Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Čekaj, ladno ti je do 11h bio bez čvrstog obroka? :eek: Mene bi Stefan pojeo!
On se budi izmedju 6 i 7, obično oko 6:30, i do 8 mora već da je nahranjen, inače je to vriska kao da mu kožu derem. Popije on mleko ujutru ( nakon presvlačenja, jer se budi u 99% slučajeva mokar, a u 90% i ukakan ), ali svejedno mora da jede. Oko 11 nam je prva čvrsta užina, pa je oko 2 ručak i obavezno mleko posle toga, pa opet oko 4-5 užina ( a izmedju toga pojede bar 3-4 plazme ), pa večera i mleko. Plus se noću budi da pije mleko. Sokić uopšte ne računam u užinu, to mu je kao vodu da je pio. Napije se soka i onda pojede punu činiju ručka.
Za doručak ponekad jede kačamak, ili neki mix žitarica, ili poparu sa sirom ( pavlakom, kiselim mlekom, kad šta imam ), ali tada do ručka ima dve užine. Neretko jede kompletnu povrćnu kašicu, često i sa mesom, i tada ima jednu užinu. Za ručak, kako kad. Kad kuvam supu stavim mnogo povrća - krompir, šargarepu, belu šargarepu ( i peršun i paškanat ), celer koren, celer list, peršun list, brokoli, karfiol, kelerabu - nekad sve ovo, a nekad nešto preskočim. I naravno meso, kad juneće, kad pileće, kad ćureće. I od toga napravim kašice. Deo zamrznem, pa mu vadim za doručak, večeru ili čak užinu, a deo ruča. Ostavim neke bez mesa, za onaj dan kad je na redu žumance. Večera je slična doručku, ili je spanać, ili tako nešto, a opet neretko i kašica, sa ili bez mesa. Užine su voćne, kako kad šta imam - jabuka i banana, kruška i banana, kruška i jabuka, breskva sa nečim....
Ono što mu tutnu baba i ostatak svite i ne računam. Eh, da, dajem mu i supu ili čorbu, onako kašičicom, kao mi što jedemo. Naravno, odvadim pre dodatka vegete i ostalog, kao i povrće i meso. Jogurt pije ponekad, uz doručak ili večeru, kako kad šta spremim...
Raznovrsno jede, možda mu i mnogo dajem s obzirom da je tek napunio 8 meseci, ali šta ću bre kad je non-stop gladan. A metabolizam kao moj - mož' vola pečenog da pojede, drži ga maksimalno 3 sata i opet gladan. Nije ni debeo, što bi se moglo pomisliti s obzirom koliko jede. Takav mu metabolizam.
Ali da bude samo na mleku do 11 - nema teorije. Komšije bi zvale socijalnu službu koliko bi plakao :lol:

..tad je josh bio mali bebac, menjali smo flashicu po flashicu za obroke,
a flashice su ishle na tri sata, pa mu ostala i navika da jede tako.. :)
..vrlo brzo posle toga je posle flashice u pola8 doshao doruchak u 9h, pa voce u 11, pred spavanje.. :)

Ahaaaaa... ja pročitah, čini mi se, 8 meseci, pa se mislim da malo jede. Mislim, ima takve dece, kilo i po živaca pojedeš dok ono pojede dve kašičice. Ili mu je jednostavno dovoljno, kako mi odrasli nismo isti, tako nisu ni deca.
Hehehehe, prvo sam pomislila - hej, pa njega je bre jeftino hraniti, a ovaj moj njamko samo viče am, am, aaaaaaam... da bankrotiraš dok se on najede :lol:

..koliko ja vidim iz tvog posta, stefajlo jede jednom dnevno, od pola 7 do spavanja, i josh par puta nocu.. :lol:
..jaksha je bio od onih koji pojedu MNOGO odjednom, ali grickanje smo izbegli, inache bi bio tenk.. :lol:

E, baš tako... :zcepanje:
Izbegavam i ja grickanje, koliko god mogu. Forsiram voće. Ali džabe, veruj mi, kada stalno viče am, am, aaaaaaam, pa složi onu ljutitu facu, u fazonu - eeeej, bre, nisam jeo već 15 minuta :zcepanje:
A nije debeo, stvarno nije, skoro sam kačila slike, videla si. Ponekad mi za dan pojede više nego Milica. Dobro, ona je postala nećejed, i to težak, a on - samo da jede :lol:

..morala bih da prekopam stare postove, a to mozesh i ti da uradish.. :rumenko:
..ja nishta ne pishem, osim ovde, drzim se nekih opshtih pravila i pratim dete..
..btw, grashak moze od punih 7, riba, pasulj i sochivo od punih 9.. ;)

..a mislim da im je osim u kolichini gvozdja i vitamina C mamino mleko sasvim dovoljno do rodjendana,
ako sisaju na zahtev..
..kistinaaa..? :hej: :lol:

Ima i gvozdja do rodjendana.
http://kellymom.com/nutrition/vitamins/iron/
Evo, Andrej je iskljucivo sisao punih 14 meseci, i nikad nije imao problem sa KS.
Fe se iz maminog mleka apsorbuje 70%, Hem Fe iz mesa 15-30%, non-Hem iz biljaka 1-20%, iz AD mleka 3-12%/

Evo, Andrej je iskljucivo sisao punih 14 meseci, i nikad nije imao problem sa KS.
Fe se iz maminog mleka apsorbuje 70%, Hem Fe iz mesa 15-30%, non-Hem iz biljaka 1-20%, iz AD mleka 3-12%/

..odlichno..:) ..nisam znala za to, znam da se dojenim bebama obavezno proverava ks sa 6 meseci, a onim na AD i ne mora do rodjendana..
..verovatno zbog eventualnog maminog manjka gvozdja..? :think:

Fe se iz maminog mleka apsorbuje 70%, Hem Fe iz mesa 15-30%, non-Hem iz biljaka 1-20%, iz AD mleka 3-12%/[/QUO

Meni se čini i da će moja Ana samo mleko do daljnjeg. Savladala je kašiku :worth: al neće jede sa njom. Retko nešto hoće.:roll:

..odlichno..:) ..nisam znala za to, znam da se dojenim bebama obavezno proverava ks sa 6 meseci, a onim na AD i ne mora do rodjendana..
..verovatno zbog eventualnog maminog manjka gvozdja..? :think:

Ne, bre, nego zato sto su nam pedijatri apdejtovani onoliko!
To kad je AD postalo "moderno" '80-ih, pa su utvrdili da u majcinom mleku ima mnogo manje Fe, pa su mislili da postoji rizik za anemiju, pa kao ajde da se proveri.
Odavno prevazidjeno jer se zna da je iskoristljivost 10x bolja i istrazivanjem je utvrdjeno da su zapravo dojene bebe jako retko anemicne, a mnogo redje od onih na AD.
Morala sam da pljucnem po pedijatrima malo, jace je od mene! :)
Aj, cao! :cmok2:

Ne, bre, nego zato sto su nam pedijatri apdejtovani onoliko!
To kad je AD postalo "moderno" '80-ih, pa su utvrdili da u majcinom mleku ima mnogo manje Fe, pa su mislili da postoji rizik za anemiju, pa kao ajde da se proveri.
Odavno prevazidjeno jer se zna da je iskoristljivost 10x bolja i istrazivanjem je utvrdjeno da su zapravo dojene bebe jako retko anemicne, a mnogo redje od onih na AD.
Morala sam da pljucnem po pedijatrima malo, jace je od mene! :)
Aj, cao! :cmok2:

Ja sam pre porodjaja bila anemicna i Junior se rodio anemican (tokom trudnoce je sve bilo ok, samo pred kraj sam postala anemicna valjda je previse "uzimao")

Sa 4 i 7 meseci su trazili KKS zbog prehlade, pa su tada vadili nesto sto je vezano za Fe (sada da me ubijes necu se setiti :dash:) Pogledali su rezultat i rekli da je ok, ne trebamo mu posebno vaditi Fe. Sad, jel su nas zeznuli ili ne, ne znam. Nisam ni ja vise anemicna :klap: sta radi godinu i po dana bez menstruacije :worth:

Zaboravila sam napisati da sam za vreme trudnoce i dok sam dojila jako vodila racuna o tome sta, kada i koliko jedem. Mozda bih trebala ponovo ostati trudna pa da ponovo pocnem paziti :rumenko:

Poslednja izmena:
pitanje:
Šljiva, grožđe - jel smem???

i novka vidim da si spanać uvodila tek sa punih 6, a čujem od nekih mama iz okoline da već daju svojim bebama (imaju kao i moja Luca oko 6 mes i par dana)...hm
zašto sa punih 6? je teško za svariti ili....???

..shljivu mozesh, grozdje bih ja sachekala josh malo, i prvo dala bez kozice i semenki, naravno..
(..ja sam kao mala dobijala osip oko usta od grozdja, mama mi je ljushtila i vadila semenke do jedno 3-4 godine sigurno,
i ja sam rekla da nema 'leba da bih ja to radila,
velika deca su rodjena krajem leta i pochetkom jeseni i nisam im davala prve godine, a jaksha i aleksej su imali preko godinu dana u tu prvu jesen pa jesam..)

..a spanac i blitva - moze i malo ranije, ja sam se verovatno mlatila sa nekim drugim namirnicama pa je tad stigao na red.. :)
..ja sam pazila na ono shto je jako alergeno, gluten, jaje, piletinu, mleko kravlje (to te ne zanima :) ) a sa jakshom i na ono shto se teze vari,
grashak, karfiol, brokoli, kelerabu, poshto je on nekako ochiglednije reagovao na to,
ostalo je dolazilo na red kad stigne na red od tih stvari.. :)

razumem druže kapetane :)

a i ne žuri mi se nigde, mogu još da vrtim ovo što smo probali do sad. :)
hoću šljivu, frišku dok je još ima, i bresku jedemo često.

za jedno 2 nedelje planiram da razdvajam obroke, iliti da uvedem i drugi. tad će imati oko 6,5 meseci.

inače grožđe ja i dan danas jedem bez koštica :)
kad me ne bi mrzelo i kožicu bi skidala ahahahahhahha

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back