Studiranje u Beču

Servus narode! Novi sam na forumu. Vise-manje sam sve iscitao i sve pohvale, odlicni ste. E sada i ja da postavim koje pitanje. Poslao sam potrebnu dokumentaciju za upis na HauptUni, studij Bgeografija, pa me zanima, ako netko ima kakvih informacija, da li postoji prijemni na ovome studiju? Koliko sam se raspitivao, vecinom je odgovor ne, ali opet, ako netko ima kakav noviji info, posto neznam koliko primaju studenata na ovaj studij. I jos jedno pitanje, koje me vec duze vrijeme muci i zbunjuje. Posto cu tamo ici na tecaj njemackog, da li (za to vrijeme dokle ucim jezik) kao vanredan student moram dolaziti na predavanja, ili je slucaj da, tek kada polozim jezik i dobijem certifikat za B2, mogu krenuti na predavanja (ukljucujuci i svladavanje SPEOP faze). Molim za odgovor, danke schoen :)

Evo par korisnih informacije za ljude koji hoce da studiraju u Becu. Meni je vec posle 10-ak dana stigao pozitivan odgovor sa Haupt Unija u Becu. U koverti su mi vratili dokumenta koja oni ne zadrzavaju, i odgovor, na prvoj strani cestitke, dobrodoslicu i sl. a na drugoj uputstva o daljim koracima i Bescheid, tj odluka ili potvrda o pravu na upis. Nisam licno video te papire, u Becu su kod tetke. Od papira ja sam slao svedocanstvo 4. razreda srednje, diplomu srednje,uverenje sa fakulteta i kopiju pasosa. Naravno i popunjenu aplikaciju za upis. Slao sam originale i prevode overene kod sudskog tumaca. Bez apostila, bez overe u sudu, opstini i slicno. A u Beogradu sam prethodno upisao Megatrend, tako da izgleda moze i prebacivanje sa privatnog fakulteta.E sad, mozda negde traze jos nesto, meni nisu. Zanima me koji su mi sledeci koraci, znam da idem sa tim Bescheid-om na upis, pa tek onda predajem za vizu. Nesto mi pise u tim papirima da mi traze potvrdu o upisu na Deutschkurs valjda. Ostalo manje-vise znam, treba oko 9500 eura na racunu, uverenje da nisam krivicno osudjivan (prevedeno na nemacki) i sl.

Mibelic,mozes li tacno reci datum kada si prredao dokumenta u Becu. Ja sam predao 6.7.2012 . Predao sam direktno na Haupt uni& ne postom& ali nema odgovora.Da li da ih kontaktiram i pitam?

Ne moras ih zvati,ja sam dobio e-mail od njih u kom pise da su dobili moju dokumentaciju i da sacekam do 10 nedelja da oni to obrade ako si se prijavio sa dokumentima koji dolaze iz drzave koja nije clanica Evropske unije,Tako da postoji mogucnost da ces dobiti dokumente dosta brzo,a mozda i tek za 10 nedelja.
Mbelic je dobio brzo dokumente verovatno zato sto se prebacuje sa privatnog fax-a.A mozda i gresim,posto cisto sumnjam da posta ima neke veze sa tim.

Servus narode! Novi sam na forumu. Vise-manje sam sve iscitao i sve pohvale, odlicni ste. E sada i ja da postavim koje pitanje. Poslao sam potrebnu dokumentaciju za upis na HauptUni, studij Bgeografija, pa me zanima, ako netko ima kakvih informacija, da li postoji prijemni na ovome studiju? Koliko sam se raspitivao, vecinom je odgovor ne, ali opet, ako netko ima kakav noviji info, posto neznam koliko primaju studenata na ovaj studij. I jos jedno pitanje, koje me vec duze vrijeme muci i zbunjuje. Posto cu tamo ici na tecaj njemackog, da li (za to vrijeme dokle ucim jezik) kao vanredan student moram dolaziti na predavanja, ili je slucaj da, tek kada polozim jezik i dobijem certifikat za B2, mogu krenuti na predavanja (ukljucujuci i svladavanje SPEOP faze). Molim za odgovor, danke schoen :)

Da da tako,kad dobijes certifikat B2 onda odes na uni,i onda te upisu kao redovnog studenta i krenes normalno na predavanja.I ne postoji prijemni za tvoj smer.Prijemni se polaze samo za Psihologiju,neki smer Masovni mediji i komunikacije tako nesto.

Evo par korisnih informacije za ljude koji hoce da studiraju u Becu. Meni je vec posle 10-ak dana stigao pozitivan odgovor sa Haupt Unija u Becu. U koverti su mi vratili dokumenta koja oni ne zadrzavaju, i odgovor, na prvoj strani cestitke, dobrodoslicu i sl. a na drugoj uputstva o daljim koracima i Bescheid, tj odluka ili potvrda o pravu na upis. Nisam licno video te papire, u Becu su kod tetke. Od papira ja sam slao svedocanstvo 4. razreda srednje, diplomu srednje,uverenje sa fakulteta i kopiju pasosa. Naravno i popunjenu aplikaciju za upis. Slao sam originale i prevode overene kod sudskog tumaca. Bez apostila, bez overe u sudu, opstini i slicno. A u Beogradu sam prethodno upisao Megatrend, tako da izgleda moze i prebacivanje sa privatnog fakulteta.E sad, mozda negde traze jos nesto, meni nisu. Zanima me koji su mi sledeci koraci, znam da idem sa tim Bescheid-om na upis, pa tek onda predajem za vizu. Nesto mi pise u tim papirima da mi traze potvrdu o upisu na Deutschkurs valjda. Ostalo manje-vise znam, treba oko 9500 eura na racunu, uverenje da nisam krivicno osudjivan (prevedeno na nemacki) i sl.

Cestitam.Pa idi na onaj sajt "STUDIRAJeu" tamo imas sve sto se tice upisa i sta dalje.:) tj. evo ti link. http://www.studiraj.eu/ba/studiranjee/austrija/procedura-upisa

Moze li neko da mi pojasni ovo oko osiguranja, ovaj deo gde se spominje ova osigurana suma od 30000 eura? Podaci su sa sajta austrijske ambasade u Sarajevu i odnose se na to sta je sve potrbno za dobijanje vize. Da li se to misli na onu vrstu putnog osiguranja koje se placa pre odlaska u inostranstvo, s tim da treba platiti premiju koja obezbedjuje 30000 eura osigurane sume. A na sajtu pise sledece:

Prilikom podnošenja zahtjeva za boravak neophodno je dostaviti slijedeće dokumente i dokaze:
Za sve vrste boravka
potpuno i istinito popunjen obrazac zahtjeva za vizu sa svojeručnim potpisom podnosioca zahtjeva
aktualna fotografija (dimenzije od 3,5 x 4,5 cm do 4,0 x 5,0 cm)
rodni list, ukoliko je moguće sa ovjerenim prijevodom na njemački jezik
pasoš i kopije svih stranica pasoša
uvjerenje o nekažnjavanju, ne starije od tri mjeseca
dokaz o pravu na uobičajni smještaj prije svega ugovor o iznajmljivanju, kupoprodajni ugovor / predugovor, ugovor o koristenju sa studenskim domovima
dokaz o postojanju od svih rizika pokrivenog zdravstvenog osiguranja u Austriji (najmanja suma pokrića € 30.000,--) ukoliko neće postojati ili ne postoji obavezno osiguranje
dokaz o osiguranim primanjima, kojim se mogu podmiriti životne potrebe, dokaz o zadovoljavajućoj imovini ili prema Saveznom zakonu pretpostavljena izjava o jamstvu
izjava o jamstvu, ukoliko sami ne možete dokazati pravo na uobičajeni smještaj i ili primanja kojim se mogu podmirit životne potrebe

Ponovo ja sa istim pitanjem,ovog puta skinuo sa sajta AT ambasade u BG.
4) Putno zdravstveno osiguranje koje ispunjava sledeće kriterijume:
da važi u svim zemljama Šengenskog sporazuma (ne samo u Austriji ‒ austrijska
„E-Card“ nije dovoljna!)
da pokriva sumu od najmanje 30.000 EUR
period važenja osiguranja mora biti adekvatan periodu važenja vize
sedište osiguravajućeg društva mora biti u Austriji ili nekoj od zemalja članica Evropske unije

Posto planiram da predam za vizu u Becu i tamo uplatim studentsko osiguranje, koje se trazi za dobijanje vize, sta ovo konkretno znaci? Znam da je ovo putno osiguranje koje se placa pri odlasku u inostranstvo, ali ono se placa u zavisnosti od broja dana koje neko planira preko da provede, a sigurno ne misle da im platim za godinu dana + osiguranje u Austriji, koje svakako moram da platim. Ako neko moze da mi pojasni, bio bih zahvalan.

Da da tako,kad dobijes certifikat B2 onda odes na uni,i onda te upisu kao redovnog studenta i krenes normalno na predavanja.I ne postoji prijemni za tvoj smer.Prijemni se polaze samo za Psihologiju,neki smer Masovni mediji i komunikacije tako nesto.

Ok, puno hvala na odgovoru. Inace odgovor cekam na beckoj adresi kod tetke, tako da se nadam da ce ranije i doci. A koliko vidim iz nekih primjera ovdje, trebao bi za koji tjedan, posto sam dokumente predao pocetkom mjeseca.

Health Insurance
All students of Vienna UT are required to pay the Student Union fee (about € 17,- per semester), which also includes accident and liability insurance.
Additionally, students from non-EU member states who do not have health insurance may purchase Austrian student health insurance (“Studenten- versicherung”) for a monthly fee of about € 50,- at:
Wiener Gebietskrankenkasse
1100 Wien, Wienerbergstr.15-19, 1st floor Tel.: +43 (0)1 601 22 2700 http://www.wgkk.at
To register, you need the following documents:
• “Meldezettel”,
• Confirmation of your registration (“Studienblatt”) at Vienna UT.

The insurance entitles you to visit doctors that are part of the “Wiener
Gebietskrankenkasse” and to receive treatment in public hospitals. You can view a full listing of doctors in Vienna here:
http://www.aekwien.at

Students from the EU can use their own insurance card for medical services.
Important: Please be sure to pay your premiums on time. If you miss payment in excess of two months, your health insurance coverage will cease automatically. After that, you will have to wait six months until you can obtain insurance again.
Attention: If you arrive after the semester begins and have missed the deadline to register at the University, you will not be able to obtain this discounted student insurance. Please be sure to inform yourself of your health insurance options while you are still in your home country.
http://www.ai.tuwien.ac.at/international/download/wg/wg_en_20120327.pdf

Nego da li su nekome eksplicitno trazili index na uvid i kopije svih relevantnih stranica, prilikom predavanja za vizu? Naravno, mislim na index od upisanog fakulteta u Srbiji ili BiH, svejedno. Meni su poslali mail iz AT ambasade u BG-u i jedna od stavki je sledeca:
potvrda od (sa prevodom)+ index + kopija (svih relevantnih stranica) iz maticne zemlje ili diploma o zavrsenom dosadasnjem skolovanju
Meni index pri upisu nisu dali, a sad bih morao u Bg da trazim index, pa tek onda za Bec. Malo mi to komplikuje stvari, a ne vidim zbog cega bi trazili sve to ponovo, kad sam vec dobio Bescheid sa Unija??? Dok recimo na sajtu AT ambasade u BiH ova stavka se ne pominje.

Ne moras ih zvati,ja sam dobio e-mail od njih u kom pise da su dobili moju dokumentaciju i da sacekam do 10 nedelja da oni to obrade ako si se prijavio sa dokumentima koji dolaze iz drzave koja nije clanica Evropske unije,Tako da postoji mogucnost da ces dobiti dokumente dosta brzo,a mozda i tek za 10 nedelja.
Mbelic je dobio brzo dokumente verovatno zato sto se prebacuje sa privatnog fax-a.A mozda i gresim,posto cisto sumnjam da posta ima neke veze sa tim.

Damirdrummer, posle koliko dana su ti poslali e-mail da su dobili tvoju dokumentaciju ?

Zvanično B2

Knowledge of the German language
Submission of a proof of knowledge of the German language is not required for the admission proceedings.
A proof of knowledge of the German language must, however, be provided by persons wishing to enrol as regular students of the Vi- enna University of Technology. Knowledge of the German language may be proven by submitting
 a secondary school leaving diploma indicating German as a subject
 certificate of the International Language Courses of the University of Vienna (course level: B2/2)
 Austrian Language Diploma, German (B2)
 Academic Language Examination Diploma for the German language

http://www.tuwien.ac.at/fileadmin/t...amme_Application_for_Admission_Info_Sheet.pdf

Servus narode. Evo mi stigao pozitivan Bescheid Bgeografie/Wien, pa me zanima, mogu li prvo predavati papire za vizu, posto imam jos malo vise od mjesec dana vremena do 5.9, mozda bude do tad i gotova, jer mi je puno sigurnije za kurs njemackog, da prvo dobijem vizu, da ne bi kasnije bilo, za vrijeme kursa njemackog da mi isteknu 3 mjeseca kao turisti, a viza jos nije gotova.
I da, prije 2 tjedna sam bio u Austriji na 2 dana, znaci prelazio granicu sa urednim pecatima u pasosu. Trebam li mozda cekati kakvo odredeno vrijeme da prodje, ili mogu vec sljedeci tjedan ponovno u Austriju?

Evo jos par korisnih informacija u vezi dobijanja vize. U Becu se predaje u magistratu u 20. Bezirku, Dresdnerstrasse, zaboravio sam koji broj tacno. Savetujem svima da ne pokusavaju varijantu da ce vas neko izdrzavati tamo, suvise komplikovano i nepouzdano. Tako mi je rekla sluzbenica u magistratu, jako ljubazna i prijatna. Ona mi rece da mi treba oko 7300 eura na racunu, i to kao da bude novac par dana u banci, da podignem sa racuna 50-100 eura, kao da se stvarno sluzim tim novcem i sl. Posle kad se odnese izvod iz banke, novac se podigne i vrati. Jos mi je rekla da trebaju kopije svih pecata iz pasosa i trazila mi putno osiguranje, posto studentsko u Krankkasse mogu da uplatim tek od 11. septembra, kad krene registracija za Deutschkurs. E sad, posto mi je rekla da ako su svi papiri ok, za vizu se ceka max 10-15 dana, ja cu predati tek 12. septembra, kad uplatim osiguranje za prvi mesec. Ionako kurs jezika krece tek od oktobra, pa ne gori pod nogama :) Od ostalih papira mi je sve ok, bilo je price sta sve treba, da ne ponavljam.

U vezi prelaska granice, 13. 7. sam prelazio granicu sa novom putovnicom na 2 dana, sljedeci tjedan planiram otici na upis i predati papire za vizu. E sada, imali li mozda kakvog vremenskog ogranicenja, ili mogu bez problema opet za Austriju?

Upisao sam ekonomiju u Becu, na Haupt uniju, dobio student ausweis, uplatio kurs i otvorio bankovni racun. Jos treba da uplatim osiguranje i da predam za vizu, to mogu od 11. septembra, kad pocinje registracija za Deutschkurs. Zanima me da li ce u Austriji praviti problem ako se sad ispisem sa fakulteta u Srbiji, sa Megatrenda? Hocu da obavim i tu formalnost, da ne razmisljam posle i o tim obavezama kad odem u Bec. Da li ne traze pri predavanju za vizu jos nesto, tipa index sa Megatrenda i sl,. ako se ispisem vise nemem veze sa faxom u Srbiji, pa da nemam neke komplikacije za vizu. Hvala.

Pozdrav ! Novi sam na ovom forumu sad izvinjavam se ako ste vec pisalj o ovome. Interesuje me konkretno Muzicka akademija.Sada sam zavrsna godina srednje muzicke skole instrumentalni odsijek klavir, eh sad imam ogromnu zelju da upisem vani akademiju a pogotovo u Becu. Volio bi da znam tacno sto se tice prijemnog kad je i da li je tezak...kakav je zivot u Becu..sto se tice njemackog jezika pisanje mi ide malo spabije a pricanje bolje razumijem veoma dobro ma da nije problem malo ga obnoviti u uraditi da dobijem certifikat o tom jeziku..eto toliko od mene nadam se da cu dobiti odgovor i opet se izvinjavam ako ste vec pisalj na ovu temu pozdrav.

Treba samo biti obazriv sa privatnim fakultetima. Kod pojedinih studenti sa fakultetom potpisuju ugovor, tj. postoje neke opšte odredbe koje uređuju funkcionisanje same institucije. Negde je to jasno napisano, a negde se često krije, tako da proverite nekako da li postoje posledice ako se ne ispišite.

Back