Svaštojedi vs. Vegeterijanci

Čini mi se da sem Zlozi i Hirajgoagain niko nije odgovorio na temu, tema je na psihologiji a ne na zdravlju i ne odnosi se uopšte na način ishrane, već je to autor upotrebio kao metaforu..

@tema
Uvek je u pitanju kompromis, nit je sve za probati niti mislim da će ti život biti iole vredan ako ga provedeš u svom dvorištu i nikada ne probajući ništa sem onoga što ti je već poznato i o čemu si formirao mišljenje.. Još gore ako si o nečemu formirao mišljenje ne probajući..

Bravo Dedal...Nekad se naježim koliko promašuju korisnici temu iz čiste hm...nedovoljne inteligencije...:hahaha:
Iz kojih psihičkih razloga se vegetarijanci opredeljuju da prekinu s jedenjem mesa idr...
Posebno-jer ubice i životinja i keleraba su ubice-predatori,baš kao i ubice trave i životinje biljojedi...Stradaju samo drukčija bića...Jadna...
VALJA PROIZVESTI I JESTI MANU ! ! !
Garantujem emotivnu stabilnost onima koji se budu hranili manom...Prvi će biti putnici na Mars...Na stanici Mir je samo eksperimentalna proizvodnja...

Poslednja izmena:
Činjenice:

Da bi se dobio 1 kg žitarica, potrebno je 60 litara vode
Da bi se dobio 1 kg mesa, potrebno je 2500-6000 litara vode

U Americi jedna farma pilića godišnje troši 455 miliona litara vode, što je dovoljno za snabdevanje grada od 25.000 stanovnika.

Odakle vam pravo da dozvoljavate da milioni ljudi umru od gladi samo da bi pojeli meso ubijene životinje?

images

To znači da se zbog masovne proizvodnje mesa, žitarice širom sveta koriste kako bi se nahranile životinje. Većina siromašnih zemalja prodaje pšenicu zbog državnih dugova, dok njihov narod ostaje gladan. U Americi 90% pšenice se obrađuje zarad industrijskih životinja, u Engleskoj je to 85%.

Da bi se jedna krava tokom tri godine, potrebno je 2 hektara. Posle ubijanja te životinje dobijate, otprilike, 300 kg mesa. Kada bi farmer zasadio žitarice, povrće i voće na toj istoj zemlji, kroz tri godine bi izraslo oko 8000-10000 kg hrane, što iznosi oko 30 puta više hrane, za isti period.

2 ha - jedna krava = 300 kg mesa
2 ha - zitarica = 10 000 kg zitarica,voca i povrca

Za to vreme, svakoga dana, u svetu, više od 40.000 dece umre od gladi.

Da li imamo pravo da budemo odgovorni za takve patnje?

Za ishranu se ubije:

● 35000 životinja svake sekunde
● 578000 životinja svakog minuta
● 18,25 milijardi godišnje ?

Mesečno od posledica gladi umre:

● 100000 ljudi
● 80000 dece

Koliko jos planeta moze da izdrzi?

ja takodje ne mogu bez jogurta i sira i to onog mladog...mleko bash ne ljubim pa mi i ne smeta kad ga ne pijem...meso.moze a i ne mora tako da se zachas prebacim na drugu hranu kad treba...e a onda org.pravi frku jedno sedam dana i na kraju se zna ko je gazda :lol:inache mlechne proizvode zamenim proizvodima od soje...nije isto ali moze da posluzi...

da li ste više naklonjeni stavu
da u životu treba sve konzumirati, sve probati bez ograničenja, živeti bez granica
Zivela sam tako dok jos nisam znala neke stvari. Sa godinama sam pocela vise da razmisljam o zlu koje nanosim i sebi i drugima (zivotinjama) i shvatila da to tako ne moze i da cu sutra sigurno platiti za to. Bila sam dugo vegetarijanac dok nisam dosla do saznanja koliko uopste zivotinjske namirnice stete zdravlju ( posebno kravlje mleko), a sa godinama zdravlje mi je postajalo sve vaznije.Pa sam tako ostavila i pusenje, secer, zivotinje i ubacila redovnu fizicku aktivnost... I sada sam u miru sa sobom i svetom. Posto je ovo na psihologiji - da, psihicki se mnoooogo bolje osecam. Tu i tamo neki stres od posla, ali lakse fizicki izdrzavam nego ranije kada sam jela svasta.

.meso.moze a i ne mora tako da se zachas prebacim na drugu hranu kad treba...na kraju se zna ko je gazda
ma ti si sila,strah i trepet

cow-crying-in-pain-nonambulatory-downer.jpg

images

ja takodje ne mogu bez jogurta i sira i to onog mladog...
http://4.***************/-DDt5M75o3Do/T5ovIXF0mVI/AAAAAAAAB0Y/pGW1CA6c2cc/s1600/421192_366731760005268_100000053419899_1466426_167914638_n.jpg

Krave imaju želudac, metabolizam i rast kostiju potpuno drugačiji od ljudi. Kravlje mleko je predviđeno za telad, a ne za ljude ili decu.

Samo bebe mogu da pravilno vare mleko, jer se enzim koji u želudcu razlaže mleko, gubi sa godinama.

Mleko koje se prodaje je mleko kome su u centifugama kidani peptidni lanci (homogenizovano) da bi ga ljudi varili. Neki narodi čak genetski nemaju enzime za varenje kravljeg mleka i dobijaju trovanja od kravljeg mleka.

U kravljem je mleku određeni peptid izgrađen od 17 aminokiselina veoma sličan jednom peptidu našega tela, koji se nalazi u ćelijama naše gušterače koje proizvode insulin.

Budući da naše telo često taj kravlji protein prepoznaje kao strano telo, naš imunološki sistem stvori antitela na njega.

Kasnije, ta ista antitela napadaju naš protein iz gušterače, čime nastaje tzv. autoimuna reakcija na deo naše vlastite gušterače, koji se time uništi. Nema više biosinteze insulina, i pacijent ga mora doživotno uzimati.

Juvenilni dijabetes, bez obzira na redovno uzimanje insulina, naročito ako se ne tretira najpravilnijom vegetarijanskom prehranom, podstiče razvoj mnogih komplikacija kod bolesnika.

pa bolje da te ne strefi nego na vreme steknes zdrave razlicite navike..i dalje mislim da lekari i uopsteno neko ko ne prozivi nesto..ne experimentise licno ne moze znati i tvrditi pouzdano..ne deluje na svakog isto tako mleko do 30e prija posle steti

da u životu treba sve konzumirati, sve probati bez ograničenja, živeti bez granica
ili se ograđujete u neku grupu koja vama odgovara i ne iskačete iz tog stila

Prvo - piše se VEGETARIJANCI, od vegetarijanac, vegetarijanka i td.

Drugo - ne možeš nikako svrstati ljude u dve kategorije, jer su retki slučajevi kada se ide u ekstrem. A čim je ekstrem, to nije normalno (iliti prosečno). I podeliti ljude tako prosto je čisto neznanje i loša generalizacija.

Ja sam vegetarijanka, i ne eksperimentišem samo na polju hrane (sa mesnim proizvodima), za sve ostalo (što ne ugrožava moje zdravlje) otvorenog sam uma.

Sve je stvar individualizma. Nisam ja bolja od svih koji nisu kao ja, niti je neko bolji od mene zato što smo različiti.

ili se ograđujete u neku grupu koja vama odgovara i ne iskačete iz tog stila

Ne verujem u iskustvo radi iskustva.

S druge strane, još manje verujem u udruživanje u grupe.

Verujem u balans. Ravnotežu između loših i dobrih strana, i koordinaciju. Ne celibat i promiskuitet. Već u sredinu.

Da, verujem u sredinu.

Danas je suncano i oceanski valovi su visoki. Vidimo daleko, do horizonta, ispod neba. Valovi udaraju od obalu, vracajuci u ocean ribu i morsku hranu.Obracamo se jedni drugima koristeci visoke frekvencije zvuka, koji prolazi kroz vodu.

Obicno se skupljamo u ovo vrijeme, i ostajemo u grupi, sigurnosti radi. Po noci, spavamo na smjene, cuvajuci nase mlade. Zivot nam je prilicno uzbudljiv, jer smo u stanju da kontaktiramo i komuniciramo sa Galaktickom Komandom ovog sektora Galaksije. Mogu nas energetskim snopom dici u brod, ali smo dosta veliki da bi nam tamo bilo udobno. Zato im radije idemo u posjetu sa nasom svijescu i ostajemo koliko zelimo. Potpuno svjesni, mozemo biti na dva mjesta istovremeno.

Jednog dana cemo vas direktno kontaktirati, u momentu kada i vi postanete jedno sa Zemljinim elektro-magnetnim poljem Svjetlosti. Mi smo prikljuceni u Zemaljsko energetsko polje. Uskoro cete biti i vi. Kada se to desi, trenutno cete postati Jedno sa svim Svjetlosnim Bicima koji su prikljuceni na ovo Polje.

Zeljno iscekujemo dan kada ce sav zivot na Zemlji ponovo zivjeti u miru. Tad cemo slobodno komunicirati s vama na obali... Pozdravljamo vas na pocetku novog doba... doba u kome ce harmonija i radost postati stalne u nasim zivotima. Upravo to vam je bilo i namijenjeno kada ste stvarani. Nazalost, upravo covjecanstvo je zelilo da eksperimentira sa drugim stanjima koji su vam izazvali gorcinu i zaljenje...

fondos-pantalla-delfines-p.jpg

Dobrodoslicom cemo pozdraviti vas povratak u Federaciju Planeta, u kome ce vam vase clanstvo omoguciti da sluzite Zemlji u harmoniji i radosti.

Nestrpljivo predvidjamo ceremoniju dobrodoslice, gdje cemo vas pozdraviti zbog vase odluke da krenete putem Svijetla... Jer, svako ce se, jednog dana, vratiti Svjetlosti, bez obzira koliko bio udaljen od nje. Ovo je jedan od Zakona Stvaranja. Svako bice ce, s vremenom, naci svoj put nazad IZVORU cjelokupne kreacije.

... Tacno je da smo bili i u oceanima u Unutrasnjosti Zemlje. I osjetili njihovu cistocu, mirnocu i sigurnost. Voljeli bi da tamo putujemo cesce. Ipak, nasa odgovornost lezi u vanjskim oceanima Zemlje, gdje smo u obavezi da se koncentriramo na Ljubav i Svijetlo... da bi jednog dana i vanjski oceani postali ogledalo onih unutrasnjih. Iscekujemo taj dan, kada ce svi Zemaljski oceani reflektirati cistocu i ljepotu Unutrasnje Zemlje, i kada ce sva bica moci plivati u miru.

...Mi cuvamo sve vitalne informacije u nasoj banci memorija ... i saljemo ih Galaktickoj Komandi kada ih zatraze. Mozemo spremistiti ogromne kolicine informacija istovremeno. Spremni smo da ih koristimo na dobrobit Zemlje. MI SMO CUVARI ZNANJA NA ZEMLJI. Memorisali smo i sacuvali kompletnu Zemaljsku historiju... i spremni smo da je koristimo kada dodje vrijeme za to.

(...Zato dodjite i zaplivajte s nama kada sanjate, i znajte da ce ove vode biti sigurne, jer vasi snovi su u visoj dimenziji, u kojoj su svi zasticeni...)

...Svijest je Jedna, bez obzira na velicinu i oblik. Ovdje smo svi da istrazujemo nasu egzistenciju u materijalnom obliku, i u razlicitim formama...Razlike u tijelima nam daju samo mogucnost razlicitih iskustava, koja su nam potrebna na nasem putu kroz Svijetlo... Jer, sto je vise iskustava, brzi i obuhvatniji je rast, a time i ekspanzija duse u Svijetlo.

... Mi smo doneseni na Zemlju iz drugog suncevog sistema, isto kao i vi...

... Pozivamo vas, Zemaljski Humanoidi, da nas tretirate kao sebi jednake, i da prestanete sa bezumnim ubijanjem zivotinjskih vrsta... Jer time unistavate one koji su ovdje da vam pomognu... u vasem penjanju na evolutivnoj ljestvici. Nasi zivoti su stalno u opasnosti, a ipak mi plesemo i igramo i uzivamo u nasem stilu zivljenja uprkos svim opasnostima. Nasi izvidjaci su konstantno na oprezu zbog ljudi u kitolovcima i ribarskim brodovima... i kada ih spaze, poziv na uzbunu krene sonarom u svim oceanima... Ako neko zatreba pomoc, nasa braca i sestre su svjesni toga i tu su da nam priskoce...

Mnogo polemike ima na tu temu, jedni hvale zivotinjsko meso u razumnim kolicinama, kao i zivotinjske proizvode, a drugi ih kritikuju, i tu nikada nece moci da se nadje konacna istina, svako ce imati svoje misljenje i naucna istrazivanja koja tvrde suprotno.
Isto tako sa vegeterijanizmom i veganstvom.

Moje misljenje je da je vegetarijanizam i veganstvo zdravije (manje srcanih oboljenja i sl.), a za negativne aspekte nisam bas upucen, a i humanije je, jer realno da ti neko zivo bice odgajas, pazis, hranis svakog dana i da mu jednog dana prekratis muke i da ga bacis na tiganj malo je nehumano, ali tako stoje stvari, lanac ishrane, mada niko ne kaze da moramo da se uklapamo u njega.

Sto se mene tice, ja sam svastojed, fokusiram se uglavnom na biljne i zivotinjske proizvode, a meso se trudim da jedem s vremena na vreme u normalnim kolicinama, jer verujem da donekle ima hranljiva dejstva, a i svidja mi se ukus, mada biljni prozivodi su ipak zdraviji za organizam.
Da li treba probati sve, pa po mom misljenju ne (mozda jer nemam takav stav prema zivotu), ne bih mogao da jedem drugo ljudsko bice, psa, macku, pacova ili tako nesto. Ako jedem zivotinju to je ili riba, svinja ili kokoska, mada ima i trenutaka kada mi se to zgadi.

A da li je covek predvidjen da jede meso, pa nema zube za to (osim dva), nema kandze, tako da smo mozda kroz evoluciju postali mesojedi. Zanimljivo je da simpanze praktikuju kanibalizam, a verujem da ni one nemaju zube za meso ni kandze i da su po prirodi biljojedi.

Poslednja izmena:
kod nas na selu kada je zabijacka muski kolju, zene cerupaju, seckaju, melju...dakle muski su za grube radove, zene za one finije :zcepanje:
a sad ozbiljno. ja razmisljam da uvedem neke promene u ishrani, medjutim necu se odricati mesa (iako mi meso uopste nije neophodno) glumeci tako neku laznu, bespotrebnu, izopacenu samilost prema zivotinjama. ako bih dosla u situaciju da se i odreknem mesa to bi iblo iskljucivo iz zdravstvenih razloga.
od tog glumatanja sazaljenja prema zivotinjama mi je muka. nemojte nositi koznu obucu, nemojte nositi bunde, nemojte koristiti kozmetiku testiranu na zivotinjama, i pravljenu od zivotinja..

kod nas na selu kada je zabijacka muski kolju, zene cerupaju, seckaju, melju...dakle muski su za grube radove, zene za one finije :zcepanje:
a sad ozbiljno. ja razmisljam da uvedem neke promene u ishrani, medjutim necu se odricati mesa (iako mi meso uopste nije neophodno) glumeci tako neku laznu, bespotrebnu, izopacenu samilost prema zivotinjama. ako bih dosla u situaciju da se i odreknem mesa to bi iblo iskljucivo iz zdravstvenih razloga.
od tog glumatanja sazaljenja prema zivotinjama mi je muka. nemojte nositi koznu obucu, nemojte nositi bunde, nemojte koristiti kozmetiku testiranu na zivotinjama, i pravljenu od zivotinja..

meni je muka recimo kad neko obozava psa ili macku i spava sa njim/njom a onda prozdere kravu ili svinju...
Takodje,muka mi je od neosvrtanja kako meso uopste dolazi u prodavnicu,gde se zivotinje odgajaju,kako se hrane,ubijaju i transportuju do klanica...
Zasto je bespotrebno i "gluma" ako neko iz etickih razloga ne jede meso?
Zato sto neko drugi smatra da je klanje na traci jedino moguce i ispravno stanje stvari?

ne jedem meso vec godinama.u pocetku nisam ni ribu,ali sam vratila u ishranu.a posto sam i religiozna, pa postim...
tako da i mlecni proizvodi i jaja su ograniceni u datom periodu...
e sada sto se tice zdravlja takav nacin ishrane,svi znamo da ima veoma oprecnih stavova povodom toga.pa valjda ipak pobedjuje ono licno misljenje i stav sta je za svakoga dobro kao pojedinca...briga o sebi i svom telu,na raznim područjima a ne samo ishrane...
a sto se tice strane duha,i unutrasnjeg spokojstva, ili ne...tu da sigurno je vece smirenje i unutrasnji sklad sa sobom,pa i drugima...hehehe,i zivotinjama-da svakoga mozes pogledati u oci a da znas da mu nisi pojela mamu,ili vec nekog srodnika ;)

cast izuzecima. na stranu sto mislim da je bolje da to sazaljenje usmere ka ostavljenoj, zlostavljanoj, nesrecnoj deci i utrose istu kolicinu napora da im pomognu, ako vec imaju potrebu da svet ucine boljim mestom za zivot.

Boli me uvo za napustenu decu, hocu da brinem o napustenim zivotinjama. A ponajvise me boli uvo sta ti i tebi slicni mislite o meni i meni slicnima. U stvari, da budem postena iritira me, mislim da je nadobudan i dziberski. Iznad svega ne trpim ljude koji smatraju da su bogom dani da drugima odredjuju kako da osecaju, sta da misle, kako da se ponasaju i deluju. Uzmi ti lepo svoje ograniceno misljenje i shove it up you ass.

Boli me uvo za napustenu decu, hocu da brinem o napustenim zivotinjama. A ponajvise me boli uvo sta ti i tebi slicni mislite o meni i meni slicnima. U stvari, da budem postena iritira me, mislim da je nadobudan i dziberski. Iznad svega ne trpim ljude koji smatraju da su bogom dani da drugima odredjuju kako da osecaju, sta da misle, kako da se ponasaju i deluju. Uzmi ti lepo svoje ograniceno misljenje i shove it up you ass.

a mene jako irititraj u ljudi koji misle da se svet vrti oko njih.
alo...post se uopste nije odnosio na tebe, ako si se pronasla to govori o tvojim nedoumicama i sumnjama, a boldovano govori o tvojoj kulturi.

Poslednja izmena:

Back