Sujeverje

neeee....
jesi cula za FENG SHUI žabu :P
To je ona drvena koja donosi novac u kuću :D
Pazi, u Srbalja se sve zasniva na odbrani i sprečavanju demona da ti napakoste....sve je htonsko, mračno, zlonamerno...od mačke do pope. Kod Kineza je sujeverje drugačije usmereno: kako da nešto dobro dobiješ :D Ne kako da ne izgubiš, ako me razumeš.
Kako ja vidim, sve te razmere i odnose na azijskom kontinentu i indijskom potkontinentu, sve je za dobrobit čoveka, arhitektura, jelovnik, vera...sve!
A kod nas je da te "nešto ne strefi", te protiv ovog, te protivu onog....a ništa ZA.
Samo bre nešto strepimo!

Pa baš to :idea:

moramo da se branimo - eto sad i od kineza :p

funkiconiše samo ako se transformišeš u kineskinju :?
a žaba samo ako je na pravom mestu i ako je na lokvanju ili beše lotosu - isti andrak samo su bare na različitim meridijanima

"drvena žaba" - baciću ovu moju metalnu, možda najbolje da je izdeljem sama :D

uf, teškoće sa arhitekturom :mad:

ja imam utisak da je ovaj grad zgužvan :???:

Свети Анатолије Оптински (Млађи)

О ЈЕРЕСИ У ПОСЉЕДЊИМ ВРЕМЕНИМА
И ХРАБРОМ ИСПОВЕДАЊУ ВЕРЕ
Јеретици ће завладати Црквом, свуда ће постављати своје слуге, а побожност ће бити занемарена. Али Господ неће оставити слуге Своје без заштите. Он је рекао: "По плодовима ћете их познати", тако и ти по плодовима, то јест по делеовању јеретика, настој да их разликујеш од правих (истинитих) пастира. Ти духовни лопови који разграбљују духовно стадо ''не улазе на врата у тор овчији него прелазе на другом мјесту'', као што је рекао Господ, то јест, ући ће на незаконит начин, уништавајући насиљем Божје уставе. Зато их Господ назива разбојницима (Јн. 10,1).

Заиста, њихова прва дужност је прогањање истинских пастира, њихово затварање, јер без тога се не може ни стадо разграбити. Зато, сине мој, кад у Цркви видиш поругање божанственог чина, отачкога Предања и Богом установљеног поретка, знај да су се јеретици већ појавили, мада ће можда до одређеног вријемена скривати своје зловерје, или ће непримјетно искривљивати божанствену вјеру, да би боље успјели, обмањујући и варајући неискусне.

ranije sam bila sujeverna,bas bas:gazim samo po okruglim sahtama za srecu a cetvrtaste izbegavam,crna macka i bacanje kamencica preko njene staze,neprolazenje ne samo ispod merdevina nego ispod svega redom,pomislim zelju kad kod nekog ulazim prvi put u kucu...
i onda sam shvatila da je to toliki psihicki teret.batalila sve sve sve...
i mnogo je lakse ziveti

Sujeverje ...kao sto sam naziv kaze to je oblik praznoverja......
Jer ono u sta verujemo moze nam se i desavati........Neke stvari same po sebi nisu lose...Ne mogu nam doneti nesrecu, ili srecu.......Moze se desiti da ako umislimo da nam nesto donosi srecu na primer da to tako i bude,.da nam to daje neko lazno samopouzanje.......Ili ako verujemo da nam nesto moze naneti zlo....mozemo ga tim svojim strahom i prizvati....
Zato se treba osloboditi svakog oblika sujeverja.....

Ja nisam sujeverna ...imam lepu crnu macku 8)...i ona unosi radost u mom zivotu....:D
A ogledala sam porazbijala ni ne brojim vise koliko....tako da bih trebala biti time vecno nesrecna.....zar nije normalno da kako stalno koristimo ogledalo da ga i razbijemo.....to je samo potrosna roba......
A natrocito mi je smesan onaj obicaj kad ljudi kucaju u drvo kao da ne cuje zlo.......:roll:
Na primer broj 13 nema neki poseban znacaj iako mnogi veruju da je baksuzan i petak 13 je dan kao i svaki drugi....ja ne verujem da je on uklet pa i zbog toga ni nije......
Sujeverje moze biti opasno ...jer ako se plasimo nekih stvari mozemo da bi se kao zastitili od zla , po preporuci nekih, raditi neke obicaje i rituale koji imaju spiritisticku konotaciju i time samo navuci na sebe zlo.......Mnogi upadaju u tu zamku spiritizma.....
Treba se stititi verom i samo vera nas stiti od zla......kao sto kaze pismo "po veri bice ti......":D

hanibal77:
ranije sam bila sujeverna,bas bas:gazim samo po okruglim sahtama za srecu a cetvrtaste izbegavam...
A ja baš okrugle izbegavam od kako sam u 15. godini upala u jedan i
izašla sva krvava :lol: :lol: :lol:
Mislim da to sujeverje neće da me prođe nikad.

ЧУДО БОГОРОДИЦЕ У СИРИЈИ

Децембра 2004., Саудио-арабијац, муслиман, појавио се пред неколико новинских агенција да би испричао следећи невероватан догађај који је искусио и који је променио његов живот (ова прича је пренета преко ТВ и радио станица, Интернета, и раширена у свим средствима информисања широм целе Саудијске Арабије, Сирије, Палестине, и сигурно у свим суседним државама).

Пре неколико година, овај човек се оженио веома богатом муслиманком, али нероткињом. Како су године пролазиле, и упркос свим њиховим напорима и знатним медицинским трошковима (са многим докторима), они су остали бездетни. Његови родитељи су му саветовали да се ожени другом женом (пошто локални закон дозвољава до 4 брака).

Иaко изморен од свега, забринут, и сломљен, он не прихвата родитељски савет, него, са својом женом, путује на одмор у Сирију. Тамо, они изнајмљују ауто са возачем који је уједно био и водич по местима која су планирали да посете. Како је одмор одмицао, возач је приметио да је Саудио-арабијски пар пун горчине, патње и жалости. Зближивши се са њима, он их је бојажљиво питао зашто изгледају тако утучено - да ли то није зато што су незадовољни његовом услугом? Пар се поверио возачу да је разлог њихове несреће то што они не могу да имају деце. Онда им је возач, који је исто био муслиман, рекао да у Сирији Православни хришћани, имају манастир Пресвете Богородице и многи људи који немају деце пронађу уточиште код Њене чудотворне иконе. Они оду у манастир и добију уље из кандила које гори пред чудотворном иконом. А онда "Марија" даје хришћанима према њиховој вери, шта они желе.

Видно узбуђени, Саудио-арабијац и његова жена замолили су возача да из одвезе до манастира "Владичице хришћана" у Сајднају и обећали су:“ Ако добијемо дете, онда ћу се ја вратити овде и даћу теби 20.000 долара, а манастиру 80.000.“ Они су отишли у манастир и поступили су као што им је наложено. Касније, вратили су се у своју домовину и после неког времена жена је остала трудна. Неколико месеци касније она је родила предивног дечака. То је истинито чудо Наше Владичице Богородице!

Убрзо пошто се његова супруга породила Саудио-арабијац се враћа у Сирију да испуни обећање које је дао. По његовом доласку он је позвао истог возача и замолио да се нађу на аеродрому у Дамаску. Али возач, лукав и покварен, убедио је своја два пријатеља да оду са њим на аеродром, да сачекају богатог Саудио-арабијца, узму његов новац и да га убију. Он је, док су га возили, не знајући да су планирали да га убију, обећао и пријатељима возача да ће и њима дати по 10.000 долара. Они незадовољни овим, скрећу са пута који води ка манастиру, одлазе у пусто место и убијају Саудио-арабијца, одсецајући његову главу и комадајући друге делове тела (руке и ноге).

Заслепљени страшћу и савладани ужасним чином који су управо починили, они стављају његове телесне остатке у пртљажник аута, плашећи се да их оставе ту. После узимања његовог новца, сата, и свега што је он имао, они траже друго, још пустије место да баце тело.

На главном путу, на сред пута, њихов ауто се гаси. Три човека излазе да утврде зашто је мотор стао. Један пролазник стаје да им помогне, али они, уплашени да њихов страховити чин не буде откривен, праве се да им није потребна никаква помоћ. Пролазник одлазећи примећује крв како капље са задње стране аута и зове полицију да интервенише јер му је цела сцена, са ова три човека, изгледала сумњиво.

Полиција долази и угледавши крв испод аута, и на путу, наређује да се пртљажник отвори. Када су отворили пртљажник, гле, чуда, Саудио-арабијац је изашао напоље, више него, очигледно и чудесно, жив, у пуној снази, и рекао им: Баш сада, ПРЕСВЕТА је завршила ушивање мог врата, овде десно (показује им простор своје Адамове јабуке), пошто је претходно зашила моје остале делове тела".

Видећи ово, три криминалца су одмах изгубила разум - полудевши. Полицајци су их привели, а криминалци су почели бунцати како није могуће да Саудио-арабијац кога су они убили, отсекли главу и убили опет буде жив.

Саудио-арабијац је дошао на клинику да прође испитивања лекара који су потврдили и посведочили да су шавови који су сачињени веома савршени и нови, па је то потврдило чудесност догађаја. Шавови су били, а и још су, видљиви!

Када је Саудио-арабијац изашао из пртљажника он је видео, буквално, себе поново састављеног, што он непрекидно тврди и исповеда - да је ПРЕСВЕТА вратила његово тело и васкрсла га уз помоћ Њеног Сина.

Одмах после овога, позвао је своје сроднике да дођу у Сирију и они су отишли заједно у манастир Пресвете Сајданајске и принели молитве, хвале и слављења, и уместо првобитног дара од 80.000 долара (као што је обећао), дао је 800.000 долара Пресветој Богородици.

Данас, кад овај човек прича детаље овог огромног чуда, он почиње своју причу са речима: "Када сам био муслиман десило ми се ово..." што указује да он више није муслиман, нити ико у његовом породици.

Ово чудо је запрепастило цели арапски/муслимански свет и цели Блиски Исток.

ОЖИВЉАВА ГОСПОД НАШИ БОГ, ГОСПОД ХРАНИТЕЉ!

Братство Св. Гроба,
Јерусалимска патријаршија

By Father Ignatios, Abbot
Holy Monastery of The Shepherds
Bt Ahur-Bethlehem
GREAT LENT, MARCH 2005

Danas pročitah - u nekom delu ove planete

"Kad buduća majka sretne na ulici stranca koji joj se svidi, mora se osmeliti da podeli s njim to što on jede, pa će dete biti lepo kao i on, imaće istu vitku izduženu siluetu, iste plemenite i pravilne crte lica"

klara_m:
Danas pročitah - u nekom delu ove planete

"Kad buduća majka sretne na ulici stranca koji joj se svidi, mora se osmeliti da podeli s njim to što on jede, pa će dete biti lepo kao i on, imaće istu vitku izduženu siluetu, iste plemenite i pravilne crte lica"
a je l mora i da podeli krevet s njim?ja sam tako cula
p.s.a u ovoj prici od bl se provlace pare pare i pare 80 000 pa posle 800 000
jbt zar nemas neke druge vrednosti da nam predstavis velicinu postovanja ili sta vec hoces nego pare pare

Nisam sujeverna.
Medjutim u korenu sujeverja lezi narodno verovanje koje samo naizgled izgleda kao praznoverje. U sustini su ta verovanja vrlo racionalna, proizvod su iskustva i potrebe da se opstane. U njima se krije zdrava naivna pamet.
Npr:

Porodilji i detetu ne sme niko da dodje pre nego dete napuni 40 dana???
Ranije su deca mnogo vise umirala i ovo je samo jedan od nacina da se dete zastiti, bar dok malo ne ojaca.
Trudnica ne sme kradom da jede, jer ce joj na mestu gde joj ruka dirne lice, ostati beleg. Ovo je cista opomena da se ne prezderava, znamo kakve su trudnice, gojaznost moze da ugrozi i dete i poradjaj...itd...

Vecina sujevernih radnji danas je izgubila dublji smisao i vremenom su se te praznine u secanju popunjavale onim sto je bilo na dohvat ruke.
Svako sujeverje je takodje vezano za nekadasnju magiju i kult.

hmm...teško da su racionalna.....odnosno BILA su nekad, pre 2 milenijuma :D
Mistika, magija, animizam i animatizam, divlja, NE racio - on je tu tek od 18.veka :lol:
A sujeverje se zasniva na verovanjima, mitovima i predstavama primitivnog uma, danas ostali samo (uglavnom neobjašnjivi, izgleda mi) RITUALI, bez priče koja ih prati (zašto nrp. ljudi pljuju ako im maca crna pređe put).
Ne znam baš koliko je zdravo pametno svud videti dušmane od kojih moraš da se braniš...:roll:
Ne možeš reći da to "naizgled" praznoverje ima stvarnu težinu DANAS, za današnje ljude.

Betty:
hmm...teško da su racionalna.....odnosno BILA su nekad, pre 2 milenijuma :D

Sreco, jesi ti zasla negde van Beograda danas? :lol:
Ili u unutrasnjost bilo koje zemlje?
Koja crna dva milenijuma!
Tvrdim da je danasnji covek i te kako primitivan.

Mistika, magija, animizam i animatizam, divlja, NE racio - on je tu tek od 18.veka :lol:

Racio- razmisljanje, razum kako god hoces postoji oduvek.To sto je nauka pocela istinski da cveta tek od 16. i 17. veka to je drugi padez. :wink:

A sujeverje se zasniva na verovanjima, mitovima i predstavama primitivnog uma, danas ostali samo (uglavnom neobjašnjivi, izgleda mi) RITUALI, bez priče koja ih prati (zašto nrp. ljudi pljuju ako im maca crna pređe put).

Zato sto su macke smatrane demonskim bicima.
Lepo sam rekla da je sujeverje vezano za magiju i kult. Takodje da su danas izgubile dublji smisao.

Ne znam baš koliko je zdravo pametno svud videti dušmane od kojih moraš da se braniš...:roll:
Ne možeš reći da to "naizgled" praznoverje ima stvarnu težinu DANAS, za današnje ljude.

I ja mislim da nije zdravo, ja nisam sujeverna.
Medjutim ako gledas svetsku populaciju, iznenadila bi se. Narocito u siromasnim zemljama. Juzna Amerika, Meksiko, Afriku i da ne pominjem.

kjflsda

nauka je postojala i pre zapadnjaka :lol:
Egipat, PERSIJA, Grčka (seti se Pitagore!)....u svtvari, istok je nekada imao primat u duhovnoj sferi, Zapadnjaci su bili varvari....tako do obrtanja skale, negde u 16. veku...istoriju pišu pobednici, ali ti budi pametna pa im ne veruj :wink:
Primer - posle Galilea niko se više ne seća Kopernika :P
A ON je prvi to shvatio - da je planeta okrugla. Samo nije bilo njegovo vreme.
Isto i sa "otkrivanjem" Amerike....
Persija, ybt, koliko želim da odem u Teheran...:roll:

btw. ne gacam po unutrašnjosti, južnije od Beograda mi je terra incognita :?
Ne računaju se ino more valjda...
I otići ću, pre ili kasnije :D

Koga zanima nek cita:

Magija srpskih obreda, Bojan Jovanovic
Nas narodni zivot, Tihomir Djordjevic
Magija, nauka, religija, Malinovski
Tabu u tradicionalnoj kulturi Srba, Dusan Bandic

Uskoro cu nabaviti jednu fenomenalnu o aktuelnoj meksickoj magiji, javnem vam! :wink:

Al ga zamrsiste :?

Hani, izvini, nisam videla "bl"

Sad sam se setila: kod Rusa nikako ne valja ako se stavi prazna flaša na sto - loš znak, :evil:

nema šta da se cirka :cry:

majke mi

Back