Sulejman Veličanstveni

Tek sada sam pogledala prvu epizodu Sulejmana Veličanstvenog.
Isprekidanu, lošeg kvaliteta, ali sam pod utiscima.
Odabir glumca za Sulejmana jeste pravi, nekadašnji Onur ima taj ubojiti pogled, jak, koji ne preza ni od čega.
Sultanica, prva žena, naspram Aleksandre neprimetna je.
Aleksandra je neobične lepote. Jake, blistave.
Nije prelepa, ali zavodljiva, svakako primetna, nemoguće je na nju ostati imun.
Volim što su oboma oči svetle, svevideće, snažne, što je ona tako nepokorivo odlučna, bezobrazna.
Mada, očekivala sam šamar kada ga je oslovila stojeći u vrsti kada je prolazio, a ne da mu se onesvešćena obisne o vrat. :)

Poslednja izmena:
...Mogucnost i priroda ljubavi roba prema gospodaru je veoma zanimljiva tema...Licno mislim da se Aleksandra tokom svog zivota u palati drzi mota koji je izgovorila u sinocnoj epizodi: "Taj sultan ce biti moj rob."
Ni nakon 48 epizoda, kod nje ne vidim ljubav prema Sulejmanu, vec prema moci kao konacnom cilju, do kojeg dolazi koristeci sultana kao marionetu...Njihov odnos dozivljavam kao seksualno-zavisnicki sa njegove i seksualno-manipulativan sa njene strane, uz obilje scenaristicki lose izvedenih, nelogicnih momenata, koje vam prepustam da sami (ne)uocite i steknete vlastite utiske...Za sve pasionirane gledaoce ovog serijala koji ima nesumnjivih kvaliteta, ali i velikih, po mom licnom sudu, scenaristickih nedostataka (pre svega u gradjenju i razvoju likova, posebno Sulejmanovog i logici dramaturskih zapleta), savet da se ne upustaju u poredjenje poznatih istorijskih fakata sa fiktivnim izborima i varijacijama scenaristkinje Meral Okay...Nakon masovnih demonstracija konzervativnog dela turske javnosti na pocetku emitovanja (februar 2011.), produkcija i jedina scenaristkinja najambicioznijeg i najskupljeg projekta turske TV produkcije, bili su primorani na drasticne izmene prvobitno zamisljenog koncepta, izgubivsi se vremenom u pokusaju da izbalansiraju oprecne zahteve, ocekivanja i komercijalne motive sa umetnickim, sto je neminovno rezultiralo neodredjenim pravcem u kojem se serijal krece, padom kvaliteta i gledanosti...Plasim se da ce nezadovoljni ostati ljubitelji istorijske drame i spektakla, koji ocekuju dokumentaristicki pristup istorijskim cinjenicama i temi, ili kvalitet BBC produkcije igranih programa sa istorijskom tematikom...Ljubitelji sapunice i ljubavnih prica ostace uskraceni za dobre ljubavne i erotske scene, hemiju izmedju glavnih protagonista i - misljenja sam - za pravu emociju izmedju njih...Serija je, uprkos prvobitnom utisku koji ostavlja tokom prve sezone, visokobudzetna sapunica, savrsene fotografije, scenografije, kostimografije i sa odlicnim delom glumacke ekipe (Sulejman, Ibrahim Pasa, Hatidze, Zumbul-aga, Gul-aga, Nigar-kalfa, Matrakci...), koja se bavi, pre svega privatnim aspektom zivota Sulejmana Velicanstvenog, odnosima na dvoru i u haremu, o kojima gotovo da ne postoje pouzdani istorijski zapisi, te je kompletan scenario fiktivna prica smestena u istorijski okvir, sa zvucnim imenima istorijskih licnosti kao mamcem za publiku...

E, bez zezanja baš mi se dopada serija :klap:

Klasična navlaka, za sad je fokus na ljubavnom planu i intrige u vlasti na dvoru. Navijam za Aleksandru tj. Humru (kako beše :eek: ). Pazi kad je dobila onu prstenčinu, ebote, od kilo. Verovatno vredi čitavo bogatstvo ... A ona gnjida od sultanije se upišala od muke kad je videla. :hahaha:

...Mogucnost i priroda ljubavi roba prema gospodaru je veoma zanimljiva tema...Licno mislim da se Aleksandra tokom svog zivota u palati drzi mota koji je izgovorila u sinocnoj epizodi: "Taj sultan ce biti moj rob."
Ni nakon 48 epizoda, kod nje ne vidim ljubav prema Sulejmanu, vec prema moci kao konacnom cilju, do kojeg dolazi koristeci sultana kao marionetu...Njihov odnos dozivljavam kao seksualno-zavisnicki sa njegove i seksualno-manipulativan sa njene strane, uz obilje scenaristicki lose izvedenih, nelogicnih momenata, koje vam prepustam da sami (ne)uocite i steknete vlastite utiske...Za sve pasionirane gledaoce ovog serijala koji ima nesumnjivih kvaliteta, ali i velikih, po mom licnom sudu, scenaristickih nedostataka (pre svega u gradjenju i razvoju likova, posebno Sulejmanovog i logici dramaturskih zapleta), savet da se ne upustaju u poredjenje poznatih istorijskih fakata sa fiktivnim izborima i varijacijama scenaristkinje Meral Okay...Nakon masovnih demonstracija konzervativnog dela turske javnosti na pocetku emitovanja (februar 2011.), produkcija i jedina scenaristkinja najambicioznijeg i najskupljeg projekta turske TV produkcije, bili su primorani na drasticne izmene prvobitno zamisljenog koncepta, izgubivsi se vremenom u pokusaju da izbalansiraju oprecne zahteve, ocekivanja i komercijalne motive sa umetnickim, sto je neminovno rezultiralo neodredjenim pravcem u kojem se serijal krece, padom kvaliteta i gledanosti...Plasim se da ce nezadovoljni ostati ljubitelji istorijske drame i spektakla, koji ocekuju dokumentaristicki pristup istorijskim cinjenicama i temi, ili kvalitet BBC produkcije igranih programa sa istorijskom tematikom...Ljubitelji sapunice i ljubavnih prica ostace uskraceni za dobre ljubavne i erotske scene, hemiju izmedju glavnih protagonista i - misljenja sam - za pravu emociju izmedju njih...Serija je, uprkos prvobitnom utisku koji ostavlja tokom prve sezone, visokobudzetna sapunica, savrsene fotografije, scenografije, kostimografije i sa odlicnim delom glumacke ekipe (Sulejman, Ibrahim Pasa, Hatidze, Zumbul-aga, Gul-aga, Nigar-kalfa, Matrakci...), koja se bavi, pre svega privatnim aspektom zivota Sulejmana Velicanstvenog, odnosima na dvoru i u haremu, o kojima gotovo da ne postoje pouzdani istorijski zapisi, te je kompletan scenario fiktivna prica smestena u istorijski okvir, sa zvucnim imenima istorijskih licnosti kao mamcem za publiku...

Ja u istoriju ne verujem. :)
Mislim, takvu kakva je napisana.
Ne sviđa mi se što se preusko shvata. Umesto da bude inspirativna, ona je upletena u politiku, u laži, u nedokazivost.
Više književnost može da nas nauči istoriji, nego istorija sama.
Nije istorija kriva, krivi su oni što je pišu i što je slepo usvajaju. Bez imalo istraživačkog i intuitivnog duha.

No, ja sam tip romantičara, ja bih svaku nauku proučavala sa romantične strane.
I verujem da mogu biti romantične i fizika, i matematika, a kamoli istorija...
Naravno, pod romantičnim pristupom podrazumevam jednu punoću filozofskog sadržaja...

Ovo nije dokumentarac i ne očekujemo istorijsku istinu, već upravo istorijski okvir.
Odnosi na dvoru i u haremu mogu biti vrlo bitan, noseći detalj za sklapanje smislene istorijske priče, zašto ne.

Dopada mi se ako je ispod bi-bi-sijevog nivoa. :D

Dopada mi se ako je romansirana istorija, da mi miriše na književne momente, kao što je objašnjenje zašto se bavio Sulejman filigrantstvom, šta su devojke učile u haremu... onda opšta diskusija koja se može otvoriti na osnovu Aleksandrinog smelog istupa pred sultanom - mislim da su to dragocenije stvari nego nešto navodno potvrđeno.

A ljudi, da vas pitam, kada sam već pomenula diskusiju, šta mislite, zašto su se žene u palati oblačile slobodnije i izazovnije, dok su u to vreme sve žene Carigrada bile pod maramama?

Mogu da pretpostavim da je Sultan smatrao da je njegov dvorac njegov dom i da zene ne moraju nositii marame jer ne postopji mogucnost da neko napravi blud u dvorcu sa njegovim zenama. Zbog te prakse je ostalo po Arapskim zemljama da se djevojke oblace u obnazene trbusne plesacice jer takve obnazene trbusne plesacice su bile ranije na dvoru Halife.
Meni sve to izgleda glupo i mislim da je to nesto sto je uslovilo da se odstupi od obicaja Poslanika s.a.v.s. Smatram da se sada mbnogo bolje postuje obicaj Muhammeda s.a.v.s. nego sto se to cinilo nekada.

Meni se dopada glumica Aleksandra jer izgleda bas kao da je Ukrajinka. Slatka i ocekujem da ce je Prva televizija pozvati u studiju negdje pred kraj Serije. Volim sto je nekako obicna i mislim da je malo punija ali slatka je bas je pasuje za nekog dobrog muskarca.

Naravno, pod romantičnim pristupom podrazumevam jednu punoću filozofskog sadržaja...
...Radujem se razmeni misljenja sa tobom...:)...Izuzetno je tesko formulisati stav iz pozicije gledaoca koji je vlastiti sud formirao nakon odgledane gotovo dve sezone serijala, a ne kompromitovati pravo gledaoca koji tek stice prve utiske o seriji na sopstveno, tudjim sugestijama neoptereceno, misljenje...
Mislim da je nedostatak citiranog jedan od osnovnih scenaristickih propusta koji meni licno daleko vise smeta od nedostatka istorijske preciznosti i doslednosti, kojima u istorijskoj fikciji i nije mesto...Povrsnost, nedostatak slojevitosti i dubine u karakterizaciji nekih od glavnih likova (pre svega Sulejmana), nasuprot odlicno izgradjenim sporednim likovima, te grubi logicki propusti u kreiranju zapleta, prazan hod, nedostatak jasne vizije, ubedljlive emocije i sinergije izmedju glavnih likova, cine da prica koja je najavljena kao saga o najvecoj ljubavi u osmanskoj istoriji, deluje mlako, nedoreceno i neubedljivo, naravno iz mog ugla...Uprkos nekolicini zaista dobrih scenaristickh resenja, ukupan utisak je razocaravajuc i daleko ispod ocekivanja, u mom slucaju - etericne, misticne, rafinirane, senzualne, intligentne, slojevite, sadrzajne i filigranskom vestinom ispletene price o privatnom aspektu zivota jednog od najvecih turskih vladara u istoriji i njegovoj nesvakidasnjoj ljubavi i posvecenosti jednoj zeni, o kojoj istorija ne zna gotovo nista, ukljucujuci i pouzdan datum rodjenja ili poreklo...Licno me fascinira identifikacija i divljenje velikog dela zenske publike najuspesnijoj u makijavelistickim haremskim igrama i izrazen animozitet prema manje uspesnima, koje se ni nacinom borbe ni motivima od nje ni najmanje ne razlikuju...

Dopada mi se ako je ispod bi-bi-sijevog nivoa. :D
...Intresantna konstatacija...Zasto?...:)

A ljudi, da vas pitam, kada sam već pomenula diskusiju, šta mislite, zašto su se žene u palati oblačile slobodnije i izazovnije, dok su u to vreme sve žene Carigrada bile pod maramama?

...Rec je o umetnickoj slobodi - zenski kostimi su vise inspirisani odecom karakteristicnom za zapadne dvorove, nego otomanskim stilom tipicnim za dame njihovog ranga u tom periodu...Inace, van privatnih haremskih odaja (uz robinje-naloznice i zenski deo sultanove porodice, ukljucujuci majku i neudate sestre, ziveo je u haremu),obavezno su pokrivale glavu...Slugama, robovima i muskarcima uopste, posebno nizeg ranga, nije bilo dozvoljen kontakt ocima sa clanicama sultanove porodice, pa cak ni direktan pogled u njihovom pravcu...U prisustvu muskaraca kojima je rang dozvoljavao boravak u njihovom drustvu, obavezno su pokrivale glavu...U haremske odaje pristup je imao samo sultan, pored harem-aga, evnuha koji su iskljucivo bili crne rase...

Gledao sam malo Sulju. Ja zamisljam harem kao pravi harem, pun lepotica da padnes u nesvest. Sve najlepse devojke koje su mogli da nadju za Sultana, od Ukrajine i Balkana do Egipta. Ako je to to, onda to nije ono sto sam ja zamisljao. Malo sam razocaran. Imaju Turci i lepse glumice. Bolje da je Seherezada glumila Sultaniju.

A nadam se da radnja nece biti samo neka romantika. Bilo je zanimljivih likova u to vreme.

Gledao sam malo Sulju. Ja zamisljam harem kao pravi harem, pun lepotica da padnes u nesvest. Sve najlepse devojke koje su mogli da nadju za Sultana, od Ukrajine i Balkana do Egipta. Ako je to to, onda to nije ono sto sam ja zamisljao. Malo sam razocaran. Imaju Turci i lepse glumice. Bolje da je Seherezada glumila Sultaniju.

A nadam se da radnja nece biti samo neka romantika. Bilo je zanimljivih likova u to vreme.

Ili Sezen iz 1001 noci :cepanje: :hahaha1::rotf:
Meni je Mahidevran bas onakva kakva treba da bude, mlaka zbog cega ju je sultan i zanemario
a Aleksandra vatrena, crvena.... tako nekako:manikir:

Ili Sezen iz 1001 noci :cepanje: :hahaha1::rotf:
Meni je Mahidevran bas onakva kakva treba da bude, mlaka zbog cega ju je sultan i zanemario
a Aleksandra vatrena, crvena.... tako nekako:manikir:

Sezen je suvise moderna za harem.

Ove dve su mozda ok kao glumice. Ali nisu dovoljno lepe za harem. To treba da budu najlepse zene medju 100 miliona ljudi.

Ovo je kao kad snimaju Betmena i sad su i Betmen i Dzoker i cela ulica zaljubljeni u Megi Gilenhol. Ne ide to. Kim Basinger moze, ali ne i Megi. Niko ne moze da poveruje u to. Isto je ovde sa Aleksandrom i Sultanijom.

Sezen je suvise moderna za harem.

Ove dve su mozda ok kao glumice. Ali nisu dovoljno lepe za harem. To treba da budu najlepse zene medju 100 miliona ljudi.

Ovo je kao kad snimaju Betmena i sad su i Betmen i Dzoker i cela ulica zaljubljeni u Megi Gilenhol. Ne ide to. Kim Basinger moze, ali ne i Megi. Niko ne moze da poveruje u to. Isto je ovde sa Aleksandrom i Sultanijom.

meni je ona fantasticna, aleksandra, a pejker(mahidevran) se bas prolepsala u seriji, ja zadovoljna

Back