СВЕ И СВАШТА (2. део)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja mislim da je strogoća više do učiteljice,ali na duge staze mislim da je to okej,mada se bunim jelte od prvog razreda,da je prestroga,ali kako slušam roditelje njenih starijih generacija,shvatam zašto to radi,i sa kolikom lakoćom njeni đaci prelaze u više razrede i grabe napred.

Videli smo se sa Milicom i Nikolom par puta za vreme leta,ali kako smo mi produžili boravak na moru,i taman se vratili dan pre nego što sam ja počela da radim, nisam se javila,jer sam znala da i njoj počinju baš u to vreme sastanci u školi i sve ostalo. Moram da joj bacim poruku pa da malo pričam sa njom. Toliko je jaka i baš se držala veoma dobro zbog Nikija,ali šta se dešava kada Niki ne vidi,ne mogu ni da zamislim. Treba da plaće,puuuuuuuuuuuuuuuuuno, To ja mislim.

pozdrav raja!
ja sam veceras ispratila goste, one moje nemce (znam, sad ce Alisa da me grdi sto se druzim sa nemcima, ali sta cu? moram... a casna rec bas su fini :) )
prosto su mi deca u toj prici neverovatna. probaju kao da pricaju na engleskom, pa im ne ide.. onda pola pricaju na srpskom pola na nemackom... vise se nije znalo ko izgovara koju rec i toliko izgovorenih potpuno novih, nepostojecih reci, kovanica od po koji slog iz svakog jezika... ali se oni izmedju sebe savrseno sporazumevaju...
i sad smo malo i zbunjeni i tuzni posle tolike zbrke i guzve i lepog druzenja...
a skola nam je skoro bila u drugom planu...
sto se rasporeda tice, npr petkom je prvi cas fizicko, sredom muzicko... nema pravila. a i vec sam pisala - uciteljica moje cerke sve casove drzi jednako vaznim. k'o da su deca mali vojnici :lol: uci se i muzicko i likovno... domaci iz svih predmeta...
nismo birali uciteljicu i "zapala" nam je najmanje popularna, ali meni je sad bas drago zbog toga... popularna uciteljica ne znaci uvek i dobra uciteljica.

Pričam sa koleginicom koja je očajna i ne zna šta da radi.
Klinac joj je krenuo u prvi razred i ona evo već drugi dan za redom ide na jutarnje "ribanje" kod učiteljice iz boravka.
Stavlja papire i vlažne maramice u usta i pravi haos. :sad2:
Jedini je prvačić u boravku iako je prijavljeno 40 prvaka, ali pošto im se škola renovira, u boravak idu u drugu školu pa izgleda zbog toga niko ne dovodi decu.
Sada je najmlađi u boravku pa valjda pokušava da privuče pažnju.

Pričam sa koleginicom koja je očajna i ne zna šta da radi.
Klinac joj je krenuo u prvi razred i ona evo već drugi dan za redom ide na jutarnje "ribanje" kod učiteljice iz boravka.
Stavlja papire i vlažne maramice u usta i pravi haos. :sad2:
Jedini je prvačić u boravku iako je prijavljeno 40 prvaka, ali pošto im se škola renovira, u boravak idu u drugu školu pa izgleda zbog toga niko ne dovodi decu.
Sada je najmlađi u boravku pa valjda pokušava da privuče pažnju.

meni je mnogo zao dece koju od prvog dana prvog razreda ostavljaju u boravku!
pa ako ni mama ni tata ne mogu da ostave nedelju dana odmora za polazak deteta u skolu, i nemaju bake i deke, imaju bar neku tetku ili komsinicu koju dete voli a mogla bi da ga saceka iz skole bar prvih nekoliko dana...
kako ko, meni je to strasno! od prvog dana 8 sati u skoli, pa da je ne znam kakva skola i super zabava, ne moze biti dobro.

meni je mnogo zao dece koju od prvog dana prvog razreda ostavljaju u boravku!
pa ako ni mama ni tata ne mogu da ostave nedelju dana odmora za polazak deteta u skolu, i nemaju bake i deke, imaju bar neku tetku ili komsinicu koju dete voli a mogla bi da ga saceka iz skole bar prvih nekoliko dana...
kako ko, meni je to strasno! od prvog dana 8 sati u skoli, pa da je ne znam kakva skola i super zabava, ne moze biti dobro.

a šta mu fali...toliko vremena je provodio i u vrtiću....
pravite od dece debilčiće...

ima onaj status na fb...danas kad vode decu u školu,to plače,to kuka,to voda za ruku...
pre moji rekli tamo ti je škola,znaš gde je kuća,aj zdravo,snađi se...

a šta mu fali...toliko vremena je provodio i u vrtiću....
pravite od dece debilčiće...

ima onaj status na fb...danas kad vode decu u školu,to plače,to kuka,to voda za ruku...
pre moji rekli tamo ti je škola,znaš gde je kuća,aj zdravo,snađi se...

a nista, sta bi mu falilo?
bilo bi dobro i da ga zaposle negde sto pre, da nauci i da radi nesto, na samo da zivi na tudjoj grbaci :P

Moj ce ici od prvog dana u boravak ... krece sledece godine u prvi razred .... ne mislim da ce to njemu neku shtetu da nanese - naprotiv ... odprilike toliko vremena provodi u vrticu ... i ne, nemaju svi bake, tetke, dobronamerne komshinice ... a ni radno mesto gde mogu da vade godishnji kad oni misle .... imam utisak da u danashnje vreme trba vishe vremena roditeljima da se prilagode, nego deci .... :lol:

Odlično znam kako je kad nemaš ni baku ni deku ni tetku... Pisala sam nekad kako smo "pozajmljivali" baku koja živi 40 km daleko od nas i koja nije baka mom detetu, ali je igrom slučaja poznajemo i volimo i ona je pristala da bude baka u vrtiću kada je bio dan za bake i deke...
Nisam rekla da je lako, ali mi je i dalje žao što mora tako da se živi. Moje mišljenje je da je polazak u školu vrlo važan, i da su prvi dan ili dva važniji i od mature, a po drugima je to samo još jedan radni dan u životu...

Uhhhhh uhhhhh uhhhhhh možemo polemisati oko ovoga danima,nedeljama. Ja kada se setim prvi dan u školi ceo razred mog deteta je plakao. A uglavnom dečaci u razredu, Svi plakali. A izašli posle nastave sa osmehom na licu. U našoj školi boravak ne počinje prvog dana nastave,nego nedelju dana kasnije. Znači roditelji svakako moraju da se snađu tih prvih nedelju dana,šta će sa detetom van nastave. Ipak svi su preživeli sve te nedaće,i privikavanje na boravak,na nastavu,na strogu učiteljicu,na emotivno rastavljanje od deteta,na skok u razvoju,na domaće zadatke,stres,presiju,prevelika očekivanja od strane ovog ili onog. U naše vreme škola je predstavljala nešto sasvim drugo,nego u današnje vreme,ali je od tada prošlo 30 i kusur godina. Ne možemo očekivati da svet ostane isti,da se ne menja. A tempo života,razvoj tehnologije,uopšte društeni,civilizacijski,razvoj privrede itd. dovodi do toga,da je i škola umesto jednog spokojnog prostora za razvoj,postala mašina za pravljenje NASA astronauta jer nam je školstvo očajno., I tu sad mislim na plan i program predmeta, na natrpanost nepotrebnim datumima,podacima,bubanjem i istrebljenjem logičnog razmišljanja. Školski sistem je trenutno tako smišljen. I mi tu ništa ne možemo,a ni profesori ne mogu puno,jer se moraju držati tog programa.

Uhhhhh uhhhhh uhhhhhh možemo polemisati oko ovoga danima,nedeljama. Ja kada se setim prvi dan u školi ceo razred mog deteta je plakao. A uglavnom dečaci u razredu, Svi plakali. A izašli posle nastave sa osmehom na licu. U našoj školi boravak ne počinje prvog dana nastave,nego nedelju dana kasnije. Znači roditelji svakako moraju da se snađu tih prvih nedelju dana,šta će sa detetom van nastave. Ipak svi su preživeli sve te nedaće,i privikavanje na boravak,na nastavu,na strogu učiteljicu,na emotivno rastavljanje od deteta,na skok u razvoju,na domaće zadatke,stres,presiju,prevelika očekivanja od strane ovog ili onog. U naše vreme škola je predstavljala nešto sasvim drugo,nego u današnje vreme,ali je od tada prošlo 30 i kusur godina. Ne možemo očekivati da svet ostane isti,da se ne menja. A tempo života,razvoj tehnologije,uopšte društeni,civilizacijski,razvoj privrede itd. dovodi do toga,da je i škola umesto jednog spokojnog prostora za razvoj,postala mašina za pravljenje NASA astronauta jer nam je školstvo očajno., I tu sad mislim na plan i program predmeta, na natrpanost nepotrebnim datumima,podacima,bubanjem i istrebljenjem logičnog razmišljanja. Školski sistem je trenutno tako smišljen. I mi tu ništa ne možemo,a ni profesori ne mogu puno,jer se moraju držati tog programa.

i tako je u svakoj skoli za koju ja znam! ako bas bas nemas dete gde onda pises posebnu molbu direktoru skole i to negde krajem avgusta da ti omoguce smestaj deteta jer nemas nikoga na belom svetu ko moze da ga pazi nedelju dana... i ako to nije tuzno, onda ne znam sta bih rekla...

moja deca su još u predškolskom išla sama kući i bila sama kući dok ja ne dođem s posla...
ništa im falilo nije..
posle tako i kad su krenuli u školu...
ja nisam mogla da ostavim nastavu i biljuk druge dece da bih titrala svom...
samostalni su za medalju...

inače stariji je upisao fakultet a mlađi sad ide u šesti razred...

opet ponavaljam,kakvo crno prilagođavanje školi,božemesačuvaj....:roll:

Boravak je odlična stvar jer se deca tamo druže, zajedno rade domaće zadatke, idu napolje da se igraju i mnogo kvalitetnije provode vreme nego da sede sami kod kuće dok ih bebisituje neko.
Pogotovo što naše bake i deke još uvek rade, u penziju se ide sa 65 godina tako da nema govora o bakama. A i nema potrebe.
Ja sam takođe uvek bila za to da deca budu sa svojim društvom i kada pola ili više od pola razreda ide u boravak onda je to prirodno stanje.

Slučaj moje koleginice je baš tužan i kao što rekoh, trebalo je 40 prvaka da bude u boravku, ali nikog nema zbog specifične situacije. Baš mi je žao. Ja sam je pitala da li ima mogućnost samo tih prvih mesec dana dok ne završe renoviranje škole i dok ne krenu svi u boravak, da ga neko pričuva, međutim kaže da nema. Ona i muž su godišnje odmore ispucali, bake rade, komšiluk radi, a nepoznatim ljudima da ga daje ne dolazi u obzir. Jednostavno nema rešenje. :(

Boravak je odlična stvar jer se deca tamo druže, zajedno rade domaće zadatke, idu napolje da se igraju i mnogo kvalitetnije provode vreme nego da sede sami kod kuće dok ih bebisituje neko.
Pogotovo što naše bake i deke još uvek rade, u penziju se ide sa 65 godina tako da nema govora o bakama. A i nema potrebe.
Ja sam takođe uvek bila za to da deca budu sa svojim društvom i kada pola ili više od pola razreda ide u boravak onda je to prirodno stanje.

Slučaj moje koleginice je baš tužan i kao što rekoh, trebalo je 40 prvaka da bude u boravku, ali nikog nema zbog specifične situacije. Baš mi je žao. Ja sam je pitala da li ima mogućnost samo tih prvih mesec dana dok ne završe renoviranje škole i dok ne krenu svi u boravak, da ga neko pričuva, međutim kaže da nema. Ona i muž su godišnje odmore ispucali, bake rade, komšiluk radi, a nepoznatim ljudima da ga daje ne dolazi u obzir. Jednostavno nema rešenje. :(

i sad beru plodove svog trezvenog razmisljanja.
produzeni boravak u skoli jeste dobar, ali ne od prvog dana prvog razreda. to ce ti reci skoro svi koji su imali ikakvog radnog iskustva u skolama. zato se i organizuje tek od druge, negde trece nedelje...

- - - - - - - - - -

i necu vise o skoli, ja sam i onako od 2. avgusta zvanicno PR.
skola baj baj, nadam se zauvek...

Heh, nemaju svi roditelji luksuz da imaju na raspolaganju vise nedelja godisnjeg odmora.
Konkretno i muz i ja imamo pravo na 5 dana do maja meseca (ja, on do juna) i posle jos 10 dana.
I bas razmisljam da sam se nasla u takvoj situaciji sta bih radila... da li bih gledala da odemo na neko letovanje ili bih cuvala za polazak deteta u skolu, teska teska dilema.
Elem, nek mi niko ne preracunava dane godisnjeg, uredno potpisujem resenje na 20 dana ali mi dobijemo samo 15.

- - - - - - - - - -

Na stranu smene, na stranu rad vikendom.

- - - - - - - - - -

Muka me hvata od povratka :sad2:

i sad beru plodove svog trezvenog razmisljanja.
produzeni boravak u skoli jeste dobar, ali ne od prvog dana prvog razreda. to ce ti reci skoro svi koji su imali ikakvog radnog iskustva u skolama. zato se i organizuje tek od druge, negde trece nedelje...

- - - - - - - - - -

i necu vise o skoli, ja sam i onako od 2. avgusta zvanicno PR.
skola baj baj, nadam se zauvek...
Ja ne znam nikoga u školama niti mi je palo na pamet da uopšte razmišljam o tome da dete treba da se prilagođava na školu i boravak.
Brat i ja smo išli od prvog dana u boravak i išla su sva ostala deca. To mora da je neko najnovije "moderno" razmišljanje.

Da su sva deca krenula od prvog dana u boravak, ne bi bilo nikakvih problema. Ali očigledno je ostale roditelje posavetovao neko "sa radnim iskustvom u školama" jer mi koleginica kaže da su jutros došla dva prvaka u boravak, jedan ide sa njim u razred.

Da smo svi dokoni i možemo da izlazimo sa posla i uzimamo slobodne dane kada god nam se ćefne, verovatno bi onda ostajali kući sa decom, a možda bismo za početak prvo mi roditelji išli umesto njih u školu, da se deca prilagode. Meni idu na nerve sve te moderne metode po kojima se deca prave metiljavom i sve je njima podređeno.

Što se tiče "trezvenog razmišljanja" samo ću reći da si očigledno srećnica koja nikada nije radila u privatnoj firmi i nemaš pojma koliko malo godišnjeg odmora se dobija i da ne može da se ide kad ko hoće nego kako je firma propisala. To podrazumeva dve nedelje letnjeg godišnjeg odmora, a onda se treća i četvrta nedelja koriste na zimu i u proleće. I mora nekoliko meseci unapred da se napravi raspored letnjeg godišnjeg gde mora da se zna ko koga menja da posao ne bi trpeo pa ne sme niko ni sa kim da se preklapa. Jedino što su mogli da izaberu da ove godine ne idu na more nego da sede prve nedelje škole sa detetom da ne ide u boravak. Što meni zvuči suludo, ali svako bira po sopstvenim afinitetima.

Ja ne znam nikoga u školama niti mi je palo na pamet da uopšte razmišljam o tome da dete treba da se prilagođava na školu i boravak.
Brat i ja smo išli od prvog dana u boravak i išla su sva ostala deca. To mora da je neko najnovije "moderno" razmišljanje.

Da su sva deca krenula od prvog dana u boravak, ne bi bilo nikakvih problema. Ali očigledno je ostale roditelje posavetovao neko "sa radnim iskustvom u školama" jer mi koleginica kaže da su jutros došla dva prvaka u boravak, jedan ide sa njim u razred.

Da smo svi dokoni i možemo da izlazimo sa posla i uzimamo slobodne dane kada god nam se ćefne, verovatno bi onda ostajali kući sa decom, a možda bismo za početak prvo mi roditelji išli umesto njih u školu, da se deca prilagode. Meni idu na nerve sve te moderne metode po kojima se deca prave metiljavom i sve je njima podređeno.

Što se tiče "trezvenog razmišljanja" samo ću reći da si očigledno srećnica koja nikada nije radila u privatnoj firmi i nemaš pojma koliko malo godišnjeg odmora se dobija i da ne može da se ide kad ko hoće nego kako je firma propisala. To podrazumeva dve nedelje letnjeg godišnjeg odmora, a onda se treća i četvrta nedelja koriste na zimu i u proleće. I mora nekoliko meseci unapred da se napravi raspored letnjeg godišnjeg gde mora da se zna ko koga menja da posao ne bi trpeo pa ne sme niko ni sa kim da se preklapa. Jedino što su mogli da izaberu da ove godine ne idu na more nego da sede prve nedelje škole sa detetom da ne ide u boravak. Što meni zvuči suludo, ali svako bira po sopstvenim afinitetima.

lolčina ko kuća....:ok:

ništa nemam da dodam...:manikir:

Zoljo, ne ljutim se ja na nikog, naročito ne na tebe. Samo imamo različite stavove što je normalno jer smo živi ljudi.
Mene je uznemirila cela situacija sa koleginicom, pa sam burno odreagovala jer mi je delovalo da nema ni malo empatije, a žena je u ozbiljnom problemu.

Inače, saga se nastavlja. To što su stigli drugari, ništa nije promenilo. Učiteljica iz boravka je celo prepodne slala sms-ove i sve u tančine navodila šta klinac radi.
I ja se sad pitam odakle njoj toliko vremena da kucka sms, možda bi mogla malo da koristi svoje pedagoške sposobnosti umesto što se dopisuje sa mamama.
Učiteljica koja im drži časove nema primedbi na njega. I ja se sad pitam šta ne štima u celoj priči.

Eli pored toga što ta učiteljica u boravku ne nalazi zajednički jezik sa ovim detetom (što je užasno)ipak mislim da postoji tu i mali bunt od strane deteta. Napominješ da je na nastavi okej, i da nema primedbi na njega,a u boravku radi svašta. Znači da dete i samo pokazuje neku vrstu "neću",i daje do znjanja da mu ove promene od vrtića do škole teško padaju. Ima takve dece,ne prilagode se svi dok odbrojiš do 3 na promene,i moje dete je takvo. A ako si u mogućnosti,ti onda svom detetu stvoriš atmosferu da se dete prilagodi. Zato ja mislim da se ne može generalizovati. I upravo zato smatram i slažem se sa Zoljom,da svako treba a prati svoje dete. I jbg ako ne mogu da uzmem godišnji,onda uzmem par dana bolovanja da provedem sa svojim detetom tih par dana tranzicije da se prilagodi. Ili zamolim da ove godine naprave izuzetak,i umesto leta uzmem nedelju dana godišnjeg od prvog Septembra, Znaaaaaaam,privatnici. Ali i vi svi znate ovde gde ja radim i koliko radim,ipak ako hoću mogu da se izdogovaram. Ni ja ne smatram da decu treba da razmazimo,i stavrimo im sve pod dupe. Ali ne moramo ni da ih izlažemo dodatnom stresu,ako postoji mogućnost,da im pomognemo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back