SUICIDE

Fascinantno je u vezy suicida to da to nije vezano samo za ljude. Nikad necu zaboraviti pricu o nemackom ovcaru iz Moskve ciji je gazda preminuo. Tuga je toliko bila velika kod zivotinje da se bacio sa desetog ili vec kog sprata i tako zavrsio.

MUDRICA:
U svastari je pokrenuta tema o nacinima da se pocini samoubistvo... Pa mi je to dalo ideju da vas pitam; smatrate li da je cin samoubistva kukavicki ili naprotiv, odraz hrabrosti...? Sta uopste mislite o tome?

Kad bi svi ljudi sa krstarice izvrsili samoubistvo to bi bio herojski cin!

mandrak-21:
Kukavicluk.Ma u kakvoj situaciji da se nadje covek treba naci resenje

uzmi recimo ovaj primer
majci pogine cerka, nesrecnim slucajem u 25 godini
ona je u penziji ( majka ) , udovica, izgubila muza, penzija 6000 dinara.., bolesna od srca.. nema ni unuce...
kakvo resenje ta osoba ima...kakva izlaz?!

,jer uvek ima neki izlaz.Samoubistvo je bezanje od problema

Gresis ljudi u vecini slucajeva koji izvrse samoubistvo VOLE ZIVOT.
Samoubistvo je stanje afekta, trenutka...bola

Pitanje ti je glupo !
Cush ...Da li je samoubistvo kukavicluk ili hrabar potez?
Ko je jos bio toliko hrabar da sebi oduzme zivot ?Ne znam, mozda i ima takvih ali to svakako kukavicki nacin da se sebi skarte muke ili sta vec.
Samoubica ne zasluzuje ni na sahranu da mu se ode
To je moje misljenje

Lexa:
Opet ubacuješ crkveno mišljenje tamo gde bi trebalo da stoji tvoje... Kao što ti već jednom rekoh - većina ljudi zna šta je samoubistvo sa gledišta Crkve i sve je to lepo ako ti u to veruješ, ali - NE VERUJU SVI. Mogla bih sad ja tebi da držim lekcije o sabiranju i oduzimanju i ti bi se iznervirao JER TO VEĆ ZNAŠ. Eto, 1+1=2

A zašto ti ljubavi,,čitaš i komentaririšeš ono što ne bi trebalo?

MUDRICA:
U svastari je pokrenuta tema o nacinima da se pocini samoubistvo... Pa mi je to dalo ideju da vas pitam; smatrate li da je cin samoubistva kukavicki ili naprotiv, odraz hrabrosti...? Sta uopste mislite o tome?

Svaki stav koji bi zastupao jedan od dva ponudjena odgovora bi trebalo da je pogresan. Problem je sto si ovim pitanjem dotakao pojam relativnosti.
Naime, s jedne strane posmatrano samubistvo jeste kukavicki cin jer pretstavlja nesposobnost individue da prozivi svoj zivot ma kakav on bio - do samog kraja (kraj je u ovom slucaju - prirodna smrt).
S druge strane samoubistvo moze biti biti odraz izuzetno velike hrabrosti. Sam cin oduzimanja zivota samom sebi je za obicnog zdravog coveka strasna, neizmerno jeziva pomisao i samim tim odraz straha. Hrabar i sulud covek ce to uciniti. Plasljivac - ne.
Po meni, ovaj problem bi mogao da se sagleda samo sa ovog gledista relativnosti jednog odnosnog drugog stava.

MUDRICA:
Kada mi dodje da razmishljam u tome,kada mi sve krene loshe,nekada pomislim kako je za to potrebna velika hrabrost ,ali s druge strane ipak mi se vishe cini da je to odraz kukavichluka zato sto je mnogo teze nastaviti borbu sa problemima(znam po sebi) nego "jednostavno" dici ruke od svega...Ne mogu konkretno i konachno da definisem to...

Po misljenju Dirkema postoje 4 vrste samoubistva:

egoisticno samoubistvo - nastaje kao manjak drustvene integracije coveka. Time se objasnjava zasto je veca stopa samoubistva kod protestanata nego kaatolika. Katolici imaju veoma organizovanu zajednicu dok protestantizam daje vise slobode i protestanti su "sami pred bogom".

anomicno - nastaje kao posledica nedostatka drustvene regulacije coveka. Najcesce toj vrsti samoubistva podlezu ljudi koji se ne drze nikakvih normi

altruisticko - nastaje kao posledica viska drustvene integrisanosti. Covek pomisli da je bezvredan u odnosu na drustvo i zeli da se zrtvuje za njega. Npr. islamski fundametalista ili japanski kamikaza.

fanaticko - nastaje kao posledica viska drustvene regulisanosti. Redje je u modernom drustvu

napomena :
Drustvena integrisanost podrazumeva integrisanost coveka sa drustvom, a drustvena regulisanost podrazumeva da je ljudsko ponasanje regulisano opste prihvacenim normama.

Back