Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja mislim da je on dobro drzi, malo je bilo nezgodacije cim sam se porodila jer nisam mogla lepo da sedim, pa se zgrcim i to nije bilo dobro, ali tada sam ga dojila lezeci...
ni ne boli dok sisa, lepo guta i uhvati ceo taj deo pa kontam da je to sve ok... pokazace vreme : )

a to za fontane i šikljanje mleka...
kaže nama patronažna u školici, išla kod jedne žene na SELO ( to naglasisla ) žena dobila mastitis. i kaže kad je pritisnula grudi a ono šiklja iz tri-četiri mlaza iz obe odjednom....pa kao tako treba, zdrava rumena seljanka...
ja se zaprepastila. i kad je meni krenulo mleko, ja sve čekam da šiklja, a ono ništa. kad sam se par puta izmlazala milim da je iz jedne išlo 2 mlaza iz druga jedan. ja se skenjala...pa sam ko luda masirala grudi dok sisa da bi lakše išlo mleko...jel mi ne šiklja kao onoj seljanki...

missim. samo zbunjuju žene. naravno ni u jednom momentu nije rekla kako nije svima tako.

ja mislim da je on dobro drzi, malo je bilo nezgodacije cim sam se porodila jer nisam mogla lepo da sedim, pa se zgrcim i to nije bilo dobro, ali tada sam ga dojila lezeci...
ni ne boli dok sisa, lepo guta i uhvati ceo taj deo pa kontam da je to sve ok... pokazace vreme : )

:ok:

..dacu ti samo jedan savet - NISHTA ne mozesh nepovratno da zeznesh.. :)
..a prvih mesec dana, posao vam je da spavate, menjate pelene i uchite da sikite.. :)
..opusti se i uzivaj.. :heart:

mi u onoj zurbi i ne kupismo nista za bradavice a ni posle
tek sam se pre neki dan setila jer drugar spomenuo da mu zena dobila ragade
da kucnem u drvo od pocetka ih nemamo i nadam se da ce tako i ostati, a grudi apsolutno nicim nit sam mazala nit mazem...

a to za fontane i šikljanje mleka...
kaže nama patronažna u školici, išla kod jedne žene na SELO ( to naglasisla ) žena dobila mastitis. i kaže kad je pritisnula grudi a ono šiklja iz tri-četiri mlaza iz obe odjednom....pa kao tako treba, zdrava rumena seljanka...
ja se zaprepastila. i kad je meni krenulo mleko, ja sve čekam da šiklja, a ono ništa. kad sam se par puta izmlazala milim da je iz jedne išlo 2 mlaza iz druga jedan. ja se skenjala...pa sam ko luda masirala grudi dok sisa da bi lakše išlo mleko...jel mi ne šiklja kao onoj seljanki...

missim. samo zbunjuju žene. naravno ni u jednom momentu nije rekla kako nije svima tako.

..amin i josh jedan pljuc za moju sveki, kojoj je shikljalo, isto kao i svakoj zeni koju je ona videla da doji (mislim da je u pitanju josh samo njena sestra).. :roll:
..uz sve zivopisne opise zagrcnjavanja beba i curenja iz usta kad zakunjaju i tushiranja kad sluchajno ispuste siku..
..prva snajka je "dojila" nedelju dana po izlasku iz porodilishta, a ja sa prvim detetom preplakala prvih mesec dana do kontrole zbog tih pricha.. :evil:

..tara, nemoj da te zavarava to shto je veliki..
..krupne bebe duze gube na tezini i manje napreduju prvog meseca, to je ochekivano..
..ti beshe na kraju nisi uradila ogtt..?
yup, kaze nama patronazna da su vece i krupnije bebe obicno vece lencuge od manjih :)
ovaj moj je toliko alavo dete a mali je....
vuce kao lud , prvih 5 minuta se zagrcne a kad ga stavim kraj sise ne moze da doceka bradavicyu u ustima, sam zvera i zija i tako jako je uhvati i vuce, kao zverko, original....
moj dragi mu se redovno smeje i ne moze da se nacudi
kaze patronazna da je to normalno, priroda tako uredila, manje bebice da budu alavije, gladnije, jer treba da stignu svoje drugare....

yup, kaze nama patronazna da su vece i krupnije bebe obicno vece lencuge od manjih :)
ovaj moj je toliko alavo dete a mali je....
vuce kao lud , prvih 5 minuta se zagrcne a kad ga stavim kraj sise ne moze da doceka bradavicyu u ustima, sam zvera i zija i tako jako je uhvati i vuce, kao zverko, original....
moj dragi mu se redovno smeje i ne moze da se nacudi
kaze patronazna da je to normalno, priroda tako uredila, manje bebice da budu alavije, gladnije, jer treba da stignu svoje drugare....

:heart:

e sad Kristina da te pitam за твоје mišljenje, da znam za sledeće...

meni su u porodilištu rekli da prva dva dana uopšte nije potrebno davati bebi dohranu, vodu ili šta već, da je sasvim dovoljo tih par kapi mleka koje nasisa.
trećeg dana, oni kreću u merenje nakon svakog podoja...pa ako ne nasisa "dovoljno" daju dohranu. u Segedinu su me pitali svaki put, da li želim da dam bebi dohranu ili ne. ja nisam znala šta da radim, pa sam rekla a kako bi vi, da se ja ne pitam. mišljenja su bila različita, od sestre do sestre. uglavnom mi joj dodavali oko 30 ml dohrane. ali mogla sam i da se odlučim da beba bude isključivo dojena bez obzira na sve.
ja iz straha da dete ne bude gladno i zbog ragada na obe dojke naravno davala.

tek kad sam stigla kući je "nadošlo" mleko. buknule grudi, kako da se izrazim.
šta misliš da li sam mogla da odbijem dohranu, bez posledica za bebu? ona je plus imala žuticu, pa je slabije sisala, bila slaba, pospana. a kažu što više tečnosti tad.

mi smo i kući par dana davali dohranu, sve dok nisam počela da čitam temu i rekla stop.

mislim da je to ono sto je kistina i govorila, tada bebu samo sto cesce stavljati na grudi
i na zahtev
kontam da je to u porodilistu drugacije kada ti uzmu bebu i donesu na tri sata, pa je nemoguce tako raditi
ali ako je beba kraj tebe, sa 3 dana bi i trebala imati skok u razvoju, zar ne?
znaci, sigurno bi trazila da bude na siki....
a to sto vise tecnosti ja kontam da je u stvari sto vise na siki

e sad Kristina da te pitam за твоје mišljenje, da znam za sledeće...

meni su u porodilištu rekli da prva dva dana uopšte nije potrebno davati bebi dohranu, vodu ili šta već, da je sasvim dovoljo tih par kapi mleka koje nasisa.
trećeg dana, oni kreću u merenje nakon svakog podoja...pa ako ne nasisa "dovoljno" daju dohranu. u Segedinu su me pitali svaki put, da li želim da dam bebi dohranu ili ne. ja nisam znala šta da radim, pa sam rekla a kako bi vi, da se ja ne pitam. mišljenja su bila različita, od sestre do sestre. uglavnom mi joj dodavali oko 30 ml dohrane. ali mogla sam i da se odlučim da beba bude isključivo dojena bez obzira na sve.
ja iz straha da dete ne bude gladno i zbog ragada na obe dojke naravno davala.

tek kad sam stigla kući je "nadošlo" mleko. buknule grudi, kako da se izrazim.
šta misliš da li sam mogla da odbijem dohranu, bez posledica za bebu? ona je plus imala žuticu, pa je slabije sisala, bila slaba, pospana. a kažu što više tečnosti tad.

mi smo i kući par dana davali dohranu, sve dok nisam počela da čitam temu i rekla stop.

Dovoljno je par kapi kolostruma.
Nekim mamama ne krene ni tih par kapi.
U drugim zemljama postoji praksa da se bebi ne daje bas nista, cak i ako nema ni tih par kapi.
Bebe se rode sa izvesnim zalihama, posle treceg dana apsolutno bez ikakve hrane ili tecnosti, se meri nivo glukoze u krvi.
Tek ako dodje do pada glikemije, tamo nekog petog dana zivota, se daje rastvor glukoze.
Trebalo je da ti pokazu kako da ne dobijes ragade, a ne da nude dohranu, ali lepo sto su bar pitali za dozvolu, ovde te niko nista ne pita.
U principu, niko ne sme da da bebi nista osim majcinog mleka bez naloga pedijatra sa objasnjenjem zasto se daje.
Zato su te pitali, moraju da imaju dozvolu majke, po zakonu.
Ja bih odbila.

..bebe bi mogle bez kapi mleka 24-48h po rodjenju, bez problema..
..ebiga, shta bi radile u shumi, dok ne krene mleko i dok se mama ne uspravi na noge..?
..prezivesmo tolike milenijume..

..ja sam odbijala dohranu u porodilishtu, sina (velikog) su jednom nasilno nalili formulom
bukvalno mi ga je skinula sa grudi i ulila u njega iz one sholje :eek: i on je povratio sve..i ono shto je posisao i ono shto su mu sunuli..

..ebote, sad kad mislim o tome tachno bih joj kosu pochupala, ali shto reche neko ovde "teshko je biti pametan kad si bez gaca.." :roll:

Dovoljno je par kapi kolostruma.
Nekim mamama ne krene ni tih par kapi.
U drugim zemljama postoji praksa da se bebi ne daje bas nista, cak i ako nema ni tih par kapi.
Bebe se rode sa izvesnim zalihama, posle treceg dana apsolutno bez ikakve hrane ili tecnosti, se meri nivo glukoze u krvi.
Tek ako dodje do pada glikemije, tamo nekog petog dana zivota, se daje rastvor glukoze.
Trebalo je da ti pokazu kako da ne dobijes ragade, a ne da nude dohranu, ali lepo sto su bar pitali za dozvolu, ovde te niko nista ne pita.
U principu, niko ne sme da da bebi nista osim majcinog mleka bez naloga pedijatra sa objasnjenjem zasto se daje.
Zato su te pitali, moraju da imaju dozvolu majke, po zakonu.
Ja bih odbila.

da. trebalo je. dok sam bila na intenzivnoj, jedan dan, nisu dolazile sestre za dojenje. "pokazala" mi jedina nadrndana sestra. baš sam je utrefila. još me posle izgrdila što sam dobila ragadu....sledeći dan kad sam se spustila na odeljenje, već je bilo bolje. pričala sam već kako je ona savetnica bila samnom prilikom svakog podoja...
da vidiš, nešto mi se čini da su joj merili šećer i da je čak taj treći dan dobila glukozu...nisam tome pridavala značaj, a nešto mi pedijatar pomenuo to.

bokice bila je samnom od drugog dana, čim se budila ja je stavljala na siku, ali kažem spavala po 4 sata, morali smo da je budimo stalno. pa sisa par minuta pa zaspi, pa budi, pa opet i tako u nedogled.

ok. hvala kristina.

evo mene sa pitanjima : )
koliko spavaju novordjene bebe, i da li treba da zaspe odmah posle hrane, podoja ili su budne sat-dva, tj neko vreme...

i da, da li je za vadjenje krstenice potrebno da idemo oboje sa bebom ili beba ne ide uopste ili kako? ne znam ni kada je ok prvi put izaci sa bebom napolje u ovom periodu?

zapravo ja nista ne znam : )

Morate ici oboje da potpisete kad prijavite dete u opstini gde je porodiliste.
A izvod iz knjige rodjenjih je gotov nedelju dana nakon toga, i to moze i tata sam da pokupi u bilo kojoj opstini - koja vam je najbliza

secam se kada sam za jedno hranjenje uspela mozda da rucno izmuzem 15 ml i odnesem, to je bilo mozda drugi, treci dan
a sestra mi kaze, morate za sledeci podoj doneti vise, bar 20, on sad toliko jede
ja sam prvo bila onako u soku, kako to sad tako, kao u kafani mi narucuje koliko mililitara
ali hvala joj

ja sam se posle toga za sledeci podoj toliko izmuzala za tih dodatnih 5 ml dok nisam skupila toliko i jos malo vise :D zainatila se :D
i super sto je tako bilo
da je bila neka koju boli uvo da mi to kaze, ja ni ne bi znala koliko mom detetu trenutno treba po obroku, i mozda se ne bi toliko muzla....
ovako me je ona svojim komentarom zacnula i naterala da se pomucim

a govorim to jer sam gledala druge mame iz moje sobe i sobe prekoputa kako 'nemaju' mleka, a preskacu izmuzavanje jer misle da je tih 5 kapi nista....
i onda dodju do toga da nemaju ni 5 kapi (govorim sve o zenama sa kojima sam lezala i cija su deca isto bila na intenzivnoj i duze od nas....)

msm,ja nisam imala bebu kraj sebe da mi stimulise mleko, pa sam morala tako 'na suvo' , sama.... moz misliti kad mi sat vremena trebalo rucno da izmuzem toliko, kap po kap....
navijm sat da mu nosim mlekce i u dva i u pet, a one idu do wc da zapale po jednu i gledaju me ko poslednju lujku, kao sto ne spavas....
ali boze dragi, kad mu odnesem to u onoj casi za urin, gore, vratim se nazad u sobu sva srecna i ponosna kao da su odnela ne znam ni ja sta :D suvo zlato :D
mislila sam da ce mi ruke otpasti od te rabote :) .... posle kad mi dragi kupio pumpicu bilo mi lakse, ali brzo nas pustise i pumpica mi ispala zaludna investicija :D

posle sedam dana kad smo stigli kuci,znaci milina...
nas dvoje i niko nam vise ne treba
meni zao sto prvih mesec dana ne traju duze
:D
sad kad pocnu svi da dolaze da ga vide, falice mi jako ....

Tako sam ja po sat vremena u porodilistu izmlazavala pumpicom u pocetku samo 5ml, pa 15, ubrzo 30ml.. al su mi kanali bili zatvoreni i trebalo im je citava 2 meseca da se otvore da beba sisa kako treba..
I ono da mleko siklja, toga kod mene ni danas nema i oni ulosci za grudi eno leze po fijokama neupotrebljeni... meni mleko skoro nikad nije navlazilo majcu. Gledala druge majke i ocajavala, niko mi nije objasnio da nije kod svih tako... da se neke moraju mnogo vise pomuciti kao i njihove bebe i da proces uspostavljanja normalnog dotoka mleka nekad traje par nedelja nekad duplo ili troduplo vise. I apsolutno svaka majka ima mleko i ima ga dovoljno.. pitanje je samo koliko je spremna da se namuci da do tog cilja dodje i ono najbitnije koliko je uopste upucena . Kod nas na zalost mnoge sestre ce savetovati dohranu. NE..
Biti prvi mesec uporan, dojiti non stop.. ako terba i na pola sata, ako beba place, neka neko bude u blizini ko je smiren.. nek je ljuljuska i onda opet na sisu i sve tako. Nije lako.... al je nagrada ogronma- ulaganje u buduce zdravlje naseg deteta.
Ja sam svasta mazala.. al sam negde cula da je najbolje samo istisnuti svoje mleko i grudi na vazduhu. Kiseonik je cudo. I to stvarno pali. Jest da su se ukucani nagledali mojih duda... al sta mari :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back