Studentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu

Otlud znašbda većina ne želi? Verovatno većini odgovara. Zašto ti je teško to utuviti?!
U Gruziji se (nije) tvrdilo da vecina zeli da se otvori taj neki drugi front... to je bio i zahtev akademske zajednice
https://www.logicno.com/politika/gruzija-komentira-otvaranje-drugog-fronta-protiv-rusije.html

Gruzija bi razmotrila otvaranje ”drugog fronta” protiv Rusije, ali samo ako njen narod podrži tu ideju na referendumu, rekao je u utorak poslanik i šef vodeće parlamentarne snage – Stranke ”Gruzijski san”.

Паула кренула да се дозива разуму. Кул.

Nisam ja ništa promenila, samo nisam mogla da verujem da će posle 15. marta i dalje odbijati nastavu, prosto sam mislila da to traje par meseci dok se ne prenese ljuima sve i onda ajmo dalje, protesti zajedno sa smanjenim obimom nastave. Deluje mi sve to neodgovorno prema mnogima, i njima i nama i studentima koji bi da studiraju, kojih ima. Pitanje je naravno šta je kraj blokade (kad god sam pitala koji je plan B, plan C ništa nije rečeno, šta ako se ne ispune zahtevi ni u novoj šk godini 2025/26, hoće li i ona biti blokirana, čisto da znamo da se spremimo da tražimo novi posao).
Za mene protesti nisu isto što i blokada rada, jedno podržavam, drugo nisam jer to ne razumem. Odgovorno bi bilo da se nastavi sa radom, ne znam da li se ikada desilo da se šk godina ne završi. Predviđeno je u predlogu iz rektorata, da svi zajedno nastavimo društveno angažovanje uz online nastavu, ali je to odbijeno.

Nisam ja ništa promenila, samo nisam mogla da verujem da će posle 15. marta i dalje odbijati nastavu, prosto sam mislila da to traje par meseci dok se ne prenese ljuima sve i onda ajmo dalje, protesti zajedno sa smanjenim obimom nastave. Deluje mi sve to neodgovorno prema mnogima, i njima i nama i studentima koji bi da studiraju, kojih ima. Pitanje je naravno šta je kraj blokade (kad god sam pitala koji je plan B, plan C ništa nije rečeno, šta ako se ne ispune zahtevi ni u novoj šk godini 2025/26, hoće li i ona biti blokirana, čisto da znamo da se spremimo da tražimo novi posao).
Za mene protesti nisu isto što i blokada rada, jedno podržavam, drugo nisam jer to ne razumem. Odgovorno bi bilo da se nastavi sa radom, ne znam da li se ikada desilo da se šk godina ne završi. Predviđeno je u predlogu iz rektorata, da svi zajedno nastavimo društveno angažovanje uz online nastavu, ali je to odbijeno.

Jasno, kad je to rečeno stizale su salve komentara: "bot, sendvičar, itd." Msm nije da me pogađa više je što ljudi ne vide dalje od nosa. 21 vek je, nije 19i, nema više o ruk i gotovo.

Obojenom zlu je cilj destrukcija cak i kad od nje nema nikakve koristi... pa sad se vidi koliko je inicijativa u Gruziji bila glupa - zbog usporavanja tamo neke beznacajne ofanzive na Bahmut zrtvovali bi hiljade svojih omladinaca. Na to je pozivala Britanija, Bajden, ne samo Ukrajina. Isti oni koji koordinisu i nase protestante.
Pozivala je i EU samo su sada malo podvili rep zbog Trampa.

Poslednja izmena:
Po ko zna koji put dokazuješ da ne umeš argumentovano da komuniciraš sa protivnicima blokada koji nisu simpatizeri nijedne stranke, već ti je najlakše da ih diskredituješ tako što će ih proglasiti SNS aktivistima.To je tvoja prljava igra koju koristiš u ovakvim diskusijama. Šta da ti radim? Nemam nameru da ti bilo šta više dokazujem. Ko te šiša.
Teško je biti elokventan sa nekim ko prepisujue čak i izraze koje koristim prilikom argumentacije tvojih manipulativnih postova :mrgreen: Kada nešto pitaš, pa ti se odgovor ne svidi ili te neko pokopa činjenicama pribegavaš perfidnom omalovažavanju sagovornika, ali ti i dalje ne kapiraš da to ne prolazi kod svih...i odluči se, jesi li Ti il ste VI :mrgreen:

Nisam ja ništa promenila, samo nisam mogla da verujem da će posle 15. marta i dalje odbijati nastavu, prosto sam mislila da to traje par meseci dok se ne prenese ljuima sve i onda ajmo dalje, protesti zajedno sa smanjenim obimom nastave.
Kako da se prekine kada zahtevi nisu ispunjeni?
Deluje mi sve to neodgovorno prema mnogima, i njima i nama i studentima koji bi da studiraju, kojih ima.
Ipak je daleko neodgovorniji način na koji funkcioniše država, sa tolikom korupcijom koja, bukvalno, ubija.
Pitanje je naravno šta je kraj blokade (kad god sam pitala koji je plan B, plan C ništa nije rečeno, šta ako se ne ispune zahtevi ni u novoj šk godini 2025/26, hoće li i ona biti blokirana, čisto da znamo da se spremimo da tražimo novi posao).
Kraj blokade je kada se ispune zahtevi. Vrlo jednostavno.
Za mene protesti nisu isto što i blokada rada, jedno podržavam, drugo nisam jer to ne razumem.
Jesu jedno te isto. Odnosno, blokada rada je način i suština protesta. Jer kako bi se protest odvijao a da fakulteti nisu blokirani?
Odgovorno bi bilo da se nastavi sa radom, ne znam da li se ikada desilo da se šk godina ne završi. Predviđeno je u predlogu iz rektorata, da svi zajedno nastavimo društveno angažovanje uz online nastavu, ali je to odbijeno.
Odgovorno je da se ne odustane dok se država ne očisti od korupcije.

Ne znam da li si svesna ali ako ovo propadne, bukvalno Srbija postaje kombinacija Severne Koreje i Konga.
Ali bukvalno!!!

I sve se svodi na jedno vrlo jednostavno pitanje, jednu vrlo jednostavnu odluku: da li si spremna da žrtvuješ jednu ili dve godine rada, ili da pustiš da Srbija postane Severna Koreja/Kongo?

Sve se svodi na to.

Jasno, kad je to rečeno stizale su salve komentara: "bot, sendvičar, itd." Msm nije da me pogađa više je što ljudi ne vide dalje od nosa. 21 vek je, nije 19i, nema više o ruk i gotovo.

Pa ljudi pišu bot sendvičar jer je Vučić smislio da postoje studenti "koji žele da uče", a koje smo nazvali Ćaci, i koji su zaista malobrojni jer niko ne želi da ga povezuju sa Vučićem.

Kako da se prekine kada zahtevi nisu ispunjeni?

Ipak je daleko neodgovorniji način na koji funkcioniše država, sa tolikom korupcijom koja, bukvalno, ubija.

Kraj blokade je kada se ispune zahtevi. Vrlo jednostavno.

Jesu jedno te isto. Odnosno, blokada rada je način i suština protesta. Jer kako bi se protest odvijao a da fakulteti nisu blokirani?

Odgovorno je da se ne odustane dok se država ne očisti od korupcije.

Ne znam da li si svesna ali ako ovo propadne, bukvalno Srbija postaje kombinacija Severne Koreje i Konga.
Ali bukvalno!!!

I sve se svodi na jedno vrlo jednostavno pitanje, jednu vrlo jednostavnu odluku: da li si spremna da žrtvuješ jednu ili dve godine rada, ili da pustiš da Srbija postane Severna Koreja/Kongo?

Sve se svodi na to.

Onog momenta kada blokade počnu da uništavaju instituciju iz koje su proistekle, to ne može biti odgovorno.

Tačno se vidi da nemaš pojima kako funkcioniše univerzitet i sistem.

Pa ljudi pišu bot sendvičar jer je Vučić smislio da postoje studenti "koji žele da uče", a koje smo nazvali Ćaci, i koji su zaista malobrojni jer niko ne želi da ga povezuju sa Vučićem.
Ok, samo ljudi ne kapiraju da postoje persone koje nisu za vlast ali nisu ni za jalove "pobede" pobunjenih. Kritika se slabo ili nikako prihvata čak i dobronamerna.

Onog momenta kada blokade počnu da uništavaju instituciju iz koje su proistekle, to ne može biti odgovorno.

Tačno se vidi da nemaš pojima kako funkcioniše univerzitet i sistem.

Baš zato što imam (godinama sam radio kao asistent, doduše u Groningenu, u Srbiji jako kratko), znam kako funkcioniše.

Pitanje je samo ko je koliko spreman da žrtvuje zarad višeg cilja i pitanje je kako ti gledaš na trenutnu borbu?

Ja gledam ovo kao rat! Bukvalan rat, u rangu borbe protiv okupatora u WW2.
Jer ovo to i jeste.
Meni je žao što ljudi to ne shvataju.

I kada tako gledas, zamrzavanje jedne godine deluje kao smešna žrtva.

Kad čujem ovo da fakultet ne radi par godina, pa to je piš.. oni koji to pričaju nemaju pojima šta pričaju, to je kao da kažeš hajde da zamrznemo porodicu na par godina. Ili hajde da zamrznem bilo koju firmu na par godina, zaključana da bude. Protok ljudi, poslova, instrumentacije, akreditacije, usavršavanja nastavnog kadra, protok studenata, šta će biti sa zgradom koja ne plaća infostan struju vodu, ne održava skupocene uređaje, ne akredituje se, nema novih upisa studenata, studenti odlaze, nastavni kadar prelazi u inostranstvo ili institute... posle jedne takve blokade možeš sve da prodaš u bescenje.

Što kaže jedan moj kolega koji je vrhunski stučnjak, već sada smo bleda slika onog što smo bili. Uprepolovio se i broj radova, nemamo pripremnu nastavu, niko neće želeti da upiše blokirane fakultete.. Izvinite, ali ko je spreman da uništi svoju firmu koju je gradio decenijama zarad ciljeva koji i nisu sasvim jasni, posebno ako to nije ni NUŽNO uraditi, onda bolje da ćuti.

I to sve zato što je neko smislio da je oblik protesta da blokiraš jedinu instituciju koja je nezavisno radila i to sa velikim uspesima. Blokiraj brate one koji ne rade.

Kad čujem ovo da fakultet ne radi par godina, pa to je piš.. oni koji to pričaju nemaju pojima šta pričaju, to je kao da kažeš hajde da zamrznemo porodicu na par godina. Ili hajde da zamrznem bilo koju firmu na par godina, zaključana da bude. Protok ljudi, poslova, instrumentacije, akreditacije, usavršavanja nastavnog kadra, protok studenata, šta će biti sa zgradom koja ne plaća infostan struju vodu, ne održava skupocene uređaje, ne akredituje se, nema novih upisa studenata, studenti odlaze, nastavni kadar prelazi u inostranstvo ili institute... posle jedne takve blokade možeš sve da prodaš u bescenje.

Što kaže jedan moj kolega koji je vrhunski stučnjak, već sada smo bleda slika onog što smo bili. Uprepolovio se i broj radova, nemamo pripremnu nastavu, niko neće želeti da upiše blokirane fakultete.. Izvinite, ali ko je spreman da uništi svoju firmu koju je gradio decenijama zarad ciljeva koji i nisu sasvim jasni, posebno ako to nije ni NUŽNO uraditi, onda bolje da ćuti.

I to sve zato što je neko smislio da je oblik protesta da blokiraš jedinu instituciju koja je nezavisno radila i to sa velikim uspesima. Blokiraj brate one koji ne rade.

Cekaj, cekaj, koji to ciljevi nisu jasni?
Sta nije jasno u tome da se zeli spreciti da drzava postane kombinacija Severne Koreje i Konga?

verovatno ne razumes zato sto si nacisticki orijentisana jos od malih nogu :lol:

Studentkinja medicine Marija Stanković koja je bila u Pionirskom parku vratila se u Niš pošto je nastava na Medicinskom fakuletu u Nišu zvanično počela 15-stog aprila. Imala je praktičnu nastavu u Klinici za infektivne bolesti, a ispred klinike su se okupili blokaderi koji su urlali i vrištali. Marija kaže da je samo urlanje nije potreslo jer je svakakve užase preživljavala u Pionirskom parku, naročito tokom protesta 15-stog marta, već ju je zapanjilo to što se tako ponašaju studenti medicine ispred zgrade u kojoj su teško bolesni pacijenti.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/s...a-medicinskom-fakultetu-u-nisu-pocela/gj3l18s

https://www.tanjug.rs/video-gallery...ideo-uid=dfca325f-ee5d-4f17-a30e-11f0e5c7c451

Ona je rekla i da je iz njene fakultetske grupe koja ima 26 studenata, osmoro studenata je bilo protiv nastave, osmoro na vežbama, a desetak studenata joj se javilo i izrazilo strah, ali su rekli da planiraju da se u utorak nakon Uskrsa vrate na nastavu.
"Čula sam se čak i sa studentima koji se predstavljaju kao studenti u blokadi, među kolegama koji su mi se javili ima i onih koji su mi rekli da žele da krenu sa nastavom, da ne žele da izgube godinu, ali da se plaše targetiranja i osude kroz koju sam prošla ja", istakla je Stanković.

Kaže da ona pokušava da ih ohrabri.

"Razumem ih u potpunosti, s obzirom na to da u utorak kada sam se pojavila na prvoj vežbi iz infektivnih bolesti, odnosno na Klinici za infektivne bolesti, mene je sačekala grupa studenata koji su zviždali, skakali, skandirali, vikali mi što krećem na nastavu, što je bilo zaista jezivo. Jezivo je to da oni kao studenti medicine dolaze ispred klinike koja ima intenzivnu negu gde se nalaze životno ugroženi pacijenti", rekla je Stanković.

Istakla je da bi volela da veruje da ih je na to neko naterao, jer je u suprotnom, kako kaže, strašno ako oni studiraju medicinu, a svoj postupak smatraju ispravnim.
Ova je ćaci, nije relevantna, nebitna je.

Ovo je jedinstvena prilika da Univerzitet povrati svoju političku ulogu u društvu koja mu je konačno oduzeta 1968.
Univerzitet se neće uništiti, on je institucija kao i sama država.
A jedna godina žrtve spram budućih decenija životarenja je ništa.

Na koncu, vidimo, da se Univerzitet pokazao kao najslabija karika akademske zajednice i ako su se spremali da ih počiste dovođenjem zvučnih imena od stranih univerziteta.
Nažalost, decenije nepotizma zbog pozicija sa zvanjem su učinile svoje.
Meni je drago što ih studenti teraju na svetlost.

A kako Slovenci npr. blokiraju upis na godinu-dve određenih fakulteta kad se previše kadra namnoži?

Back