Sukob dve struje na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Требамо ли ми Милошу Ковићу или Милош Ковић нама​

9. новембра 2021.

Милош Ковић (Фото: Д. Миловановић)

Милош Ковић је баш та танка црвена линија преко које не смемо допустити да пређу осиони и бахати властодршци на свим нивоима власти, од врха до дна. Јер данас су дошли по њега, а сутра ће доћи по нас
У ремек делу филмске уметности „Танка црвена линија“ из 1998. године, редитеља Теренса Малика, амерички војници, непосредно пред одсудни јуриш на јапански бункер, размишљају о својим животима и страшном рату у којем свако од њих има неки свој разлог за учествовање, било да је то варљива ратничка слава, безрезервна вера у „америчку демократију“ или, напросто, нагон за пуким преживљавањем. И сви ти несрећници који гледају смрти у очи имају своју властиту танку црвену линију, коју не смеју да пређу ни по коју цену.
Слично је и са свима нама данас у Србији. По ко зна који пут води се одсудна битка за правду, истину, слободу, опстанак, морал и понос нације. И свако од нас има неке своје разлоге да учествује у тој борби, било због варљиве славе, било због вере у националне идеје, или, напросто, због пуког преживљавања, јер нема другог избора пред собом.
Ових дана своју одсудну битку бије др Милош Ковић, ванредни професор на Филозофском факултету у Београду, један од најпризнатијих и најпознатијих српских историчара, стручњак за општу историју новог века. Њега покушавају на један перфидан, подмукао начин да истисну са факултета на којем је прошао сва научна звања и испуњава све услове да постане редовни професор на катедри за општу историју новог века.
Да ли ми требамо Милошу Ковићу, да му дамо подршку у тој одсудној бици, када је на њега устала „и ала и врана“, то он најбоље зна, па не бих о томе овом приликом. Верујем да му та подршка много значи, да га бодри да истраје у Сизифовој борби. Ипак, много занимљивије питање је да ли Милош Ковић треба нама, оваквима какви јесмо.
https://www.koreni.rs/lipe-cvatu-sve-je-isto-i-jezik-iako-to-neki-negiraju/
Одмах ћу рећи да је професор Ковић потребнији данас нама, него што смо ми икада требали њему. Потребан нам је, али не као нови сербски вожд, како га многи доживљавају, јер он то свакако није, нити жели да буде. Ковић је много пута показао да нема никакву жељу нити потребу да буде вођа, јер је одбио мноштво „непристојних“ политичких понуда. Човек је напросто такав. Научник, историчар, универзитетски професор, писац… И то му је сасвим довољно да артикулише своје политичке и националне идеје.
Добро, али зашто нам је онда професор Ковић уопште потребан, ако већ није рођен да буде нови сербски вожд или „калиф уместо калифа“?
Милош Ковић је баш та танка црвена линија преко које не смемо допустити да пређу осиони и бахати властодршци на свим нивоима власти, од врха до дна. Јер данас су дошли по њега, а сутра ће доћи по нас. Ако се данас ми не побунимо због њега, сутра неће имати ко да се побуни када дође ред на било кога од нас.
И да се разумемо, није Ковић данас једина црвена линија у Србији. Пада ми на памет барем још једна – Рио Тинто. Сигуран сам да прогон Милоша Ковића са Филозофског факултета неће проћи, баш као што неће проћи ни експлоатација литијума у Јадру. Јер добро се зна из српске историје да су све буне и устанци кренули управо из Западне Србије: Први српски устанак, Други српски устанак, Први светски рат, чак и фамозна Петооктобарска револуција. То су те танке црвене линије, преко којих нема преласка ни једној сили.
Сваки протест против бахатости власти и властодржаца, па макар то био и протест против најситнијег тиранина у некој установи високог образовања или месној заједници, свеједно, данас и овде је добродошао, пре свега зато што је лековит за све нас. Овај необични, поносити народ има дуго трпило, али кад му трпило пукне и кад неки тиранин пређе ту танку црвену линију, Срби не чекају позив на мобилизацију, већ сами крећу у одсудну битку. Уосталом, добро је познато да се Срби 1804. године нису подигли против Турака, већ против дахија, али су на крају истерали и Турке из Србије, пошто су претходно побили дахије.
https://www.koreni.rs/pobeda-nad-virusom-i-novi-jesenji-talas/
Чињеница је да професора Ковића покушавају да истисну са Филозофског факултета тзв. другосрбијанци и аутошовинисти, којима је он трн у оку и последња препрека ка потпуном узурпирању права на креирање неке нове националне историје. Верујем да у томе, ипак, неће успети. Чињеница је да су чланови комисије који одлучују о избору професора Ковића у више научно звање људи који су га, оправдано или неоправдано, то је сасвим небитно, тужили у кривичним и парничним судским поступцима. Да ти људи имају барем мало морала, сами би тражили своје изузеће из поменуте комисије. Међутим, част и образ су за њих само још један српски мит који треба разградити, у циљу просвећивања неуког, простог пука, којег се, на крају крајева, помало и гаде.
Ковићеви прогонитељи ће остати упамћени само као његови прогонитељи, и ништа више од тога. Баш као што су несрећни Драган М. Јеремић и још несрећнији Бранимир Шћепановић данас упамћени само као безуспешни џелати Данила Киша, и никако другачије. Они су мртви, а Киш је жив. Исто тако ће бити и са Ковићевим џелатима, јер Ковић је неко ко има своје име у историјској науци, а њих препознају само као његове тлачитеље. У том смислу се професор Ковић већ одбранио од напада.
Ипак, то не значи да треба да се повучемо и пустимо ствари да иду својим током. Напротив! Морамо бескомпромисно да се боримо за право Милоша Ковића да напредује на свом факултету, али не због њега самог, јер је он већ победио у тој бици како год се она буде завршила. Морамо се борити, ради борбе саме и ради нашег духовног прочишћења које та битка са собом носи.
Истина је да Ковића данас бране чак и они који би по природи ствари морали да га нападају, јер су део грозоморне машинерије која је урушила све институције овог друштва. Али и то говори о Ковићевој величини. Бити прихватљив не само политичким и идеолошким истомишљеницима, већ и противницима, данас се, нажалост, у Србији сматра актом издаје, а не спремношћу на заборављену вештину дијалога. А дијалог, осим причања, подразумева и слушање, ту већ одавно ишчезлу категорију људског битисања. Ковић је управо то – човек који уме пажљиво да слуша. Зато га и противници поштују.
https://www.koreni.rs/rekovac-i-jagodina-lepi-vinogradi-i-litijum-u-najavi/
Глас студената и интелектуалаца подигнут у одбрану професора Ковића можда јесте бура у чаши воде, али и као такав је у најмању руку драгоцен и лековит. Нама та борба пуно значи, много више него самом Ковићу, јер показује силнима и бахатима да постоје танке црвене линије преко којих се не може прећи. Тачније, може да се пређе, али је тај прелазак много скуп, па тирани напречац одустају од њега.

аутор:Микица Илић

Аутор је књижевник
https://iskra.co/
https://www.koreni.rs/trebamo-li-mi...48aIn_NWBLbr-WGUdVFD4cDato5Vuz1HThr3WAoUd8A3M

Обраћање Ненада Анжела, протераног докторанда професора Ковића, на округлом столу "Случај професора Ковића: Зашто се на Филозофском факултету праве комисије за одстрел".

Univerzitet u Beogradu - Filozofski fakultet
302 subscribers

14.12.2021. — Кроз разговор поводом нове Библије Милин–Чарнић (Београд: Библијско друштво Србије, 2021) у амфитеатру Филозофског факултета у Београду промовисан је новоосновани Центар за библијску филологију и херменеутику. О Старом завету у новом преводу проф. др Драгана Милина своје утиске су изнели г. Исак Асијел, врховни рабин јеврејске заједнице у Србији, др Војин Недељковић и др Ненад Ристовић, професори Филозофског факултета.

Univerzitet u Beogradu - Filozofski fakultet
302 subscribers

14.12.2021. — Кроз разговор поводом нове Библије Милин–Чарнић (Београд: Библијско друштво Србије, 2021) у амфитеатру Филозофског факултета у Београду промовисан је новоосновани Центар за библијску филологију и херменеутику. О Старом завету у новом преводу проф. др Драгана Милина своје утиске су изнели г. Исак Асијел, врховни рабин јеврејске заједнице у Србији, др Војин Недељковић и др Ненад Ристовић, професори Филозофског факултета.
Хвала вам што сте предали ијекавицу Хрватима и озваничили хрватски језик, Дакле у републици српској ће прећи на екавицу или слушати литургију на екавици као и у Црној Гори.

Хвала добро урађен посао!

Jagić u studiji "Slovenski jezici" kaže (80, str. 24):

"Čakavski dijalekat Severne Dalmacije, Istre i Ostrvlja zvao se odvajkada hrvatski..."

"U Severnoj Hrvatskoj, severno od reka Kupa i Korana do Mure, i istočno preko Siska do Virovitice, vlada od vajkada kajkavski dijalekat, vrlo blizak sa jezikom zapadnih suseda Štajerske ali ipak ne identičan. Sad ga narod zove horvatski, a do kraja XVII veka ceo predeo između Save i Drave zvao se Slavonija; svojoj latinsko-madžarskoj formi imena odgovaralo je u narodnom jeziku označavanje 'Slovensko kraljevstvo' ili "Slovenski orsag', otuda i naziv dijalekta 'slovenski jezik', kako se izrično zove u štampanim delima XVI i XVII stoleća. Možda se nekad ovaj dijalekat pod istim imenom prostirao i preko Virovitice. Ali je za vreme Turaka današnja Slavonija dobila novo stanovništvo koje je došlo s one strane Save a govori štokavski. Zbog toga je kajkavski dijalekat sada ograničen na severozapadni deo nekadašnjeg Regnum Sclavoniae, koji od kraja XVII veka nosi ime Hrvatska..."

"Štokavski dijalekat Severne Dalmacije i Bosne (sa isključenjem Dubrovnika i Boke) dobio je iz verskih razloga, isti naziv (hrvatski) da bi se razlikovao od (jezika) istočnog pravoslavlja čiji se pripadnici nazivaju Srbima..."

Немамо веће душмане од наше научне елите не требају нам непријатељи споља.
Коме треба Библија на фејс бук језику и какво осавремење архаичних времена.
Каво осавремењење древности?

Дакле поред свих проблема које имамо почев од индивидуалних , материјалних , духовних поред дубоких подела и отимања идентитета нама треба нов превод Библије на екаски?

" Загреб ради Београд се гради" што рече Шарић.​

Ово је брука и срамота читав скуп личи на скуп језуита свима се цакле очи од среће и весеља а није библија у питању јер су то атеисти , црвени барони духовна деца комуниста. Очи се цакле за добро одрађен посао који ће бити добро плаћен и неко добро унспређен

Девојка чита са драмском вриштућом нарацијом слично поетским вечерима адолесценткиња.

У стили" Мили Боже чуда великога кад се слеже на Косово војка"

Ту нарацију читања поезије су форсирали код нас у основној школи и пожељно је да се дереш ђало како девојка успешно ради.

Рабин Исак помало уздржан јер се тачно види да не може да каже баш шта мисли али даје предност Даничићу. Да је Даничићев превод бољи несумљиво! Никад не бих прочитао стари завет да није тог архаичног језика који ме је вратио у то време попут "Горског вјенца".

Да је екавица прецизнија у научном језику то стоји ђного је лакше објаснити модерне појмове.

Али исто тако је ијекавица лепша у књижевности јер даје на древности и духовности.

Да је то бар екавица 19. века која је тврђа архаичнија било би прихватљивије.

Овако читава похвала за по неки детаљ између Бога и мене стоји Ја.
Што рабин рече лична пројекција или Его.

Ово може служити као помоћна књига да нешто евентуално разјасни.
Ако ово штиво постане литургијско у цркви имам само да упалим свећу литургију на овом преводу нећу да слушам.

У случају сахране не дај Боже ближњих захтеваћу од попа Даничић-Караџић.

Ја не знам да ли су Јевреји превели Тору у Синагогама на модернојебрејски?

Н. Шулетић, „Крупан пропуст образовног система у Србији (Поводом књиге: Сузана Рајић и Данко Леовац, Историја. Уџбеник са одабраним историјским изворима за трећи разред гимназије општег типа и друштвено-језичког смера, Београд: Фреска)“, Зборник Матице српске за историју 105 (2022), 117-124.

8120204-5604220998-giphy.gif

Poslednja izmena:
Jedan od vrlo retkih primera da je neko odlučio, barem u najkraćim crtama, izaći u javnost i reći šta se krije iza suštine...

O ovome u datoj zajednici postoji svojevrsni status tabu teme, odnosno o tome i koliko je priča dalje šira od toga, se izvan tih krugova ne priča; Antića ponekad ponese iskrenost pa direktnije odgovori, možda ovog puta ne bez posledica.

Ово је брука и срамота читав скуп личи на скуп језуита свима се цакле очи од среће и весеља а није библија у питању јер су то атеисти , црвени барони духовна деца комуниста. Очи се цакле за добро одрађен посао који ће бити добро плаћен и неко добро унспређен

Девојка чита са драмском вриштућом нарацијом слично поетским вечерима адолесценткиња.

У стили" Мили Боже чуда великога кад се слеже на Косово војка"

Ту нарацију читања поезије су форсирали код нас у основној школи и пожељно је да се дереш ђало како девојка успешно ради.

Рабин Исак помало уздржан јер се тачно види да не може да каже баш шта мисли али даје предност Даничићу. Да је Даничићев превод бољи несумљиво! Никад не бих прочитао стари завет да није тог архаичног језика који ме је вратио у то време попут "Горског вјенца".

Да је екавица прецизнија у научном језику то стоји ђного је лакше објаснити модерне појмове.

Али исто тако је ијекавица лепша у књижевности јер даје на древности и духовности.

Да је то бар екавица 19. века која је тврђа архаичнија било би прихватљивије.

Овако читава похвала за по неки детаљ између Бога и мене стоји Ја.
Што рабин рече лична пројекција или Его.

Ово може служити као помоћна књига да нешто евентуално разјасни.
Ако ово штиво постане литургијско у цркви имам само да упалим свећу литургију на овом преводу нећу да слушам.

У случају сахране не дај Боже ближњих захтеваћу од попа Даничић-Караџић.

Ја не знам да ли су Јевреји превели Тору у Синагогама на модернојебрејски?

Не ради се само о екавици и ијекавици, него је превод у потпуности осиромашио језик, свео га на 3 времена јер тако говори омладина на улици.

Ко хоће да упоређује може.

Милин:

Све је ништавило
1Речи проповедника, сина Давидовог, цара у Јерусалиму.
2„Ништавило над ништавилима”, говори проповедник,
„ништавило над ништавилима, све је ништавило.”
3Шта користи човеку сав труд
који улаже под сунцем?
4Нараштај одлази, нараштај долази,
а земља стоји заувек.
5Сунце излази, Сунце залази и опет хита
ка месту одакле је изашло.
6Ветар иде на југ, окреће се на север,
ковитла се, ковитла, и враћа се новом кружењу.
7Све реке теку у море, а море се не препуњује.
Одакле теку реке, опет се тамо враћају.
8Све речи су мучне да се не могу исказати.
Око се не може нагледати, а уво се не може наслушати.
9Шта је било, опет ће бити,
што се чинило, опет ће се чинити,
и нема ничег новог под сунцем.
10Постоји ли нешто за шта би се рекло:
„Види, ово је ново!”
То је већ било у временима која су за нама.
11Не спомиње се оно што је било раније.
Ни оно касније неће се спомињати
код оних који после буду.
12Ја, проповедник, био сам цар Израиљев у Јерусалиму. 13Управио сам срце своје да истражује и разаберем мудрост у свему што бива под небом. Тај мучан посао даде Бог синовима људским да се тиме муче. 14Гледао сам све шта се ради под сунцем, а, гле, све је ништавило и трчање за ветром.
15Што је криво, не може се исправити,
чега нема, не може се избројати.
16Тада рекох у срцу свом говорећи: „Ево, узрастао сам и претекао мудрошћу све који су владали у Јерусалиму.” Срце моје виде много мудрости и знања. 17Управио сам срце своје да упозна мудрост, упознао сам безумље и лудост и схватио да је и то трчање за ветром.
18Много мудрости, много бриге,
и ко знање скупља – муку скупља.
Даничић:

КЊИГА ПРОПОВЈЕДНИКОВА

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1. Све земаљско је таштина.

1. Ријечи проповједника, сина Давидова, цара у Јерусалиму.
2. Таштина над таштинама, вели проповједник, таштина над таштинама, све је таштина.
3. *Каква је корист човјеку од свега труда његова, којим се труди под сунцем? [*Проп 2, 22.]
4. Нараштај један одлази и други долази, а земља стоји увијек.
5. Сунце излази и залази, и опет хити на мјесто своје одакле излази.
6. Вјетар иде на југ и обрће се на сјевер. Иде једнако обрћући се, и у обртању свом враћа се.
7. Све ријеке теку у море, и море се не препуња; одакле теку ријеке, онамо се враћају да опет теку.
8. Све је мучно да човјек не може исказати; око се не може нагледати, нити се ухо може наслушати.
9. Што је било то ће бити, што се чинило то ће се чинити, и нема ништа ново под сунцем.
10. Има ли што зашто би ко рекао: Види, то је ново? Већ је било за вијекова који су били прије нас.
11. Не помиње се што је прије било; ни оно што ће послије бити неће се помињати у онијех који ће послије настати.
12. Ја проповједник бијах цар над Израиљем у Јерусалиму;
13. И управих срце своје да тражим и разберем мудрошћу све што бива под небом; тај мучни посао даде Бог синовима људским да се муче око њега.
14. Видјех све што бива под сунцем и, гле, све је таштина и мука духу.
15. *Што је криво не може се исправити, и недостаци не могу се избројити. [*Проп 7, 13.]
16. Ја рекох у срцу свом говорећи: Ево, ја постах велик, и претекох мудрошћу све који бише прије мене у Јерусалиму, и срце моје видје много мудрости и знања.
17. И *управих срце своје да познам мудрост и да познам безумље и лудост; па дознах да је и то мука духу. [*Проп 2, 12; 7, 25.]
18. Јер гдје је много мудрости, много је бриге, и ко умножава знање, умножава муку.​

Коме је Даничићев језик тежак нека чита Библије за децу.

Историчар и српски родољуб Милош Ковић извојевао је изгледа побједу у судском спору против неких увријеђених тужибаба, неког Николе. неке дУбравке (хљебтије.бем, да ми је знати шта ове двије сподобе може увриједити), извјесног Радоша и неког Владе. Подршка наравно и поводом овог "случаја" и увијек часном човјеку Милошу Ковићу.
__________________________________________________________________________________________________________________________

Одбачена тужба четворо професора против Милоша Ковића

Професори са катедре за историју Никола Самарџић, Дубравка Стојановић, Радош Љушић и Влада Станковић поднели су против Ковића тужбу због повреде угледа и части.
milos-kovic-2-sr.jpg

Милош Ковић (Фото: Соња Ракочевић)

Кривични суд у Београду одбио је оптужбу четворо професора Филозофског факултета који су тужили колегу проф. др Милоша Ковића.

Професори са катедре за историју Никола Самарџић, Дубравка Стојановић, Радош Љушић и Влада Станковић поднели су против Ковића тужбу због повреде угледа и части.

Процес је трајао четири године, а проф. Ковић за „Новости“ је кратко прокоментарисао крај процеса, рекавши - ово је победа.

Историчар и српски родољуб Милош Ковић извојевао је изгледа побједу у судском спору против неких увријеђених тужибаба, неког Николе. неке дУбравке (хљебтије.бем, да ми је знати шта ове двије сподобе може увриједити), извјесног Радоша и неког Владе. Подршка наравно и поводом овог "случаја" и увијек часном човјеку Милошу Ковићу.
__________________________________________________________________________________________________________________________

Одбачена тужба четворо професора против Милоша Ковића

milos-kovic-2-sr.jpg

Милош Ковић (Фото: Соња Ракочевић)

Кривични суд у Београду одбио је оптужбу четворо професора Филозофског факултета који су тужили колегу проф. др Милоша Ковића.

Процес је трајао четири године, а проф. Ковић за „Новости“ је кратко прокоментарисао крај процеса, рекавши - ово је победа.

Realno, ovakav scenario je bio i potpuno očekivan. Jasno je od početka bilo da je cilj bio zatrpavanje procesima, odnosno suština je bila u smaranju.

Pretpostavljam da ovo znači da će njih četvoro morati i da plate troškove sudskog procesa?

То је бре историчар а не ови наши лгбт историчари.😂😂😂

Interesantno je koliko su pojedinci uticali na kreiranje mnjenja kod jedne skupine pojedinaca, mada za tu sliku treba verovatno u dobroj meri zahvaliti deretićevcima.

Kada li se samo baci pogled na službenu viber grupu istoričara Srbije, gde se nalazi između ostalih i profesorka Suzana Rajić, koja se nalazila na protivničkoj strani Koviću u ovom sukobu dve struje (odnosno, na istoj na kojoj su i Stojanovićka, Samardžić, Ljušić i Stanković), objave jedna za drugom pljušte u nacionalističkom i rusofilnom zanosu.

Realno, ovakav scenario je bio i potpuno očekivan. Jasno je od početka bilo da je cilj bio zatrpavanje procesima, odnosno suština je bila u smaranju.

Pretpostavljam da ovo znači da će njih četvoro morati i da plate troškove sudskog procesa?
Ajoj, kakvo propagandno farbanje iz soroševskog rova. :fdlan:

Poslednja izmena:
Interesantno je koliko su pojedinci uticali na kreiranje mnjenja kod jedne skupine pojedinaca, mada za tu sliku treba verovatno u dobroj meri zahvaliti deretićevcima.

Kada li se samo baci pogled na službenu viber grupu istoričara Srbije, gde se nalazi između ostalih i profesorka Suzana Rajić, objave jedna za drugom pljušte u nacionalističkom i rusofilnom zanosu.

Nazovi ti to kako hoćeš, ali ako misliš da sam u nečemu pogrešio tačno, izvoli i reci.
Kovića su hteli da naprave ludakom kao što im je pošlo za rukom u slučaju Đorđa Jankovića. Cilj nije bio "zatrpavanje" nego politička hajka, lov na veštice. Očekivali su od tih suđenja, sasvim sigurno, da Ković nikada ne postane redovni profesor. To samo hypocritus vulgaris sada može da negira.

Kovića su hteli da naprave ludakom kao što im je pošlo za rukom u slučaju Đorđa Jankovića. Cilj nije bio "zatrpavanje" nego politička hajka, lov na veštice. Očekivali su od tih suđenja, sasvim sigurno, da Ković nikada ne postane redovan profesor. To samo hypocritus vulgaris sada može da negira.

Ne postoje bukvalno nikakve dodirne tačke između ovog slučaja i Jankovićevog. Ni po ishodu, ni po procesu; ni po čemu. Jankovića niko nije ni tužio ni za šta.

Podebljano sam i ja rekao i na to sam mislio kada sam pomenuo taktiku zatrpavanje.

Bilo bi dobro da ponekad i kažeš šta misliš na vreme. Kao na primer, pre 2.3 godine da si rekao da je u piotanju "taktika zatrpavanja", a ne na kraju procesa, kako bi NATO-soroševci sa filozofskog opet ispali mudri i dalekovidi.

More...

Ako aludiraš da sam na ikoji način promenio mišljenje, insinuiraš doslovno bez ikakve osnove. Koji su moji stavovi o svemu ovome, dobro su svima poznati, sve ove godine.

Mada i navikao sam da od tebe ništa dobro (a ni pametno) ne dolazi.

Ako aludiraš da sam na ikoji način promenio mišljenje, insinuiraš doslovno bez ikakve osnove. Koji su moji stavovi o svemu ovome, dobro su svima poznati, sve ove godine.

Mada i navikao sam da od tebe ništa dobro (a ni pametno) ne dolazi.
Ja imam 16 godina iskustva sa tobom i ne moraš mi govoriti šta misliš. Čitam te ko otvorenu knjigu.

Ja imam 16 godina iskustva sa tobom i ne moraš mi govoriti šta misliš. Čitam te ko otvorenu knjigu.

Hah. Ovo doslovno ne može biti dalje od istine, iz prostog razloga što je dosadašnje iskustvo pokazalo da si bukvalno nesposoban da predvidiš i razumeš čak o neke najosnovnije i najočiglednije stvari. Bukvalno ne mogu da se setim ima li jedan jedini primer da si nešto dobro razumeo.

Ne treba ni da pominjemo sve deluzije koje si imao. O tome da sam ja Đorđe Bubalo, pa potom da sam Esad Rahić i ne sećam se ni sam više šta ti je sve padalo na pamet.

Jedino što se može zaključiti iz citirane objave jeste da živiš u jednoj deluziji o sopstvenim sposobnostima, koje su višestruko manje nego što ti zamišljaš. A što i objašnjava zašto ti toliko loše ide, generalno. Pored slabe memorije, naravno. :kafa:

Back