Sulejman Veličanstveni

neko mi rece da vise oni imaju nasih gena nego mi, pa eto iz serije samo, robinje sa Balkana, veliki veziri
a to sto smo ogaraveli....

e da, a gde je u seriji Mehmed pasa?

...Mehmed Pasa Sokolovic se jos uvek nije pojavio u serijalu, ali je fokus i dalje na prvoj polovini Sulejmanove vladavine...

Ima li večeras epizode ?
think.gif

P.S. Još ne mogu da svarim kako ne nađoše neku lepšu glumicu za ulogu Aleksandre tj. Hurem
dash2.gif

...Nema, samo nedeljom je pauza u emitovanju...Originalne epizode traju, inace, oko 1.55h, ali se emituju jednom nedeljno (sreda, 20h po nasem vremenu, Star TV)...Inace, Meryem Uzerli je izabrana za ulogu u poslednjem trenutku, pred sam pocetak snimanja - gotovo 2 godine produckija nije mogla da nadje odgovarajucu glumicu za ovu rolu...Cak je na zvanicnom site-u TIMS produkcije dugo stajao oglas u kojem su jedini uslovi bili starost izmedju 19 i 29 godina, kao i da bude prirodna plavusa...:)...Zapadnjacka predstava o haremu ne odgovara u mnogim segmentima realnom stanju stvari, pa tako ni kada je o lepoti zena rec...Estetski kriterijumi su bili mnogo drugaciji u 16. veku (pozeljnim su se smatrale oble zene, svetle puti i glatke, depilirane koze celog tela), a manje lepe devojke obicno su dobijale drugacija zaduzenja, mahom fizicke poslove...Izuzetno mali broj njih, od vise stotina zena koliko ih je obicno bilo u jednom haremu, imale su priliku da budu izvedene pred sultana...Harem je bio institucija zatvorenog tipa, sa posebnim pravilima i upravom, veoma strogo uredjena, u kojem su obitavali svi zenski clanovi sultanove porodice, pre svega - od majke, koja je upravljala haremom, preko cerki, zena (naloznica koje su mu rodile decu), do neudatih sestara...Nije bilo u pitanju steciste bluda, iako je jasno da, uprkos obrazovanju koje su devojke sticale u haremu, nije rec o smernom katolickom liceju za device - namena harema je bila nedvosmislena...;)

Prenosim citat o uredjenju harema u Sulejmanovo doba:

"Harem, smešten u staroj palati, imao je strogu hijerarhiju i složen protokol. Na samom vrhu, odražavajući tursko viđenje da su žene za jednokratnu upotrebu, a majke stalne, nalazila se sultanova majka, sultanija valida ("sultanija majka"). Jedino je njen sin po carskoj moći bio iznad nje, a u staroj je palati vladala suvereno. Ali njen odnos s konkubinama njenog sina nije bio ni ugodan ni prisan. S tim ženama, koje su joj zavidele, mrzele je i protiv nje kovale zavere, opštila je posredstvom svog zamenika, kizlarage, što znači "general nad devojkama", koji je bio glavni među crnim evnusima.

Kizlaraga je, međutim, previše bio zauzet carskom administracijom da bi provodio vreme baveći se haremskim poslovima, što je poveravao drugim evnusima. Ti su ljudi sarađivali s konkubinama koje su bile pravi nadzornici harema. Kontrolor, blagajnik, rizničar i čitač Korana obično su bile ambiciozne starije žene koje su imale male ili nikakve izglede da privuku sultana, i one bi zdušno ščepale priliku da nametnu moć i zgrću blago na koje im je položaj davao pravo.

Harem je bio složeno, opasno i zatvoreno društvo izolovano od stvarnosti spoljašnjeg sveta i čak i od sultana i njegovog okruženja, koji su živeli odvojeno u velikom saraju. Žene i evnusi koji su živeli u haremu bili su različitog etničkog i rasnog porekla, ruskog, čerkeskog, tatarskog, grčkog, srpskog, italijanskog, nubijskog i etiopskog. Mnogi su bili hrišćani. Nije bilo muslimana, čije je zarobljavanje bilo zakonom zabranjeno. Svi su bili nemoćni, zatočenici lavirintske institucije čija je svrha bila da, uz ogromnu ljudsku i novčanu cenu, zadovoljava sultanov libido i gordost, te su brzo učili uloge koje je trebalo da igraju."

...Par autenticnih fotografija haremskih zena sa kraja 19. veka (pad Osmanskog carstva), tek predstave radi o kakvim je estetskim kriterijumima rec:

clipimage010o.jpg

clipimage020j.jpg

clipimage016k.jpg

Ja nisam gledala u subotu,pa pokusah da gledam na www.natabanu.com i pise da su postavili epizode,ali ne mogu da se otvore...na yt nema,pa cu morati danas u 14 h...

...Upravo sam proverila link-ove na Tabanku i nisam imala problem...Postoje dve verzije prevoda ovog serijala - prvu su radili forumasi, gledaoci volonteri koji je prate od pocetka emitovanja u Turskoj, dok je druga verzija zapravo snimak sa TV Prva...Prvobitno prevedene i postavljenje epizode su vise puta blokirane iz poznatih razloga, tako da se mnoge ne mogu vise pogledati online....Pokusaj sa ovim link-om, za sada je u redu, iako je kvalitet snimka prilicno los...Srecno!...:)

Hurem i Ibrahim
Dve razlicite ljubavi
ljubav prema moci i ljubav prema vladaru
lukavost i odanost
zanimljiv odnos
otimaju se za njegovu ljubav
dominacija
a nisu suparnice
jako interesantno

neko reče da je možda u pitanju latentni homoseksualni odnos, ali se ne bih složila
čini mi se da je u pitanju bratska, prijateljska ljubav dva muškarca... Ibrahim je procenio Hurem i shvatio da može loše uticati na Sulejmana, jer je jasno da se on zatalambasao, a zatalambasan čovek je slep kod očiju... zato mislim da ne može da je podnese i protežira Mahidevran (to ćete tek kasnije videti)
da ima neke druge pretenzije ka njemu, ne bi ni sa Mahidevran bio u dobrim odnosima

zar se u odnosu 2 muškarca ne može roditi snažna prijateljska, bratska veza, a da se odmah ne spominje homoseksualizam :neutral:

neko reče da je možda u pitanju latentni homoseksualni odnos, ali se ne bih složila
čini mi se da je u pitanju bratska, prijateljska ljubav dva muškarca... Ibrahim je procenio Hurem i shvatio da može loše uticati na Sulejmana, jer je jasno da se on zatalambasao, a zatalambasan čovek je slep kod očiju... zato mislim da ne može da je podnese i protežira Mahidevran (to ćete tek kasnije videti)
da ima neke druge pretenzije ka njemu, ne bi ni sa Mahidevran bio u dobrim odnosima

zar se u odnosu 2 muškarca ne može roditi snažna prijateljska, bratska veza, a da se odmah ne spominje homoseksualizam :neutral:

a gde sam ja pomenula to?:neutral:

meni je Hurem ipak najlepsa

ja moram da postavim jedno mozda glupo pitanje, nisam pratila poslednjih par epizoda pa ne znam o kom vremenskom periodu je rech..
od kad je sultan otishao u pohod do momenta kad su ustanovili da je hurem trudna
kako ona baba vidarica moz da ustanovi tako malu trudnoću kad ni ona sama nije bila sigurna da je trudna

ja moram da postavim jedno mozda glupo pitanje, nisam pratila poslednjih par epizoda pa ne znam o kom vremenskom periodu je rech..
od kad je sultan otishao u pohod do momenta kad su ustanovili da je hurem trudna
kako ona baba vidarica moz da ustanovi tako malu trudnoću kad ni ona sama nije bila sigurna da je trudna

pobogu majce, to je vidarica.. nije ginekolig pa da pojma nema :lol:

Back