Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako ne forsirate ako ga stavljate da sedi i da stoji?!
Jel nama koji ne forsiramo dete za ono na sta nije spremno, tesko da radimo sa decom?!

Jos jednom.me.zanima Gde zurite?
Zasto ne pustite dete da se razvija samo slobodno? Da ustane kad mu sazri i fizicki i psihicki?
Sta dobijate time sto ce hodati mesec dana ranije(sem sto za 20godina moze da ima probleme sa kicmom)?
Sve i da nema nikad nikakvih problema, Zasto ?!

Jos jednom: ZASTO da BRZE prohoda?

Pa svako ima svoje mišljenje i princip kako će i šta će.. Mi smo jednostavno odlučili da pratimo savete naše dr. sa kojom smo jako zadovoljni. I opet kažem sa decom treba raditi,vežbati ne znam kako će sam to da izvede.. Nisi mi jasna! I na kraju, A ZAŠTO DA NE!?
Evo baš smo ga malopre stavili u dubak, bio oduševljen.. na par minuta samo za početak :)
Uostalom mi ne žurimo, pravo je vreme za vežbice i razvoj..
Jel tvoj mali puzi, hoda???

žabice, možda mi promaklo, koliko ima bebac sada?

ja sam za vežbanje. i fizičko i psihičko :) ja imam knjigu joga za decu, pa ima nekih vežbica koje se mogu raditi sa bebama, i imam neki spisak vežbica što smo dobili u školici. ponekad ih radimo tj. igramo se. ne služe te vežbice za neko sad senzacionalno ubrzavanje razvoja pre vremena :) nego pomoć pravilnom razvoju.
isto tako mislim da detetu treba pokazivati stvari koje još sam nije skontao :)
mislim tu na neke situacije koje će bebu naučiti nečemu. recimo: moja cura baš super puzi, brza je, spretna je. ja joj pokazala kako da se provuče ispod stolice. pokušavala par puta i uspela, sad joj to super zanimacija. pa puzanje preko prepreka. postavim joj razne jastuke, kutije pa puzi preko njih :)
sad već zna da podigne guzu, onako na sve 4 pa prebaci nogu po nogu preko prepreke i ide dalje...

Kako ne forsirate ako ga stavljate da sedi i da stoji?!
Jel nama koji ne forsiramo dete za ono na sta nije spremno, tesko da radimo sa decom?!

Jos jednom.me.zanima Gde zurite?
Zasto ne pustite dete da se razvija samo slobodno? Da ustane kad mu sazri i fizicki i psihicki?
Sta dobijate time sto ce hodati mesec dana ranije(sem sto za 20godina moze da ima probleme sa kicmom)?
Sve i da nema nikad nikakvih problema, Zasto ?!

Jos jednom: ZASTO da BRZE prohoda?

Pa svako ima svoje mišljenje i princip kako će i šta će.. Mi smo jednostavno odlučili da pratimo savete naše dr. sa kojom smo jako zadovoljni. I opet kažem sa decom treba raditi,vežbati ne znam kako će sam to da izvede.. Nisi mi jasna! I na kraju, A ZAŠTO DA NE!?
Evo baš smo ga malopre stavili u dubak, bio oduševljen.. na par minuta samo za početak :)
Uostalom mi ne žurimo, pravo je vreme za vežbice i razvoj..
Jel tvoj mali puzi, hoda???

:think: ako je dete normalno i psihicki i fizicki zasto treba vezbati?.....to prvi put cujem....omogucis mu uslove da istrazuje i samo ce srazmerno svojim mogucnostima da dodje do rezultata....uostalom hodanje je tesno povezano sa psihofizickim razvojem i to forsiranje uopste nije prihvaceno od strane pedijatara....cudi me da ti je dr to predlozio.....

Zabice,
Deca se ne uce da sede, stoje, puzu, hodaju. Oni to sami savladavaju.
Da ne budem ja uvek babaroga, proguglaj malo sta fizijatri misle o tome, o tome kad bebe sedaju, puzu, hodaju. Tj.do kog uzrasta je normalno da dete ne sed, pize, stoji.

Moje dete je sa 9 meseci SAM seo, sa 10 SAM ustao. Jos uvek ne hoda, daleko je od toga i ne bih ni volela. Posle sedenja je brzo propuzao.
Nikad ga nisam stavljala ni da sedi ni da stoji, jer zamisljam kako bi meni bilo da me.neko tera da dubim a ja jos na to nisam spremna ni fizicki ni psihicki.
I zasto bi?

Postoje vezbice koje su dobre za njihov psihomotoricki razvoj ali ih ne forsiraju vec usmeravaju.
Ovo sto suki radi, radim i ja... sa preprekama... radimo i neke blage vezbice... Sve preko je suvisno za nas.
Deca u proseku prohodavaju od 12-16 meseci

puzili obojica, jedan poceo sa 6, drugi sa 8, obojica prohodala sa 11 punih, penjanje savladali brzo i besprekorno, i jos uvek dodajem kiselo mleko, pavlaku ili jogurt po par kasikica uz rucak :D

Isto.
Propuzao sa 6 meseci, usavrsio tehniku sa 7. Prohodao sa 10.5 meseci. Samostalno sedeo sa nekih 7.5 mozda 8 meseci. Penje se na sve zivo, cak i na one stvari na koje fizicki nije moguce popeti se, on uspe, kako pojam nemam :think: Gledam i ne verujem kako mu uspe. Tata ga je naucio da se spusta guzom sa nekih 5-6-7 meseci i iza cinjenice da ga "napravio", to je druga najbolja stvar sto je uradio :worth:

Nismo imali ni setalicu, ni njihalicu, ni onaj povodac. Imali smo cebe, parket i namestaj okolo. Ima sve opisano na temi prohodavanje, mrzi me ponovo da kuckam sve.

jao, bebina kaka :zcepanje:
još link rofl
crkla sam od smeha!

za puzanje sam čitala ( kao i uvek :mrgreen: )
prvo da ne zaboravim da se misli i na klasično puzanje i na guzi, na stomaku, ne znam šta su sve nabrojali, za neke stvari nisam ni sigurna kako :lol:
uglavnom, bebe koje nađu način da sa jednog mesta stignu na drugo, a da nije hodanje, prohodaju kasnije jer im nije neophodno kad već mogu da stignu od tačke A do tačke B
beba koja ne ume da puzi popiz.di u jednom momentu i prohoda :lol:
tj. hoće da mrdne i eto
tako nekako

naš bebac ne puzi jer nema uslova, ne smemo da ga spuštamo na pod jer je hladno, naročito zato što smo makli tepih pa je samo laminat ovde, loži se vatra, al' opet mi je za noge uvek hladno.. pa sedi ili leži na krevetu ili se okači nekom o vrat :)

da, nisam dodala nešto slično što ste kucale, rekla sam za bebu da bi i tečnost za sudove popio kad bi je dobio na kšičici :lol:
baš ciči od radosti kad prilazim sa kašičicom

Poslednja izmena:
Isto.
Propuzao sa 6 meseci, usavrsio tehniku sa 7. Prohodao sa 10.5 meseci. Samostalno sedeo sa nekih 7.5 mozda 8 meseci. Penje se na sve zivo, cak i na one stvari na koje fizicki nije moguce popeti se, on uspe, kako pojam nemam :think: Gledam i ne verujem kako mu uspe. Tata ga je naucio da se spusta guzom sa nekih 5-6-7 meseci i iza cinjenice da ga "napravio", to je druga najbolja stvar sto je uradio :worth:

Nismo imali ni setalicu, ni njihalicu, ni onaj povodac. Imali smo cebe, parket i namestaj okolo. Ima sve opisano na temi prohodavanje, mrzi me ponovo da kuckam sve.

:worth:
..i mamu na podu, za motiv i podrshku.. :)

Medo poceo da ubacuje sve za krevet(bracni)... A na krevetu se drvo spusta do dole pa smo danas morali pomerati ceo krevet da bi izvukli makazice... :)
Danas mu dam neki vozic po prvi put da se igra, on odusevljen, taman zapoceo igru, ja dosla po njega i pruzim.mu ruke:"Ajde da ruckas?" a on gleda u mene, pa u vozic, pa opet mene i na kraju se ipak odluci da jede ... ahahahahahhah ... umrla sam od smeha

Ma, dajte, molim vas, sta ce dete na podu kao kuce!?
Jos i da puzi, cetvoronoske, kao zivotinja?
Obavezno u dubak i za ruke, pa setati, da vezba!
Uz to ga, naravno, nikad ne treba nositi, navici ce se na ruke.
I ako gleda hranu, greota je ne dati, kad dete hoce!
Isto vazi i za cigaretu, ako gleda sa zanimanjem, obavezno mu pripaliti jednu, pa pobogu, dete hoce!

Ma bile su zatvorene, sa onom plastikicom. One chicco-ve. :)
Vise me brine sto kad ga muski nose on sve pokupi. Jedan dan kod mojih, tata ga nosi, dosli u dnevnu, seli, a on u rukama neku maminu kutijicu sa nakitom, tata gleda O Pedja odkud ti ovo?! A on 'ladno usput rukom pokupio kutijicu sa ogledala. Zamisli to?! :)

Isto vazi i za cigaretu, ako gleda sa zanimanjem, obavezno mu pripaliti jednu, pa pobogu, dete hoce!
A i moze, ako ga naucimo :mrgreen:

žabice, možda mi promaklo, koliko ima bebac sada?

ja sam za vežbanje. i fizičko i psihičko :) ja imam knjigu joga za decu, pa ima nekih vežbica koje se mogu raditi sa bebama, i imam neki spisak vežbica što smo dobili u školici. ponekad ih radimo tj. igramo se. ne služe te vežbice za neko sad senzacionalno ubrzavanje razvoja pre vremena :) nego pomoć pravilnom razvoju.
isto tako mislim da detetu treba pokazivati stvari koje još sam nije skontao :)
mislim tu na neke situacije koje će bebu naučiti nečemu. recimo: moja cura baš super puzi, brza je, spretna je. ja joj pokazala kako da se provuče ispod stolice. pokušavala par puta i uspela, sad joj to super zanimacija. pa puzanje preko prepreka. postavim joj razne jastuke, kutije pa puzi preko njih :)
sad već zna da podigne guzu, onako na sve 4 pa prebaci nogu po nogu preko prepreke i ide dalje...

Andrija ima sada 9 ipo meseci i kao sto sam vec napisala on lepo već stoji na nogicama par sekundi pridržavajući se za nas npr. Ne puzi, jednostavno nije hteo.. tu fazu će izgleda preskočiti. Svaka čast za tvoju Lucu i njene egzibicije :ok:

Poslednja izmena:

..takoe.. :worth:
..nece valjda komsha-mirkov mali pre nasheg, nismo ni mi biloko.. :roll:

:think: ako je dete normalno i psihicki i fizicki zasto treba vezbati?.....to prvi put cujem....omogucis mu uslove da istrazuje i samo ce srazmerno svojim mogucnostima da dodje do rezultata....uostalom hodanje je tesno povezano sa psihofizickim razvojem i to forsiranje uopste nije prihvaceno od strane pedijatara....cudi me da ti je dr to predlozio.....

:cool:Ja prvi put čujem za ovako glupu predpostavku, bez uvrede. Sada pedijatri obavezno pokazuju roditeljima odredjene vežbe koje treba da rade sa decom videćeš u ostalom kada budeš išla kod svog pedijatra sa bebom... I da ponovim ono što sam napisala, npr. da se vežbaju zglobovi kod dece kako bi se lakše oslanjali, pridržavali ručicama. Zatim ustajanje sa strane iz ležećeg položaja i tako dalje. Bar je u Beogradu tako, imam dve prijateljice kojima dr. iste vežbice pokazuje prilikom svake kontrole. Sa detetom mi je hvala Bogu sve u redu i da ga ne hvalim previše sve jako brzo kapira.. Rodjen je u terminu, dakle ništa mu ne fali. Danas pedijatri tako rade, bar oni dobri

Poslednja izmena:
ja te za bebe ni ne koristim :mrgreen:
neke plave, kupljene u apoteci, kraci su debeli, bre
kupila mu baba one tanke, metalne skroz, al' to ne sme da pipne nego samo da gleda kad sckamo nokte

i dosta zaebaVAncije.. deca su zdrava samo ako su debela, znači treba ih 'raniti.. :mrgreen:

Zabice,
Deca se ne uce da sede, stoje, puzu, hodaju. Oni to sami savladavaju.
Da ne budem ja uvek babaroga, proguglaj malo sta fizijatri misle o tome, o tome kad bebe sedaju, puzu, hodaju. Tj.do kog uzrasta je normalno da dete ne sed, pize, stoji.

Moje dete je sa 9 meseci SAM seo, sa 10 SAM ustao. Jos uvek ne hoda, daleko je od toga i ne bih ni volela. Posle sedenja je brzo propuzao.
Nikad ga nisam stavljala ni da sedi ni da stoji, jer zamisljam kako bi meni bilo da me.neko tera da dubim a ja jos na to nisam spremna ni fizicki ni psihicki.
I zasto bi?

Postoje vezbice koje su dobre za njihov psihomotoricki razvoj ali ih ne forsiraju vec usmeravaju.
Ovo sto suki radi, radim i ja... sa preprekama... radimo i neke blage vezbice... Sve preko je suvisno za nas.
Deca u proseku prohodavaju od 12-16 meseci

To je sve individualno! Recimo, moja mama je mene i mog brata stavljala u dubak ja sam prohodala sa 11 meseci a on sa 13. I ništa nam ne fali i nikakav problem sa kičmom nemamo a ceo život sam se bavila nekim sportom.. Čista glupost! Ali poštujem tudje mišljenje i stavove oko ne korišćenja dubka. Moj stav je da ću ga koristiti i ajde me tuži zbog toga socijalnoj službi :P Msm, stvarno kako te ne mrzi više :mrgreen:
Ja ne poznajem nikoga od rodbine, prijatelja i poznanika ko nije koristio taj dubak ali ispade da ovde ni jedna od vas nije i neće. No, to je opet tudji stav. Ja isto mogu da se foliram da neću da bih bila prihvaćenija medju istomišljenicima ali NEĆU! Prema tome, boli me uvo šta ko misli o tome što ću ja svoje dete stavljati u dubak. Tražila sam mišljenje o tome, dobila ga, zahvalila se i odlučila kako ja mislim i osećam kao majka svog deteta šta je najbolje za njega.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back