Suplementi: istina i zablude

• Začetnik teme Začetnik teme pikax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li uzimate suplemente ?

• Da, svakodnevno

glasova: 4 20,0%
  • Ne

glasova: 8 40,0%
  • Da, povremeno

glasova: 8 40,0%

• Ukupno glasova
    20
ako je post upucen meni da, radila sam analizu i tada sam imala deficit vitamina D
lekar mi je prepisao vitam D u kapima koje sam pila dugo a sada vise ne pijem
vitamin D ima smisla u podnebljima u kojima nema dovoljno sunca
u nekim zemljama se dodaje ekstra u mleko
ja ipak vise volim polu-go da skacem po placu... ko se sunca krije, bolje da vitamin D!

Da li uzimate suplemente ?​

da, prekomerno
Mislim da prekomerno ne valja, a što se tiče vitamina E, evo i razloga zašto je dobrodošao u naš organizam:
1653684400868.png

Da je loše sve što kupujmo za prehranu, jeste, i to se na neki način mora nadoknađivati.
Da li su vitamini i minerali u ovom i onom obliku blagotvorni? Pa, ja ne znam, ali sam presekla tako što u mojoj kući nema Koka kole i sličnih napitaka, nego, eto... dobiješ šumeću tabletu.
Ako je i placebo efekat, pa i to je dobro, zar ne?

Mislim da prekomerno ne valja, a što se tiče vitamina E, evo i razloga zašto je dobrodošao u naš organizam:
Pogledajte prilog 1161076
Da je loše sve što kupujmo za prehranu, jeste, i to se na neki način mora nadoknađivati.
Da li su vitamini i minerali u ovom i onom obliku blagotvorni? Pa, ja ne znam, ali sam presekla tako što u mojoj kući nema Koka kole i sličnih napitaka, nego, eto... dobiješ šumeću tabletu.
Ako je i placebo efekat, pa i to je dobro, zar ne?
Vitamin E ima u biljnim uljima.U margarinu,recimo.Vitamin Du psenicnim,kukuruznim i Ovsenim pahuljicama.Za to sam skoro procitao,jer koristim za dorucak Ovsene pahuljice.Tako da ne moram da izlazim mnogo na Sunce zbog tog vitamina.Svi vitamini mogu da se nadju u raznoraznoj hrani,samo se treba malo edukovati.Sve vestacko,nije zdravo,pogotovo sto ljudi preteruju sa unosima suplemenata.

Kako to misliš ' dosadna'?
Naša hrana je ukusna i kvalitetna
Sve možeš nabaviti od pijace do marketa.
Doduše, treba je spremati...
Ili si mislio na proizvode iz pekarice?

idi bre begaj, kad god mi se prijede nesto 'specificno' e pa bas to ne mogu da nadjem. Mora da lovim, u odredjeno doba dana, meseca ili godine. (a kad mi se jede 'nesto specificno' to je zato sto ja slusam svoje telo koje mi kaze - to sad meni fali i nedostaje, i ja sam tuzno, ako mi ne das da to konjzumiram, jer si me razmazio da jedem ono sto mi se svidja kad mi se svidja)
Kad pitam u samoposluzi, za to i to, onda je to - e pa to mi nemamo. Pijaca .... ha ha ha ha, radim na 5 minuta hoda od Kalenic pijace, vrlo bogato snabdevene, ima svega i cesto posecujem, ima svega od onog sto je uobicajeno za nasu kuhinju i sezonu.
ali zato na svakom koraku mogu da nadjem rostilj, pečenje, pecivo, burek, picu i sendvice - vrlo dosadno

Vitamin E ima u biljnim uljima.U margarinu,recimo.

Intuicija će me spasiti jer čim krenem da se bavim klakulacijama, ne valja.
Nigde, pa ni u ovoj stvari.
Dosta mi je da nisam imala nikad slom kostiju, da nikada nisam ležala u bolnici ni zbog čega, da nisam prenosnik ničega, da sezonski malo zakašljucam... i ja ću to što znam furati do kraja. Bogu hvala!
I svemu tome su me naučili već stari, penzionisani, ili pak davno otišli pedijatri.
Kako su mene moji pedijatri voleli, kako su me savetovali i kad više nisam bila za taj fah... kao, ''Za mog sina da pođeš?''
:rotf:
''Oće Indigo da se bakće sa banditima!'' Nikad!
Ali kako su me savetovali kao dete, tako mi je i sad.

Poslednja izmena:
lovim na strpljenje :)

evo strpljivo lovim kapre vec mesecima, kad ih nadjem moracu da se nastokujem
ali zato ima feferona u svim oblicima i bojama ( a ja ne mogu da ih jedem )
Obožavam feferone, one bejbi ljute papričice u tegli, i sveže ljute papričice <3
Vitamin E ima u biljnim uljima.U margarinu,recimo.Vitamin Du psenicnim,kukuruznim i Ovsenim pahuljicama.Za to sam skoro procitao,jer koristim za dorucak Ovsene pahuljice.Tako da ne moram da izlazim mnogo na Sunce zbog tog vitamina.
Sunce ti treba da bi se to apsorbovalo i da se stvori vitamnin D
Margarin i biljna ulja, osim hladno ceđenih, izbaci iz upotrebe, isto važi za paštete, viršle i biljne sireve.
Zdravije ti je na namažeš mast na hleb nego margarin.
Za doručak su ti zdraviji čvarci od viršla.

D vitamin uglavnom zimi .
B-Kompleks ,proban, preporučen od lekara ,
ali stomak ga ne podnosi , kao što ne podnosi ni C vitamin.
Uglavnom pokušavam hranom da unosim , što je kod mene malo komplikovano
Zbog režima ishrane , ali snalazim se.

ova studija pokazuje da je bioraspoloživost lipozomalnog veća 1,7 x od nelipozomalnih oblika
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901526/
nekada je i u pitanju prejako doziranje standardnih oblika ( i često slučaj ) , a izgleda da su lipozomalni oblici C vit bolji što se tiče stomačnih smetnji , ne izazivaju ih u toj meri ( brže se resorbuju )
u svakom slučaju ima ga dosta i u hrani :)

Obožavam feferone, one bejbi ljute papričice u tegli, i sveže ljute papričice <3

Sunce ti treba da bi se to apsorbovalo i da se stvori vitamnin D
Margarin i biljna ulja, osim hladno ceđenih, izbaci iz upotrebe, isto važi za paštete, viršle i biljne sireve.
Zdravije ti je na namažeš mast na hleb nego margarin.
Za doručak su ti zdraviji čvarci od viršla.
Pastete i virsle vec odavno ne jedem,a ovo za vitamin D je samo preporuka,ko ne sme dugo na sunce,a moze da nadomesti vitamin.I margarin,retko kad,uvek sam vise voleo,da namazem masti na hlem nego ista i kada su pricali naveliko da mast nije dobra,a ulje jeste,sto se ispostavilo cista laz.Mast,slanina i cvarci,nista lepse.

ova studija pokazuje da je bioraspoloživost lipozomalnog veća 1,7 x od nelipozomalnih oblika
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901526/
nekada je i u pitanju prejako doziranje standardnih oblika ( i često slučaj ) , a izgleda da su lipozomalni oblici C vit bolji što se tiče stomačnih smetnji , ne izazivaju ih u toj meri ( brže se resorbuju )
u svakom slučaju ima ga dosta i u hrani :)
Bila sam kod prijateljice koja sama pravi liposomalni C vitamin
Pila je po jednu supenu kašiku, čistila lice i kožu sa njim.
To je bilo još pre Korone, možda je i uvećala doze.
Sastojke kupi u prodavnici zdrave hrane, destilovanu vodu, ima mali ultrazvučni čistač.
Želela je i meni da napravi ali nisam htela jer do Korone nisam ništa pila preventivno osim Mg.
Osim toga, radije ću primiti injekciju nego popiti bilo šta od lekova, vitamina ili suplemenata u tečnom obliku.

Bila sam kod prijateljice koja sama pravi liposomalni C vitamin
Pila je po jednu supenu kašiku, čistila lice i kožu sa njim.
To je bilo još pre Korone, možda je i uvećala doze.
Sastojke kupi u prodavnici zdrave hrane, destilovanu vodu, ima mali ultrazvučni čistač.
Želela je i meni da napravi ali nisam htela jer do Korone nisam ništa pila preventivno osim Mg.
Osim toga, radije ću primiti injekciju nego popiti bilo šta od lekova, vitamina ili suplemenata u tečnom obliku.
Nemoj !:lol:
to bio kao neki topikalni vitamin C ( ide lokalno ) , i jeste dokazano da pomaže ali sumnjam da ide čist , ja se ne bih usudila da eksperimentišem

Pastete i virsle vec odavno ne jedem,a ovo za vitamin D je samo preporuka,ko ne sme dugo na sunce,a moze da nadomesti vitamin.I margarin,retko kad,uvek sam vise voleo,da namazem masti na hlem nego ista i kada su pricali naveliko da mast nije dobra,a ulje jeste,sto se ispostavilo cista laz.Mast,slanina i cvarci,nista lepse.
Maslac , kod ljudi koji nemaju problem sa povišenim holesterolom. Jaja takođe.

Back