Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sam vec rekla, dajem posle rucka (osecam kako vec gorim u majcinskom paklu, i vidim sise svuda oko sebe kako doje, istakaju mleko i prskaju u oci u nos, i sve me prekorno gledaju), ne svakodnevno, nekad me mrzi, nekad se ne setim, umesto soka, promene radi, jer pije mnogo vode. ne stavljam secer, ponekad malo meda.

..aleksej ne voli chaj, bilo koji, bilo kakav, ni hladan ni topao..
..jaksha pije ponekad, kamilicu ne voli, hipp-ove muckalice onako, hladne uglavnom..

..obojica piju dosta vode, mada sam primetila da jaksha sad od kad ima gips nece da pije vodu poshto mu je cimanje da pishki :roll:
cela akcija, moram da ga drzim da stoji ili da ga stavim da sedne na noshu,
ranije trkne u kupatilo i zavrshi sam, dodje samo da ga upashem..
..vidim po boji urina, moracu da ga malo poganjam oko toga.. :(

- - - - - - - - - -

dobro i zbog cega jos? : )))

:lol:

Kupila sam fizioloski, onaj redovan. i aspirator za usisivac. veceras cu mu mozak izvuci :mrgreen:
Nocas je jedno sat vremena vristao ... sa nama u krevetu... nemam pojma sta mu bi.. mozda nos

ja razumem davanje caja u tim navedenim slucajevima november... ali davanje caja svakodnevno, i umesto vode ne razumem? Pa lepo pitam. nikog ne osudjujem.

A bre Čičkava vodi to dete kod lekara kada već toliko dugo zapušen! A što se tiče tog aspiratora, ne moraš stvarno da koristiš usisivač iako su neki tako napravljeni da nema opasnosti. Usisavaš ti kroz usta, ionako ništa ne može da prodje ima onaj tanak zaštitini sloj papira..

..mi smo kupili i chetkicu i pastu negde iza rodjendana, blize prema godinu i po..
..do tada su glodali one gumene, ponekad sam im "pomagala" pokazujuci kako ce da peru zubice "kad porastu",
gledali su nas i imitirali nas, naravno, ali ja to ne smatram pranjem..
..nisu se bunili, naprotiv, chesto kad se raspomame posle kupanja pa ih ne mozesh stici da ih upetljash
u pidzame i pelene pomaze samo najava da ce chim se obuku ici da peru zube.. :)

..za prve paste, obavezno treba potraziti one BEZ fluora, a obichne dechje tek iza bar treceg rodjendana, kad ste sigurne da sve ispljunu i isperu..

- - - - - - - - - -

..fluor nije shtetan, naprotiv, on je neophodan, ali u kolichini koju bi pojeo svakodnevno ne pljujuci pastu
bi izazvao fluorozu - predoziranje fluorom
..
Ne bi.
Ja istrazivala jer nema paste bez fluora, a da nije vestackog vocnog ukusa na koji ovaj moj baksuz povraca. :roll:
Elem, pasta je samo kap koja prelije casu.
Potrebno je da unose fluor u znacajnim kolicinama i iz drugih izvora, najcesce se javlja u zemljama gde fluorisu vodu, pa se ta voda koristi i za formulu, caj, kuvanje,...
Kod nas i u regionu nema fluoroza bez obzira na to da li deca jedu pastu ili ne.
Narocito ove paste sa snizenim sadrzajem fluora za decu koje imaju oko 500 ppm.
Sto se fluorogala tice, nepotrebno je sistemsko unosenje fluora, on ima efekta samo lokalno-remineralizacija gledji.
E, sad, opet je pitanje da li paste koje imaju ispod 1000 ppm fluora (kao ove decije) uopste imaju efekta-to se jos ne zna. :roll:
Ako se koriste paste koje nemaju fluora, onda moraju da sadrze ksilitol bar 10%, to je minimum minimuma, ispod toga nema nikakvo dejstvo.
Gleda se na kom je mestu ksilitol na listi sastojaka, ako je na prvom mestu, onda ga ima preko 25% i to je odlicno, ako je u sredini ili pri kraju, onda ga ima nesto simbolicno i nema dejstvo u prevenciji karijesa.
Sve u svemu, ko krene da slusa stomatologe koji ne mogu da se usaglase i krene da razmislja i cita deklaraciju, iz momenta je naebo! :lol:
Tako sam ja stajala pola sata, citala paste za zube kao idiot, da nije vocna, koliko ima fluora, gde je ksilitol, da nema SLS, CPB, SLG,...pogubila se i na kraju provalila kod kuce da sam kupila pastu sa parabenima! :rida:

Ne bi.
Ja istrazivala jer nema paste bez fluora, a da nije vestackog vocnog ukusa na koji ovaj moj baksuz povraca. :roll:
Potrebno je da unose fluor u znacajnim kolicinama i iz drugih izvora, najcesce se javlja u zemljama gde fluorisu vodu, pa se ta voda koristi i za formulu, caj, kuvanje,...
Kod nas i u regionu nema fluoroza bez obzira na to da li deca jedu pastu ili ne.
Sto se fluorogala tice, nepotrebno je sistemsko unosenje fluora, on ima efekta samo lokalno-remineralizacija gledji.
E, sad, opet je pitanje da li paste koje imaju ispod 1000 ppm fluora (kao ove decije) uopste imaju efekta-to se jos ne zna. :roll:
Ako se koriste paste koje nemaju fluora, onda moraju da sadrze ksilitol bar 10%, to je minimum minimuma, ispod toga nema nikakvo dejstvo.
Gleda se na kom je mestu ksilitol na listi sastojaka, ako je na prvom mestu, onda ga ima preko 25% i to je odlicno, ako je u sredini ili pri kraju, onda ga ima nesto simbolicno i nema dejstvo u prevenciji karijesa.
Sve u svemu, ko krene da slusa stomatologe koji ne mogu da se usaglase i krene da razmislja i cita deklaraciju, iz momenta je naebo! :lol:
Tako sam ja stajala pola sata, citala paste za zube kao idiot, da nije vocna, koliko ima fluora, gde je ksilitol, da nema SLS, CPB, SLG,...pogubila se i na kraju provalila kod kuce da sam kupila pastu sa parabenima! :rida:

:lol:

..joj, kis ima gorih od mene, falabogu.. :rumenko:

Ne bi.

E dobro je što si ovo napisala.. :worth:
Vala i ja ću početi da obraćam pažnju pri kupovini paste u budućnosti! :super:

Znam da je ovo off topic, ali sam negde gledala na internetu za one crtice na pastama za zube za odrasle.. Crna oznaka znači da je sadržaj hemijski, crvena valjda pola-pola a zelena da je na biljnoj bazi.
Neka me neko ispravi ako grešim, ne mogu ponovo da nadjem tu stranu sa slikama ali ako nadjem postaviću.. Zna li neko nešto o tome?
To su one crte/oznake na dnu tube, srednji deo na poledjini.

Našla sam evo o ovome pričam

tuba-hemija.jpg

Dakle, šta to zapravo znači?

Tamni kvadrati pokazuju da se za proizvod koristite isključivo hemijske supstance!

Crveni kvadrat pokazuju da je proizvod je oko 70% hemije i 30% prirodnih proizvoda.

Zelene oznake pokazuju da je taj proizvod bez hemikalija i da se sastoji samo od prirodnih sastojaka!

Hm, pitam se koliko je ovo stvarno tačno :think: Ali eto osvanulo je na fejsu..

Poslednja izmena:
..pa kojim navedenim..?
..deca petljaju sa probavom tokom cele prve godine, dok se ne naviknu na svu hranu..
..nosici curkaju svako malo, narochito kod dece koja su u svakodnevnom kontaktu sa drugom decom..
..a mislim da niko nije rekao da daje chaj umesto vode, chak ni svakodnevno.. :think:

- - - - - - - - - -

..evo ulete tsuy.. :)

..detetu treba oko 150ml technosti po kg tezine, tokom prve i druge godine..
..rachunajuci i mleko..
..ako uspesh za rodjendan da mu natochish po 750ml po podoju - bravo..

Evo meni to prvi glas da deca uvek imaju problema sa probavom i da im curkaju nosici stalno.
Bas si me iznenadila

Čičak, jel si uspela da mu očistiš nosić ?

Jesam. na jedvite jade. po 3ml fizioloskog u svaku nozdrvu i onda usisivac... ali mogu ti reci da nema puno.
Mene najvise nervira sto on nocu spava na stomaku sa podignutim dupetom. i njemu se sve sliva tacno na nos,grlo... i onda se buni. oko 3-4
A spava i dere se. ako bi mu usula fizioloski i ukljicila usisivac bojim se da bi se sokirao.
Videcemo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back