STRES, EFEKTI I POSLEDICE I KAKO GA PREVAZICI

Pa znas kako: ako si astrolog, onda se jos moze i reci da je pitanje bilo ne bas smisleno. No ako si psiholog, pitanje i nije bilo tako glupo: psiholozi se bave izmedju ostalog i testiranjem profesionalne orijentacije, a i da se ne bave, bave se razlicitim procenama licnosti, i svaki iole obrazovani psiholog vrlo dobro zna da pojedini takvi testovi daju vrlo dobar i pouzdan presek licnosti sto ce reci i kapaciteta i afiniteta, sposobnosti za odredjene poslove i predodredjenost ili ne predodredjenost za neke druge. To nije nikakva madjija ni vracanje, to je nauka, i tu nema puno misterije. Ne mozes nikome reci sta da radi u zivotu, ali psiholoska dijagnostika moze coveku dati jako dobru sliku o njegovim potencijalima (ne samo intelektualnim vec i globalnim ,emocionalnim ,socijalnim itd) pa ne shvatam zaista sta tebi tu nije jasno i sta tetoliko sablaznjava u citavoj prici??

Razna zanimanja imaju ogroman uticaj na ljude i ljudske zivote (piloti, lekari globalno, hirurgiju i da ne pominjem, politicari, naucnici, geneticari napose...!), pa ne vidim da su zbog toga preuzeli na sebe ulogu vraceva.

Pa znam ja da to psiholozi rade, ali meni je to licno jedna velika glupost. Dodjes kod neke nepoznate osobe koja ce na osnovu nekih testova da te malo upozna. Koliko god ti testovi bili efikasni u davanju relevantnih rezultata, oni ne mogu da daju odgovor.

Ne moze odgovor na tako vazno pitanje da dodje spolja. Svaka profesija zahteva trud, zalaganje, odricanja, ukratko: motivaciju... pored sposobnosti. Sam potencijal apsolutno nije dovoljan, niti moze da donese zadovoljstvo sam po sebi... to je nesto sto nam palo sa nebesa.

To da li je nesto tebi glupost ili nije ne devalorizuje vrednost psihologije ni kao struke niti tehnika koje ona primenjuje; to je tvoj licni stav. I jednako je zasnovan na predrasudi kao i ...ne znam, ne verovanje u genetiku, na primer.

A sto se tice tvoje prijateljice, sve zavisi koliko ima godina, i na koji nacin je zelela (i trazila pomoc). Psiholog joj ne mzoe odrediti niti proanci cime ce da se bavi. Ali pdatci koje moze dobiti mogu joj biti sasvim dovoljni da prelomi izmedju nekih stvari ukoliko ima dileme.

Hvala ti lepo WW, nisam mislila da smanjujem tvoje zadovoljstvo poslom, ma kakve prirode bilo, vidis, ja se tom vrstom psihologije profesionalno bavim, ne prof orjentacijom, nego ljudima na poslu. Znam jako dobro o cemu pricam, motivacija je keva, a sposobnosti uglavnom mogu da se steknu.

Cenim ja dobre namere ljudi da pomognu, ali nekako precenjuju svoje domete. Nedavno moja najbolja prijateljica bila na razgovoru sa psihijatrom zbog golemog problema koji je muci i cula od tog kvazidoktora, vraca, stvar koja ju je uzdrmala do koske. Jednostavno... jako opasno zanimanje, ljudi to olako rade.

Eh, ne slazemo se pa to ti je: sposobnosti mogu da se steknu, da, u smislu dobre tehnike; ali to ne znaci da je covek potrefio zanimanje. I taj mamlaz koji je rasturio tvoju ti prijateljicu je imao motivaciju ko volina da bude D O K T O R, ali sposobnosti ko sto vidis nije stekao, ma kolke je skole izucio.

To sto ljudi stvari olako rade, ne zavisi od STVARI, nego od LJUDI.

WithdrawnWater:
Eh, ne slazemo se pa to ti je: sposobnosti mogu da se steknu, da, u smislu dobre tehnike; ali to ne znaci da je covek potrefio zanimanje. I taj mamlaz koji je rasturio tvoju ti prijateljicu je imao motivaciju ko volina da bude D O K T O R, ali sposobnosti ko sto vidis nije stekao, ma kolke je skole izucio.

To sto ljudi stvari olako rade, ne zavisi od STVARI, nego od LJUDI.
Taj covek je hteo moc. Ima mnogo doktora kojima je upravo to motivacija. Ima isto toliko i onih koji iskreno vole ljude i zele da im pomognu. Jednima je motivacija zivot, a drugima smrt.

A slazem se sa tobom, vidis da se slazemo... potrefiti zanimanje znaci imati autenticnu ljubav prema tom poslu, a to je motivacija o kojoj sam mislila, kada sam pisala. Ljubav stvara.

snowwoman:
Mi imamo uglavnom odlicne psihijatre i uglavnom svi savesno rade. Nego je problem u tome sto ih je malo a pacijenata ko` g..... pa ne mogu da posvete pacijentu vremena duze od 10 minuta.

mA NEMAMO...VERUJ MI DA NEMAMO. a SRAMOTA ME JE I DA KAZEM - KAO CLAN ISTE KASTE. aLI TO JE TUZNA ISTINA. nIJE STVAR U 10 MINUTA NEGO U MOCI, TI JE RATATATA U PRAVU. Izvinjavam se omakla mi se cap locks....

?:
ma idem kod psihijatra, bila sam i kod drugog taj tek nije imao pojma... a ovaj prvi je dobar psih. ali su mi lekovi smetali..a ne bi trebalo, trbalo bi da ih ne osecam zar ne?! opet se ponavljam al sta cu svakom je njegova muka najveca :)

I tu postoji resenje. Ja ne verujem u lose lekare. Postoje oni zainteresovani i manje zainteresovani ( ne motivisani). Ako si pronasla psihijatra koji ti odgovara, a to je najvaznije, veruj mi, ostalo je lako. Uzimas ordiniranu terapiju i kada odes na kontrolu kazes kako se osecas. Uostalom, kontrole tome i sluze. Da bi lekar video ucinak terapije, tj da bi je korigovao odnosno promenio. Ja da sam na tvom mestu ne bih odustajala. Samo napred i sve sto ti ne odgovara SLOBODNO saopsti svom psihijatru.
Pozz i srecno

shaddow:
Znači WW, slažeš se da ima dosta psihjatara koji loše rade svoj posao?

PS: Svaka omaška (Caps Lock) ima svoj uzrok, zar ne? ;)

Pozdrav! :)

Nikad ne bezim od istine; jedna od mojih osnovnih vrlina je sposobnost za suocenja (i samosuocenja). Ne patim od lazne skromnosti ali ni od prevelikog ega: sramota me je sto je istina na zalost takva (a najbolje to znaju ljudi 'iznutra') ali to nikako ne umanjuje i ne ponistava rad, vrednost, profesionalnost i predanost onih ljudi koji zaista posveceno i sa puno entuzijazma rade ovaj posao. I zbog njih ne dam nikome da pljune na struku, generalizujuci i svodeci sve na uopstavanja.

Treba odvojiti kukolj od zita, sto se kaze - uvek sam za to. Sto rece Andric, ne mozemo nikada ispraviti sve krive Drine na svetu, ali nikada ne smemo prestati pokusavati....

P.s. Cap lock's mi se cesto omaknu, ovaj put se nisam vratila da izbrisem; lenjost ili frojdijanska omaska - svako ce pomisliti ovo drugo pa nema svrhe da se vadim!! :):)

Jagodica:"ma idem kod psihijatra, bila sam i kod drugog taj tek nije imao pojma... a ovaj prvi je dobar psih. ali su mi lekovi smetali..a ne bi trebalo, trbalo bi da ih ne osecam zar ne?! opet se ponavljam al sta cu svakom je njegova muka najveca "

Jeste, Jagodice, svakome je njegova muka najveća. Vidim da si vrlo mlada, čim imaš problem sa učenjem, a to je razlog više da poslušaš Kory. Nemoj se tako olako predavati. Život je pred tobom, a možda ćeš se ''muke'' koju sada imaš sećati kao malog prolaznog problemčića. Sećam se, mada je to bilo davno, da su mi neki mali problemi izgledali mnogo krupniji nego što su trebali da budu, a sada shvatam da je to bilo zato što tada u stvari i nisam imala neke prave probleme.

A pto ste skeptičćni prema određivanju zanimanja? Da nije bilo sticaja okolnosti ja bih otišla na to testiranje, disqtabilno je da li bih to i poslušala, jer nisam imala ni najmanju predstavu šta da izaberem. Ne zato što sam bila nesigurna već suprotno - presigurna. Sve mi je delovalo lako i kao da nema izazova, ako nema izazova nema ni motivacije.
Ali samo one koja je zakačena za učenje. Šta ćemo i kako ćemo posle ne zavisi ni od nas ni od posla koji smo odabrali niti od psihijatra koji nas je, valjda, zayebao. Zavisi od sopstvenog psihičkog stanja koje može, a ne mora biti vezano za frustracije na poslu. TA motivacija je, jednostavno, posledica života.

Lexa:
A pto ste skeptičćni prema određivanju zanimanja? Da nije bilo sticaja okolnosti ja bih otišla na to testiranje, disqtabilno je da li bih to i poslušala, jer nisam imala ni najmanju predstavu šta da izaberem. Ne zato što sam bila nesigurna već suprotno - presigurna. Sve mi je delovalo lako i kao da nema izazova, ako nema izazova nema ni motivacije.
Ali samo one koja je zakačena za učenje. Šta ćemo i kako ćemo posle ne zavisi ni od nas ni od posla koji smo odabrali niti od psihijatra koji nas je, valjda, zayebao. Zavisi od sopstvenog psihičkog stanja koje može, a ne mora biti vezano za frustracije na poslu. TA motivacija je, jednostavno, posledica života.
Oh, dete... ne zameri na ovom dete... sredi se, fokusiraj. Evo odmah mogu da ti kazem da ti pisanje ne ide. Svu bitnu korespondenciju u zivotu prepusti da ti sastavlja neko drugi, bolje ces proci. Ovde prvenstveno mislim na pisanje CV-a, pisama, i slicno koja ce odlucivati o toku tvoje karijere. Mozda si ti stvarno pametna, ali to ne umes da artikulises.

Oj oj oj! Stop, odmah i sad i ovde. Necemo u licne obracune, u lepljenje etiketa, nikome. A postaje vruce, i postaje licno. Za te stvari ima PP, pa izvolte. Necu da se vracam posle i da moram da brisem 5 strana replika na repliku raznih uvreda i medjusobnih pljuvanja ili intelektualnih onanija na temu ko je pametniji a ko je artikulisaniji i lepse pise: ostavite to ispred vrata kada udjete ovamo. Ovo je tema kako izaci na kraj sa stresom a ne kako ga povecati (sebi i drugima! ;) ) Hajde da se vratimo na temu.

Mislim da je WW apsolutno u pravu. Jeste da smo mi ovde "pacijenti", ali daj barem malo da se urazumimo. Ako cete na takav nacin da se oslobadjate od stresa, izvolite ( mada TVRDIM da je metoda pogresna), ali na PP. Nismo mi ostali duzni da trpimo.
Prema tome, naorazajte se osmehom i "palimo" u nove pobede.

Lexa - nije bilo nista licno: obratila sam se SVIMA kolektivno na temi. Tebi izvinjenje ako si se nasla posebno prozvana; niceg neadekvatnog nije bilo u tvom postu. Verovatno ni ratatata nije bas mislila onako kako je na prvi pogled zazvucalo, ali moj je posao da sprecim bezrazlozno rasplamsavanje vatre i odstupanje od teme. Pozdrav svima, ajmo na temu.

Shade: mislim da da, ali od ostalih zavisi kako ce reagovati na onoga ko im siri negativnu energiju, zar ne? Osoba koja je pod stresom tesko da moze da siri bilo sta drugo sem stresa bilo da se ispoljava u licnom nezadovoljstvu i depresivnosti ili u iritabilnosti i nervozi.

Dobro ljudi, zar vam nije dosta svadje i prepucavanja u realnom zivotu? Zar i ovde da podizemo tenziju i aktiviramo lose mesingere?! Dajte malo pozitivnosti !!! I ajmo na temu.
Ja sam veceras bila u pozoristu i sada se MNOGO dobro osecam. Sto ne biste i vi priustili sebi nesto lepo u ovo sumorno i kosavsko vreme?
Probajte, esecaj je skroz cool!

@ WithdrawnWater
Mozes da mi brises postove koliko hoces, mozes da se ne slazes sa mnom koliko hoces, a isto tako mozes da mislis o meni sta god ti drago. To ti niko nikad nije osporio, ali ne mozes da mi govoris o mojim namerama. To znam mnogo bolje od tebe. Buduci da sam odrasla i svesna sebe, moju izjavu ne mozes osporiti, osim ako nesumnjivo dokazes da ja nisam rekla istinu. Sve sto vi imate su samo vase projekcije o mojim namerama, a vidite, to opet vise govori o vama, nego o meni. Ne znam ni odakle ti motiv da meni pripisujes zle namere, osim onoga sto si sama navela o tome kakvo misljenje imas o meni. Nemam nikakvu istoriju sa Lexom, bar ja ne znam da je imam. Nemam nameru da koristim pp za pricu o tome, jer nema sta da se prica.

Sramno je da meni neki nickname na forumu osporava svest o sopstvenim namerama, a vi sada niste nista osim toga. Postovanje, integritet se jako tesko stice, a tako lako gubi.
(tri tacke :roll: :arrow: )

Back