Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..mi smo kupili i chetkicu i pastu negde iza rodjendana, blize prema godinu i po..
..do tada su glodali one gumene, ponekad sam im "pomagala" pokazujuci kako ce da peru zubice "kad porastu",
gledali su nas i imitirali nas, naravno, ali ja to ne smatram pranjem..
..nisu se bunili, naprotiv, chesto kad se raspomame posle kupanja pa ih ne mozesh stici da ih upetljash
u pidzame i pelene pomaze samo najava da ce chim se obuku ici da peru zube.. :)

..za prve paste, obavezno treba potraziti one BEZ fluora, a obichne dechje tek iza bar treceg rodjendana, kad ste sigurne da sve ispljunu i isperu..

- - - - - - - - - -

Evo sada sam baš nešto googlala i nadjem da su neke majke davale deci neki flurogal, prvi put čujem? Kapiram da je to na bazi fluora, ali zar fluor nije štetan!?
Ništa mi nije jasno, znate li vi nešto o tome?

..fluor nije shtetan, naprotiv, on je neophodan, ali u kolichini koju bi pojeo svakodnevno ne pljujuci pastu
bi izazvao fluorozu - predoziranje fluorom..

Sad sam opet uzela kutiju. Koji su oni debili. Na prevodu BiH/HR pise ovo gore a na SRB pise "u fazi prelaska na cvrstu hranu"
Meni stvarno nije jasno kakve veze ima prestanak dojenja sa pranjem zuba?

Inace medo je skroz demolirao tu cetkicu, poceo je i da jede onu gumu sa nje, onaj deo gde drzi rukicom.

Mi zube peremo svi zajedno, medo u kolica, i gleda nas kako peremo pa kao imitira

- - - - - - - - - -

Kontam da se izmedju 2 - 3 godine pocinje koriscenje paste

..antitela iz majchinog mleka tamane i bakterije koje izazivaju karijes..

Da, tako sam i mislila.. Ali Čičkava ja koliko znam postoje i paste za zube koje su jestive, mada mislim da ću mu do prve godine samo vodom običnom ispirati.
Kako je prošlo prvo pranje zubića kod vas? Jel vam se dete bunilo i sl. ?

Zaki,
Ja imam tu 'jestivu' ;) , na njoj pise 6+(od 6 meseci), ali stomatolozi ne preporucuju koriscenje paste dok dete ne nauci samo da pljune.
Samo voda i cetkica.

Medo obozava cetkicu, jer sam ga ja prvo par puta pustila da gleda... takva nam.je rutina, ujutru ga u kolica pa s samnom u kupatilo, ja perem zube i pokazujem mu a on gleda... pa mu sve zanimljivo... onda sam mu prvi put ja malo istrljala zubice cetkicom ali cim je zgrabio vise nije dao...
Odmah da ti kazem, to je sve samo ne pranje zuba... on nesto cacka, glodje, grize tu cetkicu... ali to je normalno.
Jer je poenta stvoriti im naviku za pranje zuba, pa posle kad nauce da to redovno obavljaju.

Nemoj insistirati, vec mu to predstavi kao nesto super kul i uvek pusti da gleda tebe dok oboje perete zube.

Medo sad vristi kad mu uzimam cetkicu, ali ja ga samo iskuliram, kazem:"Oprao si Bravo. Idemo." uzmem mu, operem i vratim na mesto. Cim izadjem iz kupatila on zaboravi da se bunio

..antitela iz majchinog mleka tamane i bakterije koje izazivaju karijes..

Znam. :)

I to je plus, kao i NE pijenje sokica, cajeva svako malo. I bilo cega zasecerenog.
Ja dajem.sokic retko, mozda jednom nedeljno, nekad ni toliko, obicno ako manje pojede al odmah posle jela. Nema da pripija.
I nikad nisam davala cajeve.
To sam vec pitala ali niko da odgovori. Zasto cajevi?

Hvala na odgovorima, sada mi je jasnije.. Neću ga naravno forsirati, sačekaćemo mi sa time još neko vreme sigurno! I kasnije, za početak koristiti pastu bez fluora..

Ali šta je sa tim flurogal tableticama, ako je već fluor neophodan, davati ili ne?

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima, sada mi je jasnije.. Neću ga naravno forsirati, sačekaćemo mi sa time još neko vreme sigurno!

Ali šta je sa tim flurogal tableticama, davati ili ne?

..ja nisam davala, niti sam ih ja pila u trudnoci..
..mishljenja su podeljena, kod ginekologa, pedijatara i stomatologa..

- - - - - - - - - -

Gde?!
Ne secam se

..ovde.. :)

..chichak, sama si rekla da ti nikad ne pijesh chaj,
tako da nemoj ni pedji da dajesh ako se ne razumesh u to..

..komorach, anis, kim smanjuju probleme sa gasovima,
kamilica je blag antiseptik a pomaze i protiv zatvora,
beli slez umiruje kashalj, kopriva je puna gvozdja,
brusnica je odlichna protiv urinarnih infekcija..

..da ne spominjem bebe koje ne vole da piju chistu vodu, a jedu chvrstu hranu,
shto nije retkost..mada tu i svemoguca sisa moze da pomogne, ako je mama voljna da doji na zahtev sve dok dete sisa..

kada bebama krecu zubici? koliko pre izbijanja moze da ih iritira?
vec dva dana jakov gura sve u usta i inako nervozno pokusava da "trlja" desni i smiri se tek kada uzmem onu glodalicu pa mu pomognem da ih masira
nekako mi je mali jos za te probleme sa zubicima : s

Nije mali, mogu da krenu bas tad oko treceg meseca :) ..ali ne znaci da ce izbiti zubic jos par meseci..i Sara isto to radi vec mesec dana..Sad je pocela i da me grize dok siki..na kraju..srecom ne boli mnogo, ali vidim da bi samo cesala desni pa sa bilo cim, vuce moju ruku i glodje kao luda i sve ostalo..

Juce se okrenula sa ledja na stomak, nekoliko puta i bas je bila srecna..sad moze i jedno i drugo, tako da moze da se kotrlja..vise ne smem ni na bracnom krevetu da je ostavim bez nadzora :)

Kupila sam fizioloski, onaj redovan. i aspirator za usisivac. veceras cu mu mozak izvuci :mrgreen:
Nocas je jedno sat vremena vristao ... sa nama u krevetu... nemam pojma sta mu bi.. mozda nos

ja razumem davanje caja u tim navedenim slucajevima november... ali davanje caja svakodnevno, i umesto vode ne razumem? Pa lepo pitam. nikog ne osudjujem.

..tri smtrna greha: chaj, fizioloshki i adaptirano mleko..

:lol::lol::lol::lol::lol:

- - - - - - - - - -

Kupila sam fizioloski, onaj redovan. i aspirator za usisivac. veceras cu mu mozak izvuci :mrgreen:
Nocas je jedno sat vremena vristao ... sa nama u krevetu... nemam pojma sta mu bi.. mozda nos

ja razumem davanje caja u tim navedenim slucajevima november... ali davanje caja svakodnevno, i umesto vode ne razumem? Pa lepo pitam. nikog ne osudjujem.

hipov instant caj za bebe
moja je samo to pila...vodu pocela tek nesto pre drugog rodjendana
morala da joj dajem,jer ma koliko zedna bila, za vodu ni da cuje
eto zato :)

..pa kojim navedenim..?
..deca petljaju sa probavom tokom cele prve godine, dok se ne naviknu na svu hranu..
..nosici curkaju svako malo, narochito kod dece koja su u svakodnevnom kontaktu sa drugom decom..
..a mislim da niko nije rekao da daje chaj umesto vode, chak ni svakodnevno.. :think:

- - - - - - - - - -

..evo ulete tsuy.. :)

..detetu treba oko 150ml technosti po kg tezine, tokom prve i druge godine..
..rachunajuci i mleko..
..ako uspesh za rodjendan da mu natochish po 750ml po podoju - bravo..

ja sam vec rekla, dajem posle rucka (osecam kako vec gorim u majcinskom paklu, i vidim sise svuda oko sebe kako doje, istakaju mleko i prskaju u oci u nos, i sve me prekorno gledaju), ne svakodnevno, nekad me mrzi, nekad se ne setim, umesto soka, promene radi, jer pije mnogo vode. ne stavljam secer, ponekad malo meda.

Nije mali, mogu da krenu bas tad oko treceg meseca :) ..ali ne znaci da ce izbiti zubic jos par meseci..i Sara isto to radi vec mesec dana..Sad je pocela i da me grize dok siki..na kraju..srecom ne boli mnogo, ali vidim da bi samo cesala desni pa sa bilo cim, vuce moju ruku i glodje kao luda i sve ostalo..

Juce se okrenula sa ledja na stomak, nekoliko puta i bas je bila srecna..sad moze i jedno i drugo, tako da moze da se kotrlja..vise ne smem ni na bracnom krevetu da je ostavim bez nadzora :)

bravo za saru : )
jakov se tek okrece na bok, jedan i drugi , onako skupljenih nogu u kolenima
a danas se i zacenio od smeha na stomaku, konacno prihvata taj polozaj sve vise
ali slabo prica, mislim jednom je samo rekao "agu" i to je to, ranije je ujutru trtljao kao lud sada jok, bas se ucutao, ne znam zasto, ja mu pricam i pevam non stop, pricam sa njim, ali on ne progovara

..chichak, sama si rekla da ti nikad ne pijesh chaj,
tako da nemoj ni pedji da dajesh ako se ne razumesh u to..

..komorach, anis, kim smanjuju probleme sa gasovima,
kamilica je blag antiseptik a pomaze i protiv zatvora,
beli slez umiruje kashalj, kopriva je puna gvozdja,
brusnica je odlichna protiv urinarnih infekcija..

..da ne spominjem bebe koje ne vole da piju chistu vodu, a jedu chvrstu hranu,
shto nije retkost..mada tu i svemoguca sisa moze da pomogne, ako je mama voljna da doji na zahtev sve dok dete sisa..

:lol::lol::lol::lol::lol:

- - - - - - - - - -

hipov instant caj za bebe
moja je samo to pila...vodu pocela tek nesto pre drugog rodjendana
morala da joj dajem,jer ma koliko zedna bila, za vodu ni da cuje
eto zato :)

..pa kojim navedenim..?
..deca petljaju sa probavom tokom cele prve godine, dok se ne naviknu na svu hranu..
..nosici curkaju svako malo, narochito kod dece koja su u svakodnevnom kontaktu sa drugom decom..
..a mislim da niko nije rekao da daje chaj umesto vode, chak ni svakodnevno.. :think:

- - - - - - - - - -

..evo ulete tsuy.. :)

..detetu treba oko 150ml technosti po kg tezine, tokom prve i druge godine..
..rachunajuci i mleko..
..ako uspesh za rodjendan da mu natochish po 750ml po podoju - bravo..

dobro i zbog cega jos? : )))

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back