Suplementi: istina i zablude

• Začetnik teme Začetnik teme pikax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li uzimate suplemente ?

• Da, svakodnevno

glasova: 4 20,0%
  • Ne

glasova: 8 40,0%
  • Da, povremeno

glasova: 8 40,0%

• Ukupno glasova
    20
ova studija pokazuje da je bioraspoloživost lipozomalnog veća 1,7 x od nelipozomalnih oblika
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901526/
nekada je i u pitanju prejako doziranje standardnih oblika ( i često slučaj ) , a izgleda da su lipozomalni oblici C vit bolji što se tiče stomačnih smetnji , ne izazivaju ih u toj meri ( brže se resorbuju )
u svakom slučaju ima ga dosta i u hrani :)
uzimao, cista 10-ka, ali i kostaju papreno, narocito oni pravi; u hrani? ne, nema ga, lipo? ne, pa c vitamin se rastvara u vodi, a lipo je zbog celijske membrane koja fosfolipidni bisloj, pa je ova forma prolazi
Bila sam kod prijateljice koja sama pravi liposomalni C vitamin
ja mislim da to nije to, jer sam probao i druge, ali:
npr. ovaj ujutro na prazan stomak - odilcan vise puta jaci od svih drugih formi c vitamina, ali i papreno kosta, stomak ga ne oseti
ova studija pokazuje da je bioraspoloživost lipozomalnog veća 1,7 x od nelipozomalnih oblika
ja mislim i vise, jer kada sam ovaj prvi put probao, osetio sam ga i u zglobovima, a to ranije nikad nisam, a isprobao sam sve postojece forme c vitamina [znaci ne kazem da druge suplemente isto moramo liposomalne, ali c - da, trebalo bi]
1655680247918.png

Poslednja izmena:
Od kako sam imao koronu godinu dana pijem hepolife.
samo gde je veza sa koronom?

Hepalife je hepatoprotektor nove generacije sa silibinom aktivnom formom silimarina, uz dodatak još tri aktivna principa.

Preporučuje se u terapiji masne jetre, kod hroničnih inflamatornih oboljenja jetre (hepatitis B i C), u terapiji toksičnog oštećenja jetre (alkohol, lekovi i drugi štetni agensi) kao pomoćna terapija kod ciroze jetre i kod hroničnih oštećenja od kamena u žuci.

Dijetetski suplementi su dodaci ishrani čiji je glavni cilj povećanje cene vaše mokraće.
Једна докторка која се бави много природном медицином и природним лечењем ово званично и тврди.
Нпр мултавитамински суплементи имају најгору апсорпцију од појединачних витамина и минерала.
Али суплемената има јако много и нису сви исти.

uzimao, cista 10-ka, ali i kostaju papreno, narocito oni pravi; u hrani? ne, nema ga, lipo? ne, pa c vitamin se rastvara u vodi, a lipo je zbog celijske membrane koja fosfolipidni bisloj, pa je ova forma prolazi
Реално ће ти многи доктори рећи да витамин Ц треба узимати преко хране. Није то магнезијум или витамин Д па да смо сви дефицитарни са њим.

Једна докторка која се бави много природном медицином и природним лечењем ово званично и тврди.
Нпр мултавитамински суплементи имају најгору апсорпцију од појединачних витамина и минерала.
Али суплемената има јако много и нису сви исти.
neki da, neki ne, ne moze se generalizovati sto se tice apsorpcije
realno ja znam vise od njih
Реално ће ти многи доктори рећи да витамин Ц треба узимати преко хране. Није то магнезијум или витамин Д па да смо сви дефицитарни са њим.
realno, ja znam vise od vecine njih - isto kao i za vakcine vecina moze da ti prica bajke, ali znamo primere ljudi koji su probali i, sta bi? e isto tako ja sam isprobao najvise suplemenata, a ne samo da sam ucio sve sto mi je doslo pod ruku... nije isti svaki vitamin c, i nismo svi isti, ali linus pauling nobelovac, koliko je on uzimao? preko hrane 60 mg, a suplementom 600 ili 1200mg, to ti je 20x vise; ne kazem da moras svaki dan, i da treba svako, i da je svaka forma bezbedna za stomak i najbolja

p.s. pa ti ako unosis dovoljno vitamina c, jedes voce, onda i nisi u deficitu sa magnezijumom - ako nisi sa c, onda nisi ni sa mg - moja logika, jer oni deluju sinergisticki
d isto, ne mora da znaci da svima fali, mozda polovini, negde sam citao.

p.p.s. ja zagovaram raznorazne dodatke, npr sada sam uzeo kelp alge, jer nam vecini fali joda - mnogi zato presoljavaju, ali ne sme ni mnogo soli
I uzeo sam neke korisne bakterija, ima ih 6 vrsta u jednoj caps

Poslednja izmena:
c ako se setim kasnije, a ako ne, ... sutra... Inace uzmem multi mega, tamo ima svega, MEN 50+, da ne reklamiram ne sme se, kao da bi neko nasao 'karlajl'' [koje sam posldnji put uzeo, a ranije neke druge marke, ali isto mega for men, samo sad sam uzeo za 50 godisnjake i starije, a ranije je 50 bilo za miligrame iz b kompleksa, takodje mega doze, po 50mg skoro svaki iz b kompleksa

neki da, neki ne, ne moze se generalizovati sto se tice apsorpcije
realno ja znam vise od njih
Мултивитамини имају доста лошу апсорпцију.
realno, ja znam vise od vecine njih - isto kao i za vakcine vecina moze da ti prica bajke, ali znamo primere ljudi koji su probali i, sta bi? e isto tako ja sam isprobao najvise suplemenata, a ne samo da sam ucio sve sto mi je doslo pod ruku... nije isti svaki vitamin c, i nismo svi isti, ali linus pauling nobelovac, koliko je on uzimao? preko hrane 60 mg, a suplementom 600 ili 1200mg, to ti je 20x vise; ne kazem da moras svaki dan, i da treba svako, i da je svaka forma bezbedna za stomak i najbolja
Зависи и од форме, витамин Ц у праху је такав да се вишак избацује преко столице. Стога ти се боље разумеш нпр у то, али не кажем да треба укинути суплемент витамина Ц, већ да ако се може и ако је изводљиво треба користити у природној форми.
Свакако да некада треба и јаче, али не разумем се довољно у то, па слажем се са тобом.
Битно је да људи не узимају рутински витамин Ц као цинк или нешто слично, без преке потребе.
Знаш и сам колико је тај обичај суплементирања витамина ради превентиве и одржања здравља развијен.
p.s. pa ti ako unosis dovoljno vitamina c, jedes voce, onda i nisi u deficitu sa magnezijumom - ako nisi sa c, onda nisi ni sa mg - moja logika, jer oni deluju sinergisticki
О да, наравно да јесте, свима је магнезијум веома потребан.
Магнезијум је веома дефицитаран у организму.
Да би организам обрадио један молекул шећера, потребно му је 56 молекула магнезијума.
Тако да смо мање више сви дефицитарни, а зими и са магнезијумом и са витамином Д.
I uzeo sam neke korisne bakterija, ima ih 6 vrsta u jednoj caps
Пробиотици су много битни али то је нека друга прича.

Мултивитамини имају доста лошу апсорпцију.
kako koji
Зависи и од форме, витамин Ц у праху је такав да се вишак избацује преко столице.
nemoj u prahu, tj. nemoj tablete askorbinske kiseline koja je najjeftiniji vitamin c, moze da se osteti zeludac, 12erac, i da ne dodje do stolice... visak vitamina rastvoriljvih u vodi, c i b kompleks se izbacuju visak mokracom, od b mokraca promeni boju, kao kada se jede dzigerica, i to je od tog viska [znaci i iz iskustva jeo dost dzigerce ili uzeo najjaci b kommpleks mokraca ce mi se promeniti dok se taj visak ne izluci]
Стога ти се боље разумеш нпр у то, али не кажем да треба укинути суплемент витамина Ц, већ да ако се може и ако је изводљиво треба користити у природној форми.
prirodna je bolja jer c nije samo pomenuta askorbinska kiselina, vec ceo kompleks bioflavonoida, hesperidin, ruten, a za vreme korone smo saznali za kvercetin - Quercetin is a plant flavonol from the flavonoid group of polyphenols. It is found in many fruits, vegetables, leaves, seeds, and grains; capers, red onions, and kale are common foods containing appreciable amounts of it.[2][3] It has a bitter flavor and is used as an ingredient in dietary supplements, beverages, and foods.
Свакако да некада треба и јаче, али не разумем се довољно у то, па слажем се са тобом.
Битно је да људи не узимају рутински витамин Ц као цинк или нешто слично, без преке потребе.
Знаш и сам колико је тај обичај суплементирања витамина ради превентиве и одржања здравља развијен.
pa, pusaci bi trebalo da uzimaju c vitamin

sustina ovog mog davljenja je da je sve mnogo komplikovanije, kompleksnije, mora da se uci, ne moze za dan dva da se sve sazna

ako unosis dovoljno vitamina c, jedes voce, onda i nisi u deficitu sa magnezijumom - ako nisi sa c, onda nisi ni sa mg - moja logika, jer oni deluju sinergisticki
Nema veze jedno s drugim, ili si mislio na gvožđe? Vitamin C značajno uvećava apsorpciju gvožđa, zato je bitno uzimati ga kod anemije. Isto tako utiče pozitivno i na apsorpciju bakra.

Nema veze jedno s drugim, ili si mislio na gvožđe? Vitamin C značajno uvećava apsorpciju gvožđa, zato je bitno uzimati ga kod anemije. Isto tako utiče pozitivno i na apsorpciju bakra.
ako uzimas pogresno gvozdje [neorgansko], slabo ce ti pomoci c vitamin, narocito anemicnima
a ako uzimas pravo - helirano onda ti ne treba c vitamin... isto moze da vazi i kod raznih drugih minerala, prava hemijska formula omogucava apsorpciju

Do you need to take vitamin C with iron for absorption?

New research says there's not enough evidence to definitively support a need to take vitamin C with iron in people with iron deficiency anemia.

You Don't Need to Take Vitamin C With Your Iron ...

a ja sam mislio na voce koje je istovremeno bogato i sa c vitaminom i sa magnezijumom -vidi, nema jabuka na slici?] - sezona - jagode, maline, kupine td
1656678650749.png

Isto tako utiče pozitivno i na apsorpciju bakra.
ja sam uzimao cak koloidan bakar, ne zato sto mi fali, nego da probam - nema boljeg

ponavljam, generalno, helirani minerali, a sto se daje najjeftinije neorgansko, to ... neko moze da ga apsorbuje, delimicno, ali nekome moze da smeta

pogledaj samo za gvozdje nezeljena dejstva

The most common side effects associated with iron supplements include:
  • Constipation.
  • Dark stools.
  • Stomach upset (pain, bloating, diarrhea, nausea and vomiting)
  • Stained teeth.
  • Metallic taste.
  • Heartburn (irritation of the esophagus lining)
pa, onda vidi koje je u pitanju, organsko, ili neorgansko, zaboravili da napisu

Poslednja izmena:
a ja sam mislio na voce koje je istovremeno bogato i sa c vitaminom i sa magnezijumom -vidi, nema jabuka na slici?] - sezona - jagode, maline, kupine td
Rekao si sinergistički, na to sam se nadovezala, to nije isto što i ovo što si sad napisao.

Uzimanje C vitamina uz Fe ima nekog efekta, to čak piše i u studiji čije si rezultate citirao, bez obzira na rezultat. Inače ima dosta studija na tu temu.

Uzimanje C vitamina uz Fe ima nekog efekta, to čak piše i u studiji čije si rezultate citirao, bez obzira na rezultat. Inače ima dosta studija na tu temu.
kako kazes da ima efekta, ako ja citam da nema?
prvo krecu skepticno
According to a new study, people with iron deficiency anemia (IDA) might not need to take supplemental vitamin C along with oral iron supplements to help with absorption, despite longstanding advice to do so.1. - studija
pa onda jasno kazu, uzimala c ili ne sa fe, isto ti se hvata:
During the several months of treatment, the researchers periodically evaluated blood samples taken from the subjects to check their iron levels.
Based on their findings, the researchers concluded that taking oral iron supplements alone provided hemoglobin level and iron storage recovery efficacy equivalent to that of oral iron supplemented with vitamin C.
Na drugoj strani, ja uzimanjjem SAMO vItamina c zahvaljujuci njemu imam vise gvozdja iz hrane, bolje ili vise ga apsorbujem IONAKO JEDUCI HRANU BOGATU GVOZDJEM:
In a 2019 article published in Geriatric Nursing, the author noted that in one study, taking 100 mg of vitamin C with a meal was found to increase iron absorption by 67%.3

Ne znam meni neko donese magnezijum, ja u zestok proliv, dva puta.
KONKRETAN ODGOVOR NA OVO:

The difference between Magnesium glycinate and Magnesium citrate is that Magnesium glycinate acts by absorbing into the body in the form of amino acid whereas Magnesium citrate works by attracting water from tissues via osmosis.

Drugim recima, za najbolju apsorpciju aminokiselinski helat, a ti si prijatelju dobio ovaj drugi koji je laksativ:

Magnesium citrate is most helpful for people suffering from constipation, while the glycinate form is more useful for conditions like anxiety, insomnia, chronic stress, and inflammatory conditions.

i ja licno hvalim Mg-glicinat, imam ga jos ne uzimam ga svaki dan

Ne znam meni neko donese magnezijum, ja u zestok proliv, dva puta.
Potom mi donese cink i selen. Opet zestok proliv. I sad tripujem da stavljaju nesto sto mi ne prija...
Није магнезијум витамин Ц. Има много врста магнезијума.
Нпр мени је магнезијум малат одличан и тотално другачији од магнезијум оксида.

i ja licno hvalim Mg-glicinat, imam ga jos ne uzimam ga svaki dan
Има више фирми, један глицинат који сам узео ми је био катастрофа, болела ме глава ужас.

U poslednje vreme kupujem baki razne vitamine i minerale... ali najviše jer ne pije dovoljno vodu tokom dana. Ako ima izgovor-šumeću tabletu ili običnu koja se konzumira sa vodom, ona će piti i vodu.
Za sebe već neko vreme ne uzimam ništa. Ok, ako se baš osećam fensi, kupiću neki Q-koenzim, ali ni to ne pijem svaki dan, i ponekad one "direct" verzije, ali ne osećam potrebu za dodatnim vitaminiziranjem pored svega što dobijam ishranom, posebno jer je pitanje koliko svega toga kroz suplemente naše telo zaista može da iskoristi.

Dijetetski suplementi su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju izvore hranljivih materija : vitamina, minerala i drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom. U prometu su u raznim farmaceutskim oblicima i dizajnirane tako da mogu dovesti u zabludu da je u pitanju lek.

Prema nekim sumiranim istraživanjima iz stručne literature izdvojiću sledeće:

-korišćenje suplemenata tipa vitamina i minerala kod zdravih ljudi nije pokazala smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti.

-mnogi naučnici priznaju pozitivan efekat omega -3 masnih kiselina ( snižavaju trigliceride u krvi ), ali ostaje nejasno da li njihovo uzimanje sprečava srčana oboljenja.

-uzimanje suplemenata za mršavljenje nije efikasan metod borbe protiv gojaznosti.

-sve je veća prodaja suplemenata ilegalno , što je povezano sa većim rizikom da se mogu falsifikovati sa nedozvoljenim i opasnim supstancama po zdravlje.

-suplementi su neophodni u slučajevima malnutricije ( neuhranjenost, hronične bolesti), ali ipak pod stručnim nadzorom lekara što uključuje i izbor i doziranje suplementa iako su u slobodnoj prodaji.
Pogledajte prilog 1160291

Izvor https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34501487/
Ilustracija :https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2017/10/the-abcs-of-vitamins/

Da li koristite suplemente , koliko često i kakva su vaša iskustva ?
Anketa je anonimna.
Povremeno uzimam Magnezijum zbog grceva u misicima i prstima na nogama.

Totalna zabluda, nista od toga ne radi jer ga tijelo ne apsorbuje. A i sta ce tijelu ti prasci i te gluposti...

Jedem voce i povrce, cesto kupujem pomorandze, mandarine, limun...to cijedim i pijem. Takodje cesto pojedem bananu. Od povrca najvise jedem paradajz...

To vam je to otprilike za vitamin c i magnezijum, preporucio bih i nuts (bademe, ljesnike, orahe...poneke sjemenke)

Pomenuo bih i potassium (kalij ili kalijum) njega ima u pasulju, krompiru, spanacu, brokoliju.

Narokate se potassiuma, magnezijuma i vitamina c, izadjete na sunce za vitamin d pa pojedete ribe za omegu 3.

:D

Back