Суно обраде

Što se tiče umetnosti, AI može samo da kopira.
То тако људи причају сами себи и другима ради утехе, а потпомогнути филозофијом романтизма. Није уметност никакав магичан занат. Обичан као и сваки други. Само поприлично мистификован ( верујем из политичких разлога, како би се могао лакше користити као средство пропаганде. ) Чим се буде дошло до фазе где машина може да приступи твом уму и очита ти укус, то ће бити гејм овер. Моћи ће свакоме да креира музику онакву каква баш њему одговора -- и то брже него што би било који човек могао у теорији.

Која је разлика између "боља" и "занимљивија за нечије укусе" ?
pa ako zadrzi kljucne elemente hard rock pesme koje je cine hitom, znaci one inspirativne ne odbacI, a pridoda bas one koji legnu iz funk-a i soul-a, onda je pokrila moj ukus, kao sa led zeppelin, sto je treptac naveo, ali isto nirvanina je pokvarila ugodjaj, pa je moja reakcija bila negativna, jer AI nije zadrzala ono inspirativno, dusevno iz pesme, a sto je pridodala me nije impresioniralo kao sto navedoh primer pre

Poslednja izmena:
Što se tiče umetnosti, AI može samo da kopira.
ma ne moze da napravi niti da nabode hit, a moze da ga pokvari, mada ne uvek, i tako smo se nasli tu gde jesmo

daj jos hitova da najlakse provalim, ili mi kvari ugodjaj, ili prolazi AI

da se ne lazemo, AI ne moze ovako da obradi
znaci, provaljen sam da mrzim narodnjake, ali imam veliko postovanje za neke, koji su obradjeni u rok verziji, prosto genijano, ja uvek uzivam u ovoj pesmi. nevidjeni hit:
Dodji da ostarimo zajedno
Song by Šaban Šaulić ‧ 1978
ali, rok genijalna izvedba, a ja hitove obozavam, moram da vam pustim, prosto je genijalna obrada, i spot je genijalan, omaz i grandzu:

https://www.youtube.com/watch?v=ln91fxeJpDo
:

Poslednja izmena:
pa ako zadrzi kljucne elemente hard rock pesme koje je cine hitom, znaci one inspirativne ne odbacI, a pridoda bas one koji legnu iz funk-a i soul-a, onda je pokrila moj ukus, kao sa led zeppelin, sto je treptac naveo, ali isto nirvanina je pokvarila ugodjaj, pa je moja reakcija bila negativna, jer AI nije zadrzala ono inspirativno, dusevno iz pesme, a sto je pridodala me nije impresioniralo kao sto navedoh primer pre
То је зато што нема увид у индивидуалне укусе. Не зна шта се теби, или рецимо мени, свиђа, а шта не. Једино што зна јесте шта је генерално допадљиво људима. То значи да, ако му даш да направи обраду песме која ти се допада, да можеш да добијеш резултат који ће ти се допасти више од оригинала, али и обратно, да можеш да добијеш лошију верзију. Ја сам овде навео обраде које се мени лично допадају више од оригинала. Не значи да ће се допасти и другима.

Не познајем твој укус али рецимо . . . сматраш да ова обрада није боља од оригинала?

O-Zone - Dragostea Din Tei ( ReSoul'd AI Cover )
Оригинал: O-Zone - Dragostea Din Tei

Pa nije. Umetnost nije zanat uopšte
Ту се и крије грешка -- баш зато што то јесте. Али неко тамо хоће да користи уметност као средство пропаганде па се труди да га прикаже на другачији начин. Ту су и они који би хтели себи да дигну вредност, па од обичног заната праве не знам шта.

Nemamo isti pogled na umetnost.

Meni recimo nije umetnik onaj što žonglira 50 loptica odjednom, kao ni virtuoz gitarista koji svira nečiju muziku tri puta brže nego original.

Umetnost je kreativnost a ne reprodukcija.
Различите врсте заната. Да ли ћеш да их подведеш под уметност или не је ствар семантике. Неко боље свира ( гитариста из твог примера ), неко боље компонује. Овај први има за циљ да репродукује звук. Овај други да смисли звук који ће некоме пружити задовољство. Ја сам, например, врло лош кад је у питању свирање инструмената, али могу релативно лако да смислим врло сложену музику. Иначе, ВИ већ сада ради исто оно што раде композитори. Није на највишем могућем нивоу, пре свега зато што нема увид у индивидуалне укусе, али временом ће, верујем, напредовати и на том пољу.

Не познајем твој укус али рецимо . . . сматраш да ова обрада није боља од оригинала?

O-Zone - Dragostea Din Tei ( ReSoul'd AI Cover )
Оригинал: O-Zone - Dragostea Din Tei
Samo je originalna pop pesma ociscena, svedena i ispeglana u soul maniru, ali recimo da je AI nije pokvarila, i da je i dalje dopadljiva, hit je ostao hit, ali treptac i ja nismo impresionirani nesto, ne kazemo "super" kao za vec dve druge pesme

Samo je originalna pop pesma ociscena, svedena i ispeglana u soul maniru, ali recimo da je AI nije pokvarila, i da je i dalje dopadljiva, hit je ostao hit, ali treptac i ja nismo impresionirani nesto, ne kazemo "super" kao za vec dve druge pesme
Питање је само да ли је боља од оригинала. Мени је оригинал неслушљив. То што је био хит не мења чињеницу да су момци из Молдавије направили песму која је мени иритантна и превише детињаста. Није питање да ли је ВИ урадила нешто што човек не може -- могли су још онда да направе касветну песму да су хтели. Мада, ВИ је ту обраду одрадила брже -- а вероватно и по нижој цени -- него што би било који човек могао.

Питање је само да ли је боља од оригинала. Мени је оригинал неслушљив
pa to ti kazem, samo je ociscen i isfiltriran da i ti mozes da ga slusas, ali jeste hit
ja cak sumnjam da su momci prvo komponovali, kreirali ociscenu verziju, a potom je dosla elektronika, efekti, dzidzabidze koje tebe iritiraju, ali tada je bilo takvo vreme, to se trazilo

znaci, moguce je da ja nikada nisam ni uvideo do kraja koliki je to hit stonsa, jel drugi su mi bili veci, ali zaista pesma otkida i kao AI obrada, i glas, i sve
evo malo istorijata, vuce ona i nesto sto mi mozda nismo ni znali: it is a raga rock song with Indian, Middle Eastern and Eastern European influences and lyrics about grief and loss. https://en.wikipedia.org/wiki/Paint_It_Black
genijalna AI obrada! a mozda je i do coveka koji je zadao parametre, znao je sta hoce da napravi

pa to ti kazem, samo je ociscen i isfiltriran da i ti mozes da ga slusas, ali jeste hit
ja cak sumnjam da su momci prvo komponovali, kreirali ociscenu verziju, a potom je dosla elektronika, efekti, dzidzabidze koje tebe iritiraju, ali tada je bilo takvo vreme, to se trazilo
У то време је та песма била као да је пала с Марса. Посебно зато што певају на матерњем језику. Прво су се пробили на западу, конкретно у Немачкој, па тек нешто касније код нас. Али није то тема. Тема је употреба ВИ ради креирања нових верзија постојећих песама које нуде неку додатну вредност. Акценат је на индивидуалне укусе. Да ли може да направи хит или не, није битно. ( Сигуран сам да може, и већ јесте, имаш ону кантри песму "Walk My Walk". Посебна прича што хитове није тешко правити, посебно данас, будући да су поприлично једноставна врста музике. )

Back