Studiranje u Beču

Cao svima,

Interesuje me da li neko zna kako se upisuju postdiplomske studije, iz stomatologije, odnosno sta je sve potrebno? Da li su nase diplome priznate, ako ne, koliko ima da se polaze, koliko se placa, da li odmah idu doktorske posle osnovnih studija, jer kod nas u Bgd nema tog mastera ( osnovne traju 5 god. ). I da li je potrebno da se kod nas odradi staz prethodno? Sve informacije su dobrodosle! Hvala puno, unapred, na odgovoru!

Ima li koga da studira novinarstvo (zurnalistiku) u Becu? Ja se "resavam" da konkurisem za upis tamo ali mi je malo problematicno moje ne poznavanje nemackog jezika, pa se malo brinem.
Ako neko zna nesto o tome nek mi se javi nadlezna @ live. com
Hvala unapred.

Pozdrav svim budućim i sadašnjim studentima :D !

Ja dolazim ih susjedne Hrvatske, zanima me također upisati master u Beču.

No pretpostavljam da za državljane RH nema besplatnog studija? evo ako me tko može riješiti ove dvojbe,

zahvaljujem!

Jer financije su naravno važna stavka u cjelokupnoj odluci.
:)

poz svima,

hocu u oktobru vec da nastavim studije u becu (da se prebacim sa elektrotehnickog fakulteta) pa me zanima da li postoje i koji su im kriterijumi za prelazak na njihov fax? kada bih trebao da pocnem sa predajom dokumenata (najranije)? ako neko moze da mi pomagne nek mi se javi na mail kukabgd@yahoo.com . :))

poz svima,

hocu u oktobru vec da nastavim studije u becu (da se prebacim sa elektrotehnickog fakulteta) pa me zanima da li postoje i koji su im kriterijumi za prelazak na njihov fax? kada bih trebao da pocnem sa predajom dokumenata (najranije)? ako neko moze da mi pomagne nek mi se javi na mail kukabgd@yahoo.com . :))

i da, zanima me isto koji su uslovi za konkurisanje za studentski dom? jer znam da treba sto ranije da se konkurise, pa jel treba prvo da budemo primljeni na fax i da imamo boravisnu vizu ili recimo mogu jos sad da probam da rezervisem mesto? :))

Pozdrav ljudi!

Ovako...Procitao sam sve sto me interesuje u vezi studiranja u Becu,posto sam trenutno u Austriji/Becu otisao sam do Beckog Univerziteta(posto njega planiram da upisem) i potvrdio sve.E sad kasnije sam se setio i jedna stvar mi je ostala nejasna.Slao sam im e-mail u vezi toga,ali mi ne odgovaraju.Moje pitanje je sledece...Planiram da studiram Buissnes Informatics na Beckom Univerzitetu.E sad koji ja fakultet moram u Srbiji da upisem da bi studirao to?

Ovaj lik na Univerzitetu je rekao da moram da upisem isti smer i da to nastavim isti taj smer ovamo.Ali problem je sto nemamo iste smerove kao oni u pogledu komjutera.A oni smerove u pogledu kompjutera imaju Buisness Informatics i Computer Science koliko sam mogao da primetim na Studentpoint-u a i na samom sajtu Univerziteta.I sad moja predpostavka je da moram da upisem elektrotehnicki fax u Srbiji ali jel bitno koji smer?

Vrlo jednostavno pitanje. Da li je "lakse" upisati fakultet tako sto bi se prebacio sa mog fakulteta ili tako sto bi doneo papire iz srednje.. Voleo bih da pocnem iz pocetka, ne da nastavim ovo sto vec studiram!?

I jedno i drugo je podjednako lako po mom misljenju , samo je pitanje sta je tebi lakse ;)

Eh, nema thanks dugmeta.. :)

Hvala puno, nije u tome sta mi je lakse nego sta mi je draze... Prva sam godina FTN-a i to na masinstvu, a voleo bih nesto sasvim drugo ;) U prevodu, ispadoh kreten...
Javio bih samo da je moja poznanica upisala fakultet tamo bez ikakvih poteskoca, odnela papire dobar dan-dobar dan.. Upisani ste :)
Tako da za ove paranoicne evo malo olaksanja :D

Pozdrav svima koji su spremni da odu iz Srbije i pocnu da studiraju u Becu.. respect.

Pozdrav!

Kad si vec spomenuo, ne mogu da ne pitam na koji nacin si se informisao u vezi studiranja i upisa... Da li si im slao e-mail ili....? I mozes li napisati neke osnovne informacije koje si saznao u vezi upisa i studiranja...

Inace, sto se tice kompjuterskih smerova kod nas, znam da postoji na ETF-u i msm da i na FON-u ima jedan... E sad, cini mi se da na ETF-u postoji jedan koji je specijalizovan konkretno za informatiku. Proveri to detaljnije na njihovom sajtu, ali po mom misljenju cini mi se da jedino taj smer na ETF-u odgovara tom beckom,msm nista drugo mi ne pada na pamet.

Pozdrav!

Kad si vec spomenuo, ne mogu da ne pitam na koji nacin si se informisao u vezi studiranja i upisa... Da li si im slao e-mail ili....? I mozes li napisati neke osnovne informacije koje si saznao u vezi upisa i studiranja...

Inace, sto se tice kompjuterskih smerova kod nas, znam da postoji na ETF-u i msm da i na FON-u ima jedan... E sad, cini mi se da na ETF-u postoji jedan koji je specijalizovan konkretno za informatiku. Proveri to detaljnije na njihovom sajtu, ali po mom misljenju cini mi se da jedino taj smer na ETF-u odgovara tom beckom,msm nista drugo mi ne pada na pamet.

Listajte temu unazad . Od korisnika sa foruma odavde ;)

Inace sam za stipendiju sam nasao ali su me zanimali dalje detalji u vezi sa studiranjem , pa mi je on ukazao na neke sitnice ;)

Sto se tice informacija o studiranju, procedura je krajnje jednostavna . Nema prijemnog ispita (za na fakultete pri glavom beckom univerzitetu) , samo neki fakulteti traze posebna testiranja kao sto je na primer starogrcki ako se dobro secam . Inace procedura je krajnje jednostavno kao sto rekoh, ako znas jezik samo popunis aplikaciju i prilozis potrebne dokumente i gotovo bez problema stices status studenta, dok ukoliko ne znas jezik fakultet te salje na kurseve nemackog jezika (koje naravno ti placas - ali u tom periodu si oslobodjen skolarine (koju ionako ne placas ako si iz Srbije i upisujes nesto pri glavnom beckom univerzitetu :lol: ) . Za vise informacija o Becu ovde --> http://studentpoint.univie.ac.at/ imate i englesku verziju sajta . Takodje negde na ovom sajtu imate i informator u pdf izdanju u kome sve lepo i kratko pise . Preporucujem njegovo listanje za one koji planiraju nesto .

Upoznat sam sa temom, postavljao sam i ranije pitanja pa sam shvatio grubo proceduru, da je potrebno prvo upisati nas fax kao redovan student pa se zatim prebaciti. ;) Medjutim imam neke nejasnoce u vezi Medicinskog fakulteta pri Medicinskom univerzitetu pa sam zato mislio da se konkretno informisem za tu temu kao npr. da li se i ovaj fakultet ne placa za studente iz Srbije... Inace i na njemu se polaze kratak ispit pre upisa, pa me zato zanima tacna procedura i redosled, kako, kad, sta, gde... Ako bilo ko ima neku detaljniju informaciju o ovome, svaka pomoc je dobro dosla... :)

Upoznat sam sa temom, postavljao sam i ranije pitanja pa sam shvatio grubo proceduru, da je potrebno prvo upisati nas fax kao redovan student pa se zatim prebaciti. ;) Medjutim imam neke nejasnoce u vezi Medicinskog fakulteta pri Medicinskom univerzitetu pa sam zato mislio da se konkretno informisem za tu temu kao npr. da li se i ovaj fakultet ne placa za studente iz Srbije... Inace i na njemu se polaze kratak ispit pre upisa, pa me zato zanima tacna procedura i redosled, kako, kad, sta, gde... Ako bilo ko ima neku detaljniju informaciju o ovome, svaka pomoc je dobro dosla... :)

Treba prvo da upises ovde faks, to da . Sto se tice medicinskog, cini mi se da on bas spada u grupu ovih komplikovanijih tako da to mroa neko drugi da ti pomogne ;)

nego ljudi, ima li ovde nekog ko ide u Bec u septembru/oktobru a trazi cimera? :)

jaaaaa! :D:D

ajde daj neki elektronski kontakt pa da se dogovaramo.:D

poz svima,

pa ako ides sa ETFa, onda verovatno imas u vidu TU Wien, na koji cu i ja da se prebacim u septembru ako sve bude kako treba. Koliko sam se ja informisala, rok je 1. septembar, a mozes da posaljes dokumenta i odmah posle junskog roka. ali mislim da je vreme slanja dokumenata nebitno, bitno da ih oni imaju do tog njihovog roka. a kriterijumi su im da si upisan na odgovarajuci fakultet u srbiji i da znas nemacki. ako nemas dokaz da ga znas, onda polazes neki test pa ako ne pokazes dovoljno znanja na testu, ides i na kurs. e sad, u zavisnosti od fakulteta, moguce je da ides i na predavanja za vreme kursa pa da polozis i nemacki i dva semestra odjednom. to nisam sigurna, moracu da proverim. elem, ja se nadam da je TU Wien malo liberalniji po pitanju jezika :D jer sam primetila da imaju ogroman broj stranaca.:))

Ja sam zainteresovana za master studije engleskog jezika i nasla sam sajt, ali tamo ne postoji nikakva adresa na koju bih pisala i postavila neka pitanja vezana za to sta mi je potrebno od dokumenata i sl. Shvatam da treba u Srbiji da upisem master studije da bih se prebacila na austrijski univerzitet, a sta mi je ostalo potrebno nemam pojma i niko ne zna da me uputi. :( Da li ovde ima ljudi dobre volje, koji bi mi pomogli?

Ja sam zainteresovana za master studije engleskog jezika i nasla sam sajt, ali tamo ne postoji nikakva adresa na koju bih pisala i postavila neka pitanja vezana za to sta mi je potrebno od dokumenata i sl. Shvatam da treba u Srbiji da upisem master studije da bih se prebacila na austrijski univerzitet, a sta mi je ostalo potrebno nemam pojma i niko ne zna da me uputi. :( Da li ovde ima ljudi dobre volje, koji bi mi pomogli?

Zasto malkice ne sledite zdravu logiku . Sajt fakulteta .

http://studieren.univie.ac.at/index.php?id=453 Ovde imas formu za aplikaciju za master studije . Downloduj je .
Ako se vratis samo sekciju pre videces "download" sekciju u razgranatom sistemu sa tvoje leve strane . Klikni na download i dobices ovo:

http://studieren.univie.ac.at/index.php?id=415

Na prvom linku imas brosuru koju bih ja nazvao inforamtorom (ekvivalnetno onome kako se kod nas na fakultetima to zove) u kome imas sve sto je potrebno da znas . Od toga sta ti je potrebno od dokumenata , do stvari koje treba da obavis kada dodjes u Bec .

http://www.univie.ac.at/en/ (Mozda i ovde nadjes nesto korisno)

P.S I da , koliko sam ja upucen proces apliciranja za master studije se ne razlikuje nista posebno od procesa apliciranja za osnovne bachelor studije . Samo kod master studija umesto svedocanstva iz srednje skole kao potvrdu trenutnog obrazovannja dajes diplomu koju si stekla na faksu .

Poslednja izmena:

Back