Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi ribu jos nismo probali, ali kontam da moze bilo koja (meni je licno uskusnija morska). Skoljke i slicno mogu da budu zahebani.
Ja bi licno probala prvo lososa (a verovatno cu sa tim i poceti kada nam riba dodje na red).

Sad i ja da priupitam nesto. Kada ste deci davali krastavac? :)

e znate da sam streber :)
uglavnmom, sve cu raditi onako kako napisah, i kako kistina danas potvrdi :) sve se slazemo :))))

nego kad spomenuste ribu
nadjoh da se ne daje pre prve godine riba
a na jednom mestu nadjoh podatak da posle punih deset meseci mogu dati oslica, lososa, oradu, skusu.... te cetiri ribe su nabrojali, kuvane, na leso...
?! vasa iskustva i misljenja?

ja mislim da sam prvo dala oslica
i to sam ga kuvala sa povrcem
EDIT: da dodam zbog Bokice, to je bilo sa 10 punih

a krastavac, ja majku mu :think:
sad nesto razmisljam o tome kako sam natenane uvodila namirnice do prve godine, redom
a cim je prosao rodjus, dala sam mu sta stignem
onako sa stola pa da proba
mislim da je krastavac uleteo u tako nekoj kombinaciji

jedino sam pazila na jagode, njih je skoro probao i to ona varijanta u vocnom jogurtu
i kikiriki, to sam pratila, posto ja ne jedem kikiriki... boli me stomak od njega

:) hvala svima....radim po savetu neonatologa...u bolnici smo bili 5 dana i svasta smo probali i probacemo, babice i neonatolog su nas stalno obilazili i savetovali me...ovo je beba od 5 kg, kao dete od 2 meseca i moralo se na dohranu jer je poceo drasticno da gubi na kilazi jos u bolnici....necemo lako odustati, to sigurno ....nocas sam imala napad drhavice koji je trajao oko 10 min i koji me probudio iz sna i jako sam se uplasila....danas sam ok, temperature nemam...nadam se da ce biti sve ok....

Da se i ja priključim na ovoj temi.
Problem nastaje u porodilištu, jer su preko noći bebice na neonatologiji od 22 - 6 ujutro (u Subotici) i tada ih oni hrane dohranom (30-40ml je pila mlađa, a starija 100ml).
Starija ćerkica se rodila sa 4,62kg, a mlađa nedavno 07.01. sa 4,08kg. Ja sam još u bolnici počela sa masiranjem grudi. Mleko mi je krenulo 5-i dan sa starijom kad smo izašle iz bolnice, a sa mlađom 3-i dan uveče u bolnici, srećom pa mi je muž doneo pumpicu, jer je beba bila na neonatologiji, pa sam im odnela moje mleko da joj daju umesto dohrane. Starija je izgubila 10% od porođajne težine, ali je sve vratila u roku od 2. nedelje, a mlađa samo 180g.
Stavljala sam je prvo na jednu, pa na drugu, pa pošto joj je bilo malo ponovo prva, druga dojka. Na kraju su joj davali dohranu.
Kad smo došli kući, nastavili smo tako, prvo dojenje prva-druga-prva - druga, pa nakon toga dohrana od 60ml, pa smo dogurali do 20ml, i onda sam joj ukinula dohranu. Do kontrole sa 2 nedelje na neonatologiji u bolnici (to je novo kod nas) smo izbacili dohranu i dobila je 500g, a do kontrole sa mesec dana dobila je još 1kg bez dohrane, samo dojenje (ukupno 1,5kg).
Koristila sam i veštačke bradavice - leptiriće prve 2-3 nedelje zbog skraćenih bradavica. Srećom pa se nisu navikle ni na flašicu, a ni na silikone :D.

Hvala.
I ja sam postavljala sebi kratke ciljeve, da doguramo dojenje bar mesec dana, pa tri, pa šest meseci i na kraju smo stigli do godinu dana (sa starijom). :)

Jedan od najboljih saveta na temi :worth:

Vecina mama se uplasi kada procita savet da treba dojiti do prvog, drugog, treceg rodjandana. Ja sam bila presrecna kada sam procitala da se sa cetiri meseca uvodi cvrsta hrana, pomislila sam "jupi, samo jos mesec dana moram da se mucim", onda su mi ovde rekli da sa puna cetiri se uvodi pomislila sam "pa dobro jos mesec dana". Pa kada je imao punih 4 meseca saznala sam da dojenim bebama se uvodi cv hrana sa punih 6 meseci pomislila sam " pa dobro izdrzacu jos ovih par meseci" i tako dalje. Da mi je neko u drugom mesecu starosti moje bebe rekao : "ej, ija trebas da ga dojis do drugog rodjendana, ja bih tog trenutka prestala sa dojenjem". Ovako sam imala te kratke ciljeve koji mi nisu izlgedali nemoguci. Dojila sam do 9.5 meseci. Mozda sam prelako odustala jer on nije hteo sisati, krenuo me je gristi pa sam mislila "i 9 .5 meseci je ok". Ako uspem ponovo ostati trudna i dobijem jos jednu bebu, nadam se da cu je dojiti bar do 1.5 godina. No videcemo. Krenucemo sa pravim danom, pa prvom nedeljom, prvim mesecom, prvim tromesecjom, prvom godinom i tako dokle god nam godi.

Moje dete spava po 7-8 sati nocu! To je da posizis! Sva deca spavaju od 20h i bar 10-11 sati ali ne i moj medo. :roll:
Onda prekod dana trazi dva puta da spava. Ja bi presaltala za dan ali ne mogu od mm koji je tu i koji cim ovaj pocne da trlja oci vice:"Uspavaj ga uspavaj" :roll: pa mi popodne oko 5 opet zaspe i naravno onda nece uvece.

Evo jutros je ustao u 6.
Ima 8 zuba i zadnjih 3-4 dana me stalno grize dok sisa, ja mu kazem da ne sme, on me samo pogleda. Izvadim bradavicu on pocne da histerise, koci se. Vratim on opet grize... i tako po pola sata svaki dan bar 3-4 puta!
Inace, ja ga jedno jutro pitam "Sta cemo sad?" a on pokaze kaziprstom na sike :heart:

Obozava da jede, cim vidi da neko jede i on ce. Blender kad vidi sunce ga obasja, to mu je omiljeni deo u kuhinji.
Juce ga hranim, a pre toga iseckala voce i stavila da se kuva u blender. Jede on jede i sve izviruje iza mene, ja pogledam a on gleda u blender. U jednom momentu zapisti blender(da je skuvano), a medo nece vise da jede i pokazuje na njega, u fazonu:"Cujes da je zavrsilo, hocu to!" ahahahhaha... na kraju sam morala da ga sklonim sa pulta da bi pojeo rucak.

izvinjavam se na opsirnosti, moram negde :mrgreen:

Moje dete spava po 7-8 sati nocu! To je da posizis! Sva deca spavaju od 20h i bar 10-11 sati ali ne i moj medo. :roll:
Onda prekod dana trazi dva puta da spava. Ja bi presaltala za dan ali ne mogu od mm koji je tu i koji cim ovaj pocne da trlja oci vice:"Uspavaj ga uspavaj" :roll: pa mi popodne oko 5 opet zaspe i naravno onda nece uvece.

Evo jutros je ustao u 6.
Ima 8 zuba i zadnjih 3-4 dana me stalno grize dok sisa, ja mu kazem da ne sme, on me samo pogleda. Izvadim bradavicu on pocne da histerise, koci se. Vratim on opet grize... i tako po pola sata svaki dan bar 3-4 puta!
Inace, ja ga jedno jutro pitam "Sta cemo sad?" a on pokaze kaziprstom na sike :heart:

Obozava da jede, cim vidi da neko jede i on ce. Blender kad vidi sunce ga obasja, to mu je omiljeni deo u kuhinji.
Juce ga hranim, a pre toga iseckala voce i stavila da se kuva u blender. Jede on jede i sve izviruje iza mene, ja pogledam a on gleda u blender. U jednom momentu zapisti blender(da je skuvano), a medo nece vise da jede i pokazuje na njega, u fazonu:"Cujes da je zavrsilo, hocu to!" ahahahhaha... na kraju sam morala da ga sklonim sa pulta da bi pojeo rucak.

Hahhahah :zcepanje:

Da vidiš tek moje bradavice na šta liče, stalno se mažem ali džaba, sva sam izujedana..

Evo link za novopečene mame i vežbice za pravilan razvoj bebinih kukova. To je nešto što svaki pedijatar treba da pokaže novim roditeljima.. Ja sam ranije pisala da smo mi radili vežbe, i čini mi se da je neko rekao zašto vežbe ako je sa bebom sve u redu. Ali vežbice treba da se rade i kada je sa bebom sve u redu, ovo su jedne od tih koje je nama i naša dr. pokazivala..
http://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/6203-vezbe-za-pravilan-razvoj-kukova-video.html

Ovo je konkretno za bebe od 0-3 meseca a kasnije se rade vežbice da beba ne zabacuje glavu u nazad, zatim kako da ojača zglobove na rukama i nogama itd...

Poslednja izmena:

Evo jutros je ustao u 6.

Da te utešim, starija ćerkica se od 4,5 meseca pa do 1,5 godine budila noću oko 2, pa se probudi u 6. Pa spava od 9-11 i posle podne od 3-5.
Više sam se naspavala od 1 do 4,5 meseca, jer je izbacila jedan podoj (sisala je na 4 sata), nego posle.
A sad mlađa sisa u 20-21, pa oko 2, pa ujutro u 7. :worth: i još imam podočnjake, ali je ipak lakše nego na početku.
Krenuli nam zubići. Kaže dr. na kontroli sa 2 meseca, ma nemoguće tako rano. Pa rekoh da je starija prvi zub dobila sa 4,5 meseca. E, onda ništa.

Dunja sve cesce zaspi oko 21.30 i ustaje 6.30-7...

..moji isto.. :) ..spremaju se za promenu sata, ja ih podrzavam u tome.. :)
..slichno urade i s jeseni, samo kontra.. :lol:
..imaju deca neki sunchani sat u glavi, reklo bi se.. :)

- - - - - - - - - -

Evo jutros je ustao u 6.

..chich, vecina dece spava dva puta po danu oko rodjendana.. :)

..kis za ruchkalicu.. :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back