nam traje pola sata je onaj u 2-3 ujutru ili kad odvali u setnji 3 sata sna, pa vise ogladni
ovako sisa na sat, sat i po, max dva preko dana
i ima ravno 5 kila, nismo se ni hvalili juce, na puna cetiri meseca :)

mislim da je glupost cista i da bi mnogo vise pomogla edukacija ped.sestara i lekara jos u porodilistu, kao i patronaznih sestara nego ovako nesto... kod mnogih majki koje imaju problema sa dojenjem vec postoji pritisak i griza savesti a ovo bi izazvalo dodatni pritisak koji sigurno ne bi pomogao majkama da lakse uspostave laktaciju...

ja nprnisam imala pojma da beba sisanjem stimulise stvaranje mleka i kad god sam ga u porodilistu stavljala da sisa a on vristi gladan ni jedna sestra mi nije rekla da treba da vuce iako je sika prazna nego su mu davale dohranu, a vec sam navodila primer glavne sestre u misovicu, zaduzene samo i iskljuvio za laktaciju, koja mi je prvi dan rekla da se ne mucim, da iz tako malih sisa beba ne moze da ima dovoljno mleka, eventualno " da se zasladi" i da odustanem odmah... pa sad zamisljam samo sta bi bilo da je na kutiji pisalo tako nesto...

:roll: e kako se iskustva razlikuju.....meni su sina dali na podoj cim su me usili, na porodjajnom stolu.....i to sestrica koja je ucestvovala na porodjaju.....istina, tada ni nije bilo toliko da se procita o dojenju niti je bilo sestara za laktaciju ali su i tada znali vaznost prvog podoja,,,,,

mene Irinin prvi dr, sada pokojni nazalost, pitao jel dojim i kad je cuo da dojim,sav se odusevio i reko samo doji,ako,ako,odlicno
:think:
ko da je ne znam sta
sad sve funkcionise po principu "imam masinu za ves, sto da perem na ruke...imam ad mleko...sto da dojim?"
:dash:

ko da je svima nama lako bilo da dojimo
i mene je bolelo isto....i moja beba je trazila nekad i na pola sata da sisa...i meni je bio smor da vaim sisu na pola sata, ledja su me ubijala
mojoj kumi je dete sisalo krv sa mlekom pa opet nije prestala da doji jbg
najlakse je dati flasicu i reci "ja ne mogu da dojim jbg sta cu,nemam mleka,boli me,ovo ono"
to kad cujem nemam mleka, popizdim
onda pitas kako nemas i cujes odg. pa plakalo dete posle dojenja,ja dala flasicu,ono spavalo 6 sati posle toga,blablablaaa, i eto,posle nije htelo sisu nego samo flasicu i zamisli,mleko mi nestalo kroz par dana,kokoda,kokodaaaa"
ne kazem da nema onih koje stvarno nisu mogle iz nekog razloga da doje ali uglavnom je u pitanju linija manjeg otpora

jos te sestre sto preporuce ad mleko i sto konstatuju da je mleko slabo ili ga nema....slag na tortu

mislim,mene bas briga dal neko doji ili ne,al nemoj me smarati i cediti i trositi mi vreme i uraditi suprotno
aj da me jednom zvala...nego me zvala 5 puta...po sat vremena

a iscudjavaju se sada i i sto sisa samo 15 minuta yukupno
eh
kao pa sto tako
pa zato sto vise nece
cim krenem da ga teram , on pocne da urla i zacenjuje se
covek sisa kolko hoce sasvim super i onda pocne da se otima i nece vise i stisna usta
ako ja hocu na silu, krene da urla
nece pa nece
al zato me sisa deset puta dnevno, ima krace razmake danju izmedju podoja
jedini podoj koji nam traje pola sata je onaj u 2-3 ujutru ili kad odvali u setnji 3 sata sna, pa vise ogladni
ovako sisa na sat, sat i po, max dva preko dana
i ima ravno 5 kila, nismo se ni hvalili juce, na puna cetiri meseca :)
to je sasvim ok :)

:roll: e kako se iskustva razlikuju.....meni su sina dali na podoj cim su me usili, na porodjajnom stolu.....i to sestrica koja je ucestvovala na porodjaju.....istina, tada ni nije bilo toliko da se procita o dojenju niti je bilo sestara za laktaciju ali su i tada znali vaznost prvog podoja,,,,,
I sad će ti ga dati, to je pravilo u Subotičkom porodilištu. Mene je to prijatno iznenadilo. U NS toga nema, u stvari nije bilo tada kada sam se porađala, prvi podoj bio posle 12 sati.

A jooj, blago tebi, HOĆU I JA TAKO :rida: Meni se uopšte ne vraća na posao u aprilu, moraću da izmišljam svašta da odložim ili ako pristanu na pola radnog vremena.. A ako ne nikome ništa, mada vidiš predložiću i ovo da radim od kuće mada čisto sumnjam, jer ipak moram i da obilazim neke televizije za razna arhiviranja itd..

I samo da dodam da ti je bebica mnogooo lepa na avataru :heart:

Hvala :heart:

A imam i pitanje ako neko zna..mislim da je Sara promukla..jel to normalno kod beba? Ne deluje prehladjena, nema temp, ne znam od cega moze biti..ali tacno se cuje po glasicu da je promenjen i promukao..

Sestra moja sto se porodila pre neki dan, u Kraljevu-pisala sam na kutku
zovem ja da pitam sta, kako, pricamo o dojenju
i prica ona kako je uspela napokon da to lepo krene, da 10 min jednu, pa drugu
STA BRE?!
kaze -pa tako mi rekla patronazna, drugacije samo gubim vreme
rekoh-slusaj ti, Kistina kaze ...i objasnim joj da baci sat, prednje mleko zadnje i tako to...
..mislim stvarno, gubi vreme....koje bre vreme

kao jedna od mama koja nije mogla da doji uz sav trud i muku koju je ulozila,
a jesam stvarno davala sve od sebe
hocu da kazem da bih samo mogla da se roknem da postoji onaj natpis na kutiji
ionako sam isplakala i Dunav i Savu sto ne dojim, samo bi mi jos neki natpis falio....trt

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back