Sujeverje

"Ako razbijete ogledalo, nesreća će vas pratiti sledećih sedam godina!
Verovatno je da bi ovo verovanje danas moglo da se koriguje, tako da se "smanji kazna" onome ko razbije ogledalo, jer je sedam godina zaista mnogo vremena. Ipak, ono i dalje postoji u istom obliku u kome je i začeto.
Prva ogledala koja je čovek koristio, istini za volju, nisu ni mogla da se razbiju, jer ih je činila mirna površina vode. Bez naučnog znanja o prirodi, čovek je mislio da je njegov odraz, koji je video na površini jezera ili bare, bio njegovo drugo "ja", ili njegova druga duša. On se plašio da bi, ako bi uznemirio to svoje "drugo ja", na neki način time povredio sam sebe. Kad su kasnije napravljena staklena ogledala, njihovo razbijanje značilo bi i ozbiljnu povredu svoje duše.
Stari Rimljani su verovali da se čovekov život "obnavlja" svakih sedam godina. Pošto je razbijanjem ogledala taj život bio ugrožen, trebalo je čekati celih sedam godina da bi se on obnovio.
I ovo sujeverje, kao i većina drugih, zasnovano je na praktičnim razlozima. Staklena ogledala su nekada bila veoma skupa, pa je njihovim vlasnicima dobro došlo verovanje koje bi pomoglo da ona što duže ostanu čitava."

Mislim da je definitivno najgluplje sujeverje za koje sam cula da kod prijatelja(dragih osoba i sl.)ili ti kojima zelimo dobro-nikad ne treba ostaviti ne popijeno pice(bez obzira sta je u casi),jer se tako kao prizivaju zli duhovi u kucu!!!
Tako da sam kod doticne uvek morala da ispijem sta god mi sipa,dok se nisam dosetila da je mnogo lakse nalaziti se u gradu u kaficu :D i piti onoliko koliko mi prija!

KOŽA se obnavlja na 7 godina, to je istina.
A što se ogledala tiče, verovatno su bila dragocena plus verovalo se da je odraz u ogledalu tvoja DUŠA, i onda ako se njoj nešto desi, desiće se i tebi. Čist animizam.
kao i što se verovalo da u toku sna DUŠA negde "otputuje" da vidi daleke krajeve i sl.

Just me, taj fenomen je poznat kao "zlotvor" iliti "stidak" /ne treba da se stidiš da poklopaš sve, tako to beše u vreme siromaštva, a ovo drugo kao i sa sudovima što ne smeju d astoje preko noći kao i veš na štriku ispred kuće - okupljaju se duhovi oko čovečjih stvari/.
Ja UVEK ostavim zamazan tanjir i pola čaše piva posle večere - ne kapiram što se ljudi ljute??? Pa ne mogu da "omazujem" tanjir još od 5.godine kad su nas to terali u vrtiću da radimo! Nit mi je do cele čaše piva....poslužiće za cveće :wink:
Mislim, šta je sledeće, "mrš u ćošak"? :lol:

Sujeverje.......hm,josh jedan od nachina da zarobimo um,kao i religija,vojska,shkola,zajednica,organizacija.................................................................................................................................................................................................................................

Mi smo na faxu imali jedan predmet gde je dobar deo gradiva bilo sujeverje i obicaji u srpskom narodu, sve naravno, sa primerima. E, kako smo se svi istripovali od toga, pa tih fora ima mali milion! Vecina ih je jaako stara, iz paganskih vremena, a neka su imala objasnjenja i komentare, pa se da zakljuciti da su pojedina i imali neku potporu u razumu... Ali samo neka. Biseri kojih se secam, recimo da trudnica ne sme da sutne svinju ili patku, da dete obavezno mora da se probudi kad kroz selo ide povorka na sahranu, da je baksuz kad petao zakukurice u sred noci, da ne sme macka da preskoci mrtvaca na odru... Ne mogu sad da se setim, ipak je to bilo pre x godina. Secam se da mi je pitanje na ispitu bilo "vampiri". :)

Betty:
Just me, taj fenomen je poznat kao "zlotvor" iliti "stidak" /ne treba da se stidiš da poklopaš sve, tako to beše u vreme siromaštva, a ovo drugo kao i sa sudovima što ne smeju d astoje preko noći kao i veš na štriku ispred kuće - okupljaju se duhovi oko čovečjih stvari/.
Ja UVEK ostavim zamazan tanjir i pola čaše piva posle večere - ne kapiram što se ljudi ljute??? Pa ne mogu da "omazujem" tanjir još od 5.godine kad su nas to terali u vrtiću da radimo! Nit mi je do cele čaše piva....poslužiće za cveće :wink:
Mislim, šta je sledeće, "mrš u ćošak"? :lol:

:lol: :lol: :lol: u pravu si,ali bi doticni mogli bar zarad sebe, da gostima uvek nude pola case pica i pola porcije,cisto da budu sigurni da im necemo privuci neku nesrecu pu,pu :lol:

ma ja mrzim kad mi prepune tanjir :twisted: ili čašu, svejedno - isprosipam se. Ne volim ni punu šolju kafe, ne pije mi se kad je mnogo....
ne, fazon je što s ekkuvarica uvredi "pa kako bilo ej lepo, kad si OSTAVILA" (ŠTA sam ostavila? MMalo safta na dnu i parče masnog što drhturi, fuj?)
Pa, na posletku, nije da je ne volim ako joj je šnicla malko masna :P
Zamislite, poistovećivanje ljubavi sa hranom :lol:

posle jednog venčanja u Grčkoj, mladina baba je rekla da popijemo po gutljaj vina iz onih čaša iz kojih su pili mladenci...to je običaj, da se neudate, koje popiju gutljaj,udaju:p
meni bilo glupavo,ali samo gucnula,kao i sve devojke... udala sam se za nepuna 3 meseca! za čoveka koga tada nisam poznavala!
i neka mi neko kaže praznoverje:p
ili italijani koji bebi stave novac u ručicu kada joj prvi put seku nokte!
da bude bogat u životu!
ili grci koji pljuju po svemu što žele da zaštite!
i kucaju u drvo na svaku pomisao!
piš živi!
grci kada vide krst od crkve se krate,ima jedan deo u solunu gde su na svakih 20 m neki krsatići i crkve...i tu idu namontirani u diskoteku,sa upaljenim cigaretama...ali se krste na svakih 10 metara!

i,da ja prospem čašu vode kada moj muž ide nan eki put,ili važan sastanak...
i uvek je bilo berićetno
money.gif

Ja uvek nesto zaboravljam i vracam se i to mi takogje ne bude baksuz nego chak srecno... :))
I nisam sujeverna inache, ali kad kazhem neshto bxvx moram da pomerim sa mesta ili kada pomislim... Tako se nekad uveche valjam po krevetu poshto razmishljam o glupostima, pa da "ne ureknem"..

i super je kad dete treba da izabere - makaze, olovku, sta vec...porešaju oko njega dok je malo i zašta s euhvati, time će se baviti (ja se mašila za olovku :wink: )
Zayebancija čista, ali - super!

Nisam sujeverna. Najgluplje mi je sujeverje za crnu machku. :roll: Zezam se ponekad na foru prosipanja vode za "putnikom", ali chisto da bi se razgalili. Ovo ostalo, pih. Sve to verovatno jer nisam ni vernik...

Mi kad smo krstili sina u manastiru i kad mu je pop odsekao malo kose, rekao je da zamotamo to u neku krpicu i da bacimo za njim kad krene u školu :-?

pope po defaultu ne bi smele tako da govore :?
Btw. crkva zabranjuje tarot i horoskop, skupa s tim i praznoverje
ali dobro, ima raznih frakcija i loših savetnika...

Back