Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
o kakvom izgladnjivanju pricas
ima hvala bogu sijaset namirnica i jela koja mozes jesti kolko hoces, ako pripaznis malo na ishranu da dete ne bi dobilo grceve, alergiju ili nesto deseto, to nije izgladnjivanje
ok, moze biti i izgladnjivanje ako neko misli da se kuvanje vrti oko tri namirnice.... onda ce ostati gladan....

sa novembar se slazem
moje dete da ga ne ureknem, za sada je imalo samo blage grcice
i nije mi tesko da pripazim sta jedem zbog njega
ni ja ne volim kad me zaboli stomak, a kamoli njega onako malog....
ozbiljnije reakcije tek necu da spominjem, zivela bih na vodi ako znam da ce mu to pomoci... a niko ne zivi na vodi, kao sto rekoh, hvla bogu te ima vise namirnica koje smes jesti nego onih 'zabranjenih'

ja samo iznosim malo drukciji slucaj, ne mora uvekj da bude sve po jusu, nismo svi isti....pazila sam i ja a bilo je isto i kad sam prestala da pazim na hranu, imao je strasne grceve do nekih pola godine iako je sisao uz dohranu sa 5 meseci i blaze nekih godinu dan....cak nam se pojavio neobjasnjivi proliv koji je poceo sa nekih 11 meseci trajao je oko mesec dana....kako ga stavim na dijetu tako mu bude dobro, cim pocnem da ga hranim normalnije on dobije proliv....dala stolicu na analizu, bili pod nazorom pedijatra da bi to samo od sebe prestalo od dana do dana....i objasnjenje je bilo nezreli digestivni trakt...kad je to proslo moj sin je bio drugo dete, ugojio secak i vise nego sto treba.....

..ako plache i ima grcheve - ni po muke..
..ovde su mame pisale o osipima, ekcemima, sluzavim i krvavim stolicama kao rakciji na hranu koje su jele dok su dojile..

..onom chije je dete sklono reakcijama preosetljivosti (a ekcem je prvi i najbezazleniji znak da je sklono,
tj da ima imuni sistem koji ce reagovati nepredvidivo)
ne sme da bude vodilja ni jedan savet mama chija deca nisu imala takvih problema,
vec samo i iskljuchivo savet lekara koji poznaje dete, a vremenom i sopstveno iskustvo..

..uz dobru prevenciju i pazljivo i pravovremeno izlaganje potencijalnim alergenima,
chak i deca sklona alergijama ne moraju nikad da ih ispolje..
..i imuni sistem sazreva, kod nekog brze kod nekog sporije..
..nishta lakshe nego reci - to ti je u genima..

osipi i ekcemi uopste ne moraju biti reakcija na hranu, missim, kad uvodis namirnicu jao se lepo vidi jel to od hrane i nista jednostavnije nije no da je izbacis....kao sto napisah, kod nas nije bio slucaj o alergiji na namirnice nego sklonost alergijama.....slazem se, treba se truditi koliko se moze da se dete zastiti od burnih reakcija izazvanih alergenima u hrani ali nekad to nije tako jednostavno, jer ne znas od cega je alergija....

ja samo iznosim malo drukciji slucaj, ne mora uvekj da bude sve po jusu, nismo svi isti....pazila sam i ja a bilo je isto i kad sam prestala da pazim na hranu, imao je strasne grceve do nekih pola godine iako je sisao uz dohranu sa 5 meseci i blaze nekih godinu dan....cak nam se pojavio neobjasnjivi proliv koji je poceo sa nekih 11 meseci trajao je oko mesec dana....kako ga stavim na dijetu tako mu bude dobro, cim pocnem da ga hranim normalnije on dobije proliv....dala stolicu na analizu, bili pod nazorom pedijatra da bi to samo od sebe prestalo od dana do dana....i objasnjenje je bilo nezreli digestivni trakt...kad je to proslo moj sin je bio drugo dete, ugojio secak i vise nego sto treba.....
ma dobro, naravno da alergije i reakcije nisu samo na hranu
ali ja sada pricam o situaciji ako je na hranu

Ne znam oko chega ste sve pisale, ali moram da napishem neshto u vezi sledecih postova ... mislim, ne zhelim nikakav fajt, pishem iz ugla mame chije dete ima problema sa intolerancijom i alergijom

osipi i ekcemi uopste ne moraju biti reakcija na hranu, missim, kad uvodis namirnicu jao se lepo vidi jel to od hrane i nista jednostavnije nije no da je izbacis....kao sto napisah, kod nas nije bio slucaj o alergiji na namirnice nego sklonost alergijama.....slazem se, treba se truditi koliko se moze da se dete zastiti od burnih reakcija izazvanih alergenima u hrani ali nekad to nije tako jednostavno, jer ne znas od cega je alergija....

daaaa... kako da ne :confused: ... a najlakshe je izbaciti naprimer shargarepu ... ili grashak ... ili muskatnu tikvu .... i ne vidi se bash uvek lepo , kao kod nashe Yule naprimer, chije dete je bilo alergichno na pirinach ... eeeeejjjj, al' dok takvo shto uklaviri chovek, da popizdish :roll:

..ako plache i ima grcheve - ni po muke..
..ovde su mame pisale o osipima, ekcemima, sluzavim i krvavim stolicama kao rakciji na hranu koje su jele dok su dojile..

..onom chije je dete sklono reakcijama preosetljivosti (a ekcem je prvi i najbezazleniji znak da je sklono,
tj da ima imuni sistem koji ce reagovati nepredvidivo)
ne sme da bude vodilja ni jedan savet mama chija deca nisu imala takvih problema,
vec samo i iskljuchivo savet lekara koji poznaje dete, a vremenom i sopstveno iskustvo
..

..uz dobru prevenciju i pazljivo i pravovremeno izlaganje potencijalnim alergenima,
chak i deca sklona alergijama ne moraju nikad da ih ispolje..
..i imuni sistem sazreva, kod nekog brze kod nekog sporije..
..nishta lakshe nego reci - to ti je u genima..

amen na boldovano :worth: ... nauchila sam je pameti ... zhiveo 7 corn :zcepanje:

Ja nisam imala takvo iskustvo tako da ne znam! Ali imam prijateljicu čija je mala imala jake grčeve i ništa se tu nije promenilo do 3 meseca a ona se izgladnjivala.. No, ja gore nisam pisala o tome! Nadovezala sam se samo na post Čičkave,Neizrecive i Neo.

Dosta sam citala o namirnicama koje majka moze da jede a navodno najmanje izazivaju grceva kod bebe, i uopste se nisam izgladnjivala. Zapravo sam se ugojila tek sad posle porodjaja.
Napravila sam spisak voca i povrca koje smem i to sam jela za rucak i uzine.. a dorucak i cesto vecera su bili uvek isti musli sa kefirom ili integralni pirinac sa kefirom i vocem ( to sam jela i celu trudnocu i potpuno sam izbegla sve one probleme sa zatvorom ili losom probavom ). Moj Luki nije imao grceve.. sem u cetri slucaja kad sam odstupila od toga i podlegla da pojedem ono sto nisam smela ( jako zacinjenu hranu, sa zaprskom, przenim lukom itd). U trecem mesecu sam polako pocela da uzimam po par kasika kad moji spreme, prvo boraniju i grasak, posle pasulj i kupus i pratila reakcije.... al sam i dalje izbegavala stvari sa dosta luka jel sam primetila da on stvara problem.. Tako sam ja uradila, al naravno uvek ima i drugacijih resenja i pristupa.

a da vas pitam, moj mali fino sisa i cesto, mokri redovno, kaki redovno, a fontanelica mu je blago uvucena.... msm i sAd me to buni, i juce je takva bila a nije se skidao sa sise, pa sad brinem, znam da je to kao zbog dehidriranosti.... pa mi nije jasno kako, kada sisa cesto... i sta da radim?

a da vas pitam, moj mali fino sisa i cesto, mokri redovno, kaki redovno, a fontanelica mu je blago uvucena.... msm i sAd me to buni, i juce je takva bila a nije se skidao sa sise, pa sad brinem, znam da je to kao zbog dehidriranosti.... pa mi nije jasno kako, kada sisa cesto... i sta da radim?

Nemoj da te to brine. Neke bebe imaju uvuceniju fontanelu. Junior je isto imao malo uvucenije a napredovao je kako treba :cmok:

Poslednja izmena:

..uzmi to kako sad vidish za normalno stanje.. :) ..ja sam imala slichnu brigu sa drugom bebom,
kad uporedim sa prvom, bila je uvuchenija..a josh se rodio na +41C, danima i nedeljama je bilo oko 40..
..pojila ne pojila, sisao manje ili vishe - isto..
..kod alekseja je bila slichna pricha..
..verovatno je do velichine fontanele ili gradje okolnih kostiju, on i aleksej imaju oblik glavice kao vladica,
a cera i jaksha sasvim drugachiji, pa i sasvim drugachiju fontanelu..

U uspravnom polozaju ili kad lezi?
Nije to dehidracija, nego gravitacija.
Nista ne radi, samo neka siki kad god hoce, nikako, ali nikako nemoj davati vodu prevremeno rodjenoj bebi kaja sisa.

a dal da kazem da kada sam ga sada presvlacila ucinilo mi se da sam na jednoj preponi napipala malu kuglicu, msm, patronazna ima da sizne od mene, svaki dan nesto novo primetim, i na kraju uvek dobiJm isti odgovor, da je to normalno...
def. treba da prestanem da zagledam dete sa svih strana ko manijak neki :-D

a dal da kazem da kada sam ga sada presvlacila ucinilo mi se da sam na jednoj preponi napipala malu kuglicu, msm, patronazna ima da sizne od mene, svaki dan nesto novo primetim, i na kraju uvek dobiJm isti odgovor, da je to normalno...

..zlezdica, verovatno.. :) ..prepipaj sebe, nacicesh 100% bar neku.. :)

Ja sam pitala naseg pedijatra zasto je Junioru na desnom rebru kao neka kuglica :rumenko: Rekao je da rebra koja nisu vezana (znaci ona poslednja ispod) mogu stajati drugacije nego sto bi smo ocekivali. A ja sam se bila istripovala da mu je bilo slomljeno rebro pa da je pogresno zaraslo :roll: Dr se nasmesio, ispipao ga po rebrima i rekao da ne brinem. Nase je da se informisemo, i u vecini slucajeva je u pitanju nesto normalno, standardno. Ali na zalost uvek postoji onaj procenat slucajeva kada nesto ne stima, pa je bolje pitati i ako je potrebno preduzeti nesto na vreme, nego nervirati se.

Moja mama se bila brinula zbog te uvucene fontanele i nisam joj mogla objasniti da je kod Juniora tako normalno. Uvek je mislila da je zedan pa da je zato uvucen. Sva sreca pa imamo dobrog pedijatra+Internet :worth:

:cmok:

da se pohvalimo, uspeli smo ga prijaviti kod maticara u opstini, on je svo vreme spavao, podojila ga pre polaska, uspavala, stavila u korpu, tamo je spavao svo vreme, dosli kuci, i tad je poceo da se budi i trazi siku, znaci, milinica.... nas prvi izlazak iz stana u troje <3

Ja mislim da sa fizioloshkim ne mozhesh da preterash, a za kashljucanje , a i za otvaranje nosica nama je puuuno pomoglo sledece ( hvala mojoj kumi na savetu, nek' je Bog pozhivi josh 110 godina :zcepanje: ) : uzmesh bosiljak ( na oko pola litre 3-4 puuune supene kashike) , vodu prokuvash, ubacish bosiljak, nek' baci kljuch-dva i onda stavish u sobu malom da isparava ... ako imash radijatore, mozhesh da nalijesh i u one isparivache, ja sam drzhala na gasnoj peci ... u to vreme josh sam spavala u sobi sa malim, do ujutro mi je prochistilo sinuse, glavu, grlo, bre jasnije sam i mislila :lol:

Samo da javim da ovo zaista radi :ok: Sinoć sam sve uradila kako je napisano i jutros smo i mali i ja ustali ne zapušeni :D
Još uvek slinavi ali mu kapnem u nosić čaj od belog sleza i malo mu dam i da pije, pa biće bolje valjda uskoro..

I Una slinavi desetak dana tj. jedno jutro se probudi ok, sve super pa dva kiše, curi....užas. Čistim joj stalno fiziološkim i pumpicom ali sreća nije strašno u smislu da joj smeta da spava ili da jede :neutral:

Inače poslednja 3 dana je katastrofa, nju kao da je tek sada sustiglo pomjeranje sata. Jedva , na jedvite jade dočekamo kupanje u 15 do 8 a budi se prije 7, jutros u 6:10h :roll: Da li su zubi, stomak jer nije kakila 2 dana ili vakcina koju je primila u petak mada od prvog euvax-a nije imala reakcije :evil: Sinoć joj je trebalo 5 minuta da zaspi ali se od 20 do 23 h probudila stotinu puta, nekada samo zaplače a i da ne otvori oči, ja uđem u sobu a ona spava.
Ona inače ustaje u 8 i ima još tri spavanja oko 11 kraće, između jedan i dva kako kad nekad odvali i 3 sata ali uvjek bar 1,5 sat i oko 5-6 20 min a ovih par dana samo kenjka i ne spava skoro nikako, samo što zatvori oči vrisne poslije 20 minuta :sad2: Ja nikako ne funkcionišem i samo se nadam da će se vratiti na staro jer ne znam kako ću podnijeti njena buđenja u 6 a ide zima :confused:

hehe daisy, moja spavalica koja je znala i do 11 da spava, ali obavezno do 9, već danima se budi u 5!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ujutru. sisa i neće više da spava....svisnuću. a tačno vidim da se nije naspavala. i onda je ne dižem iz kreveta nego se igra još sat, dva pa zaspi...ali džabe ja se skroz razbudim i dok ponovo zaspim, ona se budi za sledeći obrok...
kupanje nam je u 8, sika oko pola 9....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back