Sulejman Veličanstveni

ТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОРЕДИ СА ОВИМ! Цеца није убијала Турке и мучила их као они нас! Ово је султан који је убијао и клао Србе, набијао им ексере под нокте, набијао их на колац, вадио очи, ломио руке и ноге, крао Православну децу! а вамо у серији, колико сам чуо хуманитарац... То само код нас може....

Cekaj, jesi li ti bas siguran da je to bilo za vreme sultana Sulejmana. Sultana Sulejmana koji je govorio srpski jezik, cija je desna ruka - veliki vezir bio Srbin, a brat velikog vezira ni manje ni vise nego patrijarh srpski. Sulejmana, koji je posle 115 godina obnovio Pecku patrijarsiju, dao joj nezavisnost i ista prava kao i Vaseljenskoj patrijarsiji. Je l' mislis da su se bas u njegovo vreme desavale najgore stvari po Srbiju ili je to bilo najbolje vreme za Srbiju u 500 godina Turske vladavine.

A sto se tice ovog sto si naveo. Pa to su i mnogo gore od toga Srbima radili Hrvati, Nemci, Austrijanci, Madjari, Amerikanci, Englezi i ostala bratija. I to ne pre 500 godina, nego pre 10-20 godina i u dva svetska rata. A ti sad lepo meni objasni kako ti onda smeta turska serija, a ne smeta ti da ides u Hrvatsku na more, jedes bajaderu, zivotinjsko carstvo i cokoladicu bananicu, gledas americke i engleske filmove i serije, kupujes hranu u Madjarskoj, ides u Bec da vidis Senbrun...

Cekaj, jesi li ti bas siguran da je to bilo za vreme sultana Sulejmana. Sultana Sulejmana koji je govorio srpski jezik, cija je desna ruka - veliki vezir bio Srbin, a brat velikog vezira ni manje ni vise nego patrijarh srpski. Sulejmana, koji je posle 115 godina obnovio Pecku patrijarsiju, dao joj nezavisnost i ista prava kao i Vaseljenskoj patrijarsiji. Je l' mislis da su se bas u njegovo vreme desavale najgore stvari po Srbiju ili je to bilo najbolje vreme za Srbiju u 500 godina Turske vladavine.

A sto se tice ovog sto si naveo. Pa to su i mnogo gore od toga Srbima radili Hrvati, Nemci, Austrijanci, Madjari, Amerikanci, Englezi i ostala bratija. I to ne pre 500 godina, nego pre 10-20 godina i u dva svetska rata. A ti sad lepo meni objasni kako ti onda smeta turska serija, a ne smeta ti da ides u Hrvatsku na more, jedes bajaderu, zivotinjsko carstvo i cokoladicu bananicu, gledas americke i engleske filmove i serije, kupujes hranu u Madjarskoj, ides u Bec da vidis Senbrun...

nju ne diraj, ona je nasha :D;)

Druga Elena. Lepsa. :D

Kasnije kad ode u Manisu ili kako im se vec zove ta pokrajina gde zive Grci.

Tezak spojler u najavi. :D

Gde je Sulja upoznao Pargaliju, tu ce Mustafa na jezeru da upozna siromasnu seljancicu Elenu. E tu ce da se zaljube jedno u drugo, ali Elena nece znati ko je Mustafa. Mustafa ce je odbraniti od nekog lokalnog gazde koji hoce da je zeni, ali ce morati da ode u Istambul da zameni Sulju kad ode u pohod na Bagdad. Proslo je neko vreme, mozda i koja godina, roditelji Elenini su u teskoj situaciji i pristaju da udaju Elenu za onog gazdu koji ce da im otplati sve dugove i pozlati kucu samo da mu daju Elenu. Nesto pre vencanja se Mustafa vraca i srece ponovo Elenu na jezeru, koja je ljuta na njega sto ju je tako ostavio. Pljevljanin ga nagovara da je dovedu u harem, ali se Mustafa jos premislja. Videcemo sta ce biti u sledecoj epizodi. :D

Dragi fanovi Sulejmana Necastivog, pardon Velicanstvenog,

Preci Vam se u grobu prevrcu! Pa dobro ljudi, da li ste vi imali casove istorije kroz osnovnu skolu (necu da pricam o srednjoj)! Da li ste svesni da za Srbiju, jun 1389. godine predstalja katanac na bilo kakav razvoj kulture, prosvetiteljstva, napretka...svega sto je dobro. Dok se svet razvijao i prelazio iz mracnog srednjeg veka u period reneseanse, slikao, pevao, vajao, pisao, otkrivao novi svet, Srbija je presla u jos mracnije doba. Doba robstva pod Turcima! Doba kada su otimana deca, devojke i zene silovane, muskarci ubijani, crkve rusene i paljene, a o slobodi i pravednosti ste mogli da pricate samo kada ste nabijeni na "neomasceni" kolac!
Da li vi znate da je citava zapadna evropa imala napravljene puteve od kocke, dok su Turci gacali po blatistu i to isto blatiste doneli u Srbiju. Pa i one puteve koje su nam jos Rimljani napravili su unistili, jer ih nisu odrzavali. Tesi me jedino cinjenica, da su ih ionako unazadjene, Turke sredili Janicari, koji su postali toliko jaki protivnici modernizacije (vojne), da je turska ostala na vrlo niskom tehnoloskom nivou u odnosu na ostatak sveta. Ne kasnimo mi za svetom 20 godina, mi smo 600 godina iza svih. Pa Angola ima bolji standard od nas!
Nemam nista protiv da gledate turske boze (Ezeli, Seherezade, Violine, truc bruc...) na Prvoj Turskoj, pardon, srpskoj, televiziji ali ne pricajte u Sulji kao o velicanstvenom!
Bon Voyage

p.s. verujem da svako ima pravo na svoje misljenje. Vi ste vase rekli, valjda i mi protivnici velicanja Sulje imamo pravo da kazemo sta mislimo, bez da nas odmah lincuju.

Dragi fanovi Sulejmana Necastivog, pardon Velicanstvenog,

Preci Vam se u grobu prevrcu! Pa dobro ljudi, da li ste vi imali casove istorije kroz osnovnu skolu (necu da pricam o srednjoj)! Da li ste svesni da za Srbiju, jun 1389. godine predstalja katanac na bilo kakav razvoj kulture, prosvetiteljstva, napretka...svega sto je dobro. Dok se svet razvijao i prelazio iz mracnog srednjeg veka u period reneseanse, slikao, pevao, vajao, pisao, otkrivao novi svet, Srbija je presla u jos mracnije doba. Doba robstva pod Turcima! Doba kada su otimana deca, devojke i zene silovane, muskarci ubijani, crkve rusene i paljene, a o slobodi i pravednosti ste mogli da pricate samo kada ste nabijeni na "neomasceni" kolac!
Da li vi znate da je citava zapadna evropa imala napravljene puteve od kocke, dok su Turci gacali po blatistu i to isto blatiste doneli u Srbiju. Pa i one puteve koje su nam jos Rimljani napravili su unistili, jer ih nisu odrzavali. Tesi me jedino cinjenica, da su ih ionako unazadjene, Turke sredili Janicari, koji su postali toliko jaki protivnici modernizacije (vojne), da je turska ostala na vrlo niskom tehnoloskom nivou u odnosu na ostatak sveta. Ne kasnimo mi za svetom 20 godina, mi smo 600 godina iza svih. Pa Angola ima bolji standard od nas!
Nemam nista protiv da gledate turske boze (Ezeli, Seherezade, Violine, truc bruc...) na Prvoj Turskoj, pardon, srpskoj, televiziji ali ne pricajte u Sulji kao o velicanstvenom!
Bon Voyage

p.s. verujem da svako ima pravo na svoje misljenje. Vi ste vase rekli, valjda i mi protivnici velicanja Sulje imamo pravo da kazemo sta mislimo, bez da nas odmah lincuju.

Svaka ti je na mestu, trebalo bi napomenuti da je taj "veličanstveni" pri osvajanju Beograda 2000 porodica proterao i poprilično urnisao grad. Ali, nema svrhe trošiti tastaturu, istorija se kod nas Srba zaboravlja nezamislivom brzinom. Mene ipak teši da Sulju gleda neobrazovan svet, mada je žalosno da je kod nas takvih jako mnogo, Pink i njihova parada su dokaz za to.:(

imas pravo na misljenje, naravno, ali to sto ti radis se zove hejtovanje i nema veze ni sa tvojim precima ni sa verom ni sa patriotizmom... u stvari, nema veze s mozgom
ako je dokaz tvoje vere i tvog patriotizma bojkotovanje jedne obicne serije, svaka ti cast :roll:

Uh,al ste ozbiljni...kao da neko gleda seriju zbog istorije...90% njih gleda zbog Bali Bega...:lol: Ili Hurem...:D
A sad ja malo da budem ozbiljna...Neozbiljno je istoriju učiti iz jedne serije,ili jednu seriju uzdizati na istorijski nivo...
Ako bismo tako posmatrali,malo je onda filmova i serija koje bismo danas gledali...
Serija je turska i normalno je da Turci sebe veličaju...ko nama brani da snimimo "Sulejmana"na naš način...ili još bolje o nekom našem vladaru kojim se ponosimo..
Dakle,hoću reći...zabavu ne treba miješati sa istorijom,to je kvazipatriotizam...Treba biti objektivan posmatrač...

Uzgred,koliko ja zapažam,serija je više bazirana na spletkama i događajima u haremu (što,da budemo iskreni i podiže gledanost),nego na nekoj "istorijskoj"priči...Znači...obična "limunada"...:mrgreen:

Poslednja izmena:

Back