danas je bila repriza u 14h
proveri da li je to termin
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
danas je bila repriza u 14h
Beograd je bio u Ugarskoj kao i cela Vojvodina
a Grcka je bila nasa za vreme Dusana Silnog
i sta sad, istorija
razliciti su vremenski periodi
deli nas 5 vekova od toga, ajde malo da se opustimo![]()
nema to veze sa turskom gramatikom, nego sa našim prevodom
...Upravo tako, nazalost...I nije jedini, a ni najveci propust...Gulfem hatun, koju je prevodilac proglasio zenom "starog gospodara", odnosno, Sulejmanovog oca, sultana Yavuz Selima I, zapravo je bila Sulejmanova prva zena (naloznica koja mu je rodila sina koji je preminuo, cime je izgubila svoju poziciju haseki sultane, na koju je dosla druga zena, Mahidevran, kao majka jedinog zivog nalednika, Mustafe)...Osim gresaka u prevodu, videli smo i prve slobodne interpretacije istorijskih cinjenica, tako da je ugarski kralj Lajos (Ludvig II Jagelonac), inace tinejdzer (poginuo je u borbi sa Sulejmanovom vojskom na Mohacu u 20. godini), u verziji Meral Okay sredovecni vladar...nema to veze sa turskom gramatikom, nego sa našim prevodom
Krivo im sto im pradedovi nisu imali hareme Racunaju....mozda bi im ostavili u nasledstvo
...Upravo tako, nazalost...I nije jedini, a ni najveci propust...Gulfem hatun, koju je prevodilac proglasio zenom "starog gospodara", odnosno, Sulejmanovog oca, sultana Yavuz Selima I, zapravo je bila Sulejmanova prva zena (naloznica koja mu je rodila sina koji je preminuo, cime je izgubila svoju poziciju haseki sultane, na koju je dosla druga zena, Mahidevran, kao majka jedinog zivog nalednika, Mustafe)...Osim gresaka u prevodu, videli smo i prve slobodne interpretacije istorijskih cinjenica, tako da je ugarski kralj Lajos (Ludvig II Jagelonac), inace tinejdzer (poginuo je u borbi sa Sulejmanovom vojskom na Mohacu u 20. godini), u verziji Meral Okay sredovecni vladar...
to je beše ona Hatidžina družbenica?
pa kasnije će da kažu da je ona bila sultanova žena, ali im je dete umrlo, te je na njeno mesto došla Mahidevran
biće da je problem sa prevodom
da, da, kasnije će reći da je ona bila sultanova prva žena... mislim da će baš njih dvoje o tome da pričaju
Meni su prelepi Hatidze i Ibrahim...tako slatke scene...hoce li biti zajedno,neka mi neko odgovori,lavice ili neko drugi?![]()
hoće, venčaće se
naravno, biće peripetija
Meni su sultani i haremovi uvek bili zanimljivi, uvek sam kupovala takve knjige,
Nema sta, serija je super i verujem da se jednako istice i u daljim epizodama, a i anketa kaze, presisala je Ezel![]()