Stres u svakodnevnom zivotu

Priviknes na cinjenicu da ti je otac bolestan,cinis sve sto je u tvojoj mogucnosti da pomognes,dete uz tebe odrasta,prehlade bolesti,temperature,usput ti jave da je tetka upala u secernu komu,to prodje,posle par dana javljaju ti umrla kuma.Isplaces se,zivot ide dalje,kume vise nema.Nista.I taman pomislis nema vise losih vesti i onda kao grom iz vedra neba saznajes da mama ima rak dojke.Tesis se na vreme je otkriven verovatno ce biti sve u redu.Ali tuga ostaje

A onda sam uzdahnuo jako i skinuo sako,i doslo je do izliva suza,ima li kraja losim vestima.Muz mi danas zavrsio u urgentnom zbog stomaka i krvrarenja,moguca operacija.
Tešim se time daživot ide dalje, da mora tako...tako je nekako lakše...
Da li bas mora tako?
Sad se pitam sta ce jos da nas zadesi,ovaj mesec nam je izuzetno los.
Ok. mozda i nije sve tako crno,ali covece sto je mnogo mnogo je.
Sad treba biti jak i izdrzati sve,Sad ne smem da gubim glavu i moram ostati stalozena.Hocu li uspeti u tome?nadam se.Neko od nas mora biti jak
Previse je dogadjaja za kratko vreme
Dodje mi da odem negde da se dobro izvrstim i sve izbacim iz sebe,:(
Dobro,polako,videcemo sta ce biti sutra,
a za to vreme meni proradio gastritis,ponovo,verovatno od stresa,a verovatno i zbog proleca.

Svesna sam da je svaka od situcaija koje su se desile u poslednje vreme,posebne,ali kad cujes novu vest,postanes svestan i prethodnih situacija,kao i onih koje su svakodnevno prisutne.
Ovo najnovije za muza,sta sad,uspanicio se,kao i verovatno svaki muski kad im se spomene bolest,a kad jos na to dodas i mogucnost operacije,odose oni u....
Za sebe znam,djeta,a to ceka i muza,morace malo sporije da jede,za dalje cemo videte.
Mama se privikla na cinjenicu da ima nesto i mirnija je,osetim joj u glasu smirenost.Dalje sta bude.
Samo se nadam da je kraj losim vestima.....

Ne mora da znaci za mamu da je lose,doktori sad znaju samo mora da se kontrolise redovno i to je to.
Na vreme je otkriveno,to je najbitnije,sad verovatno ide terapija.
Tesko mi je samo zato sto ne mogu da budem pored nje,istina cujemo se cesto telefonom,ali to nije to.Za praznik planiramo da idemo kod nje,ali zbog oceve bolesti ne mozemo dugo ostati.A jos se moramo uklopiti i sa pregledima koje muz mora da obavi,a bez ta dva pregleda cak ni lekar ne moze nista da kaze konkretno.

Borba sa strestom je skoro unapred izgubljena jer ga je u ogromnim kolicinama i svuda.Moj odbrambeni mehanizam je da se sto vise u zivotu oslanjam na sebe tako da izbegnem velika razocarenja i da sam uglavnom sama sebi kriva ako donesem pogresne odluke.Tako se stres bar malo smanji u okolnostima koje zavise od mene.Na spoljasnje faktore u svakodnevnici na koje nisam u stanju da uticem pokusavm da reagujem sa minimumom svojih snaga,samo koliko moram.Naravno da me ponekad razlude tudji postupci ali pokusam da se koncentrisem na to sta mi dobro a sta lose donosi nerviranje.Treba se dati porodici i ljudima koje volimo ali i sebi.

Priviknes na cinjenicu da ti je otac bolestan,cinis sve sto je u tvojoj mogucnosti da pomognes,dete uz tebe odrasta,prehlade bolesti,temperature,usput ti jave da je tetka upala u secernu komu,to prodje,posle par dana javljaju ti umrla kuma.Isplaces se,zivot ide dalje,kume vise nema.Nista.I taman pomislis nema vise losih vesti i onda kao grom iz vedra neba saznajes da mama ima rak dojke.Tesis se na vreme je otkriven verovatno ce biti sve u redu.Ali tuga ostaje

Kada bi svako od nas izneo svoje jade ovde misim da bi cela Krsta plakala danima.LJudi imaju jako teske zivotne situacije,koje su svaka na svoj nacin onome ko ih prezivljava najteze na svetu.Moras da naucis,da su zivotni problemi oni koji nas uce i jacaju.Tuzno je kad ti se u zivotu nagomila toliko toga loseg da imas utisak da ti je svaki novi dan nocna mora.Pogledas onda neke vesele ljude oko sebe i cini ti se da su svi srecni osim tebe.Zivot na nasim prostorima je tezak i bice jos tezi.Bolesti koje ce se tek pojaviti i sve ono sto prati posle ratne godine tek ce da se pojavi.Razne psihoze i nemastina,nizak prag tolerancije i ko zna sta jos.Prijatelji se nekako udaljili,nemaju vremena.Rodbina je posebna prica...i tako.Ponekad nije lose i potraziti savet dobrog psihologa ili psihijatra.Uzeti poneki lek za smirenje ali ne na duge staze.Samo koliko je dovoljno da se covek oporavi,naspava,stane na svoje noge i skupi snage za nove borbe.Savet je...bez okretanja unazad jer to samo vuce coveka u dubiozu sve vecu.Pogled unapred,dobra ishrana,kvalitetan san,doping vitaminima,svez vazduh...i napred!

Kada bi svako od nas izneo svoje jade ovde misim da bi cela Krsta plakala danima.LJudi imaju jako teske zivotne situacije,koje su svaka na svoj nacin onome ko ih prezivljava najteze na svetu.Moras da naucis,da su zivotni problemi oni koji nas uce i jacaju.Tuzno je kad ti se u zivotu nagomila toliko toga loseg da imas utisak da ti je svaki novi dan nocna mora.Pogledas onda neke vesele ljude oko sebe i cini ti se da su svi srecni osim tebe.Zivot na nasim prostorima je tezak i bice jos tezi.Bolesti koje ce se tek pojaviti i sve ono sto prati posle ratne godine tek ce da se pojavi.Razne psihoze i nemastina,nizak prag tolerancije i ko zna sta jos.Prijatelji se nekako udaljili,nemaju vremena.Rodbina je posebna prica...i tako.Ponekad nije lose i potraziti savet dobrog psihologa ili psihijatra.Uzeti poneki lek za smirenje ali ne na duge staze.Samo koliko je dovoljno da se covek oporavi,naspava,stane na svoje noge i skupi snage za nove borbe.Savet je...bez okretanja unazad jer to samo vuce coveka u dubiozu sve vecu.Pogled unapred,dobra ishrana,kvalitetan san,doping vitaminima,svez vazduh...i napred!
Ovo je dobar savet.

Danasnji dan ako prezivim,bice super,sve nas savatao neki stomacni virus,prvo malenu,njoj prolazi,onda mene,jos uvek jurim na wc,muz se sprema da krene,za dedom vec dvaput ribam
Ukljucim masinu da operem ves,na kraju kad je zavrsila,puna vode,i onda me jos na sve to muz pita koji ti je k. besnoj?
Nemam pojma,verovatno ovaj virus
Muz nervozan jer nisam uspela da skuvam caj,deda nervozan jer je gladan,a nece da jede ono sto sam spremila,malena hoce da se igra,a ja bih najradije legla u krevet i cekala da sve prodje....

Poslednja izmena:
Ovo je jedan od onih dana kad bi najradije otisla na neko pusto ostrvo daleko od ljudi,buke,svakodnevnice.....
Svega se nakupilo u poslednje vreme i osecam da polako posustajem,da mi ponestaje snage....
Danas umesto osmeha,pred drugim ljudima namrsteno lice,umesto stalozenosti nervoza...
Ajde,proci ce i ovaj dan,
Sutra ce biti bolje :neutral:

Muzika je dobar nacin da se opustis,citanje knjige,gledanje filma,to sve opusta,pijenje kafe sa drugaricama,pravljenje zurke,koju redovno nas par prijateljica pravimo jednom nedeljno.Mi za stolom ili oko stola.mali mangupi na sve stranez:lol:,setnja...to mi je sve poznato,i pozitivno utice na mene,samo naidje jedan momenat kad to vise nije dovoljno da bi se izborio sa stresom.
E,vec mi je bolje,cim pisem o ovome,i nekako mi izgleda da nije sve tako strasno,a onda se setim situacije u kuci i znam da me ocekuje borba,svakodnevna borba.
Malo dete koje raste,kojeg sve zanima,nije to stresno,kad se malecka razboli,pa dok ne prodje,uf,a ja preosetljiva,pa me pogadja,deda koji je dementan,koji je u jednom momentu svega svestan a vec sledeceg je gori od deteta,a opet i dalje ima zelja odrasle osobe,kad se na sve to dodaju finansije....
Zivot ide dalje,znam,nisam svadljiva osoba,ali zadnji put kad mi je drugarica bila skoro smo se posvadjale,i to samo zato sto mi je drugarica rekla da obrisem sline maleckoj,srecom pa imam predivnu drugaricu koja me dobro poznaje,pocela je da se smeje i ja odma s njom,tad mi je rekla da treba da promenim neke stvari u zivotu,na prvom mestu da uvedem u ishranu vise presne hrane,da pocnem da se bavim jogom,i sto vise razmisljam o tome sve mi se vise cini da to ima smisla,e sad potrebno je pokrenuti se,sto se tice joge,a za to takodje treba i vremena,jer nekad uvece ne znam sta cu pre,da li da peglam,obrisem prasinu,procitam nesto...odem na net,a potrebno mi je nesto da nadjem da se opustim.
Možeš pokušati sa jogom ili sa bilo kojim vidom fizičke aktivnosti.
To je spasilo moj zdrav razum i naš brak i živote zime 2010.- zima, sneg, sa dvoje male dece ( beba od par meseci i dečak sa nepune 2), po ceo dan sama, ograničenih sredstava, dragi je upravo tad razrađivao svoj posao pa je radio 11 i više sati, kad dođe kući mrtav je, ja isceđena kao limun... po celu noć neko dete je budno ili se budi...
Ranije sam vežbala u teretani, ali nikako nisam mogla da se organizujem na tih sat i po u određeno vreme...pa sam kupila leg medžik...
Kad uspavam(o) decu, jedva se dovučem do sprave i već posle par minuta osećam kako mi nervoza izlazi na uši... Odradim vežbe, istuširam se i budem zdravo umorna, za razliku od onog tupog umora koji dođe kao posledica nespavanja, nervoze, boravka u istom prostoru...
Tempo i vrste vežbi se menjaju, ali se ja tog recepta pridržavam odavno i velika je razlika u tome kako se osećam kada mogu da vežbam i kada me okolnosti u tome ometu- kao kad održavam trudnoću ;)

Hoće, naravno.
ajde glavu gore i osmeh na lice
Hvala,znam,ali kad ti od ranog jutra sve krene niz brdo,jednostavno pozelis da nisi ni ustajao iz kreveta.
Vec vidim razvedrava se kod nas,divan pogled na Frusku goru,posle one kisurine,a sve mirise nekako drugacije.....
eh,sta sunce cini od coveka,a kako tmurno vreme i nepogode lose uticu na nas,ustvari bolje da se ogradim,utice na mene,ali ne uvek samo povremeno
Možeš pokušati sa jogom ili sa bilo kojim vidom fizičke aktivnosti.
Hvala vec neko vreme sam u dnevne aktivnosti uvela 5 tibetanaca i stvarno mi pomaze.
po ceo dan sama, ograničenih sredstava, dragi je upravo tad razrađivao svoj posao pa je radio 11 i više sati, kad dođe kući mrtav je, ja isceđena kao limun... po celu noć neko dete je budno ili se budi...
U skoro slicnoj situaciji smo i mi trenutno.

Smesno je sto me je danas iz koloseka izbacilo to sto mi se razbila omiljena solja(uspomena na meni dragu osobu) iz koje pijem kafu,dok sam je nosila samo je pukla drska i sve je palo na parket i razbilo se u paramparcad,da ne pricam kako je vrela kafa delovala na garderobu,srecom prosla sa bez opekotina i na moju jos vecu srecu Lela se bezbedno igrala u dnevnoj sobi.Naravno odma je htela da vidi sta se desava i krenula bosih nogu prema meni,zbog buke probudio se i deda vidno uznemiren i poceo da psuje.Jedva se iskobeljah iz situacije.
Svi preziveli zavrsili na terapiji smeha uz Lakovica.

Konacno,kraj dana.
Dan uzasan da ne moze da bude uzasniji.
Pocelo sa razbijenom soljom za kafu...
Odemo u pekaru,zena ispred nas kupila poslednju litru mleka,mleko povoljno,brzo se proda
Vracamo se kuci,sretnemo usput nekog komsiju,dedinog pajtosa,pita sto ga nema,kao da nezna da je bolestan i sve onako kao dusebrizan,pitam sto ne navrati,odjednom morao je da pozuri
Dolazim kuci,u postanskom sanducicu opomena za neplacen racun,ok,to cemo uspeti da sredimo na vreme,jer jedan deo je vec placen,nije prosao kroz obracun
Ulazim u stan,skoro stajem u tecno *****,deda dobio proliv,sledilo ribanje hodnika,dedine sobe,kupatila,dede
Hocu da skuvam mleko da dam malenoj da popije,u frizederu nema,stoji prazna kutija,hocu da uzmem mleko iz spajiza,kutija prazna,u neverici gledam kutiju i vidim da je vesto otvoreno odole i nevesto vraceno na svoje mesto,time je resena enigma proliva
Odem u obliznju radnju da kupim drugo mleko,troje ispred mene,stignem na red,prodavac se izvinjava mora da promeni traku u kasi,uh
Dodjem kuci,skuvam kafu,pripremim da se opustim,potrazim nesto zanimljivo,Lela mi ugasi komp na belo dugme od tastature
Upalim ga ponovo,potrazim krstu,izjadam se,mali mangup nece da spava,ok.spava ce kasnije
Pocnem da spremam rucak,sve lepo odradim po receptu iz knjiga i cekam da bude gotovo,u medjuvremenu mali andjeo konacno resio da se uspava,posle sat vremena,ajde da vidim rucak,a rucak ni poceo da se pece,u knjizi nije pisalo da treba da se ukljuci rerna :zcepanje:
Hocu da iskoristim vreme,rekoh ajde da peglam,ukljucim peglu nece da radi,
I tad pomislim,pa dobro imali kraja danasnjem danu?
Hvala bogu,nista se vise nije desilo,muz kad je dosao kuci samo mi je tmurno rekao da ce platu dobiti tek sutra, pita me sto si neraspolozena,eh,samo los dan nista vise.
Veceras,mala nece da spava,raspricala se o svojim utiscima u toku dana,jedva posle dva sata zaspala,
Konacno mogu da se opustim malo.
A napolju kisa opet pada,dugo je nije bilo,nekih sat,dva.

Зар нигде не можеш да сместиш оца?
Nazalost ne mogu. :(
On odbija da nosi pelene?
Nismo jos u toj fazi da su potrebne pelene.To se desilo samo zato sto je u roku od sat vremena ,otprilike,toliko nam je trebalo da odemo do pekare i da se vratimo,popio litru i po mleka.
Дефекација по поду је стварно опасна с обзиром да имаш дете у кући. Немој више то да дозвољаваш.
Deda obcno spava do 12h13h,ali ga je jutros probudila lupa solje sto se polomila,inace vodim racuna.Iskoristio je sto je ostao sam i popio mleko,a sobzirom da se otezano krece nije na vreme stigao do wc.

Danasnji dan bio je vrlo naporan
Sta ce sutra biti tek treba da vidimo
Najgore je kad se nadjes u sredini,izmedju dvoje koji se svadjaju,i kad pokusaju da vas uvuku u njihova sranja
Srecom po nas,njihova situacija nije uticala na nas,osim malo nerviranja,jedina posledica svega moze biti da ce muz ostati bez posla

Snaci cemo se mi vec nekako,to nam je najmanja briga,iako ce ovo biti treci posao da gubi u zadnja tri meseca :(
Vise me zabrinjava situacija izmedju ono dvoje sto se svadjaju,hteli ne hteli mi smo u sredini,najednostavnije resenje je prekinuti druzinje sa takvim osobama,ali to ne ide tako brzo i jednostavno.Predugo se poznajemo,ali ako se nastavi ovakvim tempom kako je pocelo to ce biti jedino resenje,znam da to moze delovati kao da ostavljam drugaricu na cedilu,ali kad ponasanje drugih osoba utice na nas zivot i nas brak onda je to jedino resenje koliko god bilo bolno

Back