СВЕ И СВАШТА (2. део)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pozdrav drustvu, srecno skolarcima a i mamama :)
kako vreme leti :aaa:
ko juce smo ovde pisale o deci u vrticima, a sada svi veliki...
moja cera k'o po obicaju nije odusevljena skolom jer je morala da ustane rano. otisla u 7 i 30, dosla iz skole u 9 i 30 i ima domaci za ponedeljak :eek: ...i naravno nema pojma u koju smenu ide u ponedeljak jer uciteljica nije nista rekla, a njoj je bilo bez veze da pita jer ce mama svakako saznati...
eto tako, kod nas sve po starom :aha:

Ja sam izuzetno iznervirana zbog rasporeda. Kada apsolutno nestručna osoba pravi raspored,i u četvrtom razredu u popodnevnoj smeni devetogodišnjaci izlaze sa nastave u 7 uvece svaki dan,znači da se samoubijem. Sad ćemo predati u ponedeljak predati zahtev za izmenu rasporeda,ali da li će nešto da se menja,nemam pojma. Sa ovim direktorom se ne može komunicirati. Odnosno može,na nivou pećinskog čoveka,a to zaista nema nikakvog smisla.

A šta mu predaje razredna Eli? Koliko će se puta viđati nedeljno?
Razredna mu predaje engleski, ali su dobili novu nastavnicu engleskog, još se ne poznaju. Neće im predavati ona koja im je predavala engleski prethodne 4 godine. Ne znam što su to tako napravili. Ali je ta nova nastavnica engleskog predavala Milošu u prvom razredu i verovatno će mu predavati i dalje. Miloš kaže da najviše voli engleski jer nikada nemaju domaći. :zcepanje:

Engleski imaju dva puta nedeljno i imaju ČOS tako da je to tri puta nedeljno sa razrednom. Zapravo dva puta jer petkom imaju prvi čas engleski pa onda odmah čos.
Iznenadila sam se jer istoriju i geografiju imaju samo po jednom nedeljno, a tehničko i biologiju po dva puta. I nije mi jasno zašto likovno i muzičko imaju dva časa nedeljno. Da li je moguće da su to važniji predmeti od istorije i geografije?

- - - - - - - - - -

Ja sam izuzetno iznervirana zbog rasporeda. Kada apsolutno nestručna osoba pravi raspored,i u četvrtom razredu u popodnevnoj smeni devetogodišnjaci izlaze sa nastave u 7 uvece svaki dan,znači da se samoubijem. Sad ćemo predati u ponedeljak predati zahtev za izmenu rasporeda,ali da li će nešto da se menja,nemam pojma. Sa ovim direktorom se ne može komunicirati. Odnosno može,na nivou pećinskog čoveka,a to zaista nema nikakvog smisla.
Kako Mici izlaze u 7? Kada im počinje nastava popodne?
Kod mojih počinje u 13:30h i šesti čas se završava u 18:40h. A u četvrtom razredu nije bilo nikada 6 časova. Imali su dva puta po 5 i tri puta po 4 časa. Ili jednom 5, a četiri puta 4 časa, ne sećam se tačno. Ali sigurno nikada nisu imali 6 časova.

Razredna mu predaje engleski, ali su dobili novu nastavnicu engleskog, još se ne poznaju. Neće im predavati ona koja im je predavala engleski prethodne 4 godine. Ne znam što su to tako napravili. Ali je ta nova nastavnica engleskog predavala Milošu u prvom razredu i verovatno će mu predavati i dalje. Miloš kaže da najviše voli engleski jer nikada nemaju domaći. :zcepanje:

Engleski imaju dva puta nedeljno i imaju ČOS tako da je to tri puta nedeljno sa razrednom. Zapravo dva puta jer petkom imaju prvi čas engleski pa onda odmah čos.
Iznenadila sam se jer istoriju i geografiju imaju samo po jednom nedeljno, a tehničko i biologiju po dva puta. I nije mi jasno zašto likovno i muzičko imaju dva časa nedeljno. Da li je moguće da su to važniji predmeti od istorije i geografije?

- - - - - - - - - -

Kako Mici izlaze u 7? Kada im počinje nastava popodne?
Kod mojih počinje u 13:30h i šesti čas se završava u 18:40h. A u četvrtom razredu nije bilo nikada 6 časova. Imali su dva puta po 5 i tri puta po 4 časa. Ili jednom 5, a četiri puta 4 časa, ne sećam se tačno. Ali sigurno nikada nisu imali 6 časova.

Eli,po službenom glasniku,u petom su 2 časa likovnog biologije,muzičkog...jedan istorija i geografija...
nije baš sjajno rešenje ali i to diriguje BG i ministarstvo..
od šestog će imati jedan čas likovnog i muzičkog,a po dva časa istorije i geografije...

sad u petom geografija je kosmos,zvezde,bla bla...laganica štivo...istorija praistorija i prve države Egipat,Rim,Grčka...isto tako lagana nauka i njima zanimljiva...

a nastavnike mogu menjati svake godine,nemoj da te to iznenadi...sve zavisi od organizacije rada i podele norme...

Eli pošto on ima nastavu na mađarskom,znači u startu ima 5 časova u plusu nedeljno,i to je taman svaki dan taj plus jedan čas,i ako popodne nastava počinje u 13.30 šesti čas se završava u 18.40,a to ti je eto 20 do 7,zimi mrkliiiiiiiiii mrak,oni crknuti. Dosada su bili međusmena,pa nije bilo ovako naizgled teško,jer su najkasnije u 17 izašli,a zimi je već i tada mrak,a ovako malo pre 19,meni je to strašno.

moja cera ima po pet casova svaki dan od prvog razreda!
jedan dan u nedelji je peti cas dopunska nastava i taj dan oni koji ne moraju na dopunsku imaju cetiri casa. ali kada krenu pripreme za takmicenja, onda se dodaju jos dva casa nedeljno... pa vannastavni predmet... ima, ima toga da se provede dobar deo dana u skoli bez potrebe.
ja siz dobijam od casova: slobodnie aktivnosti, sportske aktivnosti, izborni predmet, a i cos je potpuno besmislen za djake koji idu na nastavu kod uciteljice.
no mogu da sizim kol'ko hocu, to nam je sto nam je... pa cemo uskoro brinuti neke vece brige :)

Ja nemam decu školskog uzrata, pa neću o školi...

Ja sređujem utiske s mora. Bilo je odlično. Sam naš rani odlazak (rani za naše uslove) davao je velike šanse lepom vremenu. A nama je to najbitnije. Vreme je bilo prelepo, more toplo i čisto, plaža jedna od najuređenijih u CG. Ali samim tim i prilično skupa. Tako da smo, u trenucima dokolice, mm i ja smislili da ako bude letovanja sledeće godine, to bude neka last minute ponuda za Grčku. Nešto što nam se u tom trenutku dopadne, a uz pomoć mojih drugara sa Foruma, mi ćemo izabrati. Jer nama odluka o mestu letovanja u zadnji čas ne predstavlja nikakav problem. Ionako plaćamo kešom, nije nam problem da danas završimo posao, a od prekosutra nađemo aranžman, možemo da letujemo van sezone...E sada, ne znam da li ćemo tako razmišljati i u avgustu sledeće godine.

Evo malo morskih slika

IMG_20170823_111856.jpg

IMG_20170824_094726.jpg

IMG_20170901_174531.jpg

ZD, ova druga fotka je prva liga! :super:
Koja je to plaža?

- - - - - - - - - -

Slobodne i sportske aktivnosti kao i pripreme za takmičenja nisu deo redovnih školskih časova. To je individualno.
I samo da prijavim da sam se prerano obradovala. U Lukinom rasporedu nema građanskog/verske nastave (koje su mi potpuni idiotizam), ali sam ja mislila da to više nema od petog razreda.
Međutim ima, ali za te časove još nisu dobili raspored i kaže mi Luka da to nije konačan raspored .

Pregledala sam mu udžbenike onako ovlaš, sve mi izgleda super zanimljivo. Večeras smo uvijali knjige i sveske pa je čak i Miloš uhvatio biologiju da gleda i pita Luku da li može sutra da je čita. :super:

Jovanu je mnogo glup raspored i nadam se da će da se promeni što pre
npr ponedeljkom ima 2 časa geografije
petkom ima rupu...haos

ovo je totalni promašaj...to ne bi smelo ni po koju cenu da bude tako...nije pedagoški...kosi se sa svim propisima...

naša škola ima 1240 učenika,brdo odeljenja,ljude koji rade u dve smene,u više škola pa je ipak raspored napravljen sjajno...
vodilo se računa o matematici i srpskom da su među prvim časovima....fizičko likovno muizčko kao poslednji...

To mesto se zove Seljanovo, pored Tivta.

A kada kažem da košta, onda znači da ova dva kreveta i suncobran dnevno koštaju 25€, a dve ležaljke i suncobran 15€. Ima i deo plaže gde možeš da staviš svoj peškir, ali nas dvoje po ceo dan budemo na plaži, pa ne možemo da ležimo na peškiru. U restoranu koji je na plaži espreso košta 2€, nes 3€, rosa 0,75l 3€...Hrana je još skuplja, i sem pizze nema nekog klasičnog menija. Sve je tipa meso od kengura u sosu od papaje, sa godži semenkama. Portomontenegro je blizu, na par stotina metara od plaže, tako da gazda teži tom nekom visokom turizmu. Za ovih 8 godina koliko se mi kupamo tamo, uložio je mnogo para i truda. Od jedne sasvim obične, neuređene plaže, napravio je stvarno ekskluzivu. Sve je na vrhunskom nivou. U plažni wc kada uđeš, u nesvest da padneš. Mi sve ove godine posmatramo tu transformaciju, svake godine nas dočeka nešto novo i bolje, ali je sada došlo dotle da smo nas dvoje bili jedini Srbi koji se tu kupaju. Ostalo su Rusi i Englezi. To više nije ona naša plaža na koju smo navikli, pa zbog toga razmišljamo da dogodine menjamo destinaciju.

Plaža i more stvarno izgledaju super.
Iznenadila sam se kada sam videla da ima takva plaža u CG, zato sam pitala, a nisam nikada čula za to mesto Seljanovo.
U svakom slučaju, pljačka veka. Videla sam na nečijem profilu na FB da na Svetom Stefanu dve ležaljke i suncobran koštaju 100 eura. Smejala sam se kao luda kada sam to videla, a zapravo je tužno da ljudi to plaćaju.
U Grčkoj su sve ovakve plaže, a suncobran i dve ležaljke se ne plaćaju nego mora da se uzme piće. Kafa košta isto espreso 2€, nes 3€, ali se dobija flašica vode 0,5l uz kafu.
Ima poneka plaža gde se plaća 5 eura dve ležaljke i suncobran, ali je suludo to plaćati kad je svuda besplatno.
Kada se ode van sezone (pre 10. jula i posle 20.avgusta) mesta ima na pretek jer imaju strašno puno plaža koje su kilometarske. Sada ni ne mogu da zamislim onu gužvu gde svi jedni drugima sede u krilu. Posle 10.jula je krenula gužva i tu je već vreme da se ide kući. Ja u sezoni ne bih letovala ni u ludilu. Em je gužva, em je skuplje, em je nesnosna vrućini, ni noću nema osveženja. A ljudi to plaćaju.
Sto ljudi - sto ćudi.

ZD slike su fantastične. Prava plaža za pravu uživanciju. Odlično ste odabrali. I ja bih nešto slično. :)

Dragisha upravo to što pišeš,maternji jezik i matematika bi trebalo da budu među prva dva časa u svim razredima. U našoj školi je sve nešto obrnuto,4-5 časovi su ti. Strašno, Dali su nekom van škole da pravi raspored i eto nama sada njesra. Totalno smo nezadovoljno. A i naša škola je veliko preko 1500 đaka. Tako da sada ovo nije čak ni preliminarni raspored,nego će valjda sad sve neko ponovo da pravi iz škole. A dali silne pare onom ko je ovaj raspored pravio. Šta da kažem,tuga.

Naša škola izbacila raspored na sajt. Ipak će Luka imati ponedeljkom i sredom 6 časova, a ostalim danima po 5 s tim što građansko/versku nisu još nigde udenuli. To će dobiti kasnije. Znači tri puta nedeljno po 6 časova jer se iskreno nadam da će samo jednom nedeljno imati taj čas.
To za matematiku i maternji jezik da budu prva dva časa je misaona imenica. Pa u jednoj smeni rade dva profesora po predmetu, a ima 10 odeljenja i dva kabineta. Prosto matematički nije izvodljivo jer matematiku oba predmeta imaju svaki dan.
A Miloševa generacija ima 7 razreda. Verovatno i prvaka ima toliko.

Nama škola kao i uvek iz levog džepa,ali eto juče već napisali inicijalni iz prirode,5 listova,a u petak pišu iz matematike. Domaćeg već od petka iz svakog predmeta. Raspust je definitivno završen. Ove nedelje prepodnevna smena,ustajemo rano,i mene boli glava,ali dete hop hop skoči iz kreveta,sprema se i živahan od prvog momenta. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back