Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
na prolece cu da mu kupim normalnu noshu, i ostavicu ga sveki da ga nauchi ahhhhaaahhhaa :zcepanje: ... pa ako ne uspe, josh uvek imamo celo leto ... plan je da do drugog rodjusa ostanemo bez Pampersa ... e sad videcemo shta ce malac da kazhe na taj plan :cool:

tako i ja, planiram da ga dadilja nauci:lol:. (mislim, ionako me nema kuci po ceo dan, kad ga ga ucim)
meni je stariji poceo da kaki u nosu sa tacno 2, sa 2,5 (bilo je leto) skino i za piskenje, ali do treceg rodjendana je nocu nosio pampers. to je vise zbog mene jer sam bila mnogo umorna da proveravam i ustajem celu noc i nosim ga da piski:rumenko:

Ovo moje dete sisa i piski ko lud... rekorder je garant... :)
Nocas se budio bar 3-4 puta, sisao svaki put(mozda i ne bi al ko ce ga nosati, ovako dam sisu i mir) ... Onda mu je propustila pelena(defi itivno prelazimo na 4-orku), u 5 nocas, pa ga presvlaci celog, i naravno razbudio se... Posle tih3-4 sisanja opet je sisao u 5, 7, 8 ... I u 8 mu opet propusti pelena, kako i nece, natopljena, teska kao tuc, samo kilo u peleni ima...
Sad mu ne dam do podne da sisa... bojim predozirace se... ahahahahah...

Ps.a ja planiram da ga odvikavam od sisanjA ahahaha... Joj muko moja

Bili smo danas u savetovalistu, ili kako ga Ija zove "termin za merenje i vakcinu" ;)
ima 8500, 70 cm, solidno
ono sto me je bacilo u razmisljanje je raspored obroka: mi sad imamo 3 cvrsta obroka - ujutru zitarice sa vocem, rucak povrce i meso, vecera kako kad: palenta, popara, neka od onih Milupinih zitnih kasica sa keksom...
kaze pedijatar da mora imati 2 slana obroka (rucak i veceru) i jedan taj ujutru je ok. Palenta nije slan obrok iako je dajem sa jogurtom.
Ne znam sta da dajem za veceru. Trebao bi da ima vise proteina a manje ugljenih hidrata, ali ja ne znam sta onda da dajem uvece. Nesto mi glupo da mu uvece dajem isto sto i za rucak. Mislim da ce mu biti jednolicno nekako, a i puno mesine 2 puta dnevno.
Kako vi radite?

Bili smo danas u savetovalistu, ili kako ga Ija zove "termin za merenje i vakcinu" ;)
ima 8500, 70 cm, solidno
ono sto me je bacilo u razmisljanje je raspored obroka: mi sad imamo 3 cvrsta obroka - ujutru zitarice sa vocem, rucak povrce i meso, vecera kako kad: palenta, popara, neka od onih Milupinih zitnih kasica sa keksom...
kaze pedijatar da mora imati 2 slana obroka (rucak i veceru) i jedan taj ujutru je ok. Palenta nije slan obrok iako je dajem sa jogurtom.
Ne znam sta da dajem za veceru. Trebao bi da ima vise proteina a manje ugljenih hidrata, ali ja ne znam sta onda da dajem uvece. Nesto mi glupo da mu uvece dajem isto sto i za rucak. Mislim da ce mu biti jednolicno nekako, a i puno mesine 2 puta dnevno.
Kako vi radite?

..meni vash raspored izgleda sasvim ok..
..eventualno razmisli o vecheri ili doruchku koji je voce+jogurt+samo onoliko zitarica koliko je neophodno zbog gustine,
ako sama pasirash voce iscedi deo soka da bi bilo gushce,
pa da tako malo pojachash proteine i u doruchku..
..ja sam to voce-keks tj voce-pahuljice izbacila chim sam mogla (tj chim su pocheli jogurt da piju) jer mi je mnogo UH u jednom obroku..

moj debeljko ujutro jede hleb+ namaz, palentu, mladi sir, pavlaku i slaninu, omlet. uzina oko 12.30 cisto voce, nekoliko razlicitih vockica i mozda malo zitarica zbog gustine. rucak povrce +meso, onda oko 18.30 2 keksa ili 2 mala kroasana 7 days i za veceru milupine zitarice sa mleokm ili vodom. flasica pred spavanje. vecera mu nekad bude ista kao i dorucak, mlecna sa hlebom.
november, jel to mnogo, sta mislis? jel prerastao on ta lina i ostala milupina cuda? jel to mnogo goji? nisam pametna, u dilemi sam u poslednje vreme sto se tice te vecere- da li da ponavljam dorucak ili dajem keksolino/griz/7corn u vocnom jogurtu, itd.?

Ja sam počela da za doručak dajem griz ili palentu već 2drugi dan, i nije baš oduševljena. Aj griz je jela nesto, al palentu nije htela. Ima ručak, uzinu sa voćem i keksom, pa pahuljice, i mleko pred spavanje, Jutros sam kao užinu dala krušku jer je cura vrištala AM. I šta ću dam joj. Sad će ručati. Nisam pomišljala da će postati takva izelica,

..aleksej je oko rodjendana pocheo da odbija kashe bilo koje vrste, samo zvakanje je dolazilo u obzir..
..tad sam prestala da mu muckam 7-korn (ostale nisam ni kupovala ni nudila, preslatki su mi i obichno su samo od pshenichnog brashna)..
..s druge strane, tu negde je i jaksha prestao da jede 7-korn za vecheru, a stariji je 15 meseci.. :lol:
..za vecheru sad jedu isto shto i za doruchak, najcheshce ujutru slano i jogurt, uveche slatko i mleko..
..ja iskreno mislim da je onaj gore dr malo preterao, ne moze malo dete da jede samo jedan obrok sa zitaricama dnevno..
..ok da je jedan od samo zitarica i mleka, ali mislim da ih treba biti u svakom obroku, samo manje tj da je osnovno voce tj povrce/meso..
(..tu mislim i na hleb i na pahuljice i na keks i na sve od zitarica..)

Ako moze i meni koji savet...

Prepodne obicno bude jabuka+kruska(danas dodala i bananu), ili bundeva. Ne dodajem pir.pahuljice jer mu bude gusto.
1. Jel treba u taj obrok da dodajem pahuljice?

Popodne bude povrce+meso(ponekad). Koliko to cesto da bude? I jel i u to dodajete pahuljice?

Ja dajem jabuke i kruske svaki dan ujutru jer ih imam u vocnjaku pa da jede dok ima sveze.
Sljive sam stavila u zamrzivac pa cu na zimu. A breskvu cu kupovati.

Nemam ideja sta jos mogu?

Ja vishe ni pet para ne dajem na dr ... koliko njih, svi drugachije prichaju... Armin jede ujurto Humanu, pre podne hleb+slanina, hleb+sir(kozji),przhenica+jogurt,palenta+pavlaka, popodne za ruchak povrce+meso(svaki dan, jednom nedeljno dzhigerica teleca ili pileca), uveche vechera voce+keks, voce+7corn, voce+palenta, nekad pojede i voce+griz mada ne ljubi , pred spavanje Humana ... ako jede izmedju obroka, onda nishta od glavnog jela, pojede 2-3 kashike i finito ... zato ja izbegavam te uzhinice, mozhda ponekad 2-3 zalogaja voca, ali to je to ... a i ne trazhi, super napreduje, tu i tamo vec jede sam ... sva deca su individualna i to je to ... a jede velike porcije, oko 250 gr ili 2 parcheta przhenica na primer :lol:

i kad mu dam da gricka neshto, nije ljubitelj, pola od toga zavrshi na patosu ili u shteku :zcepanje: ...a ako ga sednem da jede, sve smazhe :D

Čičak možeš povrće i meso svaki dan, tu ti ne trebaju pahuljice. Možeš a i ne moraš da u voće dodaš pahuljice. Ja nekad dodajem nekad ne. Možeš sve voće da daješ, da kombinuješ jabuku+bananu, bananu+krušku...imaš raznih kombinacija.

E, ovako, za odojcad (do 12 meseci) vazi mamino mleko-osnovna hrana, ostalo-dopuna, isprobavanje ukusa itd. za bebe koje ne sisaju, nemam pojma.
Za malu (1-3 godine) i predskolsku (4-6) godina:
Zitarice i proizvodi (pirinac, hleb, testenine...) 30-40% 6-11 porcija
Povrce 15-25% 3-5 porcija
Voce 10-15% 2-4 porcije
Mleko i mlecni proizvodi 10% 2-3 porcije
Meso, riba, jaja i proizvodi, leguminoze 10% 2-3 porcije
Vidljive masti, secer i slatkisi 5%

Sve to rasporedjeno u 5-6 obeda.

Velicina porcije 1-3 godine
Zitarice-1 supena kasika za svaku godinu zivota ili 1/2 parceta hleba
Povrce, voce, meso-1 supena kasika za svaku godinu zivota
Mleko 1/3 do 3/4 solje (od 250ml)
Tacan broj porcija zavisi od energetskog unosa, a energetski unos zavisi od telesne mase (medijana telesne mase za decu od 1-2 godine je 11 kg, za decu od 2-3 godine 13,5 kg), od brzine rasta, a najvise od fizicke aktivnosti. Deca su razlicita, neka vecinu dana sede i slazu kocke, crtaju, boje...druga vecinu dana skacu i trce.
Sto se tice dece koja idu u vrtic, vidim da je to sad aktuelno, u vrticu ona dobijaju 4 obroka koja po normativu zadovoljavaju 75% potreba u energiji i 90% potreba u proteinima, vitaminima i mineralima, tako da je najbolje da za veceru dobiju kombinaciju zitarica i mleka kako bi se dopunile potrebe.
Eto tako, nadam se da sam bar malo pomogla.
Zao mi je sto na stizem da pisem, ali u glavnom pratim sta pisete. :cmok2:

Kis treba mi pomoć. Sestra mi se porodila u 31.nedelji beba je u inkubatoru u bolnici, ona je kući. Krenulo je mleko i hoće da proba da ga održi, pokazali su joj kako u bolnici, al kaže da joj zakuzuju grudi. Kakav savet imas?

Samo izmlazanje, rucno ili pumpicom.
Pretpostavljam da joj se smanjuje kolicina mleka jer nema stimulacije, onda i kad mleko vise ne izlazi-neka izmlaza "na prazno" bar jos 5 minuta u svakom izmlazanju.
Vazna je stimulacija.
Bice malo muke da beba nauci da sisa jer se refleks sisanje-gutanje-disanje razvija tek u 35-36 nedelji trudnoce, ali je apsolutno moguce da doji, i preporucljivo je narocito za nedonoscad jer majcino mleko sadrzi faktore koji stimulisu razvoj i sazrevanje nezrelih organa, samo treba puno strpljenja.
Srecno! :cmok2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back