Стрипоманија

1750726661505.jpeg

Rosinski koji je radio Torgala?

Jašta Torgal :heart: , remek-delo devete umetnosti i zaista genijalan strip,meni verovatno omiljeni strip uz Konana i Martija Misteriju.

Inače spomenuo bi svakako i Vekovnike, strip našeg domaćeg autora Leskovčanina Marka Stojanovića, isto genijalan strip i maltene u rangu sa Torgalom i Konanom, čak onako malo po načinu pripovedanja malčice i podseća na Torgala, u smislu da epizode su isto tako ne predugačke, na nekih 50-60 stranica ali jako sadržajne, dinamične i uzbudljive i ono iako nisu tako dugačke ono nemaš utisak da su kratke ili da si ostao uskraćen za malo više sadržaja.

Dobar je Dampir, po meni dosta potcenjen strip a eto meni je bolje legao nego recimo Dilan Dog, ima nekih baš sjajnih epizoda kao recimo ona mini trilogija Transilvanijski ekspres ili Vukodlaci , inače ti specijali su isto veoma dobri, rekao bi da su uglavnom i bolje epizode nego u redovnoj seriji, inače imam prvih 5 specijala zaključno sa onom epizodom u Mostaru, Legenda o Starom mostu (inače isto jedna odlična epizoda).

Sad videh u jednoj knjižari da se neko setio pomalo zaboravljenog stripskog junaka, Fredija Lombara, i objavio svih pet albuma sa njim u jednoj knjizi.
1741701677-image-2.png

Albuma bi zasigurno bilo i više da autor, Iv Šalan, nije mlad poginuo (a očigledno niko nije nastavljao njegov rad), a ovi stripovi su se mogli čitati i u "Politikinom zabavniku". Sada su, vidim, svih pet epizoda izašle objedinjene u jednom, pa rekao bih, luksuznom izdanju. Možda častim sebe jednog dana. Ili, kad me neko od prijatelja bude pitao šta bih za rođendan, eto ideje.

Inače, ako vas Fredi podseća na Tintina, to je namerno, jer je strip dosta inspirisan njime, samo što je za malo stariju publiku (nije toliko "kid-friendly" kao Tintin mada i dalje mogu da ga čitaju i mladi). Naslovni junak i njegovi ortaci Dina i Svip upadaju u zanimljive avanture, a moj lični favorit je poslednji od pet albuma, F.52, u kome se troje protagonista zapošljavaju kao stjuarti u avionu budućnosti koji leti s jednog kraja sveta na drugi.

Nejtan Never, posle Martija Misterije moj omiljeni Boneli junak (iako moram da priznam da nisam baš imao prilike da ga čitam toliko kao Martija i u onoj meri u kojoj bi voleo).

Inače preporučujem one krosover priče Nejtana Nevera i Martija Misterije zaista su odlične, zasad su izašle 3 njihove zajedničke krosover priče i zaista sve 3 su odlične, pogotovo ova poslednja "Tajna baze Drugde", inače MM & NN je verovatno najbolji krosover koji sam ikada pročitao, obični to mešanje i spajanje likova iz različitih serijala i univerzuma i to krosoveri obično ispadnu sranje i retko kad ispadnu dobri ali ti krosoveri Nejtana i Martija su zaista sjajno ispali i nimalo ono isforsirano ili besmisleno, zaista sve preporuke.

Nego valjda i sledeći broj u ediciji Obojeni program biće novi krosover MM & NN, ono očekujem još jednu zanimljivu priču, a mislim malo kasnije (možda za par meseci) stiže i neko tvrdokoričeno, kolekcionarsko izdanje sa njima dvojicom. ;)

Screenshot_20250710_114808.jpg

Inače i naslovnica baš super izgleda. ;)

Nejtan Never, posle Martija Misterije moj omiljeni Boneli junak (iako moram da priznam da nisam baš imao prilike da ga čitam toliko kao Martija i u onoj meri u kojoj bi voleo).

Inače preporučujem one krosover priče Nejtana Nevera i Martija Misterije zaista su odlične, zasad su izašle 3 njihove zajedničke krosover priče i zaista sve 3 su odlične, pogotovo ova poslednja "Tajna baze Drugde", inače MM & NN je verovatno najbolji krosover koji sam ikada pročitao, obični to mešanje i spajanje likova iz različitih serijala i univerzuma i to krosoveri obično ispadnu sranje i retko kad ispadnu dobri ali ti krosoveri Nejtana i Martija su zaista sjajno ispali i nimalo ono isforsirano ili besmisleno, zaista sve preporuke.

Nego valjda i sledeći broj u ediciji Obojeni program biće novi krosover MM & NN, ono očekujem još jednu zanimljivu priču, a mislim malo kasnije (možda za par meseci) stiže i neko tvrdokoričeno, kolekcionarsko izdanje sa njima dvojicom. ;)

Screenshot_20250710_114808.jpg

Inače i naslovnica baš super izgleda. ;)
Ja od Bonelija najviše volim Martija Misteriju
Inace je Kasteli umro:(
Kao i Boneli

Back