Supruga Džulijana Asanža: Ako ga izruče SAD, neće preživeti

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
76.845

Supruga Džulijana Asanža: Ako ga izruče SAD, neće preživeti​


profimedia-0846907949-1.jpg

Source: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia
15. фебруар 2024.

Za osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pitanje je života i smrti predstojeće saslušanje pred Višim sudom u Londonu povodom njegove žalbe na presudu o izručenju SAD, izjavila je Asanžova supruga Stela, prenosi RTS.
Stela Asanž je rekla da njen muž neće preživeti ako bude isporučen Sjedinjenim Američkim Državama.
“Njegovo zdravlje se pogoršava, i psihički i fizički. Život mu je u opasnosti svakog dana koji provodi u zatvoru. Ako bude izručen, umreće“, poručila je Asanžova supruga Stela.
Upitana da li je njihovo dvoje dece upoznato sa procesom, Stela Asanž je rekla da ona ne znaju za borbu za zabranu izručenja.
„Džulijan i ja štitimo decu“, rekla je Asanžova i dodala da će podneti zatev Evropskom sudu za ljudska prava da zabrani izručenje ako odluka Višeg suda u Londonu ne bude preinačena na saslušanju sledeće nedelje.
Britanija je odobrila izručenje Asanža SAD 2022. godine. Prethodno je u januaru 2021. londonski sud doneo presudu da Asanž ne treba da bude izručen jer je njegovo mentalno zdravlje u toliko lošem stanju da bi bio u opasnosti od samoubistva ako bi bio u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću u SAD, ali je ta odluka promenjena nakon žalbe američkih vlasti koje su dale niz uveravanja da će Asanža adekvatno tretirati.
Portal Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata i diplomatskih depeša, za šta američki tužioci tvrde da je “ozbiljno ugrozilo“ živote američkih zvaničnika, dok Asanžove pristalice tvrde da je on “žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD“.
Asanž je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pre nego što je zatvoren 2019. zbog kršenja uslova kaucije, nakon čega je prebačen u zatvor u Londonu.

https://www.nedeljnik.rs/supruga-dzulijana-asanza-ako-ga-izruce-sad-nece-preziveti/

Tramp ga je mogao pomilovati ali nije. Inače tokom kampanje 2016 je hvalio Vikiliks zbog informacija o Hilari.
 
Asanz se ozenio u zatvoru i opet Zapadnjaci ne valjaju.
Ау супер, значи милина је бити у западњачком затворима. ,,Рај" за нежење...
Шта ти пишеш црни Мстиславе, разочарао си ме и ко човек и ко комуниста...
 

Back
Top