Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni ova dr.u savetovalistu nesto mrmljala da treba mesec ili mesec ipo od vakcine?!
Sta li ce nam videti na krvnoj slici kad ne ruckamo ni mlecno ni jaja... :sad2: a 8.meseci

Jesam .. I bas cu popizdet ako je od njega.

Cudno je jer izadje i tako stoji... povuce se... pa opet zasrveni... i tako :aha:
Aj sad ti gledaj u pasulj od cega je... od njegove hrane ili moje?!

Pa jogurt je melcni proizvod.. a oni su veliki alergeni.
Ne brigaj za mleko i jaja- kako vegetarijanci, makrobioticari..
Izguglaj koje povrce i voce ima visok sadrzaj gvozdja, kalcijuma i samo teraj.

hebemumamu.
danas sam odužila pazar na pijaci i dok sam stigla kući Luca već gladna. brzo izvadim gotovu kašicu, da ne mora da čeka dok ja skuvam, neku hippovu mlado povrće i riža. ima graška u njoj, taman sam htela ove ned da joj dam, pa super. pojela lepo, i kad je zaspala ja da operem teglicu, kad ono vidim ogroman brokoli nacrtan. ebi ga. nisam primetila, tako da sad dve muve jednim udarcem. nadam se da neće imati reakciju, pa da lupam glavu od čega je...

Meni moja mama kaze.. Mi nismo znali za te tabele i uvodjenje.. to tad nije postojalo a i vi ste ko i druga deca izrasli u zdrave ljude.
Ja se vise plasim pesticida iz voca i povrca i aditiva.. Jel postavlja se pitanje odakle sad odjednom tolike alergijske reakcije na hranu...

Poslednja izmena:
Meni moja mama kaze.. Mi nismo znali za te tabele i uvodjenje.. to tad nije postojalo a i vi ste ko i druga deca izrasli u zdrave ljude.
Ja se vise plasim pesticida iz voca i povrca i aditiva.. Jel postavlja se pitanje odakle sad odjednom tolike alergijske reakcije na hranu...

Sto se alergije tice, mali procetan dece je alergicno na nesto, ali ja kazem da je uvek bolje iskoristiti informaciju i paziti, tj raditi na preventivi, nego da se posle ispostavi da je bas moje dete u onih 10-20% koje su alergicni na nesto.

Slazem se sto se tice pesticida, aditiva, konzervansa itd. Najgore je sto se to polako absorbuje i cuci u telu, pa kada pukne pukne. Sa alergijom si bar na neki nacin upozoren osipom, ekcemom, gusenjem (pupupu) i slicnim, a ovo mirno cuci u telu i pravi rusvaj a bez toga da ne neki nacin ti shvatis da se nesto deseva (tj saznas ali vec kasno) :sad2: I pojma nemam sta je bolje, kupovati na pijaci od seljaka ili u mega-giga-hiper marketima :roll: Najbolje bi bilo imati svoju bastu, pa bar znas sta jedes, ali ko ima uslova i vremena za to.

Ali da ne offtopicujemo temu.

Vazno je paziti na ishranu tokom dojenja (posebno u prvih 3-4 meseci kada beba nista drugo i ne jede, vec samo sisa) i polako uvoditi namernice. Ja sam jako pazila sta jedem dok sam dojila, i tacno sam zagledala Junioru lice i kaku kada sam pojela nesto novo. Prvih nedelja sam zivela na pirincu, sargarepi, krompiru i pilecem belom, posle sam polako uvodila sve i svasta. Najsmesnije mi je bilo, da sam se toliko drzala tih nekih "pravila" da smo Junior i ja zajedno krenuli sa graskom i boranijom kada je on imao 6-7 ili 8 meseci. Po meni je bolje biti zeka i biti previse obazriv, nego hrabar pa se u*rati.

ovo boldovano
posto ga izlazes svim i svacim pre vremena, potencijalno pravis podlogu detetu da mu jedanog dana zivot bude takav, da ce morati da pazi sta jede, pije, mirise i to sve zbog par meseci licnog komoditeta

:dontunderstand:
:poludeo:

A ti bi crkla da mi nisi rekla?!
Ako nemas sta pametno za reci, mani me se tvog velicanja sebe kao majke! Jasno?! Ti si mogla, ja ne mogu?! Prijavi me brate socijalnoj sluzbi samo mi se vise skini sa tim nadobudnim "zbog par meseci komoditeta" :roll:
Par meseci licnog komoditeta?! Kojih par meseci?!

Ako sta mrzim mrzim proseravanja... ne mozes pomoci, cuti!!!!

Jel ja sad svima treba da sedim za vratom sto ne doje Jel?!

'ladno si uspela da me iznerviras!
Curka

:poludeo:

A ti bi crkla da mi nisi rekla?!
Ako nemas sta pametno za reci, mani me se tvog velicanja sebe kao majke! Jasno?! Ti si mogla, ja ne mogu?! Prijavi me brate socijalnoj sluzbi samo mi se vise skini sa tim nadobudnim "zbog par meseci komoditeta" :roll:
Par meseci licnog komoditeta?! Kojih par meseci?!

Ako sta mrzim mrzim proseravanja... ne mozes pomoci, cuti!!!!

Jel ja sad svima treba da sedim za vratom sto ne doje Jel?!

'ladno si uspela da me iznerviras!
Curka

dodjes ovde, kukas, trazis savete i kada ti neko da savet (a vidim da ti se ni jedan ne svidja), vredjas.
uzgred ti si JEDINA majka ovde na forumu koja je rekla da nesto za dete ne moze da uradi.

nego da ne kvarimo ovu lepu temu, zelim tebi i tvom detetu sve najbolje i iskreno se nadam da mali da preraste alergije

dodjes ovde, kukas, trazis savete i kada ti neko da savet (a vidim da ti se ni jedan ne svidja), vredjas.
uzgred ti si JEDINA majka ovde na forumu koja je rekla da nesto za dete ne moze da uradi.

nego da ne kvarimo ovu lepu temu, zelim tebi i tvom detetu sve najbolje i iskreno se nadam da mali da preraste alergije

Dosla si samo da me bocnes! I time se izdignes kao majka. Jadno.
Mogu i ja da foliram i pisem samo one dobre stvari, veruj da bi bila svetica. Nisam takav covek.

Uspela si!
Odoh sa teme, izvoli se dici svojim majcinskim postignucima.

Svi su nesto na tri coska.

Cicak, cemu ljutnja, tvoj nacin da se nosis sa tim ekcemom jeste malo cudan. Uvedene su mu namirnice brze nego dojenim bebama koje ne pokazuju nikakve reakcije. "Facts do not cease to exist because they are ignored.” A.Huxley

..90% tabela je vracanje na ono kako su nashe bake radile.. :)

Samo su tada objasnjavali obicajima i sujeverstvima, a sada postoji naucna osnova za to isto.

Pre par godina su objavili neko istrazivanje u USA da je nezdravo poslati decu u skolu bez dorucka :roll: Potrosili su gomilu para/vremena na istrazivanje koje je i moja baba znala pre 50 godina. Elem, treba sve procitati, potom razmisliti ima li logike u svemu tome, pa na kraju odluciti.

bili smo juce u savetovalistu 10700g 70cm sa 11,5meseci tj 4 dana pred rodjendan...e sad u visinu ima vise jer ne bila ja lenja pa kopala po starim postovima i nasla da je sa 9meseci bila visoka 73cm tako da je sutra merim pa javljam koliko je ispalo :D
htedoh ja jos nesto da napisem al zaboravi sta, ako se setim napisacu :D
:cmok:

bili smo juce u savetovalistu 10700g 70cm sa 11,5meseci tj 4 dana pred rodjendan...e sad u visinu ima vise jer ne bila ja lenja pa kopala po starim postovima i nasla da je sa 9meseci bila visoka 73cm tako da je sutra merim pa javljam koliko je ispalo :D
htedoh ja jos nesto da napisem al zaboravi sta, ako se setim napisacu :D
:cmok:

..prava devojka.. :heart:
..moja cerka je imala 10.5kg sa godinu dana,
a veliki sin 9,8kg sa 6 meseci.. :confused:
..a jaksha 10.3kg sa 6 meseci.. :lol:
..aleksej je bio negde izmedju cerke i velikog sina.. :)

(..ove cifre ne znache nishta i najbolja su potvrda da je svako dete pricha za sebe,
chak i kad ih odgaja ista mama istim principima.. :) )

trebali smo 8og ali smo zbog rodjendana (pravimo 10og) pomerili za 15ti...valjda ce sve biti ok

nole znam ja to i ne obazirem se toliko ciframa nego mi bilo cudno da mi se dete smanjuje :lol:

e sad kad bi mogla nole da mi kazes kako ono bese simtomi idu od MMR da se pripremim :D

..aleksej je imao povishenu T osmog dana (jedno popodne), kazu moze osip po telu 15-og i otok iza uha 21-og (ili obrnuto sa danima),
ali to nije imao.. :)
..ostali su promashili sve.. :worth:

ja to kopirala lepo pa cu da brojim dane :)

zaboravila sam da napisem da smo dobili uput za pedijatra (ovde kod nas u selu nema, obican dr leci sve a vrsi i sistematski) jer se cuje sum na srcu, e sad ja znam da to ne mora da bude nista strasno a sa druge strane znam i da bi trebalo da prodje do godinu dana, vodimo je u ponedeljak pa cu videti sta kaze

opet ja :-D
necu da panicim ali videh s unutrasnje strane donje vilice kao izradlinu belicastu, onako kao kvrzica velicine glave ciode, jel i to normalno ?
necu da panicim, sacekacu kontrolu, ionako je za dve nedelje, ali svasta nadjoh na googlu :-D
kontam da je i to mozda od dojenja nesto ili..... ma pojma nemam al me kopka.... ne primecujem da ga boli il da mu smeta, a primetih skroz slucajno dok je plakao zbog grcica....

Junior je imao kao plik na gornjoj usni (jednom i na donjoj). Sam od sebe je otpadao i ponovo se pojavljivao. Ja sam se zezala da je to zato sto imam cvrste grudi :cepanje: Kad se samo setim onih prirodnih silikona :zaljubljena:

November: :worth: za poslednji post sa MMR reakcijama. Vec sam nameravala par puta da pitam, ali uvek zaboravim :dash:

Idemo na zakasneli Halloween party. Junior ce biti odzacar. Tako je kada nemam sivacu masinu, para da kupim kostim niti vremena da nesto mozgam. Nadam se da ce biti neka lepa slicica sa dLugarom A. Sta li ce on biti :think:?

opet ja :-D
necu da panicim ali videh s unutrasnje strane donje vilice kao izradlinu belicastu, onako kao kvrzica velicine glave ciode, jel i to normalno ?
necu da panicim, sacekacu kontrolu, ionako je za dve nedelje, ali svasta nadjoh na googlu :-D
kontam da je i to mozda od dojenja nesto ili..... ma pojma nemam al me kopka.... ne primecujem da ga boli il da mu smeta, a primetih skroz slucajno dok je plakao zbog grcica....
Mislis da je soor?
Ne mora da znaci, probaj da mu obrises sterilnom gazom, umoci je u prokuvanu vodu (bez sode bikarbone).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back