Sulejman Veličanstveni

A Hurem se stvarno zaljubila u sultana :)

...:)...Ovo je neiscrpna tema koja je, cini mi se, najvise podelila misljenja - iako je moje u drasticnoj manjini, smatram da nema govora o ljubavi kod Hurem, bar ne prema Sulejmanu - prema vlasti i moci svakako da, a Sulejman je marioneta kojom manipulise koristeci, pre svega, svoju seksualnost, da bi do njih dosla...Sve do sredine druge sezone kod Hurem ne vidim nijedan od istorijski joj spocitavanih atributa i kvaliteta kojima je postigla ono sto nije poslo za rukom nijednoj zeni pre ili posle nje u otomanskoj istoriji - formalan brak sa jednim sultanom...Sve sto postize vise je rezultat srecnih okolnosti i nelogicnih propusta njenih oponenata (Ibrahima, Mahidevran i Valide), nego njenih intelektualnih potencijala i socijalne vestine...Ne znam da li je u pitanju sugestija reditelja i scenaristkinje kada je ekspresija emocija Hurem prema Sulejmanu u pitanju, koja povladjuje animozitetu koji je turski narod osecao i danas oseca prema njoj i njenoj istorijskoj ulozi u pocetku propasti Osmanske imperije (narod je nikada nije zavoleo, smatrao je vesticom koja je ocarala sultana i krivcem za propast carstva), ili (ne)umece glumice (Meryem Uzerli) da donese pozitivnu emociju (u ekspresiji negativnih osecanja je daleko bolja, po mom misljenju), ali ja njenu ljubav prema Sulejmanu ne uspevam da dozivim - uglavnom se u njihovim zajednickim scenama (koje tek predstoje) oseca nedostatak hemije medju protagonistima, isforsirana, neuverljiva strast sa njene strane i gotovo defanzivan stav sa njegove - ili njegov trud da donese emociju i njen komican napor da zadrzi ozbiljan i fokusiran izraz lica, kao u scenama u kojima joj recituje svoju, Muhibijevu, poeziju (gluma na nivou amaterskog pozorista), cenzura u slobodi pokreta, ukocenost, emotivna stedljivost, usiljenost...Jednom recju - neubedljivost...Indikativno je da, posbno u prvoj sezoni koju sada pratimo, romantican deo zenske publike, daleko vise simpatija ispoljava u komentarima prema ljubavnoj prici Ibrahima i Hatidze...Mislim da je razlog uravo nedostatak romanticne dimenzije i uverljivosti odnosa izmedju Hurem i Sulejmana koje deo publike oseca, cak i ako ne uspeva da formulise...

...Kakav je zaista bio njihov odnos ne mozemo nikada sa sigurnoscu znati, ali ovo sto pratimo na ekranima, meni ne deluje kao ljubav, vec kao vesta manipulacija, stara koliko i odnosi medju polovima...To ne znaci da ona nema nikakvih emocija prema njemu - godine, blizina i brojno zajednicko potomstvo svakako moraju kvalitativno promeniti svaki, pa i njihov odnos, ali iskrene, bezinteresne ljubavi mislim da nema...Njoj je on potreban, vise nego sto ga voli...Mislim da je tema njihovog odnosa i njenih emocija prema njemu (on je poseban i prilicno kontradiktoran, povrsan i nedoreceno dramaturski razvijen lik, narocito u emotivnom smislu), izuzetno zanimljiva i inspirativna, upravo zbog okolnosti u kojima se odvija, odnosno pitanja koliko moze rob zaista voleti svog gospodara i kakva je priroda te ljubavi...

Poslednja izmena:
ja sam stekla utisak da se ona zaljubila u njegovu moć, i samo to... odnosno moć koju je ona dobila uz njega

...Slazem se u potpunosti i sa olaksanjem konstatujem da sam se uveliko pomirila da nas je ukupno 4 sa slicnim utiskom...:D...Razumem potrebu publike za romantizovanjem i idealizovanjem njihovog odnosa, ali mislim da je u pitanju surova prica o jednom vremenu i izuzetno ambicioznoj, sebicnoj, egocentricnoj zeni koja je odlicno igrala po surovim pravilima okruzenja koje joj je nametnuto, sa jasnim ciljem, a ne o idilicnoj ljubavnoj sagi - sto bi trebalo da joj daje jos jednu dimenziju vise kada je slojevitost i kompleksnost u pitanju...Nazalost, mislim da je jedan scenarista za ovako ambiciozan i veliki projekat nedovoljan i da gospodja Okay gotovo od samog pocetka, a posebno sada, nakon ozbiljnog zdravstvenog kolapsa, treba pomoc...Sama nuznost izmene koncepta na pocetku (zbog protesta konzervativnih islamista), potreba da se izadje u susret zahtevima i ocekivanjima dela turske javnosti, ali i zahtevima inostrane publike (serijal je prodat u preko 60 zemalja), potom ustupak komercijalnom aspektu koji sugerise pitku, romansiranu pricu (sapunica) nasuprot umetnickom, ali preskupom, vremenski prezahtevnom i nekomercijalnom dokumentaristickom pristupu temi, za koji je izostala i ozbiljnija podrska drzave - kao da je potpuno dezorijentisala produkciju koja se pogubila u pokusajima da izbalansira nemoguce i vise ne zna sta bi i u kom pravcu...Rezultat je, nazalost, sve losiji i gledanost je drasticno pala poslednjih mesec dana...Znam da mnogi nece odoleti da ne procitaju spoiler-e, te cu se suzdrzati da ne razvijem pricu previse, ali bih zaista volela da cujem tvoje misljenje o Sulejmanovom odnosu prema Izabeli...Koliko mi se cinilo genijalnim dramaturskim potezom uvesti lik koji je esencija najveceg moguceg iskusenja za Sulejmana i test njegovih emocija prema Hurem, te napraviti neverovatnu paralelu izmedju dve zene, savrsenu komparaciju i deja vu momente u kojima reaguju potpuno isto ili su njegove reakcije na obe identicne, da bi se poentiralo njegovim opredeljivanjem za Hurem, ali nakon odredjenog preispitivanja, unutrasnjih monologa i emotivnih dilema koje bi nam priblizile Sulejmanov emotivni svet - dobili smo neverovatno zbrzan, nelogican i kontradiktoran kraj gostovanja njenog lika u serijalu, kao da je bio cilj ispostovati broj epizoda predvidjenih ugovorom za pojavljivanje Melike Ipek Yalove (Izabele) u serijalu i potpom ga se otarasiti na bilo koji nacin, bez imalo truda da se storija, koja se meni licno veoma dopadala u mnogim segmentima (pre svega, mislim da je Izabela, iskreno i bezinteresno volela Sulejmana, a da se on, po prvi put, pored nje ponasao kao muskarac koji osvaja zenu, a ne koristi privilegiju legalnog podvodjenja koju mu harem pruza), zaokruzi na logican nacin koji bi imao smisao i poentu...Meral Okay je u intervjuima izjavljlivala da je uloga lika Izabele naglasavanje velicine Sulejmanove ljubavi prema Hurem - ukoliko je to zaista bio cilj, mislim da nije postignut, naprotiv...

a što se večerašnje epizode tiče, i onog premlaćivanja Hurem, šta mislite, zašto se ni u jednom momentu nije branila?
zato što hoće da eliminiše Mahidevran, i zna da će sultan ovu naribati zbog toga... svakako efekat koji hoće da postigne ne bi bio isti da se branila
ili nešto drugo?
šta kažete?

a što se večerašnje epizode tiče, i onog premlaćivanja Hurem, šta mislite, zašto se ni u jednom momentu nije branila?
zato što hoće da eliminiše Mahidevran, i zna da će sultan ovu naribati zbog toga... svakako efekat koji hoće da postigne ne bi bio isti da se branila
ili nešto drugo?
šta kažete?

Meni se cini da hoce da eliminise Mahidevran
i da hoce da je sultan jos vise zavoli,
da postane njen rob,
da mu privuce paznju, da se brine za nju
a i ovo sto ce da im kaze da kazu sultanu,
zna da ce ga razbesneti i da ce doci da je vidi
onako ''nemocnu'', i povredjenu
da se stvori mrznja prema Mahidevran
A ljubav prema njoj sigurna

...Slazem se sa vama, Hurem je odlicno takticki odigrala u konfliktu sa Mahidevran, znajuci da je kazna za fizicki obracun izbacivanje iz harema...Dogadjaj je istorijska cinjenica, samo je vreme desavanja pomereno vise od 20 godina unapred...
Stvaran povod za nesvakidasnju tucu je bio Huremin napor da intrigama oslobodi put do prestola svom sinu, kompromitujuci prestolonaslednika Mustafu, Mahidevraninog sina, u cemu je na kraju i uspela - Sulejman ga je kao zaverenika i izdajnika pogubio...Mahidevran jeste pala u nemilost nakon Mustafine smrti i zivela je sama u potpunoj bedi, bez sredstava za zivot...Nakon Sulejmanove smrti, njegov naslednik, Huremin sin Selim (koga su jos zvali i Plavi Selim ili Pijanica Selim), zbrinuo je Mahidevran, dodelivsi joj izdrzavanje...

...Iznenadjenje u drugoj sezoni:...

...Pesmu 'Sejdefu majka budjase' izvodi cuvena turska pevacica rodom sa Kosova, Suzan Kardeş... U pitanju je vencanje Nigar-kalfe, koju tumaci Filiz Ahmet, rodom iz Skoplja...

Lično ja nisam ni jednog trenutka doživela ovu seriju kao pokušaj da se ispriča nekakva neviđena i velika ljubav između Sulejmana i Hurem, niti je vidim, niti mi treba. :)

Štaviše, vrlo je jasno (a opet umetnički uzdržano) prikazana Huremina želja za osvetom i dominacijom.
Sve što radi je smišljeno taktički, ponešto spada i u jeftine ženske trikove, kojima se žene, verujem, služe od kada je sveta i veka.

Međutim, s druge strane, Mahidevran. Hm.
Rekoh već jednom ovde - suviše mlaka.
Možda je ona iskrenija volela sultana, ali moćnicima nisu potrebne žene sa takvom ljubavlju.
Njega Hurem inspiriše, i u istorijskim spisima stoji da je on puno voleo i da se sa njom konsultovao oko poslovnih pitanja.
Da je bio opčinjen njom.
Tako da je i lik Hurem složen. Htela je najbolju poziciju za sebe, dobila je, ali je istovremeno i svojom snagom podsticala sultana da čini velike osvajačke podvige, potvrđujući drevno pravilo da iza muškarca stoji žena... kakva žena stoji, takav je i njegov uspeh.

Kažu da Hurem niko sem njega nije voleo, iako je pokušavala, paralelno sa svojim zlodelima, da učini dobro turskom narodu, pa je izgrađivala džamije, škole,...
Ali za njih je uvek bila ona veštica.

Ko zna :), možda i jeste, i to su veštine.

Redovno pratim seriju Sulejman Veličanstveni.Svidja mi se.Jednostavan istorijski triler,pun zanimljivih likova i iskusnih glumaca.Vodi nas u davno doba Osmanske vladavine,predstavlja tadašnje hareme i tragičnu sudbinu robinja iz drugih zemalja....Svaka čast za seriju...:D

Hmm...Hurem me nevidjeno podseca na Milcu Todorovic.
MilicaTodorovic.jpg
su_i_hurem.png

...Spoiler - komunikacija postaje beskrajno zabavna, doduse ne verujem da isti efekat ima i na ostale...:D...Udali su je za Matrakcija, po direktivi...No, vencanje nije najvece iznenadjenje...(sledi spoiler)...Recimo da je Ibrahim nasao nacin da vodi dvostruki zivot... ;)

ovo mi je nekako bezveze, od prve epizode se vidi ljubav Ibrahima i Hatidže
šta mu bi :neutral:

Back