Skafander
Iskusan
- Poruka
- 5.383
Za mene je neozbiljno i neodgovorno ne težiti sopstvenom razvoju, ne menjati se na bolje i ne raditi na sopstvenoj emotivnoj zrelosti. To znači ne voditi računa o svom zdravlju – piti alkohol, pušiti, biti pasivan i ne kretati se, birati kola i udobnost pre pokreta i vitalnosti. Neozbiljno je zanemariti sopstvenu odgovornost prema sebi i drugima, ne težiti postajanju boljom, zrelijom i svesnijom osobom.
Suprotno tome, za mene je ozbiljno biti kulturan i ljubazan, pokazivati dobrotu i nesebičnost u odnosu prema ljudima i svetu oko sebe. Ozbiljno je pomagati drugima, biti pravedan i pošten, čojstven i častan, raditi na sopstvenoj produktivnosti i ne lenjstvovati. Ozbiljno je uvažavati sva živa bića, poštovati život i negovati harmoniju sa prirodom. Ozbiljnost nije u praćenju sportskih rezultata, politike, izmišljenih granica i država – jer to su iluzije koje odvlače pažnju od stvarnog života, od stvarne odgovornosti i unutrašnjeg rasta.
Za mene je ozbiljnost takođe u održavanju pozitivnog duha – biti veseo, optimista, sposoban da vidi svetlost u ljudima i situacijama, i širiti radost i energiju oko sebe. Nasuprot tome, neozbiljno je biti ljut, pun mržnje i ogorčenosti, zagađivati prostor u kojem živimo i doprinositi destrukciji umesto stvaranju. Biti ozbiljan znači preuzeti kontrolu nad svojim životom, oblikovati ga sa mudrošću i ljubavlju, a ne biti pasivan ili rob spoljnog sveta.
U svojoj suštini, ozbiljnost nije rigidnost, već svesnost i odgovornost – odgovornost prema sebi, prema drugima i prema svetu. Neozbiljnost, s druge strane, je odbijanje te odgovornosti, gubitak unutrašnje slobode i povezivanja sa stvarnošću koja je istovremeno lepa i zahtevna.