SUROGAT-ZAMENSKA MAJKA

Žao mi je što sam te, kako kažeš, "neprijatno iznenadila", ali i dalje verujem da se nismo razumele.
Naime, ovde se pokrenula jedna vrlo ozbiljna i poprilično škakljiva tema na koju su mnogi od nas prilično osetljivi. Zapravo, ne verujem da postoji mnogo toga što nas "dotiče" toliko koliko deca.
Elem...
Osoba se ponudila da rodi dete paru koji je za to uskraćen. Uz svu lepotu koje nosi rađanje, roditi dete i dati ga nepoznatim ljudima koje si našao na ovaj način nije baš jednostavno (mislim da tu nema mnogo razlike čija jajna ćelija je upotrebljena, odnosno da li si i biološki majka bebe koju nosiš devet meseci) i logično je da su iza toga usledili ovakvi komentari. Pažljivo sam pročitala temu i nikako ne mogu da se otmem utisku da se neko malo igra sa stvarima koje uopšte nisu za igru... I to me je navelo da zavirim u profil i ostale poruke osobe koja je temu postavila. Nakon toga mi je postalo jasno da je ponuda blago rečeno neozbiljna i to me je pošteno iziritiralo.
Objasniću i zašto. Zamisli da postoji žena koja tu i tamo čita poruke po forumu sa višegodišnjim "stažom" lečenja od steriliteta sa konačnom dijagnozom da ne može da rodi dete. Čitajući ovakvu poruku, rađa joj se nada da bi na takav način mogla da postane majka. Samo ljudi koji žela da imaju decu, a ne uspevaju u tome znaju koliko je sve to bolno, mučno, teško... I koliko je svaka ta nada lepa i koliko je svako razočarenje strašno...
Slažem se da mi nismo tu da ocenjujemo nečiji karakter, ali nigde ne postoje pravila koja to zabranjuju. Ne postoje ni pravila koja zabranjuju poigravanje sa tuđom nevoljom. Poigravati se sa ovakvim stvarima ne da je nisko i ne da je "udarac ispod pojasa", već mnogo više od toga. Nije bilo nikakvog aludiranja na nečije zdravstveno stanje, već prosto prenošenje činjenica.
To što dotična osoba ima (ili je imala) problema sa zdravljem sopstvene psihe, sigurno nije za podsmeh. To što je, kako sama kaže, našla način da se sa tim izbori - za svako je poštovanje. Ali, to joj ne daje za pravo da se poigrava tuđim osećanjima nudeći im neku slamčicu koju, u stvari, nema. Čak i ako je njena ponuda iskrena - sama bi trebalo da zna da, na žalost, i njeno zdravlje ne dopušta takav poduhvat - konačno ni zbog nje, ne samo zbog eventualne bebe.
Razlog zašto sam kopirala taj post je upravo taj - da ako je moguće sprečim mogućnost (makar i teoretsku) da neko ko je izmučen sopstvenom mukom doživi još jedno razočarenje.
Po meni, nisko bi bilo da sam dopisala ili izmislila pomenuti post, da nisam iznela činjenice, već naklapanje. Dakle, i dalje stojim iza toga da nisam uradila ništa nekorektno, niti na bilo koji način povredila nečija osećanja. Konačno, da osoba koja je započala ovu temu, želi da se to ne zna - mogla je pisati pod drugim nikom.
Inače, na "ljubimcima" je čitav post premešten sa jedne na drugu temu uz dozvolu autora, a to sam uradila kao urednik podforuma u cilju bolje preglednosti tema.
I nemaš razloga da se za bilo šta izvinjavaš - imaš puno pravo da razmimišljaš na svoj način, meni ne smeta da to mišljenje i čujem (pročitam), što, naravno, ne znači da se sa njim i slažem.
Nadam se da ti je sad malo jasnije zašto sam napisala to što jesam i šta o svemu mislim.
Pozdrav!

gane011:
*misutka*:
...Ja po forumima komentarišem nečije mišljenje, a ne nečiju ličnost...

Ko je i kada uopste komentarisao njenu licnost pa ste se vi sada naprasno ukljucili u diskusiju sta je eticno na forumu a sta ne?

Pozdrav.

Šta uopšte znači ''naprasno uključili u diskusiju''? Ako se nisam uključivala, ne znači da nisam pratila. Možda treba da reagujem na svaki napisani post i da dnevno napišem 100 komentara na neku temu, da bi Vi smatrali da sam konstantno ''uključena''. Žao mi je, nije moj stil. Objasnila sam šta sam mislila...pametnima dosta. Postoji Gane razlika izmedju iznošenja mišljenja, i procene etike. To bi Vi bar trebalo da znate, jer ste vrlo često na granici. Pozdrav

smeh:
Žao mi je što sam te, kako kažeš, "neprijatno iznenadila", ali i dalje verujem da se nismo razumele.
Naime, ovde se pokrenula jedna vrlo ozbiljna i poprilično škakljiva tema na koju su mnogi od nas prilično osetljivi. Zapravo, ne verujem da postoji mnogo toga što nas "dotiče" toliko koliko deca.
Elem...
Osoba se ponudila da rodi dete paru koji je za to uskraćen. Uz svu lepotu koje nosi rađanje, roditi dete i dati ga nepoznatim ljudima koje si našao na ovaj način nije baš jednostavno (mislim da tu nema mnogo razlike čija jajna ćelija je upotrebljena, odnosno da li si i biološki majka bebe koju nosiš devet meseci) i logično je da su iza toga usledili ovakvi komentari. Pažljivo sam pročitala temu i nikako ne mogu da se otmem utisku da se neko malo igra sa stvarima koje uopšte nisu za igru... I to me je navelo da zavirim u profil i ostale poruke osobe koja je temu postavila. Nakon toga mi je postalo jasno da je ponuda blago rečeno neozbiljna i to me je pošteno iziritiralo.
Objasniću i zašto. Zamisli da postoji žena koja tu i tamo čita poruke po forumu sa višegodišnjim "stažom" lečenja od steriliteta sa konačnom dijagnozom da ne može da rodi dete. Čitajući ovakvu poruku, rađa joj se nada da bi na takav način mogla da postane majka. Samo ljudi koji žela da imaju decu, a ne uspevaju u tome znaju koliko je sve to bolno, mučno, teško... I koliko je svaka ta nada lepa i koliko je svako razočarenje strašno...
Slažem se da mi nismo tu da ocenjujemo nečiji karakter, ali nigde ne postoje pravila koja to zabranjuju. Ne postoje ni pravila koja zabranjuju poigravanje sa tuđom nevoljom. Poigravati se sa ovakvim stvarima ne da je nisko i ne da je "udarac ispod pojasa", već mnogo više od toga. Nije bilo nikakvog aludiranja na nečije zdravstveno stanje, već prosto prenošenje činjenica.
To što dotična osoba ima (ili je imala) problema sa zdravljem sopstvene psihe, sigurno nije za podsmeh. To što je, kako sama kaže, našla način da se sa tim izbori - za svako je poštovanje. Ali, to joj ne daje za pravo da se poigrava tuđim osećanjima nudeći im neku slamčicu koju, u stvari, nema. Čak i ako je njena ponuda iskrena - sama bi trebalo da zna da, na žalost, i njeno zdravlje ne dopušta takav poduhvat - konačno ni zbog nje, ne samo zbog eventualne bebe.
Razlog zašto sam kopirala taj post je upravo taj - da ako je moguće sprečim mogućnost (makar i teoretsku) da neko ko je izmučen sopstvenom mukom doživi još jedno razočarenje.
Po meni, nisko bi bilo da sam dopisala ili izmislila pomenuti post, da nisam iznela činjenice, već naklapanje. Dakle, i dalje stojim iza toga da nisam uradila ništa nekorektno, niti na bilo koji način povredila nečija osećanja. Konačno, da osoba koja je započala ovu temu, želi da se to ne zna - mogla je pisati pod drugim nikom.
Inače, na "ljubimcima" je čitav post premešten sa jedne na drugu temu uz dozvolu autora, a to sam uradila kao urednik podforuma u cilju bolje preglednosti tema.
I nemaš razloga da se za bilo šta izvinjavaš - imaš puno pravo da razmimišljaš na svoj način, meni ne smeta da to mišljenje i čujem (pročitam), što, naravno, ne znači da se sa njim i slažem.
Nadam se da ti je sad malo jasnije zašto sam napisala to što jesam i šta o svemu mislim.
Pozdrav!

Ovo ne znamo ni ti ni ja (možda bi WW mogla da se uključi i da svoje mišljenje, mada mislim da je već dala odgovor na slično pitanje na zdravlju u okviru bipolarnog poremećaja) http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=60977 mislim na onaj duži post na toj strani. Ne bih volela da se neko zbog nekog mog posta oseti neprijatno, time se obično rukovodim kad iznosim svoje mišljenje(koliko je moguće). Zato mi je malo zasmetao tvoj prvi komentar. U svakom slučaju drago mi je da da sam pročitala civilizovan odgovor na moje reagovanje. Pozdrav

Nećemo raspravljati o zdravlju osobe o kojoj ne znamo ništa. Ukazala sam na jedan njen post kao moguće obrazloženje na, u najmanju ruku, "neobičnu" temu koju je otvorila.
Ono u šta sam sigurna je da, kada bih imala potrebu da "angažujem" ženu koja će mi roditi dete, sigurno to ne bi bila ona koja je pod bilo kakvom terapijom lekovima. Da mi se ne bi nešto "amputiralo" odmah dodajem da naravno ne mislim kako ista ta žena ne treba da ima sopstvenu decu u dogovoru sa svojim lekarima. No, sve je to veoma daleko od prvobitne teme i vodi hipotetičkoj raspravi bez kraja.
Normalno je i prirodno da imamo razičita razmišljanja, različite doživljaje, poglede, reakcije, stavove... kao i načine na koje ih iznosimo.
Veoma cenim tvoju želju da se "niko ne oseća neprijatno" nakon što pročita tvoj komentar (uzgred, ja jesam ovom prilikom, otuda ovolika prepiska). Ali iako je daleko od toga da imam želju ili potrebu da kada na nešto reagujem bilo koga vređam, ipak se ne opterećujem previše time da li će nekome biti "neprijatno" zbog nekog mog posta. Naročito jer sam se načitala svakakvih gluposti (nekada i veoma dobro zabavila istim! :wink:). Prosto mislim da postoje teme koje nisu za šalu i podsmeh bilo koje vrste.
Ono čime se rukovodim prilikom pisanja komentara, je da korektno iznesem svoj stav - ako već u nečemu učestvujem. I ne vidim da bih se "osećala neprijatno" da bilo ko bilo kad citira bilo koji moj komentar.
Rekla bih da smo se ipak na kraju razumele :wink:

smeh:
Normalno je i prirodno da imamo razičita razmišljanja, različite različite doživljaje, poglede, reakcije, stavove... kao i načine na koje ih iznosimo.
Daleko od toga da imam želju ili potrebu da kada na nešto reagujem bilo koga vređam, ipak se ne opterećujem previše time da li će nekome biti "neprijatno" zbog nekog mog posta. Mnogo mi je važnije da kažem ono što mislim - ako već u nečemu učestvujem.
Rekla bih da smo se ipak na kraju razumele :wink:
Naravno. Postoje ljudi sa kojima se razumete čak i kada različito razmišljate. To je za poštovanje. Pozz

Pozdrav svima
nije me bilo jedno kratko vreme i vidim da su se mnogi uklucili u diskusiju.Najpre moram da vas obavestim da niste dovoljno upoznati sa 'terapijom' koju koristim i da ne bih ni u ludilu postavila ovakav post a da znam da od toga ne bi moglo da bude nista da se nisam pre toga konsultovala sa svojim lekarom i koji mi je rekao da ne samo da nemam apsolutno nikakvih problema za trecu trudnocu,tj da lekovi koje ja koristim uticu na plod.Nije mi ni u najmanju ruku bila ideja niti namera da se igram bil cijim osecanjima jer je ovo jako vazna i osetljiva tema.Mislim da su me pojedini pogresno shvatili i da su neupuceni,jer nisam psihicki nestabilna,imala sam jedan krizni period u zivotu i to je sve.Svakome se to moze desiti ali ne mora da te spreci u nekim drugim aktivnostima i planovima u zivotu.O svemu tome,ja se nadam,da moze i drwww da vam objasni,da postoje razni lekovi,lekovi koji su stvarno opasni za plod deteta a postoje i lekovi koji totalno neskodljivi.Elem,jos jednom da dodam da zaista ovim postom nisam pozelela da se poigram nicijim osecanjima i da osoba,ne znam koji joj bese nik,nije dovoljno upoznata sa svime i nadam se da je ovime razresena nedoumica.
Shvatam vrlo dobro da niko ne bi pozeleo da mu dete nosi osoba koja nije u dobrom zdravstevnom stanju i zato kazem jos jednom da sam tome vec razgovarala sa svojim lekarem.I naravno da mislim da nije u redu to sto ste iskopriali moj predjasnji post,ali to je vase pravo i stvar morala.I prvi put sam ponudila svoju pomoc onima kojima je potrebna jer znam da je meni bilo jako tesko,a znam da postoje osobe koje i dalje imaju takvih problema a ne znaju kome da se obrate,te sam htela da im kazem da je fobija izleciva jer sam se ja izlecila.Htela sam da im pruzim nadu kao i da ih uputim svom lekaru,jer su mnogi nestrucni po tom pitanju.To sam iskusila na svojoj kozi.
I sada sam htela da nekom paru ponudim svoju pomoc,i da ne duzim dalje,o svojim razlozima za ovakav cin necu da komentarisem,svako ia svoje misljenje i stav pa prema tome necu da ulazim bez potrebe u diskusije koje bi mi samo oduzimale vreme,a znam da time ne bih nista dobila,jer najveci broj ce ipak ostati pri svom misljenju.I to postujem.U svakom slucaju svaki par ce sigurno biti podrobno obavesten o svemu.Kao sto bi oni tebali da iznesu svoje zdravstvene probeleme tako bih to morala i ja da uradim.Crno na belom.Nema lazi,nema prevare.
I samo jos da dodam da sam stvarno mogla da promenim nik,ali cemu sve to?Ja sam to sto jesam,i ne stidim se toga,nisam gubava,nisam psihicki nestabilna niti sam toliko nerazumna da se pravim to sto nisam.Nece me biti ovih dana na diskusiji,i zelim svima prijatno caskanje i razmenu misljenja.
Pozdrav

*misutka*:
gane011:
*misutka*:

Ko je i kada uopste komentarisao njenu licnost pa ste se vi sada naprasno ukljucili u diskusiju sta je eticno na forumu a sta ne?

Pozdrav.

Šta uopšte znači ''naprasno uključili u diskusiju''? Ako se nisam uključivala, ne znači da nisam pratila. Možda treba da reagujem na svaki napisani post i da dnevno napišem 100 komentara na neku temu, da bi Vi smatrali da sam konstantno ''uključena''. Žao mi je, nije moj stil. Objasnila sam šta sam mislila...pametnima dosta. Postoji Gane razlika izmedju iznošenja mišljenja, i procene etike. To bi Vi bar trebalo da znate, jer ste vrlo često na granici. Pozdrav

Ja sam vam inace odgovorio na ovaj post (naravno granicno necivilizovano kao i uvek :wink: ) ali posto vase uvrede prolaze kod moderatora i ostaju na forumu (verovatno imate neku vrstu protekcije) a moje se brisu (nije bas ni svako za moderatora) samo cu vas pozdraviti.

A mozda i ne stignete da procitate da ste pozdravljeni... mozda me odmah cenzurisu. :lol:

gane011:
*misutka*:
gane011:
*misutka*:

Pozdrav.

Ja sam vam inace odgovorio na ovaj post (naravno granicno necivilizovano kao i uvek :wink: ) ali posto vase uvrede prolaze kod moderatora i ostaju na forumu (verovatno imate neku vrstu protekcije) a moje se brisu (nije bas ni svako za moderatora) samo cu vas pozdraviti.

A mozda i ne stignete da procitate da ste pozdravljeni... mozda me odmah cenzurisu. :lol:

Pa možda ste malo preterali sa količinom uvreda, pa ste brisani...

Moja protekcija kod moderatora, ni ovaj put nije zakazala, pa je kao što vidite Vaš pozdrav stigao do mene :wink:. Zato učtivo otpozdravljam 8)

*misutka*:
smeh:
*misutka*:
smeh:
Na stranu svi razlozi i motivi osobe koja je postavila ovu temu... Nakon čitanja jednog od postova na "Zdravlju", mislim da je svaki komentar suvišan...
alokontakt:
imam 28 godina,pre jedno 5 godina osetila sam prve neka blage napade ali nisam tome pridavala veliki znacaj,znaci mogla sam normalno da funkcionisem,a pre jedno 3 godine su krenuli bas zesci napadii dve godine sam maltene bila zakljucana u kucu.evo sada jedno godinu dana sam na lekovima,ali pravim,i funkcionisem kao da mi nista nikad nije ni bilo.Inace za te dve godine kao stosam vec rekla kljukala sam se raznoraznim lekovima...
Ne treba biti previše medicinski obrazovan pa znati da takvi lekovi ni u kom slučaju nisu tik-tak bombonice, a makoliko da je jaka želja za roditeljstvom, izlišno je i napominjati da svako želi zdravo dete. Da ne analiziram dalje...

Smeh, ovo je bilo bas nisko...
Ne vidim sta je tu "nisko"?!
Samo sam prenela ono sto sam nasla... Hipoteticko pitanje: Da li bi ti dopustila da ti dete rodi zena koja je pod takvom vrstom lekova?
Ne pricamo o genezi, o humanosti, o motivima... samo o surovoj realnosti. Jasno je da bolest ne bira (ukljucujuci i one koje za posledicu imaju nemogucnost da neko rodi dete), ali ako vec analiziramo, u ovoj situaciji meni je takva vrsta ponude, u datim uslovima, u najmanju ruku - neozbiljna.

Baš mi je drago Smeh, da si se sad javila pa dok sam još 'u kancelareiji' mogu da ti odgovorim. Mislim da je nisko iz dva razloga. Prvo malopre sam na 'kućnim ljubimcima' pročitala da si citirala nečiji post i da si naglasila da si pre toga od onoga ko je post pisao, tražila dopuštenje http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=75186. Zato mislim da je bez veze što si citirala deo posta alokontakt-a, i to sa drugog podforuma, bez njenog dopuštenja (ako grešim, onda ti se izvinjavam).Šta, kao u cilju da svi mi vidimo ko je ona. Pa nemam pojma ko je i ne zanima me, kao što ne poznajem ni ostale ko su, kakav im je zaista stav po nekim pitanjima, jer ipak se svi mi krijemo iza tastatura i pitanje je da li je sve što se napiše, prekopirano iskustvo, ili virtuelni stav. Ja po forumima komentarišem nečije mišljenje, a ne nečiju ličnost. Drugo, ko smo mi da procenjujemo kakvi su to njeni lekovi i da li je moguće da ta žena nekom rodi zdravo dete. Koga bude interesovala njena ponuda taj će verovatno da se potrudi da je bliže upozna, i da sam (i uz pomoć lekara)proceni da li mu ta osoba može roditi zdravo dete. Znači to aludiranje na zdravstveno stanje alokontakt-a, mi je bljak i malo ispod pojasa bar za nekog kao što si ti. Znači reagovala sam na tvoj post jer si me neprijatno iznenadila(poznajući tvoj 'lik i delo' na Forumu), da je to napisao neko čiji nick prvi put vidim, verovatno se ne bih ni trudila da kažem šta mislim.

Pozdrav

Na topicu koji je gore spominjan je u pitanju moja poruka-koja nije citirana sa dozvolom, vec prebacena na novu temu-sto je bio moj predlog, a smeh je samo uppotrebila sintagmu`sa dozvolom`. Stvarno ne vidim zasto bi se trazila dozvola za tako nesto, kad mi svi ovde mozemo da dodjemo do toga, a smeh je samo analiticki prisla problemu..I zasto je nisko , narocito ako je u pitanju oziljna stvar , kao sto je sada slucaj, skrenuti paznju ljudima na nesto sto nije ukradena dijagnoza iz bolnickog kartona, vec javna poruka, namenjena svima koji su ovde!
uz to mislim da je ova prica totalna fikcija/Neizvodljiva je pravno, nisam sigurna koliko je altruizam u pitanju(rekoh ranije da je na s.e.rbian cafeu ila ista tema u isto vreme,da se tu novac spominjao, ali sada nesto nisam zapazila poruke,mada nisam i obracala paznju).Jednotavno mislim da je osobi koja je temu postavila zanimljivo da cuje sta mislimo o tome, da se malo `pebacujmo`,a na kraju krajeva ima i onoga app :wink:
nego, alokontakt rece da je nece biti tu par dana, a sad mi prodje kroz glavu-mozda je na IVF! dok mi ovde raspravljamo -cuda se desavaju!!!
Pozdrav svima

jelena 1974

ako ti je ovo godina rodjenja zaista si me veoma iznenadila.Mislila sam da samo dokone bake i besposlicarke vode rekla kazala.Ako sam rekla da necu biti tu da li to mora da znaci da sam otisla na IVF?Usotalom nemoj da budes kontradiktorna,zar nisi i sama si rekla da je to pravno nemoguce:)
Elem,cudim se kako ti nije palo na pamet da su me oteli vanzemaljci?Mozda su me sada vratili a ja oplodjena,pa sta cemo sa zakonom sada?:)
Ili ti je mozda u medjuvremenu palo na pamet nesto drugo..ko zna gde sam mogla da budem par dana...???Sigurna sam da ce masta da ti proradi,samo se potrudi..vidi se da si vrlo inteligentna i mastovita:)

Lepo sam rekla jos na pocetku da su pojednci stvarno smesni.mozda ne delimo zajednicki smisao za humor,ali ja sam se bas od srca nasmejala ovom zadnjem komentaru jelene 1974..Koliko sam primetila svi ovde kao sugerisu da je tema krajnje ozbiljna a pretvoriste je u cirkus...

alokontakt:
Lepo sam rekla jos na pocetku da su pojednci stvarno smesni.mozda ne delimo zajednicki smisao za humor,ali ja sam se bas od srca nasmejala ovom zadnjem komentaru jelene 1974..Koliko sam primetila svi ovde kao sugerisu da je tema krajnje ozbiljna a pretvoriste je u cirkus...

A sta vi na kraju zelite da postignete?
Svako je rekao sta je imao, letele su i neke teze reci, i sta sad. Sta je bila vasa prvobitna zamisao kada ste postavljali temu?

Moja zaisao tj zelja pre svega je bila da se ukljuce osobe koje su sasvim dovoljno upoznate u samu proceduru,a i one koje nisu ali sa nekom normalnom konverzacijom.Cemu ruzne i teske reci?Zar ovde ne moze da se vodi jedna normalna i ozbiljna diskusija bez uvreda,bez ruznih reci i bez ponizavanja?Ali kao sto sam primetila mislim da je to malo teze.Navikli ljudi da se svadjaju i vredjaju pa ako nemaju koga a onda se izivljavaju na netu.Smatram da svako ima pravo da iznese svoje misljenje ali na civilizovan nacin.Da li je to previse sto trazim?

i jos samo da vas zamolim da iznosite svoja misljenja i da se drizite teme,ne moramo svi da se u svemu slozimo ali dajte da se lepo organizujemo i neka svako kaze sta misli o svemu tome,da li bi mogao,ili ne bi mogao to da uradi,zasto...Da ovu temu lepo ptretvorimo u ono sto bi trebalo da bude a ne cisto lupetanje u prazno jer cu onda stvarno da se iskljucim iz diskusije.

draga alokontakt,
iako nismo nikada alokontaktirale, draga je stvarno pridev i ne treba da bude nikako drugacije shvacen.
postavili ste temu, ljudi diskutuju, imaju pravo da se sloze, ne sloze, budu ozbilni i manje ozbiljni, upotrebe razne stilske figure, razlicit im je smisao za humor koji neki shvate, a neki se ljute...Jedino ne smeju da vredjaju jedni druge!
Koliko sam ja shvatila, vasa tema je postavljena oglasa radi- dakle cilj je bio da se javi neko kome biste nosili dete 9 meseci.
Ukoliko se neko javio-private- odlicno..
Mi ostali gubimo vreme na netu, pa ga gubimo i razglabamo o kojecemu na kojekakvim temama-i to je nas problem.
iako ste vi postavili topic, ne mozete odredjivati ko ce sta pisati, i ko je ozbiljan, a ko mastovit .
Nikom od nas, verujte ,nije bitno da li cete vi `stvarno da se iskljucite iz diskusije` ili ne , kazem , ovde svako kucka po tastaturi za svoj gros.
iako ne budemo pricali o tome da li su vas oteli vanzemaljci,naci cemo nesto drugo sto ce nam u tom trenutku biti zanimljivo.
Dakle, draga, nemojte se srditi,slobodno se iskljucite ako vam se ovo ne svidja, samo pre toga editujte naslov u `sta mislite o surogat materinstvu?`-pa ce svima biti lepo.
pozdrav

p.s. 1974 je broj mojih sivih celija pomnozen sa brojem kg (1 x 1974)

p.p.s. naravno da je godiste, nick je nastao u samom zacetku neta na ovim prostorima, kad sam se tim godistem ponosila(sredina poslednje decenije proslog veka), a sad me mrzi da smisljam nesto drugo :cry:

videla sam u halo oglasima oglas za to... nude 4000-6000 evra i postavljaju uslove tipa da majka odrzava kontakt s detetom(?), da je zdrava... ne secam se na kojoj strani. aha, Zdravstvo pa Ostalo, tema 199

kako odrede da li je 4000 ili 6000 evra...je l tarifiraju po mesecima?
i snose troskove

sta je to uopste, spermatozoid od oca i jajna celija od surogat-majke (zasto onda surogat) ili
spermatozoid i jajna celija od "roditelja", a surogat majka samo nosi (mada zasto bi onda islo u s.m). ok to verovatno pise na pocetku teme

oglas:

"Skladan par koji je zajedno deset godina trazi
adekvatnu osobu
koja bi im pomogla da porodicu kompletiraju detetom.

Bilo bi pozeljno da zena ispunjava sledece karakteristike:

starosti od 20 do 35 godina
dobrog psihickog, emocionalnog i fizickog zdravlja
prvenstvo imaju samohrane majke
da je u mogucnosti da zapocne s postupkom odmah
da ima zelju da kontaktira s detetom kada poraste
da je po prirodi ljubazna, topla, iskrena i odgovorna

Zauzvrat ce dobiti adekvatnu nagradu u iznosu od 4000 do 6000 e. Pored toga, snosicemo sve troskove nastale za vreme trudnoce.

Sifra: roditelji"

hehe ne mogu da kazem da mi nije palo na pamet..ali kako ti ubace to, i sta je _to_

a koji su ti razlozi ako nije altruizam...igrash se device marije tj bogorodice

heheh "vrli novi svet" oldos haksli

mada...mogu da zamislim nekog bez dinara...odlichna prilika..sve ti placeno samo treba da izbacish dete kad se napravi..hej pa i meni trebaju pare :) a i da osetim tu trudnocu ko zna da l cu imati prilike

e samo u UK su ovakvi oglasi kaznjivi..i placanje i oglasavanje.

Surrogacy is legal in the UK, with the main proviso that no fee can be paid to the surrogate; the only money that can be paid is to cover 'reasonable expenses'. However, it is illegal to advertise for a surrogate or for a surrogate to advertise.

na sledecoj strani su oglasi sa maserkama :shock: hheh sve neshto mracno

ali nije mi jasno sta je to...uzmu dnk oca i majke, pomesaju, i ubace u surogat-m matericu?

ma dobro mozhda to i nije sve mracno nikad ne reci nikad...ni jedna ni druga strana....mozda je i internet mracan pa nikom nista

mrzi me da citam po netu, ovo je neka cura koja je izgleda bila s.m.
http://www.cindymargolis.com/main.cfm?PAGE=healthy_styles&Frames=No&SIDE=6

u stvari otac dobije dete...ne znam kako je to biti ova neprava majka?? na kraju se otac smuva s pravom majkom i ova ih svo troje ubije

Back