Sulejman Veličanstveni

Pošto sam ja jedna od retkih koja letos nije gledala Sulju preko neta, moram da bacim jedan komentar za Ajbige! :D
Devojka je carica nad caricama! Hahaha, a Hurem je nju i Bali-bega iz prve provalila. Usput, Ajbige me dosta podseća na Ejšan iz Ezela. Vas?
_________________________________________________________________________________________________

Negde sam pročitala (ne znam gde) da je Hurem pogrešno prikazana (kao zlobnica koja je gledala sve da uništi i prabaci u svoju korist) čak i istorijski.
Kao, Mahidevran se, nakon što je shvatila da je ne može pobediti, posvetila poeziji i pisala pesme o Hurem i njenoj zlobi, koja, navodno nije ni postojala.
Čak je tu pisalo da je Mustafa jako voleo Hurem. :neutral:

Pošto sam ja jedna od retkih koja letos nije gledala Sulju preko neta, moram da bacim jedan komentar za Ajbige! :D
Devojka je carica nad caricama! Hahaha, a Hurem je nju i Bali-bega iz prve provalila. Usput, Ajbige me dosta podseća na Ejšan iz Ezela. Vas?
_________________________________________________________________________________________________

Negde sam pročitala (ne znam gde) da je Hurem pogrešno prikazana (kao zlobnica koja je gledala sve da uništi i prabaci u svoju korist) čak i istorijski.
Kao, Mahidevran se, nakon što je shvatila da je ne može pobediti, posvetila poeziji i pisala pesme o Hurem i njenoj zlobi, koja, navodno nije ni postojala.

Rasplakah se od silne tuge nad turcima i njihovim ljubavima i svemu onom što prikazuju u sulejmanu, verovatno sve ono što se dešavalo na ovim našim prostorima nema veze s'mozgom, ma turci su bili divna bića, divni ljudi u svakom pogledu, nabijanje na kolac nepodobnih i buntovnih, to je verovatno bilo sve 'nako bezveze, Ivo Andrić dobio nobelovu nagradu jer se zajebavao sa istorijom, kanda..............

Ajbige :heart: najbolji lik u celoj seriji.

Ejsan malo lici na Ajbige, ali nije ni blizu Ajbige ni u cemu. I slaba joj je zamena u seriji. :D

Cureee.. :D

burak_0_0.jpg
burakhaber2_0_1_Size300X428.jpg

599122_525577457472407_1933188877_n.jpg

125946-800w.jpg

Meni su Turci kao nosioci islama dosta odvratni odmah dobijem asocijaciju na turbo folk na to što smo našom krivicom od njih uzeli dosta loših navika al nemam ništa protiv toga da neko to gleda mada mi je neshvatljivo al vuku geni ljude šta li...

A sta da gledamo onda. Amerikanci, Britanci, ostali europljani su nas bombardovali i to pre 12 godina.

Znaci ostaju samo ruski, kineski i indijski filmovi i serije. Dao sam prikaz jedno 4-5 indijskih filmova na gledali, obrazlozili i imam temu o jednoj indijskoj seriji. Tako da nemojte meni da se zalite. Da vidimo prvo sta ste vi gledali od ovih nacija koje nam nisu naneli nikakvo zlo kad se toliko pravite pametni.

A sta da gledamo onda. Amerikanci, Britanci, ostali europljani su nas bombardovali i to pre 12 godina.

Znaci ostaju samo ruski, kineski i indijski filmovi i serije. Dao sam prikaz jedno 4-5 indijskih filmova na gledali, obrazlozili i imam temu o jednoj indijskoj seriji. Tako da nemojte meni da se zalite. Da vidimo prvo sta ste vi gledali od ovih nacija koje nam nisu naneli nikakvo zlo kad se toliko pravite pametni.

Ovo je već za "politiku", sami smo se ponašali kao turci pre pet vekova, pa eto dobismo po labrnji i što je najgore ima da nas kecaju još podosta godina.
Ja od "ovih nacija" volim da gledam predivnu englesku seriju "ženski zatvor" ili australijsku - kako je kod nas prevedoše "srednjoškolske brige" ili tako nešto, nema veze sa politikom, a ova koja vas sve tako očarala je naša istorija koja je baš bila krvava, na stranu ljubav Sulejmana i njegove Hurem, ali mi je strašno da svi koji gledate i obožavate seriju ne vidite ništa od istorije, samo ljubav, Hebala vas ljubav, ta i takva ljubav je nas srbe kecala pet stotina godina, naravno, to sada nije bitno, serija je diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiivnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, divna da se usereš od muke, bem ti mladost koja ne priznaje ništa od istorije no ovo što je sada i ovo što nam se nudi na TV-u:(

Stvar je u tome što su scenaristi, režiseri i svi koji učestvuju u stvaranju serije, sebi dali mnogo slobode da "ukrašavaju" i deluje mi kao da dosta istorije nisu ni prikazali, a da ne pričam o onome što pogrešno prikazuju (jer ne žele da serija bude čist dokumentarac).
Sa moje strane gledišta, uz seriju ću da se opustim, a ako me zanima istorija, čitaću je. Preporučujem ti da se ne opterećuješ time što mlade sve manje zanima istorija, pa čija god da je.

Stvar je u tome što su scenaristi, režiseri i svi koji učestvuju u stvaranju serije, sebi dali mnogo slobode da "ukrašavaju" i deluje mi kao da dosta istorije nisu ni prikazali, a da ne pričam o onome što pogrešno prikazuju (jer ne žele da serija bude čist dokumentarac).
Sa moje strane gledišta, uz seriju ću da se opustim, a ako me zanima istorija, čitaću je. Preporučujem ti da se ne opterećuješ time što mlade sve manje zanima istorija, pa čija god da je.

Izvini, ali gresis. Kad je pocela serija da se prikazuje uzela sam istorijske knjige, sela za internet i prelistala enciklopedije sa temom o Sulejmanu Velicanstvenom. I ustanovila da se serija veoma pridrzava istorijskih cinjenica. Jedino odstupa po tome sto je istorijski Sulejman sa Mahidevran imao 4 dece, pa mu je troje umrlo i ostao samo Mustafa. Zato i jeste uzeo drugu zenu u strahu da ce ostati bez naslednika. Naravno da su njihovi medjusobni odnosi u velikoj meri proizvod maste scenarista, ali sve sto je bitno je tu. A Hurem u istoriji jeste poznata kao vestica (tako ju je narod prozvao), jer se smatralo da je zacarala sultana koji joj je ispunjavao svaku zelju, pa i one koje su u to vreme bile nepojmljive. A ona je dosla glave i Ibrahim pasi i Mustafi da bi postavila svog sina za naslednika. Zelela je posto-poto da ima status majke sultanije. Mehmed je umro od boginja, a naslednik je Sellim, koji je bio prilicno nesposoban i politiku u velikoj meri prepustio tadasnjem velikom veziru Mehmed pasi Sokolovicu. Rodila je jos jednog sina, koji je bio grbav i nakazan i koji umro ubrzo posle Mustafe. Mihrimah je Hurem udala za velikog vezira pre Sokolovica, da bi je obezbedila. Hurem je umrla je pre Sulejmana. Tako kaze istorija, a tako (bar do sada i serija).

Kakve ima veze to što nas je Sulejman ubijao ''nedemokratskije''? Sva ubistva i sve patnje napaćenog malog balkanskog naroda su za osudu i ne treba da gledamo ni jednu seriju o ubicama Srba! U engleskim, američkim i nemačkim serijama ne gledamo Klintona, Blera i Hitlera! Ti misliš da se u Americi ne postuju prava crnaca, Meksikanaca, Indijanaca,...? Voleli li je ili ne, američka demokratija je jedina na svetu koja liči na demokratiju! To što je neko silovao i nabijao na kolac naše pretke i odvodio braću naših predaka u Stambol da bi ih učio da budu elitni vojnici Osmanlijskog carstva, ne znači da mi imamo slično genetsko poreklo! Ja ne znam o kojoj alternativnoj istoriji ti pričaš? Onoj koju plasira Jovan I. Deretić, čovek koji tvrdi da su Španci, Englezi, i ko zna još ko potomci Srba? Ne znam da li ti misliš da Hrvati treba da gledaju seriju o Miloševiću, Izraelci o Hitleru, Maje, Inke, Apači, Sijuski i drugi o konkvistadorima? Jel bi htela da otkriješ za koga ćeš glasati na parlamentarnim izborima?

P.S. Sin ZD rezigniran tvojim postom!!!

Idi dodjavola ti i krvati i milosevic

Нисте нормални шта гледате... Мислите да би Турци гледали серије о цару Лазару? Ал' смо ретардиран народ...

A sto ne bi. Evo sultanije izlaze u srpski klub, jedu srpsku hranu i slusaju Cecu.

Sto ne bi onda gledale i kvalitetnu srpsku seriju. Ali posto se kod nas snima Baba se ceslja i slicno, sto ni mi ne gledamo, onda nemamo ni sta da im zamerimo.

http://www.kurir-info.rs/sultanije-duskale-uz-cecu-u-istanbulu-clanak-492587

Izvini, ali gresis. Kad je pocela serija da se prikazuje uzela sam istorijske knjige, sela za internet i prelistala enciklopedije sa temom o Sulejmanu Velicanstvenom. I ustanovila da se serija veoma pridrzava istorijskih cinjenica. Jedino odstupa po tome sto je istorijski Sulejman sa Mahidevran imao 4 dece, pa mu je troje umrlo i ostao samo Mustafa. Zato i jeste uzeo drugu zenu u strahu da ce ostati bez naslednika. Naravno da su njihovi medjusobni odnosi u velikoj meri proizvod maste scenarista, ali sve sto je bitno je tu. A Hurem u istoriji jeste poznata kao vestica (tako ju je narod prozvao), jer se smatralo da je zacarala sultana koji joj je ispunjavao svaku zelju, pa i one koje su u to vreme bile nepojmljive. A ona je dosla glave i Ibrahim pasi i Mustafi da bi postavila svog sina za naslednika. Zelela je posto-poto da ima status majke sultanije. Mehmed je umro od boginja, a naslednik je Sellim, koji je bio prilicno nesposoban i politiku u velikoj meri prepustio tadasnjem velikom veziru Mehmed pasi Sokolovicu. Rodila je jos jednog sina, koji je bio grbav i nakazan i koji umro ubrzo posle Mustafe. Mihrimah je Hurem udala za velikog vezira pre Sokolovica, da bi je obezbedila. Hurem je umrla je pre Sulejmana. Tako kaze istorija, a tako (bar do sada i serija).

Ne znam, ja nisam listala nikakve enciklopedije (sledeće godine ću htela ili ne htela), ali sam čitala šta su neki forumaši pisali (kako ovde tako i na drugim forumima) i mnogi su se bunili što su, kako oni kažu, izvrnuli istoriju. Jedino što sam ja lično pročitala je početak knjige "Sultanov harem" u kome je opisan početak Hureminog ropstva koji nije tako kratko trajao kao u seriji.
Jeste, Mehmed umro od boginja, ali koliko ja znam nije Selim zbog toga postao glavni i jedni naslednik. Neki su rekli da su se Selim i Bajazit borili oko prestola i na kraju je Sulja stao na Selimovu stranu, a Bajazita i svu njegovu decu pobio.

ТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОРЕДИ СА ОВИМ! Цеца није убијала Турке и мучила их као они нас! Ово је султан који је убијао и клао Србе, набијао им ексере под нокте, набијао их на колац, вадио очи, ломио руке и ноге, крао Православну децу! а вамо у серији, колико сам чуо хуманитарац... То само код нас може....

Back