Sulejman Veličanstveni

ovo mi je nekako bezveze, od prve epizode se vidi ljubav Ibrahima i Hatidže
šta mu bi :neutral:

...Nigar je zaljubljena u Ibrahima, kao sto verovatno znas, od pocetka, ali je on ignorisao dok je trajala ljubav prema Hatidzi...I sama Hatidze, kao i Ibrahim, dozivljavaju promene tokom serijala, listom negativne - posebno Ibrahim, koga ambicija i gotovo neogranicena moc koju mu Sulejman daje (on postaje drugi covek carstva - Veliki vezir i zapovednik vojske) transformisu od latentnog u otvoreno brutalnog, surovog i beskrupuloznog coveka...Scenaristkinja varira i lik Hatidze, koja pokazuje na momente svoju oholu stranu, nalik bratovljevoj i majcinoj...Prema istorijskim podacima, Ibrahim jeste imao ljubavnice, pominje se cak i vlastiti harem...To je, moguce, razlog, zbog kojeg se Hatidze udaljila od njega, cime je ostavljen slobodan put Hureminim namerama da ga se oslobodi, sto je na kraju i uspela...

...Inace, Hurem apsolutno sve polazi za rukom, dok lucidni Ibrahim i iskusna, lukava Valide ne uspevaju ni u jednoj nameri, uprkos moci, iskustvu, poziciji i sredstvima koja im stoje na raspolaganju...Mislim da sa ovakvim nastupom, otvoreno drskim, drcnim, arogantnim i konfliktnim, prava Hurem ne bi dozivela da dva puta izgovori 'Suluman' pre nego sto bi nestala iza haremskih zidina, a kamoli da postigne ono sto jeste istorijski faktum...Ona je morala biti sasvim drugacija licnost, blistave socijalne inteligencije i diplomatske vestine, izuzetno manipulativna i umesna u odnosu sa ljudima, patvorena, lukava, promisljena, strpljiva i veoma takticna - celicna ruka u svilenoj rukavici, tiha voda koja breg roni...Neko ko je vesto ostvarivao svoje ciljeve bez direktne konforntacije mocnim neprijateljima...Ona nije bila nedodirljiva, a njeni rivali nisu bili bezazleni i nesposobni...Jedna od mnogih scenaristickih naivnosti, no dobro... :)

Poslednja izmena:
Hurem i Ibrahim
Dve razlicite ljubavi
ljubav prema moci i ljubav prema vladaru
lukavost i odanost
zanimljiv odnos
otimaju se za njegovu ljubav
dominacija
a nisu suparnice
jako interesantno

...Odlicno zapazanje i veoma zanimljiva tema...:)...Prema istorijskim podacima, Sulejaman i Ibrahim su bili izuzetno bliski...Sultan Yavuz Selim I, Sulemanov otac, prema nekim istorijskim izvorima primenio je Fatihov zakon, proistekao iz pogresnog tumacenja stiha u Kur'an-u, prema kojem je smrt jednog princa mala zrtva za ocuvanje zemlje, odnosno jedne provincije, te je pogubio sve svoje muske srodnike i njihove potomke (rodjenu bracu, njihove sinove, sve svoje sinove i unuke, osim Sulejmana, miljenika, kojem je namenio presto, kako ne bi doslo do gradjanskog rata u borbi za tron). Prema izvorima koji su u Turskoj popularniji i smatraju se kredibilnim, Sulejmanova braca su umrla od boginja - svi do jednog, kao i njihovi potomci...Sulejman je odrastao kao jedini sin, veoma usamljeno dete, kojem je drustvo od detinjstva pravio i postao najblizi prijatelj, brat kojeg nije imao, pravoslavni rob sa grckog ostrva Parga, decak Teo, otet od porodice (danak u krvi) i kasnije preobracen u Islam, dobivsi ime Ibrahim...Postoje zapisi koji svedoce da su bili toliko bliski da su neretko spavali u istoj sobi, cak i kao odrasli, zbog cega postoje odredjene, iako diskretne indicije, da je medju njima postojao latentan, ili cak otvoren homoseksualni odnos i ljubav koja izlazi iz okvira bratske...Cak i scenaristkinja Meral Okay, koja je homoseksualne orijentacije, koristi vesto Ibrahimovu poziciju Sulejmanovog upravnika dvora da sugerise razmisljanje na tu temu, spojivsi njihove privatne odaje zasebnim vratima, koja su omogucavala medjusobnu posetu bez znanja drugih lica...Hurem jeste ljubomorna na Ibrahimov odnos sa Sulejmanom, bliskost, poverenje, ljubav i kvalitativnu sadrzinu tog odnosa...Hurem ce biti predstavljena u narednim epizodama vise kao izuzetno intuitivna zena koju sluzi sreca, nego kao vest manipulator (slaganje kockica o kojem pise @schatje)...Imam utisak da je ona, moguce, intuitivno osetila dualnu prirodu Ibrahimovih emocija prema Sulejmanu...
U jednom momentu, kasnije tokom serijala, ona mu direktno kaze:...'Ako ga ja izgubim i ti ces ga izgubiti.'
...Zanimljiva tema i zaista intrigantan odnos koji dopusta vlastite uplive i tumacenja...

Na Prvoj Turskoj, veceras Sulja "Velicanstveni" krenuo u osvajanje, hoce na Beograd ali odlucuje prvo da udari na Sabac, nesto mislim, e, da smo kao sto nismo, ne bismo tog "Velicanstvenog" tako u zvezde kovali, pod Turicma smo krv propistalti, bilo je na Interntu koliko (otprilike sikovanih Srpkinja, nabijanja na kolac, odrubljivanja glava, prve bracne noci...haraca...

Njejgov sin onako mali kaze: Da seces glave babo, NEVERNICIMA, u Sapcu jos stoji Tvrdjava kao spomen osvajaca- Turaka.

Gledam "Ostrvo", citala sam i knjigu (bestseler) ali ne mogoh se otrgnuti porivu da (to i drugi rade) napisem par reci Prvoj Turskoj, banovase me po IP-adresi, ako, Prva Turska je nestala s mog malog ekrana. Ne dozvoljavaju drugacije misljenje, ubise reklamama, seckanjima, gledali ste, gledacete...Ovo kazem jer sam odgeldala "Kad lisce pada" i to je sve. Prva Turska za mene vise ne postoji, to je drugi Pink, ali, Pinku hvala za "Ostrvo"...

Mogla bih u potpisu da stavim - Sapcanka...

Izvinite na dugom postu, ne morate ni citati ni komentarisati, sve napade unapred odbijam, Prva Turska zbog Sulje "Velicanstvenog" za mene ne postoji...

Pozdrav svima...

P.S. Vidim da je neko na jednom Blogu pokrenuo Peticiju protiv prikazivanja Sulje "Velicanstvenog", nisam potpisala, ne gledam Prvu Tursku i ne zanima me, veceras nije bilo "Ostrva" pa malo prebacih, bolje da nisam:(

Poslednja izmena:
peticija protiv serije?!

nema zašto bilo ko da te napada, tvoj je izbor da li ćeš da gledaš ili ne, hvala bogu na daljinskom, ali ne razumem jednu stvar.. toliko vam smetaju Turci, a ne smetaju vam američki filmovi, serije, muzika? ako ćemo po toj logici, oni su nas bombardovali, pa što onda to sve gledamo i prikazujemo?
ajde sad da napravimo jednu sveobuhvatnu peticiju, da se gledaju samo domaći filmovi, domaće serije, sluša domaća muzika, nosi garderoba domaćih proizvođača, pa da zauvek ostanemo začaureni, da pojma nemamo šta se dešava oko nas, i ne daj bože da nešto naučimo, po koju lekciju iz istorije ili nešto sa nekog američkog kanala

bore se protiv serije, strašno :dash:

peticija protiv serije?!

nema zašto bilo ko da te napada, tvoj je izbor da li ćeš da gledaš ili ne, hvala bogu na daljinskom, ali ne razumem jednu stvar.. toliko vam smetaju Turci, a ne smetaju vam američki filmovi, serije, muzika? ako ćemo po toj logici, oni su nas bombardovali, pa što onda to sve gledamo i prikazujemo?
ajde sad da napravimo jednu sveobuhvatnu peticiju, da se gledaju samo domaći filmovi, domaće serije, sluša domaća muzika, nosi garderoba domaćih proizvođača, pa da zauvek ostanemo začaureni, da pojma nemamo šta se dešava oko nas, i ne daj bože da nešto naučimo, po koju lekciju iz istorije ili nešto sa nekog američkog kanala

bore se protiv serije, strašno :dash:
Da, samo smo pod Turcima bili 5OO godina...

Ne, ne borim se protiv serije, ne zanima me, borim se protiv televizija kakva je Prva Turska, dobili smo PInk 2, ali eto i taj Pink ubode bar jednu dobru "Ostrvo"...

Zivim u Sapcu, i veceras me pogodilio pravo u srce "pohod" Sulje "Velicnastvenog" setih se Hajduk Stanka...
Karadjodrdja, dahija, nemoj mestati makar duziniu vremenskih perioda, mi smo bili roblje, oni ugnjetaci vekovima...

Samo gledaj, zelim ti da uzivas, to je tvoje pravo....
Moje je pravo da ne gledam ono sto nema nikakvu umetnicku vrednost, samo kopaju po ranama napacenog naroda kroz vekove...

Nije mi smetala "Kad lisce pada", stavise, odgledala sam je, s mukom (zbog cega vec navedoh), zivotna, lepa, tragicna, ali i vrlo poucna...Dakle, genralno ja nemam nista protiv turskih serija, protiv ove imam, ne zelim Sulju "Velicanstvenog" u mojoj kuci u Sapcu:(

Poslednja izmena:
Na Prvoj Turskoj, veceras Sulja "Velicanstveni" krenuo u osvajanje, hoce na Beograd ali odlucuje prvo da udari na Sabac, nesto mislim, e, da smo kao sto nismo, ne bismo tog "Velicanstvenog" tako u zvezde kovali, pod Turicma smo krv propistalti, bilo je na Interntu koliko (otprilike sikovanih Srpkinja, nabijanja na kolac, odrubljivanja glava, prve bracne noci...haraca...

Beograd je u vreme Sulje bio ugarski grad.
Ugari su za pad Beograda optuzivali Srbe za izdaju.
Interesanto je da je Sultan, Srbe iz Beograda raselio u Carigrad.
Srbi su u Carigrad poneli mosti Sveti Petke, ikonu Svetog Luke.
U Instanbulu i danas postoji nekoliko mesto sa nazivom, ''beogradski''.

I ja sam video taj popis na netu.
Samo zelim da vidim reference, izvore , literaturu na koju se pozivaju.
Kako su dosli do tog broja?

Njejgov sin onako mali kaze: Da seces glave babo, NEVERNICIMA, u Sapcu jos stoji Tvrdjava kao spomen osvajaca- Turaka.

Gledam "Ostrvo", citala sam i knjigu (bestseler) ali ne mogoh se otrgnuti porivu da (to i drugi rade) napisem par reci Prvoj Turskoj, banovase me po IP-adresi, ako, Prva Turska je nestala s mog malog ekrana. Ne dozvoljavaju drugacije misljenje, ubise reklamama, seckanjima, gledali ste, gledacete...Ovo kazem jer sam odgeldala "Kad lisce pada" i to je sve. Prva Turska za mene vise ne postoji, to je drugi Pink, ali, Pinku hvala za "Ostrvo"...

Mogla bih u potpisu da stavim - Sapcanka...

Izvinite na dugom postu, ne morate ni citati ni komentarisati, sve napade unapred odbijam, Prva Turska zbog Sulje "Velicanstvenog" za mene ne postoji...

Pozdrav svima...

P.S. Vidim da je neko na jednom Blogu pokrenuo Peticiju protiv prikazivanja Sulje "Velicanstvenog", nisam potpisala, ne gledam Prvu Tursku i ne zanima me, veceras nije bilo "Ostrva" pa malo prebacih, bolje da nisam:(

Evo i radikalni islamisti u Turskoj su zestoko protestovali zbog prikazivanje serije.

Izvod iz ''Slobodne Bosne'' broj 745. str. 64,65

http://www.scribd.com/doc/49610791/Slobodna-Bosna-broj-745-24-2-2011

“Neka se slome ruke onih koj bacaju blato na sliku Osmanskog carstva”

Poslije emitovanja prve epizode serije
Velicanstveno stoljece
odrzani su protesti zbog `zenske golotinje u haremu i opijanja sultana. Trazeno je da se serija prestane prikazivati, a producenti su primili vise od 74.000 `zalbi ljutitih gledalaca. Najcesci slogan demonstranata bio je:
Neka se slome ruke onih koji bacaju blato na sliku Osmanskog carstva

p.s.

Svakome ko zeli ozbiljnije da se upozna sa tematikom, preporucejem knjigu, Radovana Samardzica ''Sulejman i Rokselana''

Poslednja izmena:
Kao sto neko rece,hvala bogu pa postoji daljinski...ako Vam se ne gleda Suljo,ne gledajte...ne,nego cu da gledam selo gori po 1596324-i put,belu ladju i americke filmove pune kriminala,nasilja....

Ne vredi, kad se mora...

I ti imas daljinski, zar ne?

Ne gledas ono sto ti se ne svidja (nabrojano nisam gledala niti imam nameru), imam svoj ukus, izbor, i pre svega dosta sam citala tako da (izmedju ostalog) mogu da procenim sta valja sta ne...

Ovde nije u pitanju da li ce neko da gleda ili nece, u pitanju je mnogo vise...Da li nama treba neki "Velicanstveni" ako kroz istoriju znamo sta su sve i koliko dugo radili Turci? Ne samo nama...Toliko je o tome napisano, toliko je filmova snimljeno, toliko...a ja da slavodobitno gledam kako Suljo (uzgred, ruzna je kao lopov sa onim tankim vraticem i malom glavicom pod onim "turbanom") krece u pohod (figurative) na moj grad, na NEVERNIKE, ne ja, bogami!

Ja volim turske pisce (od Oskarovca Orhana Pamuka- samo njega da izdvojim- procitala sve sto je napisao a sto je kod nas prevedeno, od Zovem se Crveno do drugih) zatim i druge pisce koji su prevodjeni kod nas..

Veoma mi se dopala serija "Kad lisce pada" (to sam napisala na toj temi), sto znaci da nisam iskljuciva.

Medjutim, sama cinjenica da mnoge banuju koji na sajtu Prve Turske napisu bilo sta protiv serije,govori o tome sta i ko je Prva Turska. Ne znam za druge, nisam bila nepristojna, stavise, ali, ban...Citam koliko mnogo je njih kojima se isto desilo...

Pa, ako nista drugo, spasli su me onih reklama koje traju do u beskraj, seckanja, gledali ste, gledacete, od jedne epizode su pravili tri, izdrzala jer sam volela seriju...

Kako se ono kaze: Mozes kako hoces, ali ne mozes dokle hoces, jednom ce zbog ovoga sto rade izgubiti gledaoce (vec gube) a meni zaista ne treba drugi Pink, jer sve sto se tamo prikazuje, kopirano je sa Pinka (osim Sulje)

.Dno dna, ali imam daljinski hvala na pitanju, i znam da procenim sta valja ili ne valja (mada se o ukusima ne raspravlja), sta me vredja sta ne...

Nadam se da i ti imas daljinski i da meni neces da popujes sta da gledam (niti insinuiras) kao sto ni ja tebi necu. Tvoja volja, tvoj izbor...

Srecno gledanje:)

Poslednja izmena:
Jos samo ovo: Karadjordje se u grobu prevrce... Hajduk Stanko iz Crne Bare je zivot dao, kraj romana glasi: I Turci provalise Ravnje...itd.id...
:(

Biljo, moja najuža oblast interesovanja je narodna epika...

Pa, ipak, treba nju razlikovati, kao i pomeniti citat iz romana, od onoga što se stvarno dešavalo u tih famoznih petsto vekova, a što niko, realno, ne zna kako se tačno dešavalo...

Izuzetno je bilo složeno vreme, izuzetno.
Besmisleno je i reći: oni su silovali toliko i toliko Srpkinja.
Prvo što nije sasvim tako.
Drugo što je sam broj nepotrvđen.
Treće što smo se toliko izmešali, da su Turci dobrim delom Srbi...

Beograd je bio Ugarska tad
ko vam brani da promenite kanal
oni koji imaju isto misljenje kao i vi ce promeniti kanal
a oni kojima je interesantno ne mozete da branite
a nema svrhe da sad izrazavate ovde nezadovoljstvo
imate pink imate tamo seriju ostrvo i molim lepo

Nisam o ovome razmišljala, ali je vrlo interesantno, istina.

Hurem ga hoce samo za sebe, da samo ona postoji za njega
a opet
imam utisak da nije rec samo o moci
mozda je i neki sebicluk, egoizam
ne znam kako bih objasnila ali taj odnos....
kako Sulejman hteo da osvoja sve vise i vise
tako je i ona htela da osvaja njegovo srce sve vise i vise
dok ne bude samo njeno
tako nekako

Back