Super liga Srbije 2021/2022

Srbija gradi 10 stadiona

Modernizacija stadionske infrastrukture u našoj zemlji koštaće oko 30 miliona evra, konkurs do 1. oktobra. Po pola sredstva obezbeđuju lokalne samouprave i Vlada.

Srbija će u narednih godinu dana dobiti 10 modernih stadiona sa reflektorima, dogovor je Vlade RS, lokalnih samouprava, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prostornog planiranja i životne sredine i FS Srbije.

Za taj poduhvat modernizacije stadionske infrastrukture naše zemlje, koja, osim stadiona Crvene zvezde i Partizana, nema druge objekte koji imaju reflektore, a većina ih je ruinirana i van standarda UEFA, Vlada i gradske vlasti će „bratski“ investirati gotovo 30 miliona evra!

ZVEZDA I PARTIZAN VAN PROJEKTA
Projektom Vlade Republike Srbije nisu predviđene rekonstrukcije stadiona Crvene zvezde i Partizana. - Oni imaju sopstvene projekte rekonstrukcije, odnosno građenja novog stadiona, a nisu obuhvaćeni ovim projektom, jer objekti na kojima oni igraju za naše uslove imaju zadovoljavajuću infrastrukturu - objašnjava generalni sekretar FSS.
Apliciranje i prijave gradova za ovaj projekat traje do 1. oktobra, ali su dokumentaciju već poslali regionalni centri: Subotica, Novi Sad, Inđija, Kragujevac, Užice, Čačak, Niš, Jagodina, Kruševac i Beograd.

Infrastruktura je uvek kočnica ili zamajac razvoja, pa su tako i stadioni koje je pregazilo vreme, a koje je trebalo modernizovati još pre dve decenije, postali rak-rana razvoja našeg fudbala. Svesni toga bili su čelnici Fudbalskog saveza Srbije, koji su posle početka radova na Sportskom centru Saveza u Staroj Pazovi, inicirali i dogovor sa Vladom.

- Posle Mundijala, Savezu je bio prioritet izgradnja infrastrukture u Srbiji, i u tom smeru smo otpočeli razgovore sa Vladom Srbije i resornim ministarstvima - počinje genezom priču generalni sekretar FSS Zoran Laković o najvećem ulaganju države u fudbal. - Na opšte zadovoljstvo, dogovor je brzo postignut, definisani su ciljevi, napravljen je projekat i, što je važnije, način finansiranja koji je jako povoljan, a ne opterećuje osiromašene klubove, pošto projekat ide na teret Vlade i lokalnih samouprava.

Delegacija sastavljena od resornih ministarstava, predstavnika Vlade i FSS obišla je sve srpske centre i naišla na očekivano dobar prijem u lokalnim samoupravama, koje su odmah prihvatile predočen plan.

- Konkurs je zvanično otvoren do 1. oktobra. Gradovi su vlasnici stadiona, tako da su i gradske vlasti naših najvećih regionalnih centara bile veoma zainteresovane za ovaj projekat i, u saradnji sa klubovima, već su pripremile kompletnu potrebnu dokumentaciju.

Iz Vojvodine, stigle su prijave Subotice, Novog Sada i Inđije.

- Subotici je potrebno potpuno renoviranje, i ono košta oko tri miliona evra. Nešto manje novca potrebno je za adaptaciju stadion „Karađorđe“ u Novom Sadu, dok Inđija treba da dovrši započetu modernizaciju i postavi reflektore.

Ako gledamo regionalno, zapadna Srbija trebalo bi da modernizuje objekte u Kragujevcu, Užicu i Čačku.

- „Čika Dača“ u Kragujevcu je u najboljem stanju, dok stadionima u Čačku i Užicu predstoji kompletna rekonstrukcija.

Najviše novca potrebno je za modernizaciju niškog „Čaira“, a najmanje za objekat u Jagodini.

- Niš je posle Beograda najveći regionalni centar, a stadion u njemu je u najlošijem stanju. Gradonačelnik Niša je najavio projekat vredan 15 miliona evra, koji obuhvata ulaganje od devet miliona u izgradnju nove hale, a šest miliona u rekonstrukciju „Čaira“. S druge strane, Jagodina je gotovo završila rekonstrukciju stadiona, i preoostaje im da dovrše tribinu i da postave reflektore. Za to im je, prema predračunu, potrebno oko milion evra. Kruševcu je za rekonstrukciju potrebno oko dva i po miliona evra...

IZVOĐAČI SRPSKE FIRME
Prilikom realizacije rekonstrukcija stadiona, Vlada Republike Srbije i lokalne samouprave dogovorile su se da izvođači radova budu građevinske i ostale firme iz gradova u kojima će se radovi i izvoditi. Na ovaj način će se, pored razvoja sporta, uposliti i lokalna privreda.
Tačne brojke za troškove rekonstrukcije znaće se tek po okončanju konkursa, ali „ugrubo“, po pristiglim predračunima, ukupna investicija iznosiće blizu 30 miliona evra, uverava Laković. Suština je, ipak, u načinu finansiranja.

- Finansiranje će vršiti 50 odsto lokalne samouprave, a 50 odsto Vlada Republike Srbije. Grad obezbeđuje 10 odsto učešća, isto koliko i Vlada. Za ostalih 80 odsto novca uzima se kredit od banke na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana, koji u odnosu 50-50 vraćaju Vlada i grad. Ovakvim načinom finansiranja, klubovi su potpuno rasterećeni, a Vlada RS i gradske vlasti našli su interes da pomognu u fudbalu i sportu - uverava Laković.

Ako već Vlada Republike Srbije godinama nije mogla da pronađe model zakona privatizacije u sportu, za svaku pohvalu je brza reakcija povodom ulaganja u infrastrukturu. Modernizacija stadiona koji su i dalje gradska svojina, dati klubovima na upotrebu na određeni vremenski period, sigurno će biti veliki zamajac oronulom klupskom fudbalu pri povratku na stare staze.

Pocela je jos jedna sezona. Bio sam na stadionu uz moje Smederevce, pa da kazem nekoliko reci oko stanja u nasem fudbalu gledajuci kroz Smederevo.

Prvo, reflektori pod hitno! Prvo poluvreme se igralo na 100 stepeni. Da ne pominjem da su gledaoci zbog guzve dosli znatno ranije. Prokuvali smo na tribinama.
U Smederevu je ocajan prilaz stadionu, tj. tribinama. Penanje uz brdo, sto je za starije ljude jako tesko. Stadion ima samo jedan ulaz po tribini. Jedan wc.Na poluvremenu nije bilo sanse da stignem do lavaboa. To su neke stvari zbog kojih nam nikada nece biti bolje. Gledam malu decu. Pa ko da ih vodi po onoj vrucincini.
Na zvezdinoj temi sam rekao da je sramota da ceo stadion navija za Zvezdu.

Sudije: bez kardinalnih gresaka, ali ja sam ludeo. Svaki kontakt je faul. Razumem da kad neko ukliza da treba da se sudi, jer moze da izazove povredu, ali neko remplovanje sudi, neko blago povlacenje, ili nazovi ulazenje u putanju.

Nadam se da ce zaziveti taj projekat da stadioni dobiju reflektore.

Jos nesto, Partizanova utakmica je pomerena za pola 8, valjda zbog tv prenosa. Ja sam u to vreme tek izasao iz stadiona. Kako stadion nije bas u centru, stigao sam tek na drugo poluvreme. A Partizanovac sam. Verujem da zbog toga mnogi partizanovci nisu dosli. Sto ne pomerise bar na 8 ili pola 9?

Ko bre hebe radnicke klubove. Tita je umro, ima trijes' godina drugovi! :mrgreen:

Nemas pojma sta pricas. Kakve veze ima Tito sa tim klubovima. Ako cemo po toj logici onda ko hebe Zvezdu i Partizana oni su u njegovo vreme i nastali. Radnicki Nis i Kragujevac su vise od 20 godina stariji klubovi od Zvezde i Partizana. Razlog sto su oba propala je sto drzava nije stala iza njih jer nisu beogradski klubovi. Kada bi se ukljucili veliki regionalni centri sa svojim klubovima u JSL stvari bi se popravile na bolje. Publika bi se vratila na stadione i kvalitet fudbala bi se popravio.

Pa u neku ruku se ne isplate reflektori.. dzabe reflektori,kad klubovi opet pojma nece imati... Ne isplati se ljudima ulagati u reflektore,kad klubovi nece nista bolje igrati , sem sto ce igrati po vecernjim terminima...samo ce baciti pare bezveze.. Da su klubovi dobri, i da se mogu nositi u Evropi onda reflektore treba podrzati , ali ovako ne znam da li se isplati ulagati..

Pa u neku ruku se ne isplate reflektori.. dzabe reflektori,kad klubovi opet pojma nece imati... Ne isplati se ljudima ulagati u reflektore,kad klubovi nece nista bolje igrati , sem sto ce igrati po vecernjim terminima...samo ce baciti pare bezveze.. Da su klubovi dobri, i da se mogu nositi u Evropi onda reflektore treba podrzati , ali ovako ne znam da li se isplati ulagati..

Мислим да ти је скроз погрешно размишљање :think:
Зар није боље прво обезбедити пристојну инфраструктуру па онда очекивати задовољавајуће резултате?! Ко ће пожелети да игра на стадиону коме се трибине урушавају,да игра (као јуче у Нишу а и у остатку Србије) на више од 35Ц?

Nemas pojma sta pricas. Kakve veze ima Tito sa tim klubovima. Ako cemo po toj logici onda ko hebe Zvezdu i Partizana oni su u njegovo vreme i nastali. Radnicki Nis i Kragujevac su vise od 20 godina stariji klubovi od Zvezde i Partizana. Razlog sto su oba propala je sto drzava nije stala iza njih jer nisu beogradski klubovi. Kada bi se ukljucili veliki regionalni centri sa svojim klubovima u JSL stvari bi se popravile na bolje. Publika bi se vratila na stadione i kvalitet fudbala bi se popravio.

koja publika? publika kojoj je samo i stalo do tih beogradskih klubova..a i ti toliko volis svoj grad i klub iz njega da navijas za beogradski.. :roll: jbs svoj grad aj da navijam za prestonicke :whistling:

Мислим да ти је скроз погрешно размишљање :think:
Зар није боље прво обезбедити пристојну инфраструктуру па онда очекивати задовољавајуће резултате?! Ко ће пожелети да игра на стадиону коме се трибине урушавају,да игра (као јуче у Нишу а и у остатку Србије) на више од 35Ц?

trebalo bi da je tako
mozda bi to trebala biti nagrada za rezultat u ligi
npr, FSS obezbedjuje reflektore za prva tri kluba u ligi bez reflektora

koja publika? publika kojoj je samo i stalo do tih beogradskih klubova..a i ti toliko volis svoj grad i klub iz njega da navijas za beogradski.. :roll: jbs svoj grad aj da navijam za prestonicke :whistling:

Koja je ta publika kojoj je stalo do beogradskih klubova? O cemu pricas. Ja koliko znam na tim utakmicama se skupi jedva 500 ljudi koji vise dodju da grickaju semenke nego da gledaju fudbal.
Kakve veze ima za koga ja navijam? Gde pise da moras da navijas za klub iz tvog mesta? Ja volim Partizan od malih nogu jer me je otac tako ucio i tako sam vaspitavan. Kad sam bio mali nisam propustio nijednu utakmicu Partizana na Cairu. I sada zalim iz vise razloga sto Radnicki nije u JSL a jedan od razloga je to sto ne mogu da gledam Partizan u Nisu. Radnicki je uvek bio klub koji sam postovao sto zbog svoje tradicije sto zbog navijaca, sto zbog toga sto predstavlja grad u kom sam rodjen i kao takvog cu uvek rado otici da odgledam neku utakmicu (nevezajuci se za to sto sam strastveni ljubitelj fudbala). Da je Radnicki u JSL gledao bih ga na svakoj utakmici i navijao za njih uvek osim Partizana da postigne sto bolji rezultat jer je to dobro za Srpski fudbal i za sam Nis da se izvadi iz bede u koju je upao.

Ja evo sad gledam nesto....pa Hrvatska,Slovacka,Madjarska,Kipar imaju vise predstavnika u Evropi od nas...Hrvatska :eek: , Kipar !?!:eek: Eto, pukli smo ljudi moji....mi smo dotakli dno !:rumenko: I u sta ljudi da ulazu....?! Evropa se vrti samo oko Beograda...Koliko navijaca iz ostalih gradova i sela se skupi na nekom mecu iz Super Lige, toliko ih se otprilike skupi na jednom mecu gde igra Beogradski klub.. I vlada vise korupcija kod nas nego u ostalim drzavama...Eto razloga zasto smo losi..:dash:

Koja je ta publika kojoj je stalo do beogradskih klubova? O cemu pricas. Ja koliko znam na tim utakmicama se skupi jedva 500 ljudi koji vise dodju da grickaju semenke nego da gledaju fudbal.
Kakve veze ima za koga ja navijam? Gde pise da moras da navijas za klub iz tvog mesta? Ja volim Partizan od malih nogu jer me je otac tako ucio i tako sam vaspitavan. Kad sam bio mali nisam propustio nijednu utakmicu Partizana na Cairu. I sada zalim iz vise razloga sto Radnicki nije u JSL a jedan od razloga je to sto ne mogu da gledam Partizan u Nisu. Radnicki je uvek bio klub koji sam postovao sto zbog svoje tradicije sto zbog navijaca, sto zbog toga sto predstavlja grad u kom sam rodjen i kao takvog cu uvek rado otici da odgledam neku utakmicu (nevezajuci se za to sto sam strastveni ljubitelj fudbala). Da je Radnicki u JSL gledao bih ga na svakoj utakmici i navijao za njih uvek osim Partizana da postigne sto bolji rezultat jer je to dobro za Srpski fudbal i za sam Nis da se izvadi iz bede u koju je upao.

od BG klubova sam mislio na CZ i PFC(bili su boldovani u quote)..tako da je ta publika 90% srbije
meni je kontradiktorno navijati za beogradski klub u jsl a kukati sto klubovi iz nisha kragujevca itd je ne igraju, jer je logika je da ti dolazis na stadion da gledas svoj klub a to s kim igra je sasvim nebitno pa je tako isto dal ti klub igra s chukom koja nema navijace il s radnickim(za koga opet navija shaka jada, vec bi na toj tekmi bilo ko u smederevu sad 5000 gledalaca, samo grobari navijaju za smederevo :confused: ).. pocnite da navijate za klubove iz svog grada, pa da ova liga i dobije neki smisao ;)
inace je vrh pljuvati beograd a vikati srbija beograd CZ ili partizan beooograad :hahaha:

od BG klubova sam mislio na CZ i PFC(bili su boldovani u quote)..tako da je ta publika 90% srbije
meni je kontradiktorno navijati za beogradski klub u jsl a kukati sto klubovi iz nisha kragujevca itd je ne igraju, jer je logika je da ti dolazis na stadion da gledas svoj klub a to s kim igra je sasvim nebitno pa je tako isto dal ti klub igra s chukom koja nema navijace il s radnickim(za koga opet navija shaka jada, vec bi na toj tekmi bilo ko u smederevu sad 5000 gledalaca, samo grobari navijaju za smederevo :confused: ).. pocnite da navijate za klubove iz svog grada, pa da ova liga i dobije neki smisao ;)
inace je vrh pljuvati beograd a vikati srbija beograd CZ ili partizan beooograad :hahaha:

Alo bre, de nema Cuka navijace?

Ja evo sad gledam nesto....pa Hrvatska,Slovacka,Madjarska,Kipar imaju vise predstavnika u Evropi od nas...Hrvatska :eek: , Kipar !?!:eek: Eto, pukli smo ljudi moji....mi smo dotakli dno !:rumenko: I u sta ljudi da ulazu....?!

Логично је да је тако.У тим земљама се не форсирају 2 клуба,и не навијају сви за 2 клуба (отац ме научио и те форе),него је јача конкуренција,више неизвесних утакмица.Овде партизан и звезда одиграју јаке утакмице у дербију и евентуално против Воше и то је све.Са 3,4 јаке утакмице нема ништа од резултата у Европи.
У Смедереву пре неки дан,70% је навијало за звезду,а остатак су били партизановци,изузев 200 Деспота и њима свака част,једини репрезентују град.И није њихова кривица што их толико мало има,већ је срамота осталих смедереваца што не бодре тим из свог града.
О Чукаричком не желим да пишем.Срамота је за нашу лигу да клуб који нема навијаче буде у најелитнијем рангу такмичења једне земље,па макар то била и Србија!

pocnite da navijate za klubove iz svog grada, pa da ova liga i dobije neki smisao ;)

е,сад ће да те послушају :lol:

Логично је да је тако.У тим земљама се не форсирају 2 клуба,и не навијају сви за 2 клуба (отац ме научио и те форе),него је јача конкуренција,више неизвесних утакмица.Овде партизан и звезда одиграју јаке утакмице у дербију и евентуално против Воше и то је све.Са 3,4 јаке утакмице нема ништа од резултата у Европи.
У Смедереву пре неки дан,70% је навијало за звезду,а остатак су били партизановци,изузев 200 Деспота и њима свака част,једини репрезентују град.И није њихова кривица што их толико мало има,већ је срамота осталих смедереваца што не бодре тим из свог града.
О Чукаричком не желим да пишем.Срамота је за нашу лигу да клуб који нема навијаче буде у најелитнијем рангу такмичења једне земље,па макар то била и Србија!

е,сад ће да те послушају :lol:

Nema ni Unirea navijace pa igra Ligu Sampiona.

Lupas kao otvoren prozor. Realnost je da kada dolaze jaki klubovi da je posecenost veca. Na Helsinki stadion Partizana nije bio pun ali kada bi dolazio Mancester bio bi pun kao oko. Jednostavno atraktivnost protivnika diktira i posecenost. Pusti te fraze da svako ide da gleda klub za koji navija, svi mi znamo da je to samo delimicno tacno.
A ja da dolazim svake nedelje u Beograd da zapucam 230 km autobusom za 90 min. propalog fudbala neka hvala. Tesko da mogu da skupim vremena da odem na Cair a kamoli pa u BG. Shvati da neki ljudi rade, idu u skolu, imaju obaveze oko faksa itd. i da ne mogu da odvoje citav dan da bi dosli u BG da odgledaju Partizan, to je u danasnje vreme ne luksuz nego nemoguca misija (pogotovo za siromasne juznjake). Da sam iz BG-a pa da gledam svaku domacu Partizanovu utakmicu ali cinjenica je da nisam.
Druga stvar je da navijaci Radnickog nisu saka jada kako ih ti nazivas, daleko su od dve najvece navijacke grupe iz Srbije ali su ozbiljna navijacka grupa sa sjajnom istorijom i mogu da se organizuju veoma dobro kada za to postoje mogucnosti.
Opet ponavljam nigde ne pise da moram da navijam za klub iz mog grada! Navijam za koga ja zelim i tacka.

Back