Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lepo ja kazem mojoj Leposavi* kako ce on znati ukus sargarepe ako mu stavim malce soli, a ona pa to ti onda nije slana kasica nego slatka, i ona u klin ja u plocu i naravno nisam stavila so...kako sam danas coskasta, pa to je strasno
nekome cu da se nakevim keve do kraja dana :azdaja:

*svekrva

..joj, mame..jeste off, ali moram.. i ne znam da li je za plakanje ili za smejanje.. :dash:
..bistrim ima li josh shta pametno na netu o napadima besa kod "terrible twos"
pa nadjoh sledece:

"Every teacher of young children and every new parent can expect to witness some temper tantrums
in children from age 1–4 years. On average, temper tantrums are equally common in boys and girls,
and more than half of young children will have one or more per week.

At home, there are predictable situations that can be expected to trigger temper tantrums,
such as bedtime, suppertime, getting up, getting dressed, bath time, watching TV, parent talking on the phone,
visitors at the house, family visiting another house, car rides, public places, family activities involving siblings,
interactions with peers, and playtime.
Other settings include transitions between activities, on the school bus, getting ready to work, interactions with other children,
directives from the teacher, group activities, answering questions in class, individual seat work, and the playground.
"

http://www.nasponline.org/resources/behavior/tantrums_ho.aspx

..znachi, dok su u dubokom snu - verovatno nece.. :dash: :lol:

Andrej je imao tantrume pre nekih mesec dana i to najgore vrste, udarao je glavom o zid, pod, sto,... i vristao.
Prvo sam probala da ga tesim, podignem ga, mazim, pricam, jos gore.
Pa sam probala ozbiljnim glasom da objasnjavam da to ne treba da radi jer ce se povrediti, ono cucnem da budem njegove visine, uhvatim ga za ruke, gledam ozbiljno u oci i objasnjavam, isto jos gore.
Procitam na netu da to treba ignorisati, pokupiti se i otici u drugu sobu kao da se nista ne desava i gle cuda, upalilo!
Prva dva puta je odmah dosao do mene placuci, treci put prestao da place cim je video da odlazim i krenuo za mnon, posle dva dana u potpunosti prestao to da radi. :)
Inace, tantrume je imao kad ne moze nesto da uradi.
Oni bi mnogo toga u ovom uzrastu hteli sto fizicki ne mogu, pa ih to frustrira, npr. kad ne moze sam da se popne na krevet jer mu je previsok.
Isto ne vredi ni da mu pomognes da to uradi, posto zeli sam.

Andrej je imao tantrume pre nekih mesec dana i to najgore vrste, udarao je glavom o zid, pod, sto,... i vristao.
Pa sam probala ozbiljnim glasom da objasnjavam da to ne treba da radi jer ce se povrediti, ono cucnem da budem njegove visine, uhvatim ga za ruke, gledam ozbiljno u oci i objasnjavam, isto jos gore.
Procitam na netu da to treba ignorisati, pokupiti se i otici u drugu sobu kao da se nista ne desava i gle cuda, upalilo!
Prva dva puta je odmah dosao do mene placuci, treci put prestao da place cim je video da odlazim i krenuo za mnon, posle dva dana u potpunosti prestao to da radi. :)
Oni bi mnogo toga u ovom uzrastu hteli sto fizicki ne mogu, pa ih to frustrira, npr. kad ne moze sam da se popne na krevet jer mu je previsok.

..upravo tako, tako sam ja radila sa starijima, svaki put je upalilo.. :)
..sa jakshom imam mali problem zato shto je aleksej jako solidaran sa njegovim plakanjem :roll:
pa moram da ga nosim sa sobom kad se pravim blesava dok on "isteruje pravdu"..
..a brzo je ukapirao da ide za nama i divlja.. :roll:
..jadan aleksej.. :(

Lepo ja kazem mojoj Leposavi* kako ce on znati ukus sargarepe ako mu stavim malce soli, a ona pa to ti onda nije slana kasica nego slatka, i ona u klin ja u plocu i naravno nisam stavila so...kako sam danas coskasta, pa to je strasno
nekome cu da se nakevim keve do kraja dana :azdaja:

*svekrva

..ja nisam solila jako dugo, sve dok ne pochnu da se bune..
..jakshi sve do rodjendana, iako je jeo i nashe supe/chorbe, pire, povrce,
ali mi smo ruchali kasnije, oko 17h, a on ranije oko 14h i tad je jeo svoje povrce sasvim lepo,
a posle se malo dopunjavao iz nashih tanjra..
..faktichki, tek kad sam pochela da ne kuvam posebno za njega..

A mene je iznervirala moja rodjaka, moram da se zalim
ima cerkicu 6 meseci, 9.5 kg, nek je ziva i zdrava
poceli sa cvrstom hranom, sve ok
"pa sto ti njemu samo pirinac, pa sta se mlatis da tim postepenim uvodjenjem...ja sam njoj posle tri dana skuvala i krompir i meso...odma' bre to, danas je za dorucak jela vocni jogurt" "pa sto ti to dete krklja, vodi to kod lekara" rekoh, "i sta ce lekar da mi kaze osim da ispiram fizioloskim" "pa ti mnogo verujes lekarima, kako nema veze sto krklja, treba da ides kod ORL" i opet "ti bas slusas tog pedijatra" i tra lalala
ok, kontam ja da svaka mama radi najbolje za svoje dete i smatra da je to tako
al nemoj drugoj mami soliti pamet da treba da radi isto sto i ti, jer zaboga, ti bolje znas...mnogo me to nervira

zato ljubim ja puno sve vas ovde, dodjes lepo pitas, iskukas, dobijes predlog, savet, cujes iskustvo, pa proceni oces ili neces da poslusas
a ne "a sto mu ne skines siroki povoj, sta ce mu to" i jos gomila pitanja
a da ne pricam kako sam bila glupa sto sam htela da dojim pa mi je mali smrsao
"trebalo je odmah da mu das flasicu, kakvo dojenje"

E sad mi je lakse, fala na paznji

Sada znas za sledei put, odmah zauzmi gard i saseci te pridike i pametovanja u samom startu, tako sam bar ja uradila. Mada, imam jednu komsinicu ( prijateljica moje sveki ) koja SVE, ali SVE zna. Zena ima preko 60 godina i njena cerka moze da mi bude majka i ona meni soli pamet, redovno, sa svojim savetima. Zena ima samo jedno dete koje ima preko 4 banke i usudjuje se svima da soli pamet kako da odgajaju decu. Ali, ja brzo njoj spustim i ona pocne tuc-muc i ucuti, ali zato mojoj prijateljici, koja je opet zajednicka prijateljica, se penje na glavu sa savetima. Zena je pocela da je izbegava jer joj svaki put digne pritisak na 200.

ja prvi put cujem tu rec tantrum na srpskom
zar to nije obicno histerisanje deteta, sto bi rekle babe isterivanje besnih glista...
meni je to uzasno kada vidim... i sva sreca nemaju te napade histerije i besa sva deca... i ne znam.koliko je ignorisanje pametno, jer to realno moze da se desi i u gostima, i kako ga onda umiriti i ignorisati pred svetom, msm, a meni prvoj ni malo nije prijatno kada gledam histericnu decu, a tek roditelje koji kao da ih ne cuju, uvek sam se pitala kakvi su to nervi, debeli......

ja prvi put cujem tu rec tantrum na srpskom
zar to nije obicno histerisanje deteta, sto bi rekle babe isterivanje besnih glista...
meni je to uzasno kada vidim... i sva sreca nemaju te napade histerije i besa sva deca... i ne znam.koliko je ignorisanje pametno, jer to realno moze da se desi i u gostima, i kako ga onda umiriti i ignorisati pred svetom, msm, a meni prvoj ni malo nije prijatno kada gledam histericnu decu, a tek roditelje koji kao da ih ne cuju, uvek sam se pitala kakvi su to nervi, debeli......

..ma normalno je.. :lol: ..i na srpskom se zove "napad besa"..
..i imaju ih svi, neko blazeg neko tezeg oblika, neko triput godishnje, neko triput dnevno..
..ta histerija je razvojna faza, kazu da ako izostane - nije dobro..
..i jeste jedini lek ignorisanje uz komentar - kad se smirish dodji da prichamo.. :)

..dodushe - za napad besa potrebna je publika, a deca je ranije nisu imala bash neprekidno.. ;)

..ma normalno je.. :lol: ..i na srpskom se zove "napad besa"..
..i imaju ih svi, neko blazeg neko tezeg oblika, neko triput godishnje, neko triput dnevno..
..ta histerija je razvojna faza, kazu da ako izostane - nije dobro..
..i jeste jedini lek ignorisanje uz komentar - kad se smirish dodji da prichamo.. :)

..dodushe - za napad besa potrebna je publika, a deca je ranije nisu imala bash neprekidno.. ;)

ma to mi je u redu par puta :) ali zamisljam odma jednog malog divljaka da mi vristi svaki dan, tacno bih otisla da ga prodam ciganima nekim :);) salim se naravno,,, pravim ja razliku izmedju napada besa zbog nervoze, izmedju zivahnog i hiperaktivnog deteta i izmedju cistog bezobrazluka, a to sam imala prilike da vidim cesto...:)

ja cu da poludim majke mi :dash: ... promenili smo hranu sa Humane (obichne) na Novalac AR jer se malom puno hrane vracalo ... to smo uradili na preporuku doktorke .. a sad ima grcheve, vrishti od bola, a taman su pocheli da se smiruju :dash::dash:... sad sam gledala na sajtu Humane , imaju i oni AR ( anti-reflux) hranu , pa ne znam da li da uzmem to ??? ili shta da radim ? spava kao bubica i onda odjednom pochne da vrishtiiii ... i smiri se u rukama i opet zaspi chim popusti ... kao da se obeznani ... :sad2:

Novka,koliko tvoj bebac pojede povrcne kasice?
Ja spremim neki srednji krompir,danas sam dodala i trecinu standardne duzine sargarepe(al ga srocih):lol:.
U to dodam 30 ml mleka,i posle toga popije jos 30 ml mleka.
Sve nesto tripujem da joj nije mnogo to.:think:

Birice,sta kaze pedijatar za to vracanje hrane?Danas mi jedna mama rece da je njena beba morala na operaciju bas zbog toga,bio mu suznem sfinkter na zeludcu.

Poslednja izmena:
ma to mi je u redu par puta :) ali zamisljam odma jednog malog divljaka da mi vristi svaki dan, tacno bih otisla da ga prodam ciganima nekim :);) salim se naravno,,, pravim ja razliku izmedju napada besa zbog nervoze, izmedju zivahnog i hiperaktivnog deteta i izmedju cistog bezobrazluka, a to sam imala prilike da vidim cesto...:)

..ima i bezobraznih, nije da nema.. :lol:
..a to se najlakshe postigne popushtanjem pri tim prvim, testirajucim, ochekivanim.. :lol:

Birice,sta kaze pedijatar za to vracanje hrane?Danas mi jedna mama rece da je njena beba morala na operaciju bas zbog toga,bio mu suznem sfinkter na zeludcu.

Pa, iskreno, nije ga puno bash pregledala, poshto je videla da ima sor sasvim nazad na jeziku ( trljala sam ja sodabikarbonom ali nije pomoglo, njemu se i nocu vracalo) onda je pitala koliko mu se vraca .... pa dosta , e sad koliko je normalno , nemam pojma :dash: ... danas sam popodne ponovo davala Humanu , jer nije prestajao da vrishti ... :sad2: .... videcu za 2-3 dana shta ce biti , ako se ne promeni situacija, idemo kod dr ... :(

Ja spremim neki srednji krompir,danas sam dodala i trecinu standardne duzine sargarepe(al ga srocih):lol:.

..ja spremim vishe, kod mene uvek ima interesenata za ostatak kashe :lol:
ali pojede oko 4-5 supenih kashika gotovog (ispasiranog i sa mlekom)..
..nekad i 6, a nekad, kao danas, jedva dve..
..ne dodajem mleko, samo pomerim malo ranije sledecu flashicu ako bash malo pojede..

..jeli smo tikvicu danas.. :D ..jedno dva prsta duzine male tikvice, veeeliku shargarepu i osrednji krompiric..
..mozda zato nije bash bio odushevljen..videcu sutra kako ce biti..
..ceo dan je zivchan, malo se smirio tek predveche kad je isterao groznu shargarepu u pelenu.. :( :lol:

Moje dete nekada kada podrigne malo bljucne, da li je to nesto na sta bih morala da obratim paznju? Takodje, nekada zna da se desi iz cista mira, ako je malo aktivniji, vrti se malo vise, savija, prevrce i hop, malo klope se slije. Plus, pije formulu AR, mada u pocetku skoro da uopste nije bljuckao, poceo je sa bljuckanjem tek kasnije kada je pocelo da ga iritira to sto je dobijao kroz moje mleko ( potvrdjena alergija na jaja i sumnja na kasein-protein kravljeg mleka ).

Pa, iskreno, nije ga puno bash pregledala, poshto je videla da ima sor sasvim nazad na jeziku ( trljala sam ja sodabikarbonom ali nije pomoglo, njemu se i nocu vracalo) onda je pitala koliko mu se vraca .... pa dosta , e sad koliko je normalno , nemam pojma :dash: ... danas sam popodne ponovo davala Humanu , jer nije prestajao da vrishti ... :sad2: .... videcu za 2-3 dana shta ce biti , ako se ne promeni situacija, idemo kod dr ... :(

Jao, birice, bas mi je zao sto srce malo ima tih problema. Ja jedva cekam da mi dete poraste i kaze sta mu fali. Mi kuci svi bolesni i kukamo, zalimo se, preslisavamo se sta kome fali, a on jadan ne zna da kaze vec cuti i trpi, ne zna ni sta ga je snaslo, mada kasalj se vec po malo smanjuje. Dajem mu da pije hladan caj od belog sleza ( on se i sprema hladan, tj. u hladnoj vodi ) i verujem da mu je to dosta pomoglo.

Nasla sam dobar clanak u kojem sam se prepoznala, pa cu sutra pitati svoju dr. sta kaze o ovom resenju. Koga zanima evo i link:

http://www.llli.org/faq/oversupply.html

Sinoc se inace prejeo pa jutros povratio. Bas sam se uplasila. Posle je zaspao, pa sam zvala Halo bebu i rekli mi da ako se ponovi da odemo do dr, a ako ne onda da mu sledeci put dam samo malo da sisa, pa postepeno da povecavam. Za sada funkcionise, samo ne znam sta da radim sa grudima koje su pune mleka. Samo da se ne upale.

Moje dete nekada kada podrigne malo bljucne, da li je to nesto na sta bih morala da obratim paznju? Takodje, nekada zna da se desi iz cista mira, ako je malo aktivniji, vrti se malo vise, savija, prevrce i hop, malo klope se slije. Plus, pije formulu AR, mada u pocetku skoro da uopste nije bljuckao, poceo je sa bljuckanjem tek kasnije kada je pocelo da ga iritira to sto je dobijao kroz moje mleko ( potvrdjena alergija na jaja i sumnja na kasein-protein kravljeg mleka ).

Isti sluchaj, samo nije bash malo , bilo je i bash-bash onako kao 2-3 pune kashike .... ni moj nije UOPSHTE bljuckao, pocheo je negde sa 5 nedelja :( ... i sve je bilo gore i gore kako je postajao aktivniji ... uglavnom nije izdrzhao ni 3 sata izmedju obroka, uvek bi trazhio 15 pa i 20 min ranije :( ... a sa AR formulom mozhe i 3,5 pa i 4 da izdrzhi, samo da nema grcheva :dash: ... mnogo me brine ovo , ja sam laktoza netolerantna( ovo je potvrdjeno) ali ne mogu ni mleko bez laktoze da pijem, pa mislim da sam i na josh neshto intolerantna ... samo kozje mozhe ... pa me brine da i on nema neki takav problem ... a mnoooogo me nervira i muzh i sveki koji vichu : ma procice, nema on alergija :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back