STRES, EFEKTI I POSLEDICE I KAKO GA PREVAZICI

Иначе, ако се неко сећа, написала сам да ћу почети са терапијом коју је предочила WWW око поправљања ''биоритма'' и регулисања спавања. Још увек сам ''под терапијом'' и доследна сам. Једини проблем је што сам започела терапију у мало незгодно време када сам морала да устајем у 7 ујутру јер ми је дете ишло пре подне у школу, па сад ''зором раним'' а лежем у 00:00.

Ja da pozdravim i da kazem jedno svoje zapazanje. Cini mi se da je prirodna odbrana od stresa bolest fizicka laksa i da je velika opasnost za savremenog coveka sto sprecava delovanje tog odbrambenog mehanizma raznim vitaminskim preparatima lekovima protiv alergija i slicno pa se stres gomila dok ne dode do na primer raka ili neceg tako ozbiljnog. Mom kolegi je zena umrla od kancera a da nije ni stigla do bolnice u 40/toj, ynam jos nekih slicnih cl. ali taj je bas naj drasticniji, tek se javila lekaru i stigli su joj nalazi zeni je pozlilo i kraj. Nema savetovalista za zivot a trebalo bi da ih otvore .

Ma jok bre, pa nije cilj da ne lecimo POSLEDNJU MANIFESTACIJU STRESA (fizicku bolest), vec da lecimo stres pre te poslednje ocajnicke signalne rakete tela da je sistem u stresu! Ali normalno da se nista ne pomaze lecenjem SAMO tela ukoliko je doslo do somatizovanja stresa, normalno da je neophodno leciti i telo i stres podjednako, ukoliko vec nismo delovali preventivno da sprecimo stres. Rak ne nastaje zato sto lecimo telo (alergije, cir zeluca itd), rak je jednaka, ni manja ni veca manifestacija stresa kao i alergija ili cir - neko ce reagovati kozom, neko zelucem, neko imunim sistemom pa ce dobiti rak. Dakle, nije tvoja ideja dobro resenje, veruj mi. Smanjiti stres, to je resenje. I leciti uz telo osteceno stresom podjednako i - glavu.

Sada sam procitala celu temu, svaka cast! WW ume lepo da isprepada coveka, ali takvim ljudima sam uvek vise verovala nego blagim i finim. Pa niko ti nece pomoci ako te malo ne prodrma!!
Samo mislim da si preterala s Acom!!! Decko je jos mlad i vezan za roditelje, te zavisan od njihove paznje i ljubavi. Ja tek izasla iz te faze (s posledicama naravno) i jos mnogo ljudi koje poznajem. Aco, samo treba da shvatis da su svi roditelji kreteni, manje ili vise. Moras ih prihvatiti, ne mozes ih promeniti. Postuj neka manja pravila moci ces da krsis veca. Za selidbu si skroz u pravu, znam mnoge ljude koji su se junacili da ce se sami izdrzavati i zavrsiti faks, pa se vratili kuci podvijenog repa. Naravno da je i to moguce, ali sigurno je teze nego spavati u cistoj posteljini i imati svakog dana rucak na stolu. Sto manje vremena provodis u kuci bice ti lepse. Citaonice su super mesta za druzenje i za ucenje. Sto se ucenja tice znam tacno o cemu pricas, i kad osetis pad koncentracije, iskuliras ucenje, legnes, zatvoris oci....petnaestak minuta, probas opet, ako ne ide....ides da igras kosarku. Ali posle par puta pali 100%. Nikom na faksu ne cvetaju ruze stalno. Ja sam skoro diplomirala, i znam svoju pricu i price drugih studenata. Mozda si se zeznuo s faksom, mozda nisi. Svakog to pitanje muci, ali dok ne prestanes da se svetis roditeljima na svaki moguci nacin, neces nista shvatiti. Preuzmi odgovornost na sebe za ucenje, za prijatelje. Pusti selidbu! Nemas ti pojma kroz sta se prolazi kad zivis sam. S obzirom koliko si (jos uvek) neodgovoran to ti nikako nece pomoci, to je ko sto je WW napisala dodatni stres. A taj problem s prijateljima....teziste drustva ti se menja, odrastanje, sazrevanje, svako krece svojim putem... Ako mislis da su svi ljubomorni na tebe, VARAS SE. Sigurno ima onih koji nisu. Isto tako ima ljudi sa kojima mozes da budes iskren. To sigurno!!!! Samo treba da ih otkrijes.

Zao mi je sto se tako osecas, gubis vreme!! Sigurno bi ti pomoglo da ISKRENO porazgovaras sa nekim, jer sve to sto prozivljavas ostavlja posledice na mentalno zdravlje. Srecno!

ZvezdanKa: ne znas ti Acu, on je ovde 'stalni' gost, ko alkoholicar u pubu! A vecina pitanja mu je obrisano (bar 90%) jer su toliko glupa i toliko su sama sebi svrha, da nisu za forum. Aca ima gadnih problema i vise puta mu je (desetine puta) receno sve sto si mu ti rekla pa jos toliko i vise od toga, no on ima stvarno neki dublji poremecaj ocigledno, voli da se igra psiholoskih igara, posebno one koju smo pominjali Shaddow i ja a zove se "Sutni me!". To je i razlog mom povremenom sutiranji - iskida mi zivce toliko d aga najzad - sutnem. NIje sve to bitno - nova si i ne znas odnose na forumu, s' toga i gornja osetljivost prema Aci. Ako provedes ovde par meseci - bice ti jasno. reci samo da je covek 5 puta uspeo da bude banovan sa Krstarice za 3 nedelje trebalo bi dovoljno da ti govori o Aci.
Ali ajde da ne bude da ga samo kritikujem, evo i jedne POHVALE za Acu: Aca je u polsednjih par nedelje prestao da onoliko i onako SMARA po forumu, uglavnom ne podize IDIOTSKE teme i ne postavlja GLUPAVA pitanja, nista u onom broju na koji smo svi navikli do tad. Da li to znaci da je poceo vise da uci pa nema vremena ili da je malo sazreo i cuo sta mu svi ovi ljudi (ukljucujuci i mene) i grubo i dobronamerno i ostro i nezno govore, ne znam. Ali ovako mi se Aca mnogo vise dopada. Bravo za Acu, mislim da je neophodno da se udeli i neka pohvala kad se zasluzi a ne samo kritike na njegov racun.

Ne znam da li pitanje postavljam na pravom mestu, ali probacu...
Naime, imam poznanika, 30 godina, bez istorije bilo kakvih bolesti, na odgovornom je radnom mestu ako to nesto znaci, mada problem persisitira od kad je bio srednjoskolac, koji cesto ima problem nocnog skripanja zubima, bruksizam, cini mi se je naziv, ponekad je to praceno grcevima u listovima tokom spavanja, ali su ti grcevi izuzetno retko javljaju, za razliku od pomenutog skrgutanja..Ne pushi, ne pije,...Pa me zanima da li je to posledica nekog psihickog opterecenja, stresa, i uopste, cega sve moze biti posledica...
Zato i temu postavljam ovde, nadam se da je na pravom mestu.
I da, jedna interesantna stvar, dok skripi zubima, cesto i sanja kako stiska vilice i kako zubi pucaju, a na jednom od vojnih pregleda mu je psihijatar rekao da se ti grcevi u listovima ponekad smatraju pokazateljem nocnih epilepticnih napada, o cemu naravno nema ni reci u slucaju te osobe od samog pocetka navedenog problema, a radi se o godinama....
Molim vas za neko pojasnjenje/tumacenje uzroka ovakvih tegoba....

Nema jasnog odgovora zbog cega se javlja bruksizam, sa psiholoskog aspekta, postoje teorije da se radi o psihickoj prenapregnutosti koja se evidentuje bruksizmom ili grcem masetera tokom noci. Ovaj problem najcesce resava stomatolog pravljenjem stitnika za zube pacijentu po otisku, za nocnu upotrebu, da ne bi stradali zubi. sto se grceva u listovima tice, bilo bi dobro da proveri nivo kalijuma u krvi, kao i nivo secera: grcevi se mogu javiti zbog poremecaja balansa kalijuma i kalcijuma u krvi a nocni grcevi u listovima cesta su pojava dijabeta. Ove dve pojave, grcevi u nogama i bruksizam nisu povezani.
PItanje je moglo i na psihijatriju, ali evo pokusaja odgovora, makar bio i na ovoj temi.
Pozdrav

"17.10.2006. Optimizam za dug život
Pozitivne su emocije povezane sa smanjenim izlučivanjem hormona stresa kortizola, boljom imunološkom odbranom i smanjenim rizikom od hroničnih bolesti - pokazala je američka studija.

Ljudi koji razmišljaju optimistično upola manje oboljevaju od bolesti srca i lakše se oporavljaju poslije teških operacija. - Razlika je u načinu doživljavanja stvarnosti. Naime, sve dolazi iz naših glava - objašnjava dr Vejl.
Optimisti aktivno pokušavaju da riješe životne probleme i proživljavaju manje stresa, svjesni uticaja na sopstveni život. Pesimisti srećne periode u životu vide kao rijetke i prolazne, a loše događaje kao svakodnevicu, što ih obeshrabruje i često dovodi do različitih obilika depresije. Oni krive sebe kada nešto pođe po zlu, češće očekuju loše situacije i osjećaju se bespomoćno. Dakle rade sve suprotno optimistima, koji na loše događaje gledaju kao prolaznu fazu, aktivno mijenjajući sopstvenu budućnost. Istraživanje provedeno u jednoj američkoj bolnici nad 839 pacijenata oba pola pokazalo je da pesimisti (što je određeno testom ličnosti) imaju 19 odsto veću stopu smrtnosti. Istraživači su se bavili i uzrocima stresa, pa su zaključili da je potiskivanje osjećanja jedan od razloga negativnog raspoloženja. Ljekari smatraju da je jasno izražavanje mišljenja i osjećanja lijek su za dušu. Otvorene karte s ljudima donose jasne situacije koje smanjuju vjerovatnoću da dođe do nesporazuma. Čuvanje emocija u sebi dovodi do nagomilanog stresa i opasnosti od “pucanja po šavovima”, kao i gubitka kontrole nad životom.
Stručnjaci, takođe, savjetuju da redovnim treningom misli možete da se oslobodite negativnih misli. Koliko god problemi ponekad izgledali nerješivo, cijelu sliku treba sagledati i na optimističan način. Čak i vidjeti smiješne strane, jer linija između tragedije i komedije je tanka. Mnoge situacije zavise od načina na koji ih shvatate. Poslije nekog vremena i mozak stvara naviku pozitivnog razmišljanja".

Pozdrav i sve pohvale za ovaj deo foruma.Molim dobre ljude da mi pomognu. Povremeno sam se lecio od anksizno depresivnog poremecaja nekih 5 godina. Sada je situacija dosta bolja i to duze vreme. Moj veliki problem je sto osecam zavisnost od Bromazepama koga sam sve ovo vreme koristio. Bez obzira sto se radi o maloj dozi koju mi organizam "zahteva" (1,5 mg), naprosto ne mogu bez te jedne tabletice dnevno. U suprotnom, javljaju se simptomi jake teskobe, nekog "pritiska u glavi, blage vrtoglavice i podrhtavanja ekstremiteta. To mi stvara stres. Kako da se resim te zavisnosti? Unapred hvala na pomoci i savetu i zdravi bili!

:roll: :shock: Ustrelite me i olaksajte mi muke..... :roll:

Opet mi o lekovima, i opet o anksioliticima i nesuvislom davanju i uzimanju....

Elem, povratnice, kao sto ti rekoh i na PP: obrati se psihijatru da te skine sa Bromazepama. Za 5 godina razvio si tabletomansku zavisnost. Ne znam sta je ludje - leciti pacijenta 'povremeno' 5 godina od anksiozno-depresivne slike Bromazepamom, ili piti Bromazepam na svoju ruku bez kontrole psihijatra 5 godina! :?

come back 1973, нисам стручњак, али си по мени већ пола проблема решио тиме, што си сам увидео у чему је проблем. Пробај да исчиташ теме које говоре о томе (ова тема, затим тема ПСИХИЈАТРИЈА, Болести зависности...).

Back