Sutjeska

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
na kojim to sastancenjima?

da, pa raspisivali poternice za njim, organizovali operacije citav rat, svakodnevno streljali njegove pristalice....ako si dosao mene da provociras mogao si na pp al nemoj upadas na temu o kojoj nemas pojma i spamujes bez potrebe...

Ja znam za sastanke vrha KPJ sa Nemcima, i to 3 meseca u toku 43. pa ne cuh da ih Nemci pohapsise...naprotiv, ovi im nudili zajednicku borbu protiv saveznika...Tito se zestoko razocarao, cmizdrio, kada su Nemci prekinuli saradnju...to je prilicno zivopisno opisao njegov pajtos Djilas...:) velika funjara i cmizdra bio taj copavi...

Aha, ta funjara cmizdrava je dobila rat, i vladao drzavom do svoje smrti, niko mu nije mogao nista ... ali sta je najinteresantnije, ta cmizdrava funjara je ulovila i likvidirala velikog svemocnog super-dzenerala Drazu :eek:

Ja pricam o NOVJ genije, procitaj tekst sta u njemu pise umesto da sablonski odgovaras samo na osnovu autora komentara, osim ako smatras da je JNA pobedila nemacki Wehrmacht, sto s obzirom na tvoj IQ i ne bi bilo cudno.

Naravno da se JNA raspala kad su u to vreme primali svakakve zgubidane poput tebe...
, šta je JNA nego NOVJ.Kontinuitet svake vrste je nesporan a posebno onaj ideološki.Isticano je da je i da pojedine jedinice "nastavljaju tradiciju" nekih partizanskih jedinica i uopšte sve je bilo u duhu,komunizma-titoizma,jugoslovenstva i partizanštine.Zadržani su i politički komesari a politička nastava održavana je do 1991 godine.Sama promena imena iz NOVJ u JNA,nema nikakav značaj.
Naravno,starešine su bili prvi koji su digli ruke pred strašnim slovenačkim vatrogascima.

Poslednja izmena od moderatora:
Aha, ta funjara cmizdrava je dobila rat, i vladao drzavom do svoje smrti, niko mu nije mogao nista ... ali sta je najinteresantnije, ta cmizdrava funjara je ulovila i likvidirala velikog svemocnog super-dzenerala Drazu :eek:

pa bravo, upravo si naveo dokle ga je sve doveo karakter funjare....nemam sta da dodam...mozda da zacinim s pesmom...a kakva si ti funjara kad se dicis onime cega bi se svako s trunkom casti stideo - likvidacijom pre svega politickog neprijatelja (istog onog koji mu je postedeo zivot u toku rata) i ubijanje svakog traga i secanja na njega (bar je tako mislio)...herojski, nema sta...

slusaj pazljivo tekst, sve je receno...copavi glavom i bradom:

On je tvoj biološki otac i razumljivo je da o njemu govoriš u superlativu.Samo mi nije jasno kako je do toga došlo.Koliko vidim,Ti si iz Republike Srpske pa sam pomalo iznenađen da je Broz i u tim krajevima oplođavao omladinke.Tebi je majka verovatno pričala kako je do toga došlo.Bio bih ti zahvalan ako bi tu svoju tajnu podelio sa forumskom javnošću.?

Evo kako Djilas opisuje kako se copavi uzbudio kada Nemci prekidaju dalju saradnju, 43.

Tito je uzbudjeno masuci izvestajem, doviknuo Rankovicu i meni: To znaci da Nemci lazu! Nikada nismo bili u vecoj opasnosti! Odlazeci od Tita ja sam Rankovicu dobacio - zajedljivo prema sebi koliko i prema Titu: Eto nam pregovora s Nemcima! A Rankovic uvredjeno, manje na Tita i sebe nego na mene: Sad ne treba nista pricati.

pa bravo, upravo si naveo dokle ga je sve doveo karakter funjare....nemam sta da dodam...mozda da zacinim s pesmom...a kakva si ti funjara kad se dicis onime cega bi se svako s trunkom casti stideo - likvidacijom pre svega politickog neprijatelja (istog onog koji mu je postedeo zivot u toku rata) i ubijanje svakog traga i secanja na njega (bar je tako mislio)...herojski, nema sta...

slusaj pazljivo tekst, sve je receno...copavi glavom i bradom:

:lol:

Ja sam samo izneo cinjenice, zar deluje kao da se dicim? Zar nije Tito ulovio Drazu? Sta je cudno, to uvek tako zavrsi kad se pukovnik (iliti dzeneral) okomi na jednog marsala ...yebi ga, visa liga ;)

Rekoh ja davno da tebe istina boli do neslucenih granica, jer ne umes drugacije nego da vredjas .. ;)

Ko je ono dobio rat? Draza? Nije? Pa zasto majku mu, kako to??? Sta se desilo??? :eek:

Западни савезници продали Дражу, усташе, балисти, муслиманска милиција, Бугари прешли код Тита да избегну заслужену казну, Совјети ударили са леђа и четници без довољно оружја и муниције више нису могли...

Koje ustase, gdje su oni presli? One na tisucu pobijene po sloveniji i dalje na tzv. kriznom putu( nije da krivim tita)? Kojih bugara? Kojih balista? Pa odrubljivane su im glave, balistama, i nosene po siptarskim selima. Jel ste vi normalni? Dzemo Hasa vodja siptarskih balista, iz makedonije, je skoncao zivot sa otsecenom glavom, od jednog bitoljskog partizana i ta lojava glava je iz sela u selo pokazivana kao poruka. Ovo nije rekla-kazala, ima dosta jos zivih svedoka koji su pricali na tv, Ima i dokumentovano za ovo, ako netko hoce nasao bi mu.

Koje ustase, gdje su oni presli? One na tisucu pobijene po sloveniji i dalje na tzv. kriznom putu( nije da krivim tita)? Kojih bugara? Kojih balista? Pa odrubljivane su im glave, balistama, i nosene po siptarskim selima. Jel ste vi normalni? Dzemo Hasa vodja siptarskih balista, iz makedonije, je skoncao zivot sa otsecenom glavom, od jednog bitoljskog partizana i ta lojava glava je iz sela u selo pokazivana kao poruka. Ovo nije rekla-kazala, ima dosta jos zivih svedoka koji su pricali na tv, Ima i dokumentovano za ovo, ako netko hoce nasao bi mu.
Marko Mesić i njegovi partizani iz Staljingrada,x korpus ili kako li se već zove ta brozova formacija sastavljena isključivo od ustaša i domobrana koji su prešli na stranu partizana kad je sve već bilo gotovo,muslimanska milicija u Bosni,Handžar divizija.Ima toga kolko oš

Poslednja izmena:
Западни савезници продали Дражу, усташе, балисти, муслиманска милиција, Бугари прешли код Тита да избегну заслужену казну, Совјети ударили са леђа и четници без довољно оружја и муниције више нису могли...

I zasto prodali drazu, tako pouzdanog savjeznika? Nemoj samo da je to rijeseno na jalti, teheranu...klise je to. Netko tko ti je tako neophodan savjeznik, ne prodaje se tako lako. I onim cetnickim tvrdnjama, da je sve rijeseno na konferencijama, porucio bi da ako cemo suditi po tim izvorima, da za SFRJ je predvidjeno 50-50% ruskog i zapadnog utjecaja. Znaci, ne pije vodu zakljucak da za titu je bilo servirano na svedskom stolu rijesenje da je on vlasnik drzave. Sto ne bi bio draza u tom slucaju. 50-50. Ako je mogao Tito *********, mogao bi i draza kao pro-zapadni covjek. Ali zna se tko je pusku pucao, a tko jaganjce jeo u pauzi izmjedju bijezanja. Ne govorim iz ideoloskog stajalista, nego iz pragmaticnog. Svatko bira pouzdanijeg partnera. kao u biznisu. A Draza nije to bio, ocito.

Marko Mesić i njegovi partizani iz Staljingrada,x korpus ili kako li se već zove ta brozova formacija sastavljena isključivo od ustaša i domobrana koji su prešli na stranu partizana kad je sve već bilo gotovo,muslimanska milicija u Bosni,Handžar divizija.Ima toga kolko oš

Gdje su ti dokazi za ovo? Nemoj samo o pojedinacnim, izolovanim slucajevima. Domobrani da, ali ustase? Nema sanse. Dali znas koliko je cetnika preslo kod partizana. Cak i svecenici. Jel si toga svijestan. I reci mi iskreno, tko je vise najebao 45, cetnici ili ustase?

Mesic je sa svojom legijom dobrovoljno presao partizanima da bi izbegli streljanje u SSSR-u, po povratku u Jugoslaviju morali su da idu u samoubilacke napade, najveci deo ih je tako i skoncao .. nije Tito bio glup ...

I koliko je bilo hrvata u toj mesicevoj formaciji? Nije bilo i srba? I konacno, koliko je tih mesicevih "partizana prezivjelo 48 godine? Jer su bili ubaceni kao ruski spijuni. Pa i von paulus je odigrao istu ulogu, samo u puno vecoj ulozi.

I koliko je bilo hrvata u toj mesicevoj formaciji? Nije bilo i srba? I konacno, koliko je tih mesicevih "partizana prezivjelo 48 godine? Jer su bili ubaceni kao ruski spijuni. Pa i von paulus je odigrao istu ulogu, samo u puno vecoj ulozi.

Srba nije bilo, Hrvati i eventualno Muslimani, oni koji su nekim cudom preziveli proboj namckih odbrambenih polozaja posle su misteriozno nestajali ili su poginuli u raznim "nesrecama", kao i sam Mesic uostalom ...

Bavimo se ovdje marginalnim slucajevima. Ne udara se u bit teme. Globala. Partizanski pokret je bio manje vise cist u svojim redovima. pogotovu u svome vrhu. Mislim u ideoloskom smislu. Ovakvih slucajeva, pausalnih, je bilo na precega. Ali kada se uzme generalno, pokret partizana je bio samo partizanski. I kada se radilo na obracunavanje sa neprijateljima nije bilo nacionalne segregacije. Hocu rec, da je bio svakako jedan militantni rezim, netolerantan, ali nije bilo povlastenih po nacionalnom kljucu.

Месић, Крен, Пирц, Шатор, Петовар, Миљковић, Рукавина, Филиповић итд. Славонски и Загребачки корпус са својих око 15 000 људи су били чисто усташки, 37. снаџачка је била сачињена од бивших припадника муслиманске милиције у Санџаку. У 3. корпусу је такође било много усташа, пред крај рата су целе 3 усташке дивизије-Вражја, Тигар и Плава са око 40 000 људи прешле у партизане, па још и Ханџарци, па и Кама. Тузлу су од четника децембра 1944. бранили у првој фази битке бивши Ханџарци. Итд, итд...

Месић, Крен, Пирц, Шатор, Петовар, Миљковић, Рукавина, Филиповић итд. Славонски и Загребачки корпус са својих око 15 000 људи су били чисто усташки, 37. снаџачка је била сачињена од бивших припадника муслиманске милиције у Санџаку. У 3. корпусу је такође било много усташа, пред крај рата су целе 3 усташке дивизије-Вражја, Тигар и Плава са око 40 000 људи прешле у партизане, па још и Ханџарци, па и Кама. Тузлу су од четника децембра 1944. бранили у првој фази битке бивши Ханџарци. Итд, итд...

Za muslimane da, masovno su isli u partizane. Jos vise su cetnici isli u partizane, kada je ingeniozni Draza poceo da gubi ionako krhko tlo pod nogam. Ali ustase su najmanje, ubedljivo najmanje prelazili u partizane. Domobrani da, ustase jok. Po vama u 2sv. ratu je bilo milijun ustasa. Koliko ih je samo zarobljeno, strijeljano, pobijeglo, jos i price da su maltene svi otisli pod petokrakom. I ne stavljajte obrezane u ustasama, oni su promijenili svaki po 5-6 uniformi tokom rata.

У 3. корпусу је такође било много усташа, пред крај рата су целе 3 усташке дивизије-Вражја, Тигар и Плава са око 40 000 људи прешле у партизане

.......................koje jedinice su sacinjavala 3 korpus?
......................kada su te ustaske divizije presle nas tranu partizana? datum, mesto...komandanti..?

Па Месић је прешао у партизане са дивизијом са којом је био под Стаљинградом,значи са усташама,односно са онима који су преживели и који су заробљени.Са јединицама Црвене армије,ушли су у Србију.
Са друге стране,имамо пуковника Р.Ђурића,команданта Јужне Србије,прешао је '44. у партизане,као и поједини официри са комплетним одредима из те области.То је доста уздрмало Равногорски покрет.

Па Месић је прешао у партизане са дивизијом са којом је био под Стаљинградом,значи са усташама,односно са онима који су преживели и који су заробљени.Са јединицама Црвене армије,ушли су у Србију.
Са друге стране,имамо пуковника Р.Ђурића,команданта Јужне Србије,прешао је '44. у партизане,као и поједини официри са комплетним одредима из те области.То је доста уздрмало Равногорски покрет.

Te ustase kod staljingrada, nitko nije pitao hoce li u ustase.

.......................koje jedinice su sacinjavala 3 korpus?
......................kada su te ustaske divizije presle nas tranu partizana? datum, mesto...komandanti..?

1. Најпре 16 ,17. и 27. дивизија, па када је 17. прешла у ОГД а 16. у 12. корпус од 11.,27. и 38.
2. Филиповић, ком. Тузле је био прешао још 1943. ако се не варам, а што се тиче усташа у 3. корпусу постоји четнички документ у Зобрнику који говори о партизанима у СС униформама.
Тигар дивизија је прешла у партизане у време Книнске операције, док су војниици из Плаве и Вражје постепено бежали током целог рата, а на крају комплетно прешли...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back