Sustina prevare?

Lexa:
Da pojasnim stvari, a vrlo su proste. Dok god vi ne osećate potrebu da nekoga prevarite – dotle je smisleno održavati tu vezu. Meni je glava puna te osobe i nemam ni želju ni volju da tražim nekoga drugog. Kada prođe zaljubljenost – brak se svodi na naviku, ali i na redovan seks. A ako vas, opet vaš partner, ne zadovoljava ni u krevetu, onda ode mas’ u propas’... O kakvom održavanju braka se, onda, govori? Kakvog braka? Navike? Ugovora?
Ako u svoju avanturu unesete emocije, tu dobro reče Bliss, to još i ima smisla, recimo da se lomite između te dve osobe, i da se ipak odlučite za muža/ženu. Vredno oprosta? Brak vredan truda? Verovatno...

Tj. – nije mi jasno: Šta neko drugi može (u seksu) da vam ponudi što nema vaša devojka/dečko?
Šta tražite sa nekim drugim, uopšte?
Da li vi u braku (vezi), a veza je, valjda, neka paralela braku???, tražite FORMALNOST ili životnog partnera, nekoga sa kim ste spremni da proživite ostatak života?
Kao – ovo mi je devojka i nju treba da vatam za javnos’, ovo mi je drug i njega treba da vodim na pivo, ovo mi je švalerka i nju treba da krešem, jer je to prirodno...

Da pojasnim: vi, ljudi, ne biste trebali uopšte osećati potrebu za prevarom, telesnom, emocionalnom ili verbalnom, dok ste sa osobom koju volite.
Ili sam to ja neki izuzetak? :confused:

Čini mi se da ste banalizovali i ljubav i seks i emocije, i da ste zaboravili čemu sve to služi, da to nije nešto što se razumom može ukalupiti bilo gde. A možda ste videli uzor u pogrešnim ljudima, koje je odavno pojela Kriza Srednjih Godina...

Rigidnost tvojih stavova govori da si mlada (dvadesetak godina, mozda malo vise).
Vremenom otkrijes da je besmisleno reci "vi ne treba da osecate potrebu...".
Razlike medju ljudima su ogromne, a to se odnosi i na seksualnost, ljubav i ostalo....slazem se, iskrenost je vazna, ali cesto dolazis u situaciju da vagas vrednosti, i nekad pretegne neka druga - posledica je precutkivanje ili laz. Govorim o pravom moralnom rasudjivanju, ne o simulaciji radi samozavaravanja: moguce je da postupis onako kako sada verujes da nikada ne bi.
Seks bez emocija se desava, a po meni, ne potpada u domen postupaka koje treba prosudjivati sa stanovista morala. Ali ti mislis drugacije, i to je tvoje pravo. Ne mozes me ubediti da je to istina, jer ovde istine nema. Samo razlicitih stavova i licnosti.
I najbolje je kada se misljenja partnera o ovim stvarima poklapaju, pa ne mora ni da laze.
P.S. Nije mi namera da sve relativizujem. Govorila sam o postavljenoj temi.

Elena, društvo je javno osudilo prevaru, šta ti više treba? Društvo se pobrinulo da roditelj koji je "kriv" za razvod (koji je imao ljubavnika/cu) teže dobije date, recimo... Društvo osuđuje prevaru.

vidis, ako polazis od drustva kao pocetne tacke nadjes se u jarku. jer seti se, drustvo je do skoro osudjivalo i pred bracni sex, muslimanska i nazadna drustva i dan danas ne dozvoljavaju zenama npr iste slobode na zivot, rad, skolovanje, sex kao muskarcima. i u tim drustvima je npr nezamislivo da zensko pokaze individualnu samostalnu zelju za sexom. i u tim drustvima je to normalno. npr u nemackom drustvu je u godinama II sv rata vladalo misljenje da su jevreji niza rasa i da ih treba ubijati, muciti i exploatisati. i u to vreme je u tom drustvu jevrejska populacija bila osudjivana.

drustva i pogledi na svet se menjaju na individualnom, nacionalnom, globalnom nivou. i to je dokazano u x slucajeva do sada. uzmi gay populaciju i prava kao primer koji to najbolje iliustruje. drustvo je 50ih smatralo da zene nisu sposobne ni za sta komplikovanije od peglanja i kuvanja rucka. pa se i to sve promenilo.

promenice se i ovo.

i by the way, nisi u pravu. nigde u zakonu ne stoji da ce prevarena osoba imati vece sanse da dobije dete prilikom razvoda. prevara je samo dobra osnova za pokretanje brako razvodne-parnice ako ova druga strana ne zeli da pristane na rastavu. a i to je diskutabilno i uzima se niz drugih faktora u razmatranje.

lady U:
i gresis, vecina ljudi ne ume da razlikuje ljubav od sexa. jer su generalno, ljudi (ma koliko zeleli da se pokazu u drugacijem svetlu) konzervativni i nazadni po pitanju sexa (narocito u ovom regionu) i to zato sto su ih roditelji i drustvo vaspitali da vrede onoliko puta koliko (ni)su rasirile noge i da je to direktan pokazatelj karaktera, cednosti, nevinosti i i sl.

Ovo boldovano naprosto nije tacno. Znamo da muskarci jako dobro razlikuju te dve stvari, a zene ne zaostaju (bila tema ZENE EMOCIJE SEX), takodje, narocito ne danas, iako uvek ima izuzetaka. I malo je bezveze da se "nazadnim po pitanju seksa" nazovu svi ljudi, koje naprosto ne ispunjava cist sex radi sexa, cisto telesno. Jer onda ispada da su u seksu dobri samo oni spremni da ulete u svaku seksualnu avanturu. A to nema blage veze sa zivotom, osim sto ukazuje na animalnu prirodu, protiv koje ja nemam ama bas nista.:razz:
Iz muskih prica sam slusala o zenama koje su uvek spremne na sex, al' se ponasaju ko mrtvaci u krevetu.
A svi su se ovde manje vise na forumu izjasnili, i muskarci i zene, da je najbolji seks sa partnerom kog volis, majkovicu. Ne znam zasto bi se to zaboravilo. :-)

@lexa,
ti malo malo pa se dotaknes price o tome koji roditelj dobija dete prilikom razvoda, a pri tome si nekoliko puta sirila dezinformacije.
to sto si napisala uopste nije tacno. nase pravo ne utvrdjuje krivicu za razvod i ona nije relevantna ni prilikom podele imovine, ni prilikom dodeljivanja deteta.

Nico:
I najbolje je kada se misljenja partnera o ovim stvarima poklapaju, pa ne mora ni da laze.
:mrgreen: Ovo je kao kad je Anakin "pogodila" da sam jarac (bez obzira što mi je saturn bio avatar)...
Čini mi se da svi na Forumu znaju koliko imam godina, i to je, kanda, najbitniji argument... Kapiram ja to, da ti nije svejedno da razgovaraš sa vršnjakom i sa nekom "klinkom", ali, najzad - sve se svodi na sledeće: "Kad malo odrasteš, shvatićeš... I - ja sam starija, stoga mora da sam u pravu..." Negirala ti ovo ili ne, na to se, jel'te, svodi... A, reći će ti "mala Lexa", ja za pet poslednjih godina ništa pametnija nisam postala, već sam izgubila i ono malo volje i snage što sam imala, postavlja se pitanje koliko su nam bolji stavovi, što smo stariji...
Da si pročitala i ostatak onoga što sam ovde pisala, shvatila bi o čemu govorim, znam da ima mnogo, ali ne želim da se ponavljam... Takođe bi videla da mi je stav po ovom pitanju sve osim rigidan.
Dakle, ovo što sam citirala je upravo suština onoga o čemu sam pisala...

S_K_V_O:
@lexa,
ti malo malo pa se dotaknes price o tome koji roditelj dobija dete prilikom razvoda, a pri tome si nekoliko puta sirila dezinformacije.
to sto si napisala uopste nije tacno. nase pravo ne utvrdjuje krivicu za razvod i ona nije relevantna ni prilikom podele imovine, ni prilikom dodeljivanja deteta.
U jeeeee, malo-malo, bila jednom na toj temi na D&P :roll:
Dezinformacije... Hajde, koje su to SILNE dezinformacije?
Doduše, nisam pravnik, iza ovoga ne stojim, gledala sam jbn filmove i izvukla zaključak... Ako to nije naše pravo, biće za koju godinu :rolleyes:
Koje još dezinformacije, INSISTIRAM! Ovo me baš vređa...

Ali to ne menja činjenicu DA JE DRUŠTVO OSUDILO PREVARU, a o tome govorimo samo zbog mog poređenja sa "slobodom ubistva". :rolleyes:

ne znam koje su SILNE ali ja sam videla jednu: a to je da prevareni partner ima bolje sanse da dobije starateljstvo nad detetom, sto prosto nije tacno.

i kakve veze ima sto je drustvo osudilo prevaru? drustvo je u svojoj istoriji osudilo toliko mnogo stvari koje su nam danas normalne da to uopste ne moze da bude argument. ukljucujuci gay populaciju, razvod, sex pre braka, druge rase, nacije itd. pa su to sve danas prevazidjene ideje a ljudi koji ih zastupaju se u civilizovanom narodu smatraju za primitivce.

lady U:
sustina prevare je nepostojanje zelje da se priklonis drustveno propisanim i sada vec prevazidjenim standardima ponasanja. sustina prevare kao neceg nemorlanog i pogresnog je ostatak iz nazadnog vidjenja sexa kao neceg sto uvek i po defaultu treba da bude rezervisano, dobro promisljeno i sto predstavlja "najintimniji nacin spajanja dve osobe" i bla bla truc. sustina bespogovornog zahtevanja vernosti je u stvari zahtev da cinis nesto sto ti nije u prirodi ali da bi ovoj drugoj osobi bilo lakse jer smatraju da je sex ogromni BIG DEAL kome treba posvecivati ogromnu paznju.

i gresis, vecina ljudi ne ume da razlikuje ljubav od sexa. jer su generalno, ljudi (ma koliko zeleli da se pokazu u drugacijem svetlu) konzervativni i nazadni po pitanju sexa (narocito u ovom regionu) i to zato sto su ih roditelji i drustvo vaspitali da vrede onoliko puta koliko (ni)su rasirile noge i da je to direktan pokazatelj karaktera, cednosti, nevinosti i i sl.

sve je to samo tabuiziranje necega sto je u svojoj osnovi jako slicno ishrani ili idenju u wc. samo nekima to jos uvek nije jasno.

a jel ti u prirodi da umesto sto ces jesti prvu stvar koju nadjes na ulici, odes u restoran? ili citas poeziju? koristis kompjuter? oblacis se recimo..golo telo je prirodno, zar ne?
jel prirodno ici u skolu, gledati na sat, ici u bioskop?
po tvojoj postavci, ljudi su potpuno "neprirodni"...
u odnosu na sta ti meris prirodnost i neprirodnost? u odnosu na majmuna?
seskualni nagon jeste nagon kao sto je i glad, zedj...ali razmisli malo kako se odnosis prema ostalim nagonima...kako jedes? kako spavas? ne pokrijes se listom banane i zaspis na ulici kad ti se prispava...
isto tako, kad ti se priyebe, hoces odmah da se yebes sa kim bilo, jer je to pobogu nagon ko sto ti se kenya? pa mislim, ni kenyati neces istog momenta ako nisi pri wc-u :)

Jel' o prevarama? Pa do sada sam svoj stav na tu temu zastupao koji desetak puta i pomalo mi dosadilo. U principu mislim da se prevare odvijaju u glavi, potpuno je nebitan oblik manifestacije. Kada "mi" kao pojam vishe ne postoji, vreme je da se razidjemo pre nego shto se medjusobno povredimo. Male avanture, flertovi, sve je to nebitno dok ne zapevamo "we are sharing the same bed (jbg, krevet), but we'r not sharing the same dream anymore....tra la la."

Lexa:
U jeeeee, malo-malo, bila jednom na toj temi na D&P :roll:
Dezinformacije... Hajde, koje su to SILNE dezinformacije?
Doduše, nisam pravnik, iza ovoga ne stojim, gledala sam jbn filmove i izvukla zaključak... Ako to nije naše pravo, biće za koju godinu :rolleyes:
Koje još dezinformacije, INSISTIRAM! Ovo me baš vređa...

Ali to ne menja činjenicu DA JE DRUŠTVO OSUDILO PREVARU, a o tome govorimo samo zbog mog poređenja sa "slobodom ubistva". :rolleyes:

ja nisam napisala silne, ne znam sto to naglasavas...
sirila si jos i dezinformacije povodom dodele deteta ocu od strane sudova, pa te je www ispravila.
nemoj da se vredjas, nije mi bila namera. ;)

lady U:
i kakve veze ima sto je drustvo osudilo prevaru? drustvo je u svojoj istoriji osudilo toliko mnogo stvari koje su nam danas normalne da to uopste ne moze da bude argument. ukljucujuci gay populaciju, razvod, sex pre braka, druge rase, nacije itd. pa su to sve danas prevazidjene ideje a ljudi koji ih zastupaju se u civilizovanom narodu smatraju za primitivce.
Niko mi nije odgovorio na pitanje – zašto varate?
Lady, nisi pratila, niko više od mene ne prezire pritisak društva i lažni moral... Ali ovde se ne postavlja pitanje morala... Barem ne samo njega.
Društvo je osudilo prevaru, to sam htela reći, kao što je osudilo ubistvo. I koliko god nas ta kočnica činila „neslobodnima“, moramo shvatiti da ipak za to postoji razlog.
Pretpostavimo da si u braku sa nekim ko razmišlja kao ti. Pretpostavimo da prevarom zaista nikome ne nanosiš zlo, tj. da se ti i suprug sasvim redovno „varate“, i da to ne smatrate prevarom, uopšte, dok ste jedno drugome najvažniji. E, sad, pretpostavimo da to postane neki model ponašanja (a o tome je tema, ili ne?). KAKO ĆE SE TO ODRAZITI NA PORODICU, kao osnovu društva?
Sećate li se ZaratRustrine teme o ženama koje biraju genetski podobne „mužijake“ za potomstvo?
Ovakvo stanje je direktan udarac na celokupnu mušku populaciju, potom i na žensku... I nije ovo fantaziranje, već realno sagledavanje svih opcija.
Dakle, postoji li ili ne postoji razlog da društvo osudi prevaru, čak i ako pređemo preko sopstvenih osećanja, i ako se oba supružnika to smatraju „prirodnim“?

S_K_V_O:
ja nisam napisala silne, ne znam sto to naglasavas...
sirila si jos i dezinformacije povodom dodele deteta ocu od strane sudova, pa te je www ispravila.
nemoj da se vredjas, nije mi bila namera. ;)
Sad se setih o čemu se radilo, pa editovah poruku, da ne davim... Dakle, WWW i ja se nismo složile u vezi podobnosti oca da zadrži sasvim malo dete, pa sam ja rekla da je ona verovatno ipak u pravu, jer je neki psiholog, ili štagod... Pa ne razumem kakve to ima veze sa informacijama?
A bitno mi je da to razjasnim, jer mi baš nije svejedno kada neko napiše da "širim dezinformacije", kao da sam RTS, ili b92, ono - Sloba je ipak živ i pije koktele sa Đinđićem na nekom ostrvu :rolleyes:

Lexa:
Društvo je osudilo prevaru, to sam htela reći I koliko god nas ta kočnica činila „neslobodnima“, moramo shvatiti da ipak za to postoji razlog.

Pretpostavimo da si u braku sa nekim ko razmišlja kao ti. Pretpostavimo da prevarom zaista nikome ne nanosiš zlo, tj. da se ti i suprug sasvim redovno „varate“, i da to ne smatrate prevarom, uopšte, dok ste jedno drugome najvažniji. E, sad, pretpostavimo da to postane neki model ponašanja (a o tome je tema, ili ne?). KAKO ĆE SE TO ODRAZITI NA PORODICU, kao osnovu društva?

Dakle, postoji li ili ne postoji razlog da društvo osudi prevaru, čak i ako pređemo preko sopstvenih osećanja, i ako se oba supružnika to smatraju „prirodnim“?

1. A razlog je?
2. Pa nece se uopste odraziti na porodicu u tome i jeste poenta. Oni zive zajedno, vole se , postuju se, razumeju, podrzavaju i pomazu jedno drugo i deca zive u jednoj harmonicnoj i srecnoj porodici i nemaju pojma o seksualnom zivotu svojih roditelja i ne treba da imaju. Zar ti imas, zar iko od nas ima?
3.A sta drustvo ili bilo koga zabole ko s kim spava?

Ali, takav stav postaje - model ponašanja?!? Dakle, deca se UČE da je to "normalno" i da "tako treba". Nije im potrebno da znaju s kim su se njihovi roditelji natezali, dovoljno im je da znaju da jesu. Jer, to postaje novo društvo, gde je prevara dozvoljena, "slobodno društvo bez predrasuda".
Ako ti misliš da svako za sebe treba da zauzme takav stav prema prevari, onda moraš da posumnjaš u njegovu ispravnost, upravo zato što nije primenjiv na celo društvo, tj. istovremeno na sve njegove članove. A evo i zašto:
Šta će se desiti sa porodicom? Koliko na svetu ti poznaješ samosvesnih, parova punih poverenja i ljubavi? Misliš li da su svi tako "slobodni" kao ti, ili, jbmliga ja, misliš li da će ona plavuša sa Pinka da vodi računa čije će dete da ima? Misliš li da njenom sponzoru neće smetati činjenica da u njegovo očinstvo nikada ne može biti siguran? Najzad, misliš li da će se iko odlučiti da, u takvom društvu, bude OTAC? Misliš li da će žene da se masovno odlučuju za samostalnu brigu o deci?
Ode porodica u q...
Nije li licemerno upravo da sebi dozvoljavaš takav odnos u braku, a da on, masovno primenjen, povlači očigledne posledice?
Pokušavam da kažem da društvo ne mora obavezno da greši ako nam nešto brani, ne moramo se nakostrešiti na sam pomen - cenzurisano :roll:
Nego da prvo razmislimo šta bi bilo da nije, pa, cenzurisano :lol:
Znam da sam odlutala, ali uvek se možemo vratiti na priču o vođenju ljubavi ispred seksa... Postoji seks bez emocija, jedan dokaz je i masturbacija - zaljubljujete li se u Desanku? :lol:

Back