Sutjeska

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Te ustase kod staljingrada, nitko nije pitao hoce li u ustase.

Они су под Стаљинград и дошли као усташе,у помоћ својим савезницима.Прошли су ко боси по трњу.Вероватно си мислио да их нико није питао хоће ли у партизане,вероватно и није,али једино су тако могли да сачувају живу главу.

1. Најпре 16 ,17. и 27. дивизија, па када је 17. прешла у ОГД а 16. у 12. корпус од 11.,27. и 38.
2. Филиповић, ком. Тузле је био прешао још 1943. ако се не варам, а што се тиче усташа у 3. корпусу постоји четнички документ у Зобрнику који говори о партизанима у СС униформама.
Тигар дивизија је прешла у партизане у време Книнске операције, док су војниици из Плаве и Вражје постепено бежали током целог рата, а на крају комплетно прешли...

Znaci sada su cetnicke informacije vjerodostojne kada su ustase u pitanju?
A obratno ne vazi, jel?

Они су под Стаљинград и дошли као усташе,у помоћ својим савезницима.Прошли су ко боси по трњу.Вероватно си мислио да их нико није питао хоће ли у партизане,вероватно и није,али једино су тако могли да сачувају живу главу.

Tocno. Sto su ih kasnije koristili kao topovsko meso, ne svrstava ih u partizane. Sem titovke, na njima i u njima nije bilo nisto partizansko.

cernozemski, rekoh li ja da si zalutao malo ovde...

mesic.jpg

Najpoznatiji ustaša koji je postao partizan bio je Marko Mesić. Ovaj dokument Ozne od 1. decembra 1944. godine dokazuje da su komunisti znali ko je on

ustase.jpg

kad vidim ko pljuje cetnike i uzdize partizane siguran sam na kom sam putu kada je ova tema u pitanju i sta predstavljam, za sta se borim...

da vidimo kako je to izgledalo...

Srbija zemlja neobjasnjiva : svedocanstva o lomovima i samosatiranju, Pero Simic

str.81

...Iako im nije bilo jasno da li su Pavelicevi vojnici ''odani Narodnooslobodilackoj borbi'' i da li im je uopste jasno ''sta je borba protiv fasizma'', Titovi oficiri su ih masovno primali u partizanske redove, a oni su menjajuci stranu pevali svom poglavniku: Pavelicu, a gdje ti je vojska, uzo Tito nije te ni pito.

str. 97,98,99

...Status oslobodioca Srbije Tito tad dodeljuje i jednoj jedinici okorelih hrvatskih nacista, ustasa, koje je njihov poglavnik Ante Pavelic 1941. poslao da za racun Hitlera jurisaju na SSSR, a Staljin ih posle zarobljavanja kod Staljingrada ponudio Titu da mu pomognu u osvajanju Srbije. I u jednom i u drugom slucaju, i kad su kidisali na Staljingrad, i kad su po Titovom odobrenju spartali po Srbiji, ovom prekaljenom ustaskom jedinicom komandovao je isti covek, pukovnik Marko Mesic. U oba slucaja i vecina ljudstva bila mu je istovetna, samo su im oznake i nazivi, ali i glavni pretpostavljeni bili razliciti. Na Istocnom frontu borili su se pod komandom Hitlerovog generala Fridriha fon Paulusa, nosili su ustaska znamenja i zvali se 369. ustaski puk, a u Srbiji su bili pod Titovom vrhovnom komandom, zvali su se prva ''Prva jugoslovenska brigada'' i na kapama, sve dok nisu zasli malo dublje u Srbiju, nosili ''znak slican ustaskom znaku''.

Borbeni put njihovog zapovednika, koji ih je vodio i na Rusiju i na Srbiju, bio je veoma bogat. Marko Mesic je bio oficir Kraljevine Jugoslavije, kojoj je on, cim je Hitler bombardovao Beograd, okrenuo ledja i stavio se na raspolaganje kvislinskoj NDH. Komandu nad 369. ustaskim pukom kroz koji je proslo oko 8.000 hrvatskih i muslimanskih nacista, koji su pre jurisa na SSSR zavrsili obuku u nacistickoj Nemackoj , preuzeo je pocetkom 1943. Desilo se to bas uoci bitke kod Staljingrada, jedne od najtezih na svim bojistima Drugog svetskog rata. Svoju vojsku osokolio je recima: ''U nas su uprte oci nase domovine, budite svjesni da ovdje izgradjujemo temelje domovine.'' Svojim ranjenim borcima, koje su nemacki nacisti avionima izvlacili iz staljingradske klanice, dovikivao je: ''Pozdravite domovinu i kazite da je 369. legija izvrsila svoju duznost prema Poglavniku, Fireru i prema Hrvatskoj.

...kome je Pavelic 1943. dodelio jedan od najvecih ordena NDH i promovisao ga u ''Velikog viteza hrvatskog zeljeznog trolista''....

Kada su ga Rusi zarobili Mesic se pokajao za ono sto je cinio na sovjetskom ratistu i Vladi SSSR predlozio da od njegovih prezivelih boraca i drugih Jugoslovena koji su se tamo zatekli formira brigadu koja ce poci u oslobadjanje Jugoslavije. Sovjeti konsultuju Tita, on tu ideju prihvata, slaze se da Mesic ostane komandant te jedinice i svom moskovskom politickom predstavniku Veljku Vlahovicu izdaje naredbu da ''Velikom vitezu'' preda jugoslovensku ratnu zastavu, da njemu i njegovim vojnicima poruci da tu ''slavnu zastavu drze cvrsto i visoko'' i da tako ''uvelicaju slavu Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije.''

Pred Mesicev polazak u Srbiju Tito mu u Krajovi i srdacnoj atmosferi priredjuje rucak, a vec desetak dana kasnije, kada je njegov novi ratni saveznik duboko zagazio u Srbiju, ujesce se za jezik i pokajati. Tito ce se svom moskovskom vojnom predstavniku Velimiru Terzicu pozaliti kako u Mesicevoj brigadi ''ima mnogo ustaskih elemenata''. (na sta su skretali paznju partizanski komandanti iz Srbije.)

Evo kako je to izgledalo 44.

te 1944. godine došli su mnogi srpski neprijatelji da ''oslobađaju'' Srbiju. Dejvid Martin je zapisao tipičnu izjavu jednog Srbina iz toga doba: ''Oslobađaju nas ustaše, balisti, Italijani, Bugari... Ukratko, ''oslobađaju'' nas svi oni koji su nas godinama klali''.

Prema istraživanjima, komunisti su 1944. godine uspeli da sakupe 30-35.000 boraca u napadu na četnike u Srbiji (Bitka za Srbiju), među kojima i oko:
- 3.000 Bugara,
- 1.000 Makedonaca,
- 500 Albanaca,
- 1.500 Crnogoraca,
- 3.000 muslimana,
- 1.000 Hrvata,
- 1.500 Italijana.

Ovo je bio ujedno britanski i komunistički plan, istovetan nemačkom iz 1941. napasti Srbiju sa svih strana, uz pomoć svih mogućih...
Ipak, nisu pobedili - kako sada svi oni vole da kažu: važna je samo pobeda - već su se četnici povukli pred Crvenom armijom. Ove šarenolike bande bile su tučene od strane četnika.

cernozemski, rekoh li ja da si zalutao malo ovde...

mesic.jpg

Najpoznatiji ustaša koji je postao partizan bio je Marko Mesić. Ovaj dokument Ozne od 1. decembra 1944. godine dokazuje da su komunisti znali ko je on

ustase.jpg

kad vidim ko pljuje cetnike i uzdize partizane siguran sam na kom sam putu kada je ova tema u pitanju i sta predstavljam, za sta se borim...

To sam i pisao, da su bili primorani. A sto im je Tito trebao rec, "drzite se hrabro ustase"? A koliko je cetnika preslo u partizane? Vlado Zecevic, primjerice. Pokopan kao narodni heroj, a prije toga se zakleo kralju. On doduse nema dokaza da je bio primoran.

ne, prvo si negirao prelazak ustasa u partizane, iscudjavajuci se...Daleko od toga da su bili primorani, u partizanima su nasli spas po starom hrvatskom obicaju spasavanja bulje kada zagusti...no ono sto je bitno je da su od komunista oberucke prihvaceni...pa imali su isti plan i cilj - pokoriti Srbiju...daleko da su to bili u stanju pa su morali da zovu u pomoc Crvenu Armiju i placaju invaziju...

________________-

O masovnom prelasku ustasa u partizane izvestavali su i Britanci i Bi-Bi-Si

WO 202/131, 22/9/43.

Danas u zoru napali smo 1.000 HUNA kod PLEULA [PLEVLJA]. Cujem pucnjavu ali ne znam ishod. I sam sam bio dva puta pod vatrom. MIHAILOVIC i njegov stab zeljno ocekuju DACA [pukovnika Sajca] nocas. Udesio sam da ga MIHAILOVIC primi i sve ostale pojedinosti . Misiji ce smetati MIHAILOVICEV gnjev na BRITANCE zato sto BRITANSKI radio uzdize PARTIZANE i jednako ponavlja da im prilaze USTASE koje su gonile SRBE za racun HUNA.

Rec je o telegramu kapetana Mansfilda povodom Mihailovicevog gneva na Britance i bojazni da se njegovo neraspolozenje moze preneti i na Amerikace (povod su emisije Bi Bi Sia)

WO 202/131, 18/9/43.

To jasno pokazuje USTASKU nameru da se nadje zaklon kako bi se izbegla odgovornost za zverstav pocinjena NAD SRBIMA [iz] HRVATSKE. Takodje pokazuje TS [Titove] namere da bez obzira kako, poveca svoju snagu i tako na silu nametne svoju vlast. Molim javite da li se gornje sprovodi sa ovlascenjem odobrenjem glavnom Bi El oficira kod PSERDA [?]

Rec je o poruci pukovnika Bejlija povodom emisija Bi Bi Sia koje su prenosile partizanska saopstenja da se citave ustaske jedinice prikljucuju partizanima.

David Martin, Rodoljub ili izdajnik...

Poslednja izmena:
Po jednom nemackom izvestaju (9-V-1943)

''veci procenat Titovih trupa sastoji se od Hrvata, ustasa i muslimana koji hoce da se izvuku od (Paveliceve - I.A.) mobilizacije za Istocni front''

Dr Ivan Avakumovic, Mihailovic prema nemackim dokumentima, London 1969.

oznaka dokumenta

T-315-67-000057

ne, prvo si negirao prelazak ustasa u partizane, iscudjavajuci se...Daleko od toga da su bili primorani, u partizanima su nasli spas po starom hrvatskom obicaju spasavanja bulje kada zagusti...no ono sto je bitno je da su od komunista oberucke prihvaceni...pa imali su isti plan i cilj - pokoriti Srbiju...daleko da su to bili u stanju pa su morali da zovu u pomoc Crvenu Armiju i placaju invaziju...

________________-

O masovnom prelasku ustasa u partizane izvestavali su i Britanci i Bi-Bi-Si

WO 202/131, 22/9/43.

Danas u zoru napali smo 1.000 HUNA kod PLEULA [PLEVLJA]. Cujem pucnjavu ali ne znam ishod. I sam sam bio dva puta pod vatrom. MIHAILOVIC i njegov stab zeljno ocekuju DACA [pukovnika Sajca] nocas. Udesio sam da ga MIHAILOVIC primi i sve ostale pojedinosti . Misiji ce smetati MIHAILOVICEV gnjev na BRITANCE zato sto BRITANSKI radio uzdize PARTIZANE i jednako ponavlja da im prilaze USTASE koje su gonile SRBE za racun HUNA.

Rec je o telegramu kapetana Mansfilda povodom Mihailovicevog gneva na Britance i bojazni da se njegovo neraspolozenje moze preneti i na Amerikace (povod su emisije Bi Bi Sia)

WO 202/131, 18/9/43.

To jasno pokazuje USTASKU nameru da se nadje zaklon kako bi se izbegla odgovornost za zverstav pocinjena NAD SRBIMA [iz] HRVATSKE. Takodje pokazuje TS [Titove] namere da bez obzira kako, poveca svoju snagu i tako na silu nametne svoju vlast. Molim javite da li se gornje sprovodi sa ovlascenjem odobrenjem glavnom Bi El oficira kod PSERDA [?]

Rec je o poruci pukovnika Bejlija povodom emisija Bi Bi Sia koje su prenosile partizanska saopstenja da se citave ustaske jedinice prikljucuju partizanima.

David Martin, Rodoljub ili izdajnik...

Nisam mislio u prijasnjim postovima na te ustase, van zemlje. A sto je sa tisucama i tisucama cetnika, pobegulja? U stilu bacis kokardu, metnes zvijezdu. Po starom srpskom obicaju. Kao i kralj sto uradi. Ne igra vise dobro ovaj sa bradom, daj da probamo sa frajerom. Jako masovnija prelazenja od cetnika do partizana te ne zanimaju?

Nisam mislio u prijasnjim postovima na te ustase, van zemlje. A sto je sa tisucama i tisucama cetnika, pobegulja? U stilu bacis kokardu, metnes zvijezdu. Po starom srpskom obicaju. Kao i kralj sto uradi. Ne igra vise dobro ovaj sa bradom, daj da probamo sa frajerom. Jako masovnija prelazenja od cetnika do partizana te ne zanimaju?

jel ti to pokusavas ovde po starom hrvatskom obicaju vodjenom kompleksima i frustracijama da poredis cetnike i ustase...prve gerilce okupirane evrope i nemacke podguzne muve, najvece zlocince koje su ovi prostori videli? nece moci....Kralj je to uradio pod pritiskom Britanaca, nikako svojom voljom...pa zar bi podrzao svoje krvnike, one koji se citav rat bore protiv njega....bila je to prevara i izdaja srpskog naroda, cista politicka igra velikih sila...

pogledaj se bre, do malopre ti je prelazak ustasa u partizane bio nepojmljiv sad vec imas potrebu da izokreces pricu...

jel ti to pokusavas ovde po starom hrvatskom obicaju vodjenom kompleksima i frustracijama da poredis cetnike i ustase...prve gerilce okupirane evrope i nemacke podguzne muve, najvece zlocince koje su ovi prostori videli? nece moci....Kralj je to uradio pod pritiskom Britanaca, nikako svojom voljom...pa zar bi podrzao svoje krvnike, one koji se citav rat bore protiv njega....bila je to prevara i izdaja srpskog naroda, cista politicka igra velikih sila...

pogledaj se bre, do malopre ti je prelazak ustasa u partizane bio nepojmljiv sad vec imas potrebu da izokreces pricu...

Objasnio sam, da nisam mislio na te ustase, sa istocnog fronta. Koje prve gerilce? One u tvojoj glavi? I kakav je to kralj kada svoju vojsku baca kako bi se ti izrazio, krvnicima na noz? Kakav kralj, takva vojska.

Objasnio sam, da nisam mislio na te ustase, sa istocnog fronta. Koje prve gerilce? One u tvojoj glavi? I kakav je to kralj kada svoju vojsku baca kako bi se ti izrazio, krvnicima na noz? Kakav kralj, takva vojska.

Za kim su Nemci raspisali prvu poternicu u okupiranoj Evropi i protiv koga su pokrenuli prvu akciju?

Alo bre balavce, nemas pojma o cemu govoris...sta oces uopste?

Beogradski mart i Zagrebacki april su slika dva naroda - slobodarskog i podguznog...ja na hrvatske forume ne idem, nemam potrebu, zanimljivo je analizirati vasu potrebu da budete ovde...

Za kim su Nemci raspisali prvu poternicu u okupiranoj Evropi i protiv koga su pokrenuli prvu akciju?

Beogradski mart i Zagrebacki april su slika dva naroda - slobodarskog i podguznog...ja na hrvatske forume ne idem, nemam potrebu, zanimljivo je analizirati vasu potrebu da budete ovde...

Tko je poricao da su Hrvati precekali njemce kao savjeznike? Vecina njih. A tko je organizirao te prosvjede u beogradu? Cetnici? Nisu ni postojali tada, u smislu kao vojna formacija, vec nekih veteranskih udruzenja. Prvi koji su drazu proglasili prvim gerilcem europe su bili britanci. Poslije su ga zigosali kao neprijatelja(izdajnika). Ne mozes od istog izvora crpiti samo ono sto ti odgovara. Znaci, mozda i poceo kao gerilac, a nakon toga postao isto sto i Pavelic, samo manje organiziran. Plus najotvorenije surovanje sa talijanima u crnoj gori dok se zato vrijeme Englezi sa njima ganjaju po africi. Kakvi su to savjeznici? Ustase su barem bile konkretne i konstantne. Njemcu si bili i ostali jedini njihovi savjeznici. Ovi nisu ni znali u svojim glavama protiv koga su i zasto se bore. Jedino su im partizani bili permanentni suparnici. Ovi ostali, zavisi od "slucaja"

Брзо ћеш да изгубиш енергију,ако уђеш у жучну расправу са сваким индијанцем,који се регистровао провокације ради.

Tko je poricao da su Hrvati precekali njemce kao savjeznike? Vecina njih. A tko je organizirao te prosvjede u beogradu? Cetnici? Nisu ni postojali tada, u smislu kao vojna formacija, vec nekih veteranskih udruzenja. Prvi koji su drazu proglasili prvim gerilcem europe su bili britanci. Poslije su ga zigosali kao neprijatelja(izdajnika). Ne mozes od istog izvora crpiti samo ono sto ti odgovara. Znaci, mozda i poceo kao gerilac, a nakon toga postao isto sto i Pavelic, samo manje organiziran. Plus najotvorenije surovanje sa talijanima u crnoj gori dok se zato vrijeme Englezi sa njima ganjaju po africi. Kakvi su to savjeznici? Ustase su barem bile konkretne i konstantne. Njemcu si bili i ostali jedini njihovi savjeznici. Ovi nisu ni znali u svojim glavama protiv koga su i zasto se bore. Jedino su im partizani bili permanentni suparnici. Ovi ostali, zavisi od "slucaja"

nista od toga sto si napisao, a sto ste naucili napamet i ponavljate ko papagaji, nema veze sa istinom...idemo redom...

1. pusti sad ko je Drazu proglasavao ili nije prvim gerilcem, drzimo se cinjenica da li je tako bilo ili nije...kao sto si video, to vise ne kriju ni Rusi...Tome u prilog sam te pitao za kim su Nemci raspisali svoju prvu poternicu u okupiranoj vodji i protiv kog coveka su pokrenuli prvu akciju hvatanja?

ОПЕРАЦИЈА „MIHAJLOVIC“-„Михаиловић“ (4—9.12.1941)

ЧЕТНИЦИ: 1 стрељан (Ђура Војиновић-прим АД),11 погинулих, 484 заробљених (од тога: 91 четнички борац, 42 официра и подофицира, 2 жене (болничарке-прим АД) и 349 мушкараца—мештани: Струганика, Брајића, Мионице, Каменице, Горњих Бањана, Славковице, Пауна, Клинаца, Теочина, Дружетића, Такова итд-прим АД) .

НЕМЦИ: 1 рањен (околина Ваљева), који је касније умро у Ваљевској болници. Због овог губитка, стрељано је у Шапцу 100 четника.
(Иван Авакумовић, Михаиловић према немачким документима, Лондон, 1969, стр.31; ЗБ. НОР, Том 12, књ.1, стр. 738; АВИИ, НАВ—Т—312, Р—425, С—8002945—7.)

13V.jpg

2. To je neka druga tema...uglavnom bila je to volja srpskog naroda, koji je oduvek imao slobodarski duh...Vidis da taj narod klice kralju pa je jasno o kome se radi...Da ga nisu organizovali komunisti koji su do 22.juna 1941. godine pod uticajem pakta Hitler-Staljin i predstavljaju jedino drustvo Nemcima u okupiranoj Jugoslaviji, cak igraju prijateljsku fidbalsku utakmici sa nemackim garnizonom....Da nisu komunisti koji u aprilskom ratu sabotiraju Kraljevinu Jugoslavije, rade protiv zemlje, itd...

3. Sta bre lupetas, kakav Pavelic...cetnici se citav rat bore protiv Nemaca, Nemci citav rat organizuju operacije protiv Mihailovica, raspisuju poternice, streljaju njegove pristalice....43. kada cetnici bivaju napusteni od Saveznika oni su upravo najaktivniji u borbi protiv Nemaca....cetnicke sabotaze i diverzije na prugama doprinele su saveznickoj pobedi u Africi i to je priznao sam Hitler...Saradnja sa Italijanima bila je inicirana upravo od Saveznika, a Srbima donela samo dobro...cetnici su trebali da budu most za prelazak Italijana na saveznicku stranu...za razliku od partizana cetnici nikada okuptoru nisu nudili zajednicku borbu protiv Saveznika, naprotiv, cekali su da do toga dodje...

Hvalis ustase, a da li su cuo nemacke ocene...Samo zgrzavanje nad njihovim zlocinima, ocena nesposobnosti, neorganizovanosti, itd....sramota treba da te bude sta iznosis ovde...

Komunistima su primarni neprijatelji cetnici i oni to cak isticu Nemcima u toku tromesecne saradnje 43. Ja mogu da ti postavim na desetine Titovih naredjenja gde se u prvi plan stavlja borba protiv cetnika na ustrb borbe protiv ustasa i okupatora, a od vas trazim samo jedno suprotnog karaktera...NEMA!

Ja ocekujem komentar prvo na ono oko kralja kada je proglasio drazu izdajnikom(tocnije njemackim kolaboracionistom), Ne pije vodu ono tvoje blebetanje da su ga Englezi natjerali. Jedan pravi kralj ne moze si dopustiti da njegova najveca uzdanica popije-to sto je draza popio. Znaci, saznalo se za pavletove setnje sa birolijem, bosanskih vojvoda sa njemcima i ustasama, djujicevih sa talijanima. Kada se pomene lijevce polje svi pricaju da su ustase to na prijevari izveli preko drljevica. A koj k...c su trazili da pregovaraju sa ustasama. A pazi, drazin najpopularniji komandant, Pavle Djurisic, na sto sa ustasama, pa poslije upoznao sve cari jasenovca. Neka, sto je trazio to i dobio. Znaci, vrtite povijest kako vam odgovara. Ovamo, da se spasu cetnici, zato se pregovara sa ustasama, Djujic sa talijanima zbog spasavanja naseljenja, Djurisic u CG isto, ovi u bosni kao zbog hrvatskih penzija, mislim sto je mnogo, mnogo je. Za svaku izdaju imate izgovor.

Ja ocekujem komentar prvo na ono oko kralja kada je proglasio drazu izdajnikom(tocnije njemackim kolaboracionistom), Ne pije vodu ono tvoje blebetanje da su ga Englezi natjerali. Jedan pravi kralj ne moze si dopustiti da njegova najveca uzdanica popije-to sto je draza popio. Znaci, saznalo se za pavletove setnje sa birolijem, bosanskih vojvoda sa njemcima i ustasama, djujicevih sa talijanima. Kada se pomene lijevce polje svi pricaju da su ustase to na prijevari izveli preko drljevica. A koj k...c su trazili da pregovaraju sa ustasama. A pazi, drazin najpopularniji komandant, Pavle Djurisic, na sto sa ustasama, pa poslije upoznao sve cari jasenovca. Neka, sto je trazio to i dobio. Znaci, vrtite povijest kako vam odgovara. Ovamo, da se spasu cetnici, zato se pregovara sa ustasama, Djujic sa talijanima zbog spasavanja naseljenja, Djurisic u CG isto, ovi u bosni kao zbog hrvatskih penzija, mislim sto je mnogo, mnogo je. Za svaku izdaju imate izgovor.

sta je, nemas komentar, zatecen si iznetim...ko si ti da ja tebi bilo sta odgovoram...izneo si ovde niy neistina koje nicim ne potkrepljujes, dobio si argumentovane odgovore na njih....ti si taj koji treba da da komentar ali ocigledno nemas sta...meni dovoljno :D

Ja cu naravno da odgovorim jer istina je na mojoj strani...Naravno da je to kralj uradio pod pritiskom i ko zna kakvim pretnjama Britanca...zbog tog cina se i pokajao u svojim memoarima...Bila je to igra velikih sila, raspodela interesnih zona, Jugoslavija je na zalost pripala komunistima...nema to apsolutno nikakve veze sa partizanima i nekom njihovom navodnom borbom sa okupatorima...

kako je sve to izgledalo

''NAJSTRAŠNIJI UDAR NANEO NAM JE KRALj...''

I pored strašnih vesti sa radio Londona, malo je ko bio spreman da poveruje u izdaju omiljenog kralja. Sa nestrpljenjem, pa još uvek i sa oduševljenjem, očekivao se njegov tradicionalni rođendanski govor. Tog 6. septembra kralj Petar Drugi punio je 21 godinu. Prethodne noći na vrhovima planina paljene su logorske vatre u obliku slova ''P''. Gde god je bilo moguće, postavljani su zvučnici da bi se kraljeva reč što dalje čula. I Centralni nacionalni komitet Kraljevine Jugoslavije priključio se slavlju, zakazavši svečanu sednicu za 6. septembar.
Ali, kraljev rođendan prošao je bez očekivanog govora. Do kašnjenja je došlo zbog Petrovog opiranja engleskim pritiscima da pozove četnike da stanu pod komandu J. B. Tita. Popustio je posle šest dana, kada je, 12. septembra 1944, preko radio Londona lično saopštio:
Dragi moji Srbi, Hrvati i Slovenci,
U ovim sudbonosnim i za Jugoslaviju velikim danima, kada pobedonosne armije Sovjetskog Saveza stoje na našoj granici s jedne strane, a američke i britanske s druge strane, kada je dan naše slobode u punom svanuću, pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedinite i pristupite Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom. Sa mojim punim znanjem i odobrenjem, kraljevska vlada dr Ivana Šubašića zaključila je važne i korisne sporazume sa tom našom narodnom vojskom, koja je jednodušno priznata, podržavana i pomagana od naših velikih saveznika, Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država Amerike.
Samo tako ujedinjeni u borbi, moći ćete sačuvati neukaljanu čast i slavu Jugoslavije i završiti konačnom pobedom najlepšu legendu hrabrosti i ljubavi za slobodu, kojom ste do sada zadivljavali svet. Vaša bratska sloga i jedinstvo razbiće sve neprijateljske planove, a vaša otaybina dočekaće teško zasluženu slobodu i uputiće se srećnijoj budućnosti mira i pravde u krugu Ujedinjenih naroda i celog slobodoljubivog čovečanstva.
Svi oni, koji se oslanjaju na neprijatelja protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom ni pred istorijom.
Ovom mojom porukom vama, odlučno osuđujem zloupotrebu imena kralja i autoriteta krune, kojom se pokušavalo opravdati saradnju sa neprijateljem i izazvati razdor među borbenim narodom u najtežim časovima njegove istorije, koristeći time samo neprijatelju.
Klanjajući se žrtvama, pozdravljajući našu borbu i odajući zahvalnost našim velikim saveznicima, pozivam vas da svesrdno pozdravite pobedonosne savezničke armije, koje bi došle da vam pruže pomoć u potpunom izvojevanju oslobođenja naše otaybine.
?ivela naša velika slobodna federativna Jugoslavija!35
Posledice govora bile su još teže jer je Draža nekoliko sedmica ranije pojačao propagandu u korist očuvanja monarhije i integriteta kraljeve ličnosti. Primera radi, u proglasu svim komandantima od 27. avgusta, on piše:
Izdajte letak od reči do reči sledeće sadržine: Josip Broz Tito, po zlu čuveni neprijatelj... drznuo se da srpskom narodu daje preko radija časove iz rodoljublja. On, koji je jedino ubijao naše najbolje narodne ljude, evo šta poručuje: kralja Petra ponovo imamo da biramo posle rata, a za te izbore on, Tito, garantuje punu slobodu. Mi mu poručujemo: kralja Petra mi nemamo da biramo, jer je on naš kralj od 27. marta 1941. godine. A što se tiče slobode koju Tito garantuje, te slobode najbolje je iskusio sam narod iz svih onih pokrajina kuda je on prošao...
Samo među Srbima pretrpeli smo preko jedan milion žrtava. Tito želi da jedino srpski narod strada. To je njegov cilj, a ne borba sa okupatorom u koju stupa sad kad je na nju primoran. Sada, kada Titove horde napadaju na Srbiju da i nju unište, i kada je svoje horde popunio ustašama i drugim izrodima koji su do juče klali naš narod, on se drznuo da pokuša da oslabi naše redove nekim velikodušnim oproštajima svima koji mu priđu i koji izdaju svoga kralja i svoj narod...
Znamo mi njegove oproštaje... Koliko je veliki prijatelj srpskog naroda Josip Broz Tito, najbolje se vidi iz njegove izjave da u budućoj federativnoj Jugoslaviji svi su Hrvati ujedinjeni, a Srbi rasparčani na Srbiju predkumanovsku, Crnu Goru, Sandžak, Makedoniju, a Vojvodina, Bosna i Hercegovina prirodno treba da bude Hrvatska. I to ona Hrvatska koju je stvorio Pavelić izdajom 1941. godine. Znači, raskomadati Srpstvo na šest pokrajina, od kojih dve dati Hrvatskoj, a samim tim uništiti plod sedmogodišnjeg rata za oslobođenje i ujedinjenje.
Mi odgovaramo Josipu Brozu Titu: Živeo kralj Petar, koji je na dan 27. marta 1941. godine stupio na presto! Živelo ujedinjeno Srpstvo! ...Čvrsto zbijmo naše redove pred odlučnim događajima, koji se sada odigravaju u celome svetu...36

Početkom septembra, kada je radio London objavio vest da je kralj potpisao ukaz o ukidanju Vrhovne komande, Draža je u raspisu svima saopštio da je to samo jedan u nizu britanskih ''trikova'', naglašavajući: ''Naročito istaći kraljevu poruku uručenu usmeno preko majora Lukačevića da... (nečitka reč, ali svakako u smislu ''verujemo'' - prim. aut) samo onome što on lično bude izgovorio preko londonskog radija. Od kako je smenjena Purićeva vlada, kraljev se glas nije čuo na radiju''.37
U noći pred kraljev rođendan Draža je kao i ranijih godina naredio loženje vatri u obliku slova ''P'' na celoj slobodnoj teritoriji, a na sam rođendan, 6. septembra, održavanje prigodnih svečanosti. On lično govorio je na centralnoj svečanosti, održanoj u Pranjanima.
Dvanaesti septembar 1944. godine bio je jedan od najtežih dana u Dražinom životu. Mada je radio vezom nekoliko dana ranije bio obavešten o predstojećem govoru, on nije verovao da će kralj otići tako daleko.
Vrhovna komanda nalazila se u selu Draginje kod Valjeva. Draža nije želeo da sluša kraljev govor, već je naredio majorima Aćimu Slijepčeviću, načelniku Ađutantskog odeljenja, i Milanu Stojanoviću, njegovom pomoćniku, da zabeleže govor i da mu potom pročitaju kraljeve reči.
U šatoru pored kuće u kojoj se nalazio Draža, dva majora su zapisala govor i sravnila prepis. Slijepčević je rekao da nema snage da tu belešku pročita Draži, dodavši papir Stojanoviću. U kuću su ušli zajedno. Stojanović svedoči:
General Mihailović je sedeo mirno, sa zaturenom šajkačom. U levoj ruci je držao čibuk i pućkao cigaretu, a kažiprstom desne ruke nekako čeprkao po stolu nedaleko od čašice rakije, gledajući preko stola u neku nedoglednu tačku. Na licu mu se čitala duševna patnja. :im smo ušli, rekao je: ''Samo čitajte''. Ja sam uzbuđeno rekao: ''Gospodine ministre, govor je strašan!'' - i pre no što sam hteo još koju reč da dodam, on me prekinu i ponovi: ''Čitajte!''
Isprekidanim i uzbuđenim glasom pročitao sam kraljev govor. Kad sam završio sa čitanjem, general Mihailović, još uvek gledajući u onu nedoglednu tačku, zgrabi šajkaču i tresnu je o pod uz reči koje nisam čuo. Prizor potresan. Posle toga okrenuo se prema nama i, smirenog i blagog izraza, ponudi nas čašicom rakije. Pošto smo zahvalili, on nas umoli da kažemo poručniku Boži Peroviću, komandantu njegove lične pratnje, da ga niko ne uznemirava do polaska koji je ranije bio utvrđen za ponoć.38
Ispred kuće, Slijepčević i Stojanović zatekoše Perovića, zatim Dražinu ''senku'' poručnika Blagoja Kovača i posilnog Miću. Svi su strahovali da će Draža izvršiti samoubistvo. Dogovorili su se da Perović, Kovač i Mića na smenu krišom posmatraju Dražu sa jabuke, čije su se grane pružale do prozora kuće. Jedan je uvek stajao uz vrata i netremice gledao onog na jabuci. Imao je zadatak da, na njegov znak, utrči unutra i osujeti samoubistvo.

Draža je sedeo isto onako kao kada su Slijepčević i Stojanović došli sa govorom. Pio je rakiju i palio cigaretu za cigaretom. Tako satima. Nešto pred ponoć ustao je i podigao bačenu šajkaču sa poda. Stajao je i dugo posmatrao kokardu. Onda ju je poljubio. Krenuo je ka izlazu, ali se vratio setivši se nečega. Ugasio je petrolejku i izašao. Pred vratima je stajao poručnik Perović, kome je Draža odsečno komandovao: ''Pokret!''
Sutradan, svim komandantima Draža šalje sledeći raspis:
Nj. V. kralj Petar Drugi sprečen je u vršenju svojih kraljevskih dužnosti i nije u mogućnosti da da slobodno svoju reč. Na dan 6. septembra ove godine nije čak ni govorio, kao što je svakad činio na svoj rođendan. Šubašić i hrvatska klika nastavljaju, kao i njegovi istomišljenici Pavelić i Josip Broz Tito, da čine sve što im je moguće da razbiju srpstvo. Josip Broz, još pored toga, i pobegao je iz Jugoslavije.
Na dan 12. septembra ove godine preko radio Londona napravili su najobičniji falsifikat sa kraljevim imenom, prenoseći tobože kraljev govor. Ovo je tek početak najoriginalnijim lažima ustaško-hrvatske propagande. To neće biti ni prvi ni poslednji falsifikat kraljevog govora. Ovaj kraljev govor potpuna je izmišljotina. O ovome smo bili još ranije obavešteni od od naših političara iz inostranstva, samo nismo verovali da će imati toliko smelosti da to učine.
Krvava ustaško-titovska igra produžava se: istrebljenje Srba do poslednjeg.
Srbi i Slovenci, zbijte redove, ne verujte lažima ustaško-titovskim. Niko ne sem od nas ni trenutka da zaboravi 850.000 srpskih grobova, što nam ustaše počiniše.
Sada, ustaše ulaze u Titove redove da bi produžili ubijanje i najzverskija krvološtva nad Srbima. Šubašić je ustaša. Ne damo se prevariti. Šubašić misli isto što i Pavelić.
Oni hoće granice Hrvatske na Drini. Oni hoće Srbe da rasparčaju. Srbi i Slovenci, preživećete sve opasnosti, jer smo i do sada najteže momente preživljavali zajednički. Svi svesni nacionalni Hrvati složiće se sa nama, a ubice znaju šta ih čeka. Mi ćemo produžiti svoj put, jer mi znamo šta hoćemo. Mi se borimo za slobodu zajednice i prava čoveka.
Živeo kralj Petar Drugi!
Ovo vam poručuje Draža Mihailović.39
U prvi mah svi su bili u neverici. Na frontovima su utihnule borbe između četnika i komunista. ''Niko ne veruje da je to slobodna volja Nj. V. Kralja'', pisao je 14. septembra komandant Sarajevskog okruga pukovnik Gojko Borota, komandantu Istaknutog dela Vrhovne komande potpukovniku Zahariju Ostojiću. Međutim, već 17. septembra, sa Borotine radio stanice M. Rajković javlja Ostojiću:
Borota je u Radovi, gde ličnim kontaktom pokušava da ublaži posledice kraljevog govora, jer je nastalo nespokojstvo i veliki strah kod naših i naših simpatizera.40
Kraljev govor zadao je strahovit udarac srpskom narodu i posebno četnicima. Tek tog dana, 12. septembra 1944. godine, kroz narod i vojsku prostrujala je sablazan katastrofalnog poraza. Dr Milorad Drašković, jedan od vodećih ljudi ravnogorske omladine, svedočio je:
Na nas je strahovito delovao govor kralja Petra u kome je rekao da se priključimo Josipu Brozu Titu. Ma sa koje strane gledišta, to je bila apsolutno nedopuštena izdaja. Mi se bijemo za kralja i otaybinu, narod gine, a kralj sada govori nešto sasvim drugo. Niko nije mogao da prihvati taj kraljev govor. Neki oficiri su izvršili samoubistvo, neki su od besa pucali u radio. Tada mi je postalo jasno da idemo u katastrofu, mada mnogi nisu verovali u to, naročito Beograđani...41
U memoarima, kralj Petar je o ovom svom govoru napisao: ''Imao sam osećanje da sam izneverio svoje najbolje prijatelje, a ukazao podršku jednom pokretu koji je bio u osnovi neprijatelj monarhije i demokratskih načela''. Draža je poslao sledeću depešu srpskim političarima u inostranstvu:
Najteži i najstrašniji udar naneo nam je kralj, čijim smo se imenom zaklinjali. Bog i narod neka mu sude.42

35 R. i Ž. Knežević, Sloboda ili smrt, 911-912.
36 AVII, ČA, K-301, reg. br. 5\1.
37 AVII, ČA, K-301, reg. br. 5\1-34.
38 Spomenica Draži, 117.
39 AVII, ČA, K-301, reg. br. 5\1.
40 AVII, ČA, K-281, reg. br. 2\1.
41 Pogledi, dvobroj 65-66.
42 R. i Ž. Knežević, Sloboda ili smrt, 373.

(Iz knjige ''General Draža Mihailović i opšta istorija četničkog pokreta'', 5. tom; takođe, iz knjige Draža 12 - mali)

.....................

ko je saradjivao sa ustasama....pre rata, u ratu....imas citavu temu pa prelistaj

http://forum.krstarica.com/showthread.php/292173-Saradnja-komunista-sa-ustašama

Ustasko-partizanska saradnja iz nemackih izvora

str. 44-46

Tokom februara, marta i aprila 1942, komunisti i ustase izveli su niz napada na Dangiceve cetnike* koji su polako gubili teren pred bolje snabdevenim i jacim neprijateljima. Otpor vecih razmera tek je skrhan kad je jedan odred 714. divizije nemacke vojske uhvatio Dangica (12-IV) i kada su ustase i titovci zajedno nastupili protiv cetnika u Istocnoj Bosni. Ta njihova saradnja Nemcima je bila poznata i zabelezena u nekoliko nemackih vojnih izvestaja 17. Neke od njih je potpisao general Bader, koji je i dalje komandovao nemackim, ustaskim i domobranskim jedinicama u Bosni.

U desetodnevnom izvestaju, koji je Bader podneo komandi Jugoistoka (20-III), on je skrenuo paznju da ''izmedju hrvatskih komunista, ustasa i iz Crne Gore, nastupajucih delova proleterske brigade izgleda da je postignut sporazum po kome se ove grupe ne bore jedne protiv drugih''. Jedanaest dana docnije, on je javio da se ''ustase, domaci partizani i na kraju nastupajuce bande iz Crne Gore bore ovde (u Istocnoj Bosni - I.A.) rame uz rame protiv borbenih srpskih snaga pod Dangicevom komandom.''

U aprilu 1942. polozaj cetnika u Istocnoj Bosni stalno se pogorsavao. Oni nisu mogli da se odrze u Drinjaci koju su ustase od njih uzeli 8. aprila. Zato je Bader mogao da javi (10-IV) da izgleda da je ''cetnicka grupa Dangic jako razbijena u borbama sa hrvatskom vojskom i ustasama u saradnji sa komunistima, tako da Dangic sada moze da postigne samo lokalne uspehe.''

Sesnaestog aprila izvestaj komande Srbije spominje da je u vise mahova javljeno da ''ustasi i partizani'' zajedno idu, ali da aktivnost ''Dangicevih formacija'' jos nije ''slomljena'', iako su cetnici prinudjeni da se povlace pred partizanima usled nestasice municije. Sutradan nemacki izvestaj je potvrdio vest da ''partizani i ustasi'' zajedno idu protiv Dangica. Dvadesetog aprila Bader je izvestio svog sefa u Solunu o uspesnom napredovanju ''hrvatskog potpukovnika Francetica'' protiv ''glavnine'' Dangicevih odreda i dodao: ''Stanje na srpsko-hrvatskoj granici i dalje nejasno i zategnuto jer se partizani ne bore protiv ustasa nego samo protiv Dangicevih pristalica. Po podnetim izvestajima treba da su se borili sa hrvatskim komunistima protiv Dangica''. Tridesetog aprila Bader je mogao da javi da su neuspesni napadi na Bratunac i Srebrenicu pokazali da ''ostaci'' Dangiceve ''grupe'' sada vise nisu u stanju da postignu ni lokalne uspehe**

Blagodareci ustasko-komunistickoj sprezi ustanak Srba je tada splasnuo u Istocnoj Bosni. Ono sto Pavelic nije mogao da postigne 1941. godine - ustasama je nekoliko meseci docnije uspelo uz pomoc nemacke vojske i Titovih ljudi. Izvestan broj Dangicevih boraca Nemci i oruzane snage NDH zarobili su u samoj Bosni ili prilikom prelaza preko Drine. Drugi su se provukli u neprohodne planine, odakle su nastavili borbu. Treci deo cetnika nalazio je resenja - u neverovanto zamrsenoj vojnoj i politickoj situaciji kada je mnogima u zbegovima i sumama bilo vrlo tesko da se snadju u lavirintu ustasa, Nemaca, partizana, muslimanskih milicija i legija - u primirjima sa lokalnim okupatorskim posadama. Strah od nemackih kaznenih ekspedicija i novih ustaskih pokolja nadovezao se na pometnju u ustanickim redovima posle izbijanja gradjanskog rata izmedju cetnika i partizana u Bosni. Kad su Srbi u Srednjoj i Istocnoj Bosni osetili sta komunisti rade i spremaju, organizovali su puceve u mnogim partizanskim oderdima. Na Ozrenu, Romaniji, kod Zenice, itd. srpski seljaci su oterali ili pobili komuniste koji su pokusali da im nametnu tudja shvatanja i nacin borbe ne samo protiv okupatora nego i protiv onih bosanskih Srba koji su naginjali Mihailovicu***

Oznake za dokumenta

17 T-501-247-001030, 001067, 001120, 001155, 001157, 001163.

*Akcija titovaca protiv cetnika u kojoj su ucestvovale Prva i Druga proleterska brigada vodjene su u duhu naredbe nacelnika Vrhovnog staba partizanskih odreda od 8. februara 1942: ''Svi odredi treba da usaglase svoja dejstva, a to je: da se teritorija Istocne Bosne ocisti od cetnika i bude van cetnickog uticaja. To znaci: glavno dejstvo treba upraviti ka Drini, a ne ka Sarajevu i r.Bosni, kako je do sada bio slucaj'' (N.d., s. 169.) Sarajevo i dolina Bosne bili su u rukama okupatora i ustasa dok su se cetnicki odredi nalazili prema Drini.

**Po Svetozaru Vukmanovicu Tempu, cetnici su u jednoj borbi protiv ustasa kod Zljebova imali ''oko 100 mrtvih i ranjenih'' (''Zbornik'', IV-3, 1952).

***Po jednom istoricaru partizanskih odreda u Bosni ''cetnicke kolovodje'' ''uspjele su da razbiju iznutra vecinu partizanskih i dobrovoljackih jedinica u Istocnoj Bosni i da ih privedu na stranu cetnika'' (Sarajlic, n.d., s.139.)

.....................

Ja zatecen? Jel si pri sebi? Koji si ti pa da ja sada tebi dokazujem ono sto cijeli svijet zna, tko je bio Draza, nesrijetnik i izdajica, manipuliran do daske. I znaju tko je Tito. Na vama ravnogorcima je da dokazujete(iako sumnjam da imate sto dokazati sem izdaje) Opet on o kralju kao da je piljar, pa se nategao sa ostalim piljarima. Ne brale, pritisli ga savjeznici dokazima, pa nije imao kud.

P.S. Toliko cetnickih slika sa njemcima, talijanima, ustasama,(jedino sa balistima nisam vidio), a za svaku sliku imaju neko opravdanje. Imaju sto tisuca opravdanja. Jos malo cete poceti, e tu su morali da se slikaju, jer tada se vojvodi rodio unuk, pa su Njemci prosli, pa rakija za rakijom...Ni to me ne bi cudilo.

ko je saradjivao sa ustasama....pre rata, u ratu....imas citavu temu pa prelistaj

http://forum.krstarica.com/showthread.php/292173-Saradnja-komunista-sa-ustašama

Ustasko-partizanska saradnja iz nemackih izvora

str. 44-46

Tokom februara, marta i aprila 1942, komunisti i ustase izveli su niz napada na Dangiceve cetnike* koji su polako gubili teren pred bolje snabdevenim i jacim neprijateljima. Otpor vecih razmera tek je skrhan kad je jedan odred 714. divizije nemacke vojske uhvatio Dangica (12-IV) i kada su ustase i titovci zajedno nastupili protiv cetnika u Istocnoj Bosni. Ta njihova saradnja Nemcima je bila poznata i zabelezena u nekoliko nemackih vojnih izvestaja 17. Neke od njih je potpisao general Bader, koji je i dalje komandovao nemackim, ustaskim i domobranskim jedinicama u Bosni.

U desetodnevnom izvestaju, koji je Bader podneo komandi Jugoistoka (20-III), on je skrenuo paznju da ''izmedju hrvatskih komunista, ustasa i iz Crne Gore, nastupajucih delova proleterske brigade izgleda da je postignut sporazum po kome se ove grupe ne bore jedne protiv drugih''. Jedanaest dana docnije, on je javio da se ''ustase, domaci partizani i na kraju nastupajuce bande iz Crne Gore bore ovde (u Istocnoj Bosni - I.A.) rame uz rame protiv borbenih srpskih snaga pod Dangicevom komandom.''

U aprilu 1942. polozaj cetnika u Istocnoj Bosni stalno se pogorsavao. Oni nisu mogli da se odrze u Drinjaci koju su ustase od njih uzeli 8. aprila. Zato je Bader mogao da javi (10-IV) da izgleda da je ''cetnicka grupa Dangic jako razbijena u borbama sa hrvatskom vojskom i ustasama u saradnji sa komunistima, tako da Dangic sada moze da postigne samo lokalne uspehe.''

Sesnaestog aprila izvestaj komande Srbije spominje da je u vise mahova javljeno da ''ustasi i partizani'' zajedno idu, ali da aktivnost ''Dangicevih formacija'' jos nije ''slomljena'', iako su cetnici prinudjeni da se povlace pred partizanima usled nestasice municije. Sutradan nemacki izvestaj je potvrdio vest da ''partizani i ustasi'' zajedno idu protiv Dangica. Dvadesetog aprila Bader je izvestio svog sefa u Solunu o uspesnom napredovanju ''hrvatskog potpukovnika Francetica'' protiv ''glavnine'' Dangicevih odreda i dodao: ''Stanje na srpsko-hrvatskoj granici i dalje nejasno i zategnuto jer se partizani ne bore protiv ustasa nego samo protiv Dangicevih pristalica. Po podnetim izvestajima treba da su se borili sa hrvatskim komunistima protiv Dangica''. Tridesetog aprila Bader je mogao da javi da su neuspesni napadi na Bratunac i Srebrenicu pokazali da ''ostaci'' Dangiceve ''grupe'' sada vise nisu u stanju da postignu ni lokalne uspehe**

Blagodareci ustasko-komunistickoj sprezi ustanak Srba je tada splasnuo u Istocnoj Bosni. Ono sto Pavelic nije mogao da postigne 1941. godine - ustasama je nekoliko meseci docnije uspelo uz pomoc nemacke vojske i Titovih ljudi. Izvestan broj Dangicevih boraca Nemci i oruzane snage NDH zarobili su u samoj Bosni ili prilikom prelaza preko Drine. Drugi su se provukli u neprohodne planine, odakle su nastavili borbu. Treci deo cetnika nalazio je resenja - u neverovanto zamrsenoj vojnoj i politickoj situaciji kada je mnogima u zbegovima i sumama bilo vrlo tesko da se snadju u lavirintu ustasa, Nemaca, partizana, muslimanskih milicija i legija - u primirjima sa lokalnim okupatorskim posadama. Strah od nemackih kaznenih ekspedicija i novih ustaskih pokolja nadovezao se na pometnju u ustanickim redovima posle izbijanja gradjanskog rata izmedju cetnika i partizana u Bosni. Kad su Srbi u Srednjoj i Istocnoj Bosni osetili sta komunisti rade i spremaju, organizovali su puceve u mnogim partizanskim oderdima. Na Ozrenu, Romaniji, kod Zenice, itd. srpski seljaci su oterali ili pobili komuniste koji su pokusali da im nametnu tudja shvatanja i nacin borbe ne samo protiv okupatora nego i protiv onih bosanskih Srba koji su naginjali Mihailovicu***

Oznake za dokumenta

17 T-501-247-001030, 001067, 001120, 001155, 001157, 001163.

*Akcija titovaca protiv cetnika u kojoj su ucestvovale Prva i Druga proleterska brigada vodjene su u duhu naredbe nacelnika Vrhovnog staba partizanskih odreda od 8. februara 1942: ''Svi odredi treba da usaglase svoja dejstva, a to je: da se teritorija Istocne Bosne ocisti od cetnika i bude van cetnickog uticaja. To znaci: glavno dejstvo treba upraviti ka Drini, a ne ka Sarajevu i r.Bosni, kako je do sada bio slucaj'' (N.d., s. 169.) Sarajevo i dolina Bosne bili su u rukama okupatora i ustasa dok su se cetnicki odredi nalazili prema Drini.

**Po Svetozaru Vukmanovicu Tempu, cetnici su u jednoj borbi protiv ustasa kod Zljebova imali ''oko 100 mrtvih i ranjenih'' (''Zbornik'', IV-3, 1952).

***Po jednom istoricaru partizanskih odreda u Bosni ''cetnicke kolovodje'' ''uspjele su da razbiju iznutra vecinu partizanskih i dobrovoljackih jedinica u Istocnoj Bosni i da ih privedu na stranu cetnika'' (Sarajlic, n.d., s.139.)

Jel mozes da ovdje pokazes te dokumente?

nista od toga sto si napisao, a sto ste naucili napamet i ponavljate ko papagaji, nema veze sa istinom...idemo redom...

1. pusti sad ko je Drazu proglasavao ili nije prvim gerilcem, drzimo se cinjenica da li je tako bilo ili nije...kao sto si video, to vise ne kriju ni Rusi...Tome u prilog sam te pitao za kim su Nemci raspisali svoju prvu poternicu u okupiranoj vodji i protiv kog coveka su pokrenuli prvu akciju hvatanja?

13V.jpg

2. To je neka druga tema...uglavnom bila je to volja srpskog naroda, koji je oduvek imao slobodarski duh...Vidis da taj narod klice kralju pa je jasno o kome se radi...Da ga nisu organizovali komunisti koji su do 22.juna 1941. godine pod uticajem pakta Hitler-Staljin i predstavljaju jedino drustvo Nemcima u okupiranoj Jugoslaviji, cak igraju prijateljsku fidbalsku utakmici sa nemackim garnizonom....Da nisu komunisti koji u aprilskom ratu sabotiraju Kraljevinu Jugoslavije, rade protiv zemlje, itd...

3. Sta bre lupetas, kakav Pavelic...cetnici se citav rat bore protiv Nemaca, Nemci citav rat organizuju operacije protiv Mihailovica, raspisuju poternice, streljaju njegove pristalice....43. kada cetnici bivaju napusteni od Saveznika oni su upravo najaktivniji u borbi protiv Nemaca....cetnicke sabotaze i diverzije na prugama doprinele su saveznickoj pobedi u Africi i to je priznao sam Hitler...Saradnja sa Italijanima bila je inicirana upravo od Saveznika, a Srbima donela samo dobro...cetnici su trebali da budu most za prelazak Italijana na saveznicku stranu...za razliku od partizana cetnici nikada okuptoru nisu nudili zajednicku borbu protiv Saveznika, naprotiv, cekali su da do toga dodje...

Hvalis ustase, a da li su cuo nemacke ocene...Samo zgrzavanje nad njihovim zlocinima, ocena nesposobnosti, neorganizovanosti, itd....sramota treba da te bude sta iznosis ovde...

Komunistima su primarni neprijatelji cetnici i oni to cak isticu Nemcima u toku tromesecne saradnje 43. Ja mogu da ti postavim na desetine Titovih naredjenja gde se u prvi plan stavlja borba protiv cetnika na ustrb borbe protiv ustasa i okupatora, a od vas trazim samo jedno suprotnog karaktera...NEMA!

Srbi(cetnici) most za prelazenje talijana u savjeznicku jatu? Pa ti nisi sasvim ok. Pricas o onim istim cetnicima, baceni kao filter sarajevske drine? Cuj, most. Sto necu cuti...

Ja zatecen? Jel si pri sebi? Koji si ti pa da ja sada tebi dokazujem ono sto cijeli svijet zna, tko je bio Draza, nesrijetnik i izdajica, manipuliran do daske. I znaju tko je Tito. Na vama ravnogorcima je da dokazujete(iako sumnjam da imate sto dokazati sem izdaje) Opet on o kralju kao da je piljar, pa se nategao sa ostalim piljarima. Ne brale, pritisli ga savjeznici dokazima, pa nije imao kud.

P.S. Toliko cetnickih slika sa njemcima, talijanima, ustasama,(jedino sa balistima nisam vidio), a za svaku sliku imaju neko opravdanje. Imaju sto tisuca opravdanja. Jos malo cete poceti, e tu su morali da se slikaju, jer tada se vojvodi rodio unuk, pa su Njemci prosli, pa rakija za rakijom...Ni to me ne bi cudilo.

Celi svet zna...hehehehhe...pa svet je malo dalje od zadrte tvoje....Svet zna danas Tita kao diktatora i jednog od najvecih zlocinaca 20. veka a djenerala Mihailovica kao prvog gerilca okupirane Evrope i heroja najvece operacije spasavanja saveynickih avijaticara iza neprijateljskih linija u II sv.ratu...

Nemas ti dokaze, samo propaganda...Oces slike Partizana sa Nemcima i ustasama...oces nemacka dokumenta o komunisticko-nemackoj saradnji? oces partizansku ponudu Nemcima za zajednicku borbu protiv saveznika...

trula ti je ta propaganda, prevazidjena, truo si i ti...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back