Дакле
@DJ 5ak шта се чита у последње време? Последњи стрипови које сам ја купио су "До пакла и назад" 1 и 2, и то пре пар година, мислио сам нешто скоро да почнем куповати и "Вековнике", били су на некој акцији, али увек пре изаберем књигу, и тако...
Uh uh uh , iskreno poslednjih mesec ili dva dana se čita baš dosta, dosta se čitalo a dosta toga novog se i nabavilo, recimo nedavno sam pročitao Betmen - Duga noć veštica, zaista izvanredan strip i jako obiman (nekih 400 stranica) i zaista sjajno izgleda u onom velikom Fibrinom izdanju kao i Ukleti vitez koji je od istih autora i možda čak neka vrsta nazovi prequel-a za Dugu noć veštica, DNV vrlo moguće najbolja i najambicioznija Betmen priča ikad napisana (mada videću još i šta Sud sova ima da ponudi koji takođe baš svi veoma hvale).
Što se tiče Betmena pročitao sam i onaj kultni Strašni vic (Killing joke) od Alana Mura koji je neka kao origin priča Džokera i koji malo dublje uspeva da pronikne u njegovu izopačenu psihu i šta je bio okidač i šta je doprinelo tom njegovom bolesnom stanju svesti, isto odlična priča, vrlo bitna za Betmenov univerzum ali samo prekratka (nekih 50-ak stranica).
A pričitao sam isto i kultnu Godinu prvu koji važi isto za jedan od klasika i zapravo je origin priča o Betmenu i komesaru Gordonu i počinje dolaskom i jednog i drugog u Gotam kao i prvom godinom Brus Vejnovog "betmenovanja" i Gordonovog rada u policiji Gotama, u suštini priča je dosta jednostavna i laka za praćenje, nema sad neke ne znam kakve zaplete i plot-twist-ove (kao recimo Duga noć veštica) i onako dosta mračna, siva i u dosta realističnom tonu i podseća malo na atmosferu iz Karpenterovih filmova iz 80-ih, što se iskreno meni baš i nije previše svidelo i malo je previše prizemno i realistično za moj ukus, iskreno više volim kad je Betmen prožet tom nekom više fantasy atmosferom, šašavim likovima i kad ima malo tog nekog šarenila da da malo kontrast tom mraku i mračnoj atmosferi (kao recimo što su oni stari Betmen filmovi od Tim Bartona, Batman Arkham serijal video igara ili ona animirana Betmen serija iz 80-ih, taj neki hiper-realistični pristup nešto baš i nisam fan kad se radi o Betmenu).
Takođe pročitao sam i jedan SF naslov iz 80-ih Večiti rat od Džoa Haldemana, jedna isto vrlo dobra SF priča i zapravo jedan anti-ratni strip i jako zanimljiv pristup autora koja je svoja iskustva iz rata u Vijetnamu (za koji je bio prisilno mobilisan krajem 60-ih) preneo na jednu SF priču u svemiru, inače strip baš karakteriše atmosfera, ugođaj i estetika SF filmova iz 80-ih.
Pročitao sam i strip Džef Lemira Svestan, jedan isto SF strip, isto vrlo zanimljiv američki indie strip čija se radnja odvija na jednom svemirskom brodu koji se zaputio sa Zemljanima da kolonizuje jednu udaljenu planetu pa u jednom momentu u sabotaži separatista sa te kolonije ginu svi odrasli članovi posade i ostaju samo deca na brodu o kojima kreće da se stara veštačka inteligencija, isto jedna vrlo zanimljiva priča i scenario malo podseća na HBO seriju Vučije vaspitanje.
Pročitao sam Barakuda 1 i 2 što sam uzeo na Stripomaniji u Junu, jedna odlična priča u dva toma, brutalan crtež, jedan svakako od boljih francuskih modernih stripova, iako baš i nije tipičan piratski strip nit se radnja previše odvija na samom moru.
Takođe i Izgubljena doba, isto jedan strip koji me je jako prijatno iznenadio i koji sam isto uzeo nedavno na Stripomaniji, jedna vrlo zanimljiva post-apokaliptična priča koja se bavi time kako to izgleda kada čovečanstvo i civilizacija kreću opet od nule kao i preživljavanje u tim surovim okolnostima , inače izašao je samo prvi tom (koji se završava cliffhunger-om) tako da za nastavak i završetak priče ću morati da se strpim, ali ovaj prvi tom je bio baš odličan i priča deluje baš kao da bi mogla da se razvije u nešto baš wooow , crtež isto baš brutalan i zaista prelep.
Inače strip možda malčice vuče po atmosferi na Pobesnelog Maksa i na video igru Horizon Zero Dawn.
Inače svakako pomenuo bi još i Ši (Shi) isto odličan francuski strip čija radnja započinje u Londonu u viktorijansko doba i bavi se jednim ženskim tajnim društvom koje se bori za prava dece i majki i koje raskrinkava svu tu surovost, nedostatak ljudskosti, dvoličnost, licemerje, nemoral i izopačenost aristokratije i tih viših slojeva, vrlo onako ima mračan ton, priča je vrlo dinamična i uzbudljiva, isto sjajan i moderan crtež i sjajna kritika klasnog društva i aristokratije i svakako isto vredi pročitati.